Πέμπτη 2 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΡΙΑΣΙΟ
Με τη θηλιά των οικονομικών περιορισμών

Το προφίλ ενός ανεπτυγμένου, σύγχρονου νοσοκομείου, με μεγάλη προσφορά στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής επιχείρησε να παρουσιάσει χτες η διοίκηση του Θριάσιου νοσοκομείου Ελευσίνας, κυρίως με αφορμή τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τους θανάτους ενός νεογνού και της Κλ. Μακρή κατά τη διάρκεια του τοκετού, αλλά και την αυτοκτονία του μαιευτήρα Π. Ελευθεριάδη στη μαιευτική κλινική του νοσοκομείου. Αυτό ωστόσο που αναδείχτηκε ήταν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Θριάσιο λόγω των ελλείψεων προσωπικού και τον περιορισμό των κονδυλίων για τις εφημερίες. Τα προβλήματα αυτά οδήγησαν σε αποχή από τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία και τα τακτικά χειρουργεία όλο τον Αύγουστο και την πραγματοποίηση στάσεων εργασίας 9 π.μ - 1 μ.μ στην πρώτη γενική εφημερία κάθε βδομάδας για ολόκληρο το μήνα.

Επιχειρώντας να ανατρέψει την αρνητική εικόνα που έχει δημιουργήσει η έντονη φημολογία σχετικά με τους τρεις θανάτους, ο πρόεδρος του νοσοκομείου Κ. Λαλένης αναφέρθηκε στην προσφορά του Θριάσιου, που λειτουργεί πλέον σε πλήρη ανάπτυξη με 19 κλινικά τμήματα και 345 κλίνες, εξυπηρετώντας τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι το νοσοκομείο αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, που κάνουν οριακή τη λειτουργία ορισμένων τμημάτων και ειδικότερα μετά την ένταξη στις αρχές του χρόνου του νοσοκομείου στο σύστημα γενικής εφημερίας των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τον οργανισμό του νοσοκομείου του 1996 που προβλέπει την ανάπτυξη 200 κλινών, σε σύνολο 171 προβλεπόμενων θέσεων ειδικευμένων γιατρών, είναι καλυμμένες 143 οργανικές θέσεις. Αντίστοιχα σε σύνολο 107 προβλεπόμενων θέσεων ειδικευόμενων γιατρών είναι καλυμμένες οι 68, ενώ από τις 423 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού είναι καλυμμένες οι 356.

Ο οργανισμός αυτός θεωρείται απαρχαιωμένος και οι εργαζόμενοι ζητούν τη σύνταξη νέου.

Το υπουργείο Υγείας, επισήμαναν χτες ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Π. Πιτέλης και ο εκπρόσωπος των γιατρών στο Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου Μ. Μπέλτσιος, όχι μόνο δεν έλαβε μέτρα ενίσχυσης του νοσοκομείου με προσωπικό μετά την ένταξή του στο σύστημα εφημερίας, αλλά αντίθετα, με αφορμή το μειωμένο κονδύλι των εφημεριών επιχειρείται και η μείωση του αριθμού των εφημερευόντων γιατρών που οδηγεί στην υποβαθμισμένη και επισφαλή λειτουργία κάποιων τμημάτων του νοσοκομείου. Το υπουργείο Υγείας ενέκρινε για το 2001 κονδύλι για τις εφημερίες ύψους 840 εκατ. δραχμών - όσο και το 2000 -, ενώ για την ασφαλή κάλυψη του νοσοκομείου απαιτούνται 1,1 δισ. δραχμές. Οι εφημερίες του νοσοκομείου πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τα προγράμματα που είχαν καταρτίσει οι διευθυντές των τμημάτων έως και τον Απρίλιο, οπότε και εξαντλήθηκαν τα χρήματα. Μετά από πιέσεις το υπουργείο προχώρησε στην καταβολή συμπληρωματικού κονδυλίου ύψους 140 εκατ. δραχμών, το οποίο όμως δεν καλύπτει τις ανάγκες, αφού δημιουργεί ένα έλλειμμα της τάξεως των 10 εκατ. δραχμών μηνιαίως.

«Η υπόθεση στα χέρια της δικαιοσύνης»

Κατά τα άλλα στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε χτες το ζήτημα της αυτοκτονίας του μαιευτήρα Π. Ελευθεριάδη και των δυο θανάτων στη μαιευτική κλινική του νοσοκομείου.

Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τα γεγονότα που οδήγησαν στους θανάτους ο πρόεδρος του νοσοκομείου απάντησε ότι το νοσοκομείο δέχεται διαρκή επίθεση για γεγονότα που βρίσκονται στα χέρια της δικαιοσύνης και κάλεσε τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) να μη βάλλουν κατά του νοσοκομείου, «αφού το κόστος από τη μη εύρυθμη λειτουργία του για την περιοχή θα είναι τεράστιο».

Ο Π. Πιτέλης, πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων αναφερόμενος σε δημοσιεύματα μερίδας των ΜΜΕ αναρωτήθηκε: «Πώς αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ το ζήτημα της δημόσιας Υγείας; Πώς αξιολογείται ο θάνατος ενός ασθενή στις δημόσιες κλινικές και πώς στις ιδιωτικές;». Για να καταλήξει τονίζοντας ότι η δημοσιότητα γύρω από το θέμα είναι κατευθυνόμενη. «Στόχος, επισήμανε, είναι η ιδιωτικοποίηση τμήματος του νοσοκομείου ή και όλου».

Εκκληση για τη στήριξη του νοσοκομείου, που αποτελεί προϊόν των αγώνων των κατοίκων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) έκαναν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι της ΤΑ και κάτοικοι της Δυτικής Αττικής, που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου.

Παρών ήταν και ο Ε. Μακρής -σύζυγος της άτυχης Κλ. Μακρή- ο οποίος εξέφρασε την αγανάκτησή του γιατί δυο χρόνια μετά το θάνατο της συζύγου του δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια. Τέλος, ανέφερε ότι έχει καταθέσει στοιχεία στη δικαιοσύνη για περιπτώσεις τρομοκράτησης εργαζομένων στο νοσοκομείο που αποτελούν μάρτυρες στις υποθέσεις των θανάτων, αλλά και για «τους δολοφόνους» του Π. Ελευθεριάδη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ