ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ετοιμάζεται συνάντηση Χριστοδουλίδη - Τατάρ

Οπως επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες

Από τη χτεσινή παρέλαση στη Λευκωσία

2024 The Associated Press. All

Από τη χτεσινή παρέλαση στη Λευκωσία
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι και οι δύο ηγέτες αποδέχθηκαν την πρόσκλησή του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στέφαν Ντουζάρικ, επιβεβαιώνοντας ότι προετοιμάζεται συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.

Θυμίζουμε ότι ο νέος γύρος διεργασιών, που παρασκηνιακά «τρέχουν» εδώ και καιρό, ανοίγει ενώ στο τραπέζι πέφτουν προτάσεις και για νέα σχήματα στην περιοχή, όπως μια «συνάντηση της μορφής "4+1" με τη συμμετοχή των "μητέρων πατρίδων"», στην οποία αναφέρθηκε ο Τατάρ σε συνέντευξή του, εκφράζοντας ετοιμότητα «να συζητήσουμε το θέμα των φυσικών πόρων, το υδατικό έργο, το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης, την παράτυπη μετανάστευση ή τους υδρογονάνθρακες στη βάση της ισότητας.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, δήλωσε ότι «εμείς προσερχόμαστε με ρεαλισμό, έχοντας πλήρη επίγνωση και των δηλώσεων που επιτρέπουν μια συγκρατημένη στάση, αλλά προσερχόμαστε με πλήρη επίγνωση των θέσεών μας, με μια εποικοδομητική στάση και σε αυτή τη συνάντηση, ακριβώς μέσα από τον διάλογο να μπορέσει να επιτευχθεί και η πρόοδος, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά και η επίλυση του Κυπριακού, εντός του συμφωνημένου πλαισίου». Οπου στο «συμφωνημένο πλαίσιο» η Λευκωσία (και όχι μόνο) περιλαμβάνει σταθερά και τα όσα εξετάστηκαν στις επαφές του 2017, στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση καλοδέχτηκε την είδηση ότι επίκειται τριμερής άτυπη συνάντηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης την χαρακτήρισε «πάρα πολύ θετική εξέλιξη», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Αθήνα «πρωτοστάτησε» στο να φτάσουμε στο σημείο να ξεκινήσουν «συζητήσεις». Πρόσθεσε ότι σε αυτό «συνέβαλε και το καλό κλίμα, το κλίμα διαλόγου με την Τουρκία», σε άλλο ένα δείγμα ότι καλοβλέπουν μια «λύση - πακέτο» με διευθετήσεις από Αιγαίο έως και Ανατ. Μεσόγειο.

Διόλου τυχαία, ο Μαρινάκης προσπάθησε χτες να καθησυχάσει σχετικά με τα σχέδια που διέρρευσαν τις προηγούμενες μέρες για τα περιλάλητα Θαλάσσια Πάρκα, που έχει εξαγγείλει ήδη από τον Απρίλη η κυβέρνηση σε Ιόνιο και Αιγαίο. Θέμα όπου η Αγκυρα αντέδρασε, βάζοντας θέμα ότι δεν θα ανεχτεί «μονομερείς ενέργειες» στην περιοχή και ότι χρειάζεται «συνεργασία» και για περιβαλλοντικά ζητήματα, άρα συνδιαχείριση.

Θυμίζουμε, σε μια σειρά κινήσεων που προϊδεάζουν για επικίνδυνες εξελίξεις, προχθές διέρρευσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει σχεδόν έτοιμη τη σχετική μελέτη τεκμηρίωσης για το περιλάλητο θαλάσσιο πάρκο στο Νότιο Αιγαίο, που όμως δεν προβλέπει έναν ενιαίο χώρο προστασίας αλλά κατακερματισμό ζωνών (17 στον αριθμό), ασφυκτικά περιορισμένων στα 6 ν.μ. πέριξ νησιών και νησίδων.

Ο Μαρινάκης αντέτεινε χτες ότι τα πάρκα θα γίνουν «όχι με γεωπολιτικά κριτήρια, αλλά καθαρά περιβαλλοντικά», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πως η ανάγκη περιβαλλοντικής προστασίας παύει να υφίσταται μετά τα 6 μίλια από τις ελληνικές ακτές.

Ρόλο «πυλώνα σταθερότητας» αναλαμβάνει η Κύπρος

Στο μεταξύ, ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του μετά τη στρατιωτική παρέλαση που έγινε χτες στη Λευκωσία, για την επέτειο της «Κυπριακής Ανεξαρτησίας», δήλωσε ότι «η αποτρεπτική ισχύς της Εθνικής Φρουράς θα πρέπει να ενισχύεται και επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος - μέλος της ΕΕ, σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας, θα πρέπει να μπορεί να διαδραματίζει τον ρόλο της ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, κάτι που συνδέεται και με την ενίσχυση του αποτυπώματος της χώρας μας».

«Πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» χαρακτήρισε την Κύπρο και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που παραβρέθηκε στην παρέλαση, ενώ ο Ελληνας υπουργός Αμυνας με δήλωσή του έλεγε ότι η Κύπρος «δεν κείται μακράν».

Μηνύματα για την «1η Οκτώβρη» έστειλαν στον Κύπριο ηγέτη πολλοί επικεφαλής κυβερνήσεων και κρατών, όπως ο Γάλλος ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν, που έσπευσε να χαιρετίσει την «κινητοποίηση» της Λευκωσίας και τη «στήριξή της προς τις γαλλικές δυνάμεις», με φόντο «την επικίνδυνη αύξηση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και την επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα», τονίζοντας τον «στρατηγικό χαρακτήρα της αμυντικής μας συνεργασίας», καταλήγοντας πως οι δύο χώρες «μοιράζονται ένα κοινό όραμα για μια Ευρώπη πιο ενωμένη, πιο κυρίαρχη, πιο δημοκρατική και πιο ανταγωνιστική» και πως «μπορώ να βασίζομαι στη στήριξή σας, για να διασφαλίσω ότι το έργο που αναλαμβάνουμε για τη μείωση της εξάρτησής μας και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής μας αυτονομίας θα συνεχιστεί με φιλοδοξία και αποφασιστικότητα».

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, σε μήνυμά του υποστήριξε ότι «οι δεσμοί μεταξύ των εθνών μας δεν ήταν ποτέ ισχυρότεροι και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τις διμερείς μας σχέσεις».

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Αρχίζουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας με την ΕΕ

Με «αποσύνδεση» της διαδικασίας από αυτήν της Βόρειας Μακεδονίας

Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια έγινε χτες στη γερμανική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο του σχεδιασμού από ΝΑΤΟ και ΕΕ για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση σύσσωμης της περιοχής, ενώ ακολουθεί στις 14 του μήνα η Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας.

Χαρακτηριστικά όσα δήλωσε ο μετέχων στη χτεσινή μάζωξη Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, ο οποίος σημείωσε πως «είναι σημαντικό τα Δυτικά Βαλκάνια να παραμείνουν σε πορεία προς την ευρωπαϊκή τους προοπτική», προσθέτοντας ότι «είναι ζωτικής σημασίας, για την Ευρωπαϊκή Ενωση, εν μέσω δύο πολέμων και τεράστιων προκλήσεων στην περιοχή μας και ευρύτερα στον πλανήτη, να παραμείνει πόλος σταθερότητας. Και η σταθερότητα επέρχεται με τη διεύρυνση», όπως είπε.

Στο μεταξύ, στις 15 Οκτώβρη θα ξεκινήσουν επίσημα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως αποφασίστηκε ομόφωνα σε πρόσφατη (27/9) σχετική συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων των «27» (Coperer) της Ενωσης και ενώ επιβεβαιώθηκε ότι η σχετική διαδικασία «αποσυνδέεται» από αυτήν της Βόρειας Μακεδονίας. Την είδηση επιβεβαίωσε ο πρέσβης της ΕΕ στα Τίρανα, Σίλβιο Γκοντζάτο, και ενώ είχαν προηγηθεί επαφές του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας (που ασκεί χρέη προέδρου της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο), Βίκτωρ Ορμπαν, στη Σόφια, όπου προσφέρθηκε να μεσολαβήσει για έναν συμβιβασμό μεταξύ Βουλγαρίας - Βόρειας Μακεδονίας, ώστε να αρθεί οριστικά το βέτο της πρώτης για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη δεύτερη.

Ως προς την Αλβανία, η Ελλάδα ήρε σχετικές «επιφυλάξεις» μετά την πρόσφατη απελευθέρωση του (εκλεγμένου πλέον) ευρωβουλευτή της ΝΔ Φρέντη Μπελέρη.

Από τη μεριά της Σόφιας, ο υπηρεσιακός ΥΠΕΞ, Ιβαν Κόντοβ, είπε ότι «η ευρωπαϊκή συμφωνία με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι ξεκάθαρη» και «η Βουλγαρία δεν χρειάζεται μεσάζοντες σε αυτή τη διαδικασία».

Λεπτομέρειες για την πρόταση Ορμπαν δεν έγιναν γνωστές, ωστόσο η Σόφια φαίνεται ότι θα διαπραγματευτεί όσα περιελάμβανε συμφωνία του 2022, με βάση την οποία τα Σκόπια πρέπει μετά από συνταγματική αναθεώρηση να αναγνωρίσουν επίσημα βουλγαρική μειονότητα στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, υποστήριξε ότι η ΕΕ επιχειρεί να «υποδείξει» στα Σκόπια τι να κάνουν και ότι δεν θα αποδεχθεί περαιτέρω καθυστέρηση για τις ενταξιακές συνομιλίες. Σύμφωνα με εγχώρια ρεπορτάζ, η αντιπολίτευση (όπου βασική δύναμη αποτελούν οι Σοσιαλδημοκράτες) εξέφρασε απογοήτευση για το ότι ο Ορμπαν δεν εμπόδισε την «αποσύνδεση» της ενταξιακής πορείας Αλβανίας - Βόρειας Μακεδονίας. Ειδικά το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα, DUI, επικρίνει τα αλβανικά κόμματα που συνεργάζονται στην κυβέρνηση με το VMRO-PMNE του Μίτσκοσκι, κατηγορώντας τα ότι δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους να μη γίνουν ποτέ μέρος μιας κυβέρνησης που δεν θα κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα.

Από τη μεριά του, ο ΥΠΕΞ, Τ. Μουτσούνσκι, ανέφερε ότι οι απειλές για πλήρη διακοπή των συνομιλιών με τις Βρυξέλλες δεν είναι ρεαλιστικές, γιατί η Ενωση παραμένει προσηλωμένη στην πλήρη ενοποίηση της περιοχής. Μιλώντας στο πρακτορείο ΜΙΑ, είπε προχτές ότι «επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός συστήματος που θα παρέχει προβλεψιμότητα στην πορεία μας προς την πλήρη ένταξη (σ.σ. στην ΕΕ)».

Ενισχύονται τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα στα Βαλκάνια

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε προχτές ότι σχεδόν 200 στρατιώτες από τη νέα Συμμαχική Δύναμη Αντίδρασης (ARF) θα αναπτυχθούν στο Κοσσυφοπέδιο και τη Βόρεια Μακεδονία από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 16 Οκτωβρίου, για ασκήσεις με στόχο «την ετοιμότητα και την υποστήριξή τους προς την KFOR». Πρόκειται για την πρώτη φορά ανάπτυξης της ARF από τον Ιούλη, όταν και συγκροτήθηκε.

Συγκεκριμένα, 50 στρατιώτες της Επιχειρησιακής Ομάδας Συνδέσμου και Ανίχνευσης (OLRT) του ARF θα αναπτυχθούν στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ άλλοι 150 θα αναπτυχθούν στη Βόρεια Μακεδονία.

Οπως εξηγεί το ΝΑΤΟ, η ARF είναι μια «στρατηγική δύναμη υψηλής ετοιμότητας με δυνατότητες παρέμβασης πολλαπλών τομέων». Αυτή η δύναμη μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα και μπορεί να παρέχει αμυντική βοήθεια σε διάφορα σενάρια.

Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η ανάπτυξη αυτών των δυνάμεων μαζί με αυτές των Στρατηγικών Εφεδρικών Δυνάμεων (SRF) νωρίτερα τον Σεπτέμβρη στο Κοσσυφοπέδιο, στέλνουν «ένα σαφές μήνυμα της ισχυρής αποφασιστικότητας και δέσμευσης του ΝΑΤΟ να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά και την ικανότητα της συμμαχίας και ετοιμότητα για απάντηση».

ΚΥΣΕΑ σήμερα για τη Μέση Ανατολή

Η κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή έφερε συνεδρίαση, σήμερα το απόγευμα, του ΚΥΣΕΑ εκτάκτως υπό τον πρωθυπουργό.

Στο ενδιάμεσο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνεδρίασης, στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις ξεσκονίζουν σχέδιο απεγκλωβισμού (με πολεμικά πλοία ή / και αεροσκάφη) Ελλήνων ή και υπηκόων άλλων ευρωατλαντικών κρατών από τις φλεγόμενες ζώνες, ενώ έχουν τεθεί σε επιφυλακή δύο αρματαγωγά του ελληνικού στόλου, τα οποία σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα προσεγγίσουν στον νότιο Λίβανο, συγκεκριμένα στο λιμάνι της Naqoura, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, συνοδευμένα από φρεγάτες για να τους εξασφαλίσουν αντιαεροπορική - αντιπυραυλική προστασία. Θυμίζουμε ότι στην ίδια ζώνη πλέει ήδη ελληνική φρεγάτα (η «Ελλη»), ενταγμένη στην επιχείρηση UNIFIL.

Ηδη χθες το βράδυ, μετά από επικοινωνία των υπουργών Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου και κατόπιν αιτήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποφασίστηκε ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα διαθέσει μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 για τον απεγκλωβισμό υπηκόων της Κύπρου από τον Λίβανο. Κάτι που σημαίνει ότι το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων θα σπεύσει για άλλη μια φορά «στο στόμα του λύκου», να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά που σπέρνουν οι ιμπεριαλιστές.

Εξάλλου, πληροφορίες αναφέρουν ότι όλες αυτές τις ώρες δεν έχουν παύσει πτήσεις ΝΑΤΟικών ιπτάμενων ραντάρ και αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας από τη Σικελία, την Κρήτη (Σούδα) και την Κύπρο προς την Ανατολική Μεσόγειο και στα ανοιχτά του Λιβάνου, συλλέγοντας εικόνα - πληροφορίες και κάνοντας υποκλοπές.

Επίσης λέγεται ότι έχουν δοθεί οδηγίες «να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα» - όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά σε αρμόδιο επιτελείο - τόσο το προσωπικό στη φρεγάτα «Σπέτσαι», που στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής επιχείρησης «Aspides» επιχειρεί στον Κόλπο του Αντεν εναντίον των Χούθι, όσο και το προσωπικό στην πυροβολαρχία «Patriot» της Πολεμικής Αεροπορίας που επιχειρεί στη Σαουδική Αραβία, φυλάσσοντας ενεργειακές και άλλες υποδομές των Σαουδαράβων, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκονται «στο στόμα του λύκου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ