ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Οχτώβρη 2024
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Το Ισραήλ ξεκινά χερσαία επέμβαση στον Λίβανο αυξάνοντας τον κίνδυνο γενικευμένης ανάφλεξης

Πλήρης στήριξη από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα νέα ισραηλινά εγκλήματα

Ισραηλινά άρματα μάχης στα σύνορα με τον Λίβανο

2024 The Associated Press. All

Ισραηλινά άρματα μάχης στα σύνορα με τον Λίβανο
Σε έναρξη επιχειρήσεων στον νότιο Λίβανο προχώρησε από χτες το Ισραήλ, μεταξύ άλλων με διείσδυση ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού στο λιβανέζικο έδαφος, σφοδρά πυρά πυροβολικού και τεθωρακισμένων, καθώς και στρατιωτικό αποκλεισμό περιοχών του Ισραήλ στα σύνορα, κλιμακώνοντας τα εγκλήματα του κράτους - δολοφόνου εναντίον των λαών της Μέσης Ανατολής.

Σε όλα αυτά, το Ισραήλ έχει την πλήρη και πολύμορφη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, τόσο με το αναμάσημα των προκλητικών προσχημάτων περί «δικαιώματος στην αυτοάμυνα», όσο και με περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση του κράτους - δολοφόνου και την ενίσχυση των ευρωατλαντικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν πως ήδη από το Σαββατοκύριακο κομάντος άρχισαν τις πρώτες «αναγνωριστικές» επιχειρήσεις σε τούνελ της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, ενώ το NBC News επικαλούμενο Ισραηλινό αξιωματούχο μετέδωσε χτες πως ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού πραγματοποιούν τέτοιες επιχειρήσεις και στο εσωτερικό κάποιων περιοχών του νοτίου Λιβάνου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας «Washington Post» ανέφερε χθες πως η κυβέρνηση του Ισραήλ ενημέρωσε ήδη την κυβέρνηση Μπάιντεν για την επικείμενη χερσαία επίθεση στον Λίβανο. Κατά τις πληροφορίες αυτές, η επιχείρηση αυτή θα είναι «μικρότερη» από εκείνη που έγινε κατά τον πόλεμο του 2006 με τη Χεζμπολάχ.

Χτες βράδυ ο ισραηλινός στρατός επέβαλε καθεστώς «κλειστής στρατιωτικής ζώνης» στις βόρειες κοινότητες Μετούλα, Μισγκάβ Αμ και Κφαρ Γκιλάντι στα σύνορα με τον Λίβανο.

Παράλληλα, πηγές στον νότιο Λίβανο που επικαλέστηκε το πρακτορείο Reuters, ανέφεραν χτες βράδυ υποχώρηση θέσεων του λιβανικού στρατού από τα σύνορα με το Ισραήλ και σφοδρά πυρά ισραηλινού πυροβολικού και αρμάτων μάχης σε περιοχές του νοτίου Λιβάνου.

Χτες βράδυ εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, αφού τόνισε την αντίθεση του Αντ. Γκουτέρες στην ισραηλινή χερσαία επίθεση στον Λίβανο, ανακοίνωσε πως οι πάνω από 10.000 κυανόκρανοι της «ειρηνευτικής» αποστολής του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) δεν μπορούν πλέον να περιπολούν λόγω της έντασης των μαχών.

Αργότερα το βράδυ, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το AFP, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μ. Μίλερ, επιβεβαίωσε ότι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εισβάλει στον νότιο Λίβανο, για «περιορισμένες χερσαίες επιχειρήσεις» όπως ανέφερε.

Στην επικείμενη έναρξη χερσαίας επέμβασης αναφέρθηκε ήδη από το μεσημέρι και ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, λέγοντας σε στρατιώτες των τεθωρακισμένων δυνάμεων στο βόρειο Ισραήλ ότι «θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητές μας - συμπεριλαμβανομένου και εσάς», ώστε να επιστρέψουν οι Ισραηλινοί πολίτες στα βόρεια σύνορα.

Ο Γκάλαντ στη συνέχεια συνάντησε δημάρχους περιοχών του βόρειου Ισραήλ, δηλώνοντας ότι «η επόμενη φάση του πολέμου κατά της Χεζμπολάχ θα ξεκινήσει σύντομα (...) Και όπως είπα εδώ πριν από έναν μήνα ότι θα μετατοπίσουμε το κέντρο βάρους (σ.σ. στον βορρά), αυτό λέω και τώρα: Θα αλλάξουμε την κατάσταση και θα επιστρέψουμε τους κατοίκους στα σπίτια τους».

Δολοφονία του Νασράλα και εκατοντάδες θύματα από ισραηλινές επιδρομές

Είχαν προηγηθεί από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής οι σφοδρές ισραηλινές επιδρομές στη Βηρυτό, οι οποίες οδήγησαν στη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, άλλων στελεχών της λιβανέζικης οργάνωσης, καθώς και του Ιρανού στρατηγού των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης» Αμπάς Νιφορουσάν.

Οι πολύωρες ισραηλινές επιδρομές στη Βηρυτό με αεροσκάφη F-15 με δεκάδες αμερικανικές βόμβες υψηλής διάτρησης προκάλεσαν συνολικά τον θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων και πάνω από 108 τραυματίες (άλλες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για εκατοντάδες νεκρούς, καθώς πολλοί είναι οι αγνοούμενοι που δεν έχουν ξεθαφτεί από τα συντρίμμια).

Το Σαββατοκύριακο εξάλλου αυξήθηκαν σημαντικά οι ισραηλινές επιδρομές σε πολλές περιοχές του νοτίου, κεντρικού και ανατολικού Λιβάνου.

Στην επιχείρηση δολοφονίας του ηγέτη της Χεζμπολάχ που ονομάστηκε με την κωδική ονομασία «Νέα Τάξη», ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε πως, πέρα από τον Νασράλα, σκότωσε «πάνω από 20 τρομοκράτες διαφόρων βαθμών, παρόντες στο υπόγειο γενικό αρχηγείο κάτω από πολιτικά κτίρια, από όπου διηύθυναν τρομοκρατικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ».

Αρκετά ρεπορτάζ με «διαρροές» έκαναν λόγο για πληροφόρηση των ισραηλινών δυνάμεων για τις κινήσεις του Νασράλα από Ιρανούς πράκτορες που είχαν στρατολογήσει. Μεταξύ άλλων, το σαουδαραβικό «Al Hadath» επικαλούμενο εγχώριες πηγές ασφαλείας ανέφερε πως ευαίσθητες πληροφορίες για την ακριβή τοποθεσία όπου βρισκόταν ο Νασράλα συλλέχθηκαν μέσω GPS, μέσω κάποιας ουσίας που μεταφέρθηκε στον Νασράλα από το χέρι στρατολογημένου Ιρανού πράκτορα.

Το κράτος - δολοφόνος προχώρησε και σε άλλες επιδρομές ακόμη και σε κεντρικές συνοικίες της Βηρυτού, όπως το σουνιτικό προάστιο Kola (κοντά σε δρόμο που οδηγεί στο διεθνές αεροδρόμιο Ραφίκ Χαρίρι). Το προάστιο βομβαρδίστηκε «στοχευμένα» την Κυριακή, με στόχο ηγετικά στελέχη του «Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» (PFLP). Η επίθεση προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον τριών στελεχών της οργάνωσης και τον τραυματισμό άλλων 16 ατόμων. Η επίθεση αυτή ήταν η πρώτη στην καρδιά της Βηρυτού από τον πόλεμο του 2006 μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.

Επιπλέον, την Κυριακή ο ισραηλινός στρατός «έπληξε και εξουδετέρωσε» τον Φάταχ Σαρίφ Αμπού αλ Αμίν, που ήταν επικεφαλής της Χαμάς στον Λίβανο.

Το ανελέητο μπαράζ ισραηλινών επιδρομών συνεχίστηκε όλο το τελευταίο τριήμερο σε πολλές περιοχές του Λιβάνου, με χαρακτηριστικό τον βομβαρδισμό της νότιας πόλης Αιν Ντίλιμπ που είχε ως αποτέλεσμα σύμφωνα με το Reuters τον θάνατο τουλάχιστον 45 ανθρώπων (ανάμεσά τους και παιδιά).

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε πως οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ την Κυριακή προκάλεσαν τον θάνατο σε τουλάχιστον 105 ανθρώπους.

Χθες επίσης ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος Λιβανέζου στρατιώτη από ισραηλινή επίθεση μετά την νέα φάση κλιμάκωσης από τις 22 Σεπτεμβρίου. Οπως έγινε γνωστό, ο στρατιώτης «σκοτώθηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος του ισραηλινού εχθρού που στόχευε μοτοσικλέτα κατά τη διέλευσή της από σημείο ελέγχου» στην περιφέρεια Ουαζανί.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Ν. Μικάτι ανακοίνωσε πως από την περασμένη βδομάδα εκτοπίστηκαν (κυρίως) από τον νότιο και κεντρικό Λίβανο πάνω από 1.000.000 άνθρωποι. Ο Μικάτι δεν απέκλεισε ο στρατός να αναπτυχθεί στο νότιο τμήμα της χώρας στα σύνορα με το Ισραήλ, παρότι παραμένει «προσανατολισμένος στην κατάπαυση του πυρός».

Παράλληλα χτες η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε πως έως σήμερα έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη Συρία περίπου 100.000 άνθρωποι, Σύροι πρόσφυγες καθώς και Λιβανέζοι.

Μήνυμα του Νετανιάχου «στον λαό του Ιράν»

Στο μεταξύ, στο φόντο διαφόρων «διαρροών» για διεργασίες σε τμήματα της ηγεσίας και των μυστικών υπηρεσιών του Ιράν - οι οποίες, σύμφωνα με ορισμένες αναλύσεις, δεν είναι άσχετες με πρόσφατες «επιτυχίες» του Ισραήλ, όπως η δολοφονία του Νασράλα και τα χτυπήματα εναντίον της Χεζμπολάχ, η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς μέσα στην Τεχεράνη κ.λπ. - ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου επέλεξε χθες να απευθυνθεί με τηλεοπτικό μήνυμα «στον λαό του Ιράν».

«Μην αφήνετε τους φανατικούς να σας συνθλίβουν (...) Κάθε μέρα βλέπετε ένα καθεστώς που σας υποτάσσει, ρίχνει την περιοχή σας πιο βαθιά στο σκοτάδι και σας ωθεί όλο και περισσότερο μέσα στον πόλεμο», ανέφερε ο Νετανιάχου την ώρα που το ισραηλινό κράτος - δολοφόνος εντείνει τα εγκλήματά του σε όλα τα μέτωπα της περιοχής.

«Οταν το Ιράν απελευθερωθεί επιτέλους - και αυτή η στιγμή θα έρθει πολύ νωρίτερα απ' ό,τι νομίζει ο κόσμος - όλα θα είναι διαφορετικά. Οι δύο αρχαίοι λαοί μας, ο εβραϊκός και ο περσικός, θα έχουν επιτέλους ειρήνη», κατέληξε, υπονοώντας και εκείνος την ύπαρξη διεργασιών εντός του Ιράν.

Στο μεταξύ, δημοσκόπηση του ισραηλινού «Καναλιού 12», που διενεργήθηκε μετά την εξόντωση του Νασράλα, έδειξε ότι αν γίνονταν τώρα εκλογές το κόμμα «Λικούντ» του Νετανιάχου θα έβγαινε πρώτο, εξασφαλίζοντας 25 έδρες επί συνόλου 120, αλλά ο τωρινός κυβερνητικός συνασπισμός θα έχανε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Την Κυριακή ο Γκιντόν Σάαρ, ηγέτης του κόμματος «Νέα Ελπίδα» και μέχρι πρότινος επικριτής του Νετανιάχου, επέστρεψε στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Το μήνυμα του υπαρχηγού της Χεζμπολάχ

Μετά τη δολοφονία του Νασράλα και το συνεχιζόμενο μπαράζ ισραηλινών επιθέσεων, ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασίμ σε διάγγελμα που έκανε χθες υποστήριξε ότι η οργάνωση διατηρεί τις στρατιωτικές της ικανότητες, παρά τα ισραηλινά πλήγματα.

Ανέφερε πως ο νέος αρχηγός θα ανακοινωθεί «σύντομα» και διαβεβαίωσε ότι αρκετοί από τους διοικητές που δολοφονήθηκαν αντικαταστάθηκαν, προσθέτοντας πως η Χεζμπολάχ «θα συνεχίσει τον αγώνα της «σε βάθος χρόνου» και πως είναι έτοιμη για τη χερσαία εισβολή του Ισραήλ.

Αναφερόμενος στον λαό του Λιβάνου, ο Κασίμ συνέστησε «υπομονή» και υποστήριξε ότι στο τέλος «θα νικήσουμε, όπως ακριβώς νικήσαμε στη σύγκρουσή μας με το Ισραήλ το 2006».

Ισραηλινές επιθέσεις στην Υεμένη

«Καμία τοποθεσία δεν είναι υπερβολικά μακρινή» για το Ισραήλ, διεμήνυσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ μετά το νέο κύμα αεροπορικών επιδρομών την Κυριακή στο στρατηγικό λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης.

Ως αφορμή χρησιμοποίησαν την εκτόξευση ενός πυραύλου από τους Χούθι με στόχο το αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» του Τελ Αβίβ.

Οπως ανακοινώθηκε, το Ισραήλ βομβάρδισε περιοχές του λιμανιού και των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας, χρησιμοποιώντας «δεκάδες» μαχητικά αεροσκάφη.

Αμερικανικές επιδρομές στη Συρία

Χθες η διοίκηση του αμερικανικού στρατού που είναι αρμόδια για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στη βορειοδυτική Συρία εναντίον θέσεων τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και οργάνωσης - παρακλαδιού αυτού.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, από τις επιδρομές αυτές - που «υπενθυμίζουν» τον διατηρούμενο ιμπεριαλιστικό ρόλο των ΗΠΑ στη Συρία - σκοτώθηκαν τουλάχιστον 37 άτομα.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Περισσότερη δύναμη πυρός στέλνουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

Για «δικαίωμα αυτοάμυνας» του Ισραήλ εξακολουθούν να μιλούν Ουάσιγκτον, Λονδίνο και Βερολίνο

Οι διεθνείς αντιδράσεις για τις τελευταίες εξελίξεις στον Λίβανο - μετά τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα - και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή δείχνουν την όξυνση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα. Στις ΗΠΑ η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν προσφέρει ολόπλευρη υποστήριξη στο κράτος - δολοφόνο εδώ και καιρό.

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αμερικανός Πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Αμυνας Λόιντ Οστιν να ενισχύσει τις αμυντικές δυνάμεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, ως μέτρο «αποτροπής κάποιας επίθεσης» και τάχα «για να μειωθεί» ο κίνδυνος ενός ευρύτερου πολέμου.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανέφερε πως η ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων συμπεριλαμβάνει μοίρες μαχητικών αεροσκαφών F-15E Strike Eagle, F-16, A-10 και F-22. Προχτές ο Οστιν ανακοίνωσε παράταση της αποστολής του αεροπλανοφόρου «USS Abraham Lincoln» στην περιοχή.

Ανάλογη ήταν η δήλωση της Κάμαλα Χάρις, που είπε για τον Νασράλα ότι «ήταν ένας τρομοκράτης, που τα χέρια του ήταν βαμμένα με αμερικανικό αίμα. Θα στηρίζω πάντα το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα».

Στο ίδιο πνεύμα και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, που είπε για τον Νασράλα ότι «εφεξής ο κόσμος είναι ασφαλέστερος χωρίς αυτόν» και, προκλητικά, ότι η Ουάσιγκτον «θα συνεχίσει να εργάζεται για μια διπλωματική λύση στον Λίβανο».

Στο Λονδίνο, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ επανέλαβε τα περί «ακλόνητης στήριξης στο δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ», προσθέτοντας: «Το πολύ ξεκάθαρο μήνυμά μας τώρα είναι σε όλες τις πλευρές και όλα τα μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση. Θέλουμε να δούμε όλες τις πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω από το χείλος του γκρεμού... Οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση πρέπει να αποφευχθεί».

Χτες το απόγευμα εκπρόσωπος του απερχόμενου επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, ανακοίνωσε την πραγματοποίηση έκτακτης άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών μέσω τηλεδιάσκεψης, με επίκεντρο τις εξελίξεις στον Λίβανο.

Την Κυριακή η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ χαρακτήρισε την κατάσταση στον Λίβανο «εξαιρετικά επικίνδυνη», εκτιμώντας ότι υπάρχει «κίνδυνος αποσταθεροποίησης» για όλη τη χώρα και ότι αυτό «δεν συμφέρει σε καμία περίπτωση την ασφάλεια του Ισραήλ». Αυτά ενώ χτες εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών είχε αναφέρει ότι «η Χεζμπολάχ είναι φυσικά μια τρομοκρατική οργάνωση» που «σχεδίαζε τις περαιτέρω επιχειρήσεις της» και ότι ως εκ τούτου «υπάρχουν επίσης λόγοι να πιστεύει κανείς ότι ασκήθηκε εδώ το δικαίωμα στην αυτοάμυνα».

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν - Νοέλ Μπαρό, από τη Βηρυτό όπου μετέβη χτες, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως μια εκεχειρία με το Ισραήλ «είναι προς το συμφέρον της Χεζμπολάχ». Επανέλαβε δε την έκκλησή του στο Ισραήλ να απόσχει από χερσαία εισβολή.

Το Σαββατοκύριακο η Γαλλία παρέδωσε στις αρχές του Λιβάνου 12 τόνους ιατρικής βοήθειας και 2 κινητές νοσοκομειακές μονάδες που μπορούν να φροντίσουν μέχρι και 1.000 σοβαρά τραυματίες. Υποσχέθηκε επίσης 10 εκατ. ευρώ έκτακτη οικονομική βοήθεια για ανθρωπιστικές ΜΚΟ.

Οι αντιδράσεις σε Κίνα, Ρωσία, Ιράν, Τουρκία, Συρία και Ιράκ

Από την άλλη, ο Κινέζος ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι, χωρίς να κατονομάσει τον θάνατο του Νασράλα, δήλωσε προχτές από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ότι δεν πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση στην επίτευξη «συνολικής κατάπαυσης του πυρός» στη Μέση Ανατολή. Παρατήρησε επίσης πως «η σύγκρουση στη Γάζα συνεχίζεται, προκαλώντας περισσότερα θύματα κάθε μέρα που περνάει. Οι μάχες ξανάρχισαν στον Λίβανο. Ομως η βία δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δικαιοσύνη».

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ καταδίκασε «την πολιτική δολοφονία» του ηγέτη της Χεζμπολάχ, προειδοποιώντας ότι το γεγονός αυτό οδηγεί σε σοβαρή αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης σημείωσε ότι ο βομβαρδισμός κατοικημένων περιοχών στον Λίβανο προκάλεσε βαριές απώλειες και θα δημιουργήσει μια ανθρωπιστική καταστροφή παρόμοια με αυτή στη Λωρίδα της Γάζας.

Χτες, πάντως, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν μετέβη στην Τεχεράνη και συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον Ιρανό Πρόεδρο Μ. Πεζεσκιάν και τον α' αντιπρόεδρο Ρεζά Αρίφ. Οι συζητήσεις αφορούσαν τις τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις και την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε τομείς όπως η Οικονομία, το Εμπόριο, η Βιομηχανία, η Ενέργεια και η Γεωργία.

Νωρίτερα χτες στην Τεχεράνη ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναανί δήλωσε ότι το Ιράν δεν θα στείλει δυνάμεις στον Λίβανο. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ιρανός διπλωμάτης φέρεται να είπε ότι ο Λίβανος και οι Παλαιστίνιοι «έχουν την ικανότητα και τη δύναμη να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους ενάντια στην επίθεση». Δήλωσε επίσης ότι η χώρα του θα απαντήσει εάν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητά της.

Χτες ο Ιρανός Πρόεδρος Μ. Πεζεσκιάν επισκέφτηκε τα γραφεία της Χεζμπολάχ στην Τεχεράνη, αποτίοντας φόρο τιμής στον δολοφονηθέντα αρχηγό της, Χασάν Νασράλα, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί δήλωσε πως η δολοφονία ενός αναπληρωτή διοικητή των Ιράν «Φρουρών της Επανάστασης» στη Βηρυτό είναι ένα «φρικτό έγκλημα» από το Ισραήλ, που δεν θα μείνει αναπάντητο. Την ίδια μέρα ο πρόεδρος της ιρανικής Βουλής, Μοχαμάντ Μπακέρ Καλιμπάφ, δήλωσε ότι οι συνεργαζόμενες με το Ιράν ένοπλες οργανώσεις θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν το Ισραήλ, με τη βοήθεια της Τεχεράνης, μετά τη δολοφονία του Νασράλα.

Στην Αγκυρα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν τόνισε ότι ο λιβανέζικος λαός «είναι ο νέος στόχος της πολιτικής γενοκτονίας, κατοχής και εισβολής του Ισραήλ, που ξεκίνησε πέρυσι, από τον πόλεμο στη Γάζα». Χτες, μάλιστα, ζήτησε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να συστήσει τη χρήση βίας, σύμφωνα με ψήφισμα που ενέκρινε το 1950, εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού δεν καταφέρει να σταματήσει τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα και στον Λίβανο.

Στο Ιράκ, σιιτικές πολιτοφυλακές ανακοίνωσαν τριήμερο πένθος.

Στη Συρία, το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε επίσης τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, κάνοντας λόγο για «αξιοκαταφρόνητη επίθεση». «Ο συριακός στρατός δεν θα ξεχάσει ποτέ την υποστήριξη που προσέφερε ο Νασράλα», ανέφερε η ανακοίνωση.

Καθημερινό μακελειό σε Γάζα και Δυτική Οχθη

Καθημερινά συνεχίζει το Ισραήλ το μακελειό κατά των Παλαιστινίων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και τις εισβολές στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν στη Γάζα 20 ανθρώπους (ανάμεσά τους μητέρες με τα παιδιά τους) και τραυμάτισαν τουλάχιστον 108 άλλους.

Ο νέος συνολικός απολογισμός θυμάτων από τις 7 Οκτώβρη 2023 αναφέρει τουλάχιστον 41.615 νεκρούς και πάνω από 96.359 τραυματίες.

Το ίδιο 24ωρο αξιωματούχοι του ΟΗΕ ανακοίνωσαν νέες εκτιμήσεις για τις καταστροφές των ισραηλινών επιθέσεων σε κτίρια της Γάζας, που φτάνουν πλέον τα δύο τρίτα των κτιρίων. Το Δορυφορικό Κέντρο του ΟΗΕ (Unosat) το διαπίστωσε με φωτογραφίες πολύ υψηλής ευκρίνειας που περισυνελέγησαν στις 3 και 6 Σεπτέμβρη.

Στη Δυτική Οχθη, ο στρατός συνέχισε τις επιθέσεις και τις εισβολές σε χωριά της πόλης Γιάτα και στα περίχωρα της Χεβρώνας τραυματίζοντας τουλάχιστον έναν Παλαιστίνιο και προκαλώντας ασφυξία σε δεκάδες άλλους από τα δακρυγόνα. Παράλληλα ομάδες εποίκων συνέχισαν τις λεηλασίες και τις κλοπές σε ελαιώνες Παλαιστινίων.

Σε αυτό το κλίμα, οι κατοχικές δυνάμεις συνέχισαν και τις συλλήψεις Παλαιστινίων της Δυτικής Οχθης. Συνέλαβαν τουλάχιστον 45 άτομα μέσα στο τελευταίο 24ωρο. Με τον τρόπο αυτό ξεπερνούν πλέον τους 11.000 οι Παλαιστίνιοι συλληφθέντες από τις κατοχικές αρχές από τον Οκτώβρη του 2023.

ΚΥΠΡΟΣ
Δυναμική κινητοποίηση στη βρετανική βάση

Νέα αντιπολεμική κινητοποίηση έγινε στην Κύπρο, έξω από τη στρατιωτική βάση που η Βρετανία διατηρεί στο Ακρωτήρι και (όπως και αυτή στη Δεκέλεια) αξιοποιείται σε πολλά από τα στρατιωτικά σχέδια των ΝΑΤΟικών και Ισραηλινών φονιάδων κατά των λαών της περιοχής.

Η κινητοποίηση έγινε με πρωτοβουλία του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ στην Κύπρο μετά από κάλεσμα της Κομματικής Οργάνωσης (ΚΟ) Κύπρου του Κόμματος, καθώς και μέλη της Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας Κύπρου δείχνοντας την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό και το Λιβανέζικο λαό.

Απαίτησαν να σταματήσει η όποια στήριξη στο κράτος του Ισραήλ και να πάψει οποιαδήποτε εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Μ. Βρετανίας.

ΠΑΜΕ
Εκφραση αλληλεγγύης στον λαό του Λιβάνου

Από τη συνάντηση με τον Λιβανέζο πρέσβη
Από τη συνάντηση με τον Λιβανέζο πρέσβη
Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ επισκέφτηκε την Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη τον πρέσβη του Λιβάνου στην Ελλάδα, Ghady G. El-Khoury, στην πρεσβεία της χώρας στην Αθήνα.

Το ΠΑΜΕ μετέφερε την αλληλεγγύη των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων της Ελλάδας προς τον Λιβανέζικο και τον Παλαιστινιακό λαό αυτές τις δύσκολες ώρες και διαβεβαίωσε ότι τα ταξικά συνδικάτα της Ελλάδας θα συνεχίσουν τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις στήριξης των λαών της Μέσης Ανατολής που σφαγιάζονται από το κράτος - τρομοκράτη Ισραήλ, με τις ευλογίες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Ο πρέσβης του Λιβάνου ευχαρίστησε το ΠΑΜΕ, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους εργαζόμενους και τον λαό της Ελλάδας για την αλληλεγγύη που δείχνουν στην πράξη στον Λιβανέζικο λαό και τους λαούς της περιοχής.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να δυναμώσουν ο αγώνας ενάντια στην εμπλοκή της χώρας και η αλληλεγγύη στους λαούς που ματώνουν

Σε ανακοίνωσή του για την κλιμάκωση της επιθετικότητας του Ισραήλ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

«Το κράτος - τρομοκράτης Ισραήλ προχωράει, με τις ευλογίες και τη στήριξη των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, σ' έναν γενικευμένο πόλεμο εναντίον των λαών της Μέσης Ανατολής, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή αλλά και διεθνώς.

Οι βομβαρδισμοί στη Βηρυτό και την Υεμένη, οι δολοφονίες πολιτικών ηγετών, όπως του Νασράλα και άλλων, και μάλιστα ορισμένων σε ξένο έδαφος, η προετοιμασία χερσαίας επέμβασης στον Λίβανο και οι απειλές εναντίον του Ιράν, μαζί με τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις στην Παλαιστίνη και τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, αποδεικνύουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο κλιμάκωσης του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, ο αντίκτυπος των οποίων υπερβαίνει τα όρια της Μέσης Ανατολής.

Τα προσχήματα περί "αυτοάμυνας" που χρησιμοποιεί το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του, όχι μόνο έχουν καταρρεύσει μπροστά στα συνεχιζόμενα εγκλήματα, αλλά και εκθέτουν στα μάτια των λαών όσους επιμένουν να τα επικαλούνται.

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι συνένοχη σ' αυτά τα εγκλήματα. Απ' την πρώτη στιγμή, όπως έκαναν και άλλα κόμματα, υιοθέτησε και συνεχίζει να προβάλλει όλα τα προσχήματα του Ισραήλ, ενώ παρέχει πολύμορφη πολιτική, οικονομική και στρατιωτική στήριξη στο Ισραήλ και τους συμμάχους του, όπως είναι και η αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, εμπλέκοντας τον λαό μας σε επικίνδυνες περιπέτειες. Συνεπώς, τα ευχολόγια του κ. Μητσοτάκη "περί αποκλιμάκωσης και σταθερότητας" δεν συνιστούν παρά εξόφθαλμη και προκλητική υποκρισία, απ' τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει, με όλους τους τρόπους, τον εμπρηστή της φωτιάς στην περιοχή.

Τώρα χρειάζεται να εκφραστεί η μαζική λαϊκή καταδίκη των εγκλημάτων του Ισραήλ, να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας και η αλληλεγγύη στους λαούς που ματώνουν εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και πολέμων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ