ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2024
Σελ. /24
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Απεργιακός ξεσηκωμός για αυξήσεις στους μισθούς και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων

Κάλεσμα να πυκνώσουν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες, με αφορμή τις κυβερνητικές δηλώσεις για τον κατώτατο μισθό

Eurokinissi

«Οι απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί στους κλάδους και η πανελλαδική απεργία στις 20 Νοέμβρη είναι η καλύτερη απάντηση απέναντι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Είναι ο μόνος τρόπος για να κερδηθούν αυξήσεις στους μισθούς και να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις»: Τα παραπάνω τονίζει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του με αφορμή τα όσα είπε προχτές η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, για τον νέο τρόπο διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΑΜΕ θυμίζει τις απεργίες που έχουν ήδη αποφασιστεί σε κλάδους και χώρους δουλειάς (βλ. δίπλα), καλώντας «όλα τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα, χωρίς καμιά αναμονή, όλοι στη μάχη! Να αξιοποιηθούν όλες οι συλλογικές διαδικασίες. Μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, περιοδείες των συνδικάτων στους χώρους δουλειάς, με μαχητικότητα, για την επιτυχία όλων των απεργιών των κλάδων και της γενικής πανελλαδικής απεργίας στις 20 Νοέμβρη. Να πολλαπλασιαστούν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες και σε άλλους κλάδους. Μόνο με τον αγώνα θα κερδίσουμε τα δικαιώματά μας».

Με ...αλγόριθμο το «πάγωμα» και η συμπίεση των μισθών

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα τις προχτεσινές δηλώσεις της υπουργού Εργασίας, Ν. Κεραμέως, η κυβέρνηση πρόκειται να φέρει προς ψήφιση νομοθετική διάταξη με την οποία παγιώνεται ένας από τους πιο εμβληματικούς αντεργατικούς νόμους των μνημονίων, αυτός του καθορισμού του κατώτατου μισθού από την εκάστοτε κυβέρνηση με βάση τις επιταγές του κεφαλαίου (νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου). Η διαδικασία αυτή αναμένεται να πάρει ακόμα πιο σκληρό χαρακτήρα, καθώς ο κατώτατος μισθός θα βγαίνει από ...μαθηματικό τύπο με βάση την «παραγωγικότητα» και τον πληθωρισμό, δηλαδή την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Ηδη το υπουργείο Εργασίας έχει στα χέρια του σχετικό πόρισμα επιτροπής που το ίδιο συνέστησε, το οποίο μεταξύ άλλων «προτείνει τη θέσπιση ενός μαθηματικού τύπου ο οποίος θα καθορίζει το πώς θα αυξάνεται από το 2028 και μετά ο κατώτατος μισθός, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα της οικονομίας της χώρας».

Δηλαδή, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει την απόφασή της ότι ο νόμος 4172/2013, τον οποίο ψήφισαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, για πρώτη φορά τον εφάρμοσε ο «ενιαίος» ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και στη συνέχεια οι κυβερνήσεις της ΝΔ απαρέγκλιτα τον κράτησαν σε λειτουργία, ως βασικό εργαλείο συμπίεσης του κατώτατου μισθού, θα συνεχίσει να εφαρμόζεται, παρά τις δίκαιες διεκδικήσεις εκατοντάδων συνδικάτων της χώρας.

Στόχος η κατοχύρωση των μισθών πείνας, της «ευελιξίας» και του εργάσιμου χρόνου - λάστιχο

Αναλυτικά, το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του σχολιάζει:

«Οι ανακοινώσεις της υπουργού Εργασίας για τον κατώτατο μισθό και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας επιχειρούν να παρουσιάσουν μια ψεύτικη εικόνα στους εργαζόμενους. Ο νέος τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού θα γίνεται με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των νόμων των μνημονίων που όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν και εφάρμοσαν. Νόμοι που κατάργησαν τις ΣΣΕ και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Ο νέος τρόπος υπολογισμού του μισθού όχι μόνο επιδιώκει να ακυρώσει τον ρόλο των συνδικάτων αλλά να μονιμοποιήσει έναν ακόμα πολύ άδικο μηχανισμό υπολογισμού που πάντα θα υπόκειται στα όρια των καπιταλιστικών κερδών. Δηλαδή η κυβέρνηση εφαρμόζει το δόγμα: "Θα χάσουν οι εργαζόμενοι, για να κερδίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι".

Λέει ψέματα η υπουργός Κεραμέως ότι ο μισθός δεν θα μπορεί να μειωθεί. Να θυμίσουμε ότι οι μισθοί με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου μειώθηκαν το 2012, υπακούοντας στα καλέσματα του ΔΝΤ, των επιχειρηματικών ομίλων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών. Οταν οι μισθοί θα συνεχίζουν να καθορίζονται παίρνοντας υπόψη την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα της οικονομίας, δεν θα καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων. Αυτός ο δρόμος απέδειξε και στο παρελθόν ότι στο όνομα των κερδών μειώθηκαν μισθοί και οι όποιες αυξήσεις δόθηκαν χάνονταν με την τεράστια ακρίβεια, τη φοροληστεία. Πάντα έμπαινε μπροστά η λογική δεν αντέχουν οι επιχειρήσεις, όταν τα κέρδη έχουν φτάσει στον ουρανό.

Εχει τεράστιες ευθύνες η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, οι παρατάξεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ/Νέα Αριστερά, που με τη στάση τους έχουν παραδώσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στις κυβερνήσεις και στους επιχειρηματικούς ομίλους. Επικροτούν την ευρωπαϊκή Οδηγία για τις ΣΣΕ στη βάση του ότι δήθεν προβλέπει επαναφορά των ΣΣΕ στο 80% των εργαζομένων. Ομως η ευρωπαϊκή Οδηγία δεν δεσμεύει την κυβέρνηση στο να επαναφέρει τη διαπραγμάτευση για την ΕΓΣΣΕ, δεν δεσμεύει την κυβέρνηση να εφαρμόζει τις ΣΣΕ καθολικά, κάνει απλά μια προτροπή.

Η πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ έχει εκφράσει την καθολική της συμφωνία με τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, που τα τελευταία 12 χρόνια κατάργησαν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, μείωσαν τους μισθούς και τις συντάξεις και καθήλωσαν τους μισθούς στα όρια της φτώχειας, καλλιεργώντας τη λογική του μονόδρομου και των θυσιών για να κερδίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Πλέον, ούτε φραστικά δεν ζητούν την κατάργηση των αντεργατικών νόμων και διατάξεων. Η λογική τους είναι "αυτά έγιναν, δεν αλλάζουν".

ΕΕ - κυβέρνηση - εργοδότες έχουν βάλει τις Συμβάσεις στον πάγο. Παγιώνεται και επικροτείται όλο το αντεργατικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε με ευρωπαϊκές Οδηγίες, μνημόνια και εφαρμοστικούς νόμους όλα αυτά τα χρόνια. Είναι νόμοι που έχουν νομιμοποιήσει την ασυδοσία των εργοδοτών στην επιβολή εξαντλητικών ωραρίων, απλήρωτων υπερωριών, στην καθήλωση των κλαδικών μισθών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πραγματικοί μισθοί είναι μικρότεροι κατά 14% σε σχέση με το 2011. Οι εργοδότες αρνούνται να υπογράψουν Συλλογικές Συμβάσεις, θέλουν να καταργήσουν τον κατώτατο κλαδικό μισθό και να τον ταυτίσουν με τον κατώτατο μισθό της ΕΓΣΕΕ. Θέλουν να καταργήσουν τις ειδικότητες και να κατοχυρώσουν πλήρως την "ευελιξία" και το ξεχείλωμα του εργάσιμου χρόνου.

Για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι πρέπει να χάσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι

Τα συνδικάτα όμως και οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς γνωρίζουν πολύ καλά ότι "για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι, πρέπει να χάσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι".

Αυτό έχει αποδειχθεί στην ιστορία του εργατικού κινήματος, αυτό αποδεικνύεται και σήμερα.

Αν δεν ήταν η συνεχής δράση των συνδικάτων, οι απεργίες που δόθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στους κλάδους, οι συγκεντρώσεις, οι συνεχείς παρεμβάσεις στους εργοδότες, σήμερα δεν θα μιλούσαμε για τις ΣΣΕ.

Σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις διεκδικώντας:

-- Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων για τις ΣΣΕ και τους μισθούς.

-- 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Οχι στην 6ήμερη εργασία, στις "ελαστικές" μορφές απασχόλησης, στην απλήρωτη εργασία και στις απλήρωτες υπερωρίες, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

-- Επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό και ονομαστική αύξηση του κατώτατου αυτή που ζητούν τα συνδικάτα, τα 950 ευρώ τώρα και όχι το 2027 που λέει η κυβέρνηση.

-- Επαναφορά κατακτήσεων, όπως οι τριετίες, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου 2012 - 2023, η αρχή ευνοϊκότερης σύμβασης, η μετενέργεια, η κυριακάτικη αργία, η πληρωμή υπερωριών.

-- Αύξηση 20% στους δημοσίους υπαλλήλους. Επαναφορά στο Δημόσιο του 13ου και 14ου μισθού, χορήγηση όλων των μισθολογικών κλιμακίων, κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού στη μισθολογική εξέλιξη ανάλογα με την κατηγορία Εκπαίδευσης.

-- Ουσιαστική προστασία των εργαζόμενων γυναικών και της μητρότητας, κατοχυρωμένα από τις ΣΣΕ, τώρα να γίνει υποχρεωτικά καθολική η εφαρμογή του επιδόματος γάμου 10%».


ΑΙΣΧΟΣ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «HELLENIC TRAIN»
Παράνομη έκρινε το δικαστήριο την απεργία των μηχανοδηγών!

Τα «Τέμπη» είναι εδώ, αλλά ποινικοποιούνται οι διεκδικήσεις για την ασφάλεια στα τρένα

Παράνομη κρίθηκε χθες από τα δικαστήρια η απεργία που οργάνωναν για σήμερα Πέμπτη οι μηχανοδηγοί της «Hellenic Train», μετά την κατάπτυστη προσφυγή της εταιρείας.

Με τις πλάτες της κυβέρνησης, που βρίσκεται σε αντιαπεργιακό αμόκ, αφού την ίδια στιγμή βγήκε «παράνομη και καταχρηστική» και η σημερινή απεργία στο ΨΝΑ Δαφνί (βλ. σελ. 14), η «Hellenic Train» έσυρε τους μηχανοδηγούς στα δικαστήρια για δεύτερη φορά μέσα σε δυο βδομάδες. Και αυτό ενώ μόνο τον τελευταίο μήνα είναι απανωτά τα «ατυχήματα» στις ράγες, επιβεβαιώνοντας ότι τα «Τέμπη» είναι εδώ για επιβάτες και εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι που ο αγώνας τους ποινικοποιήθηκε για μια ακόμα φορά, απαιτούν αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας, με την άμεση και καθολική λειτουργία της τηλεδιοίκησης και της φωτοσήμανσης σε όλο το δίκτυο, ολοκλήρωση των έργων υποδομής, συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου, καθαρισμό του δικτύου από φυσικά εμπόδια.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο μέσα στον περασμένο Σεπτέμβρη καταγράφηκαν ένα «ατύχημα», όταν τρένο προσέκρουσε σε πεσμένα δέντρα, και μια παραλίγο τραγωδία μέσα στην Αττική, όταν συρμοί του Προαστιακού βρέθηκαν να κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση σε μονή τροχιά.

Και αντί η εταιρεία που έχει επιδοτηθεί με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τον ιδρώτα του λαού να απολογείται μαζί με την κυβέρνηση, αντί να σκύβουν πάνω από τις δίκαιες διεκδικήσεις για να μην επαναληφθεί ένα μακελειό όπως αυτό στα Τέμπη, σέρνουν στα δικαστήρια τα σωματεία του κλάδου που διεκδικούν άμεσα μέτρα.

Υστερα από την απόφαση του δικαστηρίου, η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Ελξης (ΠΕΠΕ, μέλη της είναι οι μηχανοδηγοί της «Hellenic Train») πήρε απόφαση για αναστολή της απεργίας.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΣΚ Σιδηροδρομικών, πριν εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου, κατήγγειλε την εργοδοσία που για δεύτερη φορά μέσα σε δυο βδομάδες έσυρε στα δικαστήρια τους εργαζόμενους, επισημαίνοντας πως «για τη "Hellenic Train" και την κυβέρνηση η ασφάλεια στην κυκλοφορία των τρένων μετράει πολύ λιγότερο απ' ό,τι μετράνε τα κέρδη της».

Την ποινικοποίηση της απεργίας και την κατάπτυστη στάση της εργοδοσίας καταγγέλλει και το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του. Εκφράζει την αμέριστη στήριξή του στον αγώνα και στα αιτήματα των σιδηροδρομικών, «γιατί μας αφορά όλους, και καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να τον στηρίξουν, με το σύνθημα που φώναζαν χιλιάδες λαού στις συγκεντρώσεις: "Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί. Ολων των νεκρών θα γίνουμε η φωνή».

Ανακοίνωση του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για την απόφαση του δικαστηρίου να κηρύξει παράνομη την απεργία των μηχανοδηγών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Αποτελεί ντροπή και πρόκληση το γεγονός ότι η "Hellenic Train", που έχει σοβαρές ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών, πήγε στα δικαστήρια για να κριθεί παράνομη και καταχρηστική μια απεργία η οποία έχει ως βασικά αιτήματα την ασφάλεια των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών και την προστασία της ζωής των εργαζομένων και των επιβατών. Αυτή η εταιρεία, που έχει προικοδοτηθεί με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από όλες τις κυβερνήσεις, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει στο όνομα του κέρδους να θυσιάζει τα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων και των επιβατών. Είναι καθημερινά τα μικρότερα ή μεγαλύτερα ατυχήματα στα οποία από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει ένα νέο μεγάλο σιδηροδρομικό δυστύχημα, επιβεβαιώνοντας ότι τα αίτια που οδήγησαν στο έγκλημα των Τεμπών παραμένουν.

Ο αγώνας των εργαζομένων και όλου του λαού για να μη θαφτούν οι πραγματικές αιτίες του εγκλήματος στα Τέμπη, αλλά και για να υπάρχει σύγχρονος και ασφαλής σιδηρόδρομος, πρέπει να συνεχιστεί, κόντρα στις απαγορεύσεις και στην καταστολή που επιβάλλουν το κράτος, η κυβέρνηση και η ταξική Δικαιοσύνη με τις απαράδεκτες αποφάσεις της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ