Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΙΣΧΟΣ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «HELLENIC TRAIN»
Παράνομη έκρινε το δικαστήριο την απεργία των μηχανοδηγών!

Τα «Τέμπη» είναι εδώ, αλλά ποινικοποιούνται οι διεκδικήσεις για την ασφάλεια στα τρένα

Παράνομη κρίθηκε χθες από τα δικαστήρια η απεργία που οργάνωναν για σήμερα Πέμπτη οι μηχανοδηγοί της «Hellenic Train», μετά την κατάπτυστη προσφυγή της εταιρείας.

Με τις πλάτες της κυβέρνησης, που βρίσκεται σε αντιαπεργιακό αμόκ, αφού την ίδια στιγμή βγήκε «παράνομη και καταχρηστική» και η σημερινή απεργία στο ΨΝΑ Δαφνί (βλ. σελ. 14), η «Hellenic Train» έσυρε τους μηχανοδηγούς στα δικαστήρια για δεύτερη φορά μέσα σε δυο βδομάδες. Και αυτό ενώ μόνο τον τελευταίο μήνα είναι απανωτά τα «ατυχήματα» στις ράγες, επιβεβαιώνοντας ότι τα «Τέμπη» είναι εδώ για επιβάτες και εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι που ο αγώνας τους ποινικοποιήθηκε για μια ακόμα φορά, απαιτούν αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας, με την άμεση και καθολική λειτουργία της τηλεδιοίκησης και της φωτοσήμανσης σε όλο το δίκτυο, ολοκλήρωση των έργων υποδομής, συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου, καθαρισμό του δικτύου από φυσικά εμπόδια.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο μέσα στον περασμένο Σεπτέμβρη καταγράφηκαν ένα «ατύχημα», όταν τρένο προσέκρουσε σε πεσμένα δέντρα, και μια παραλίγο τραγωδία μέσα στην Αττική, όταν συρμοί του Προαστιακού βρέθηκαν να κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση σε μονή τροχιά.

Και αντί η εταιρεία που έχει επιδοτηθεί με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τον ιδρώτα του λαού να απολογείται μαζί με την κυβέρνηση, αντί να σκύβουν πάνω από τις δίκαιες διεκδικήσεις για να μην επαναληφθεί ένα μακελειό όπως αυτό στα Τέμπη, σέρνουν στα δικαστήρια τα σωματεία του κλάδου που διεκδικούν άμεσα μέτρα.

Υστερα από την απόφαση του δικαστηρίου, η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Ελξης (ΠΕΠΕ, μέλη της είναι οι μηχανοδηγοί της «Hellenic Train») πήρε απόφαση για αναστολή της απεργίας.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΣΚ Σιδηροδρομικών, πριν εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου, κατήγγειλε την εργοδοσία που για δεύτερη φορά μέσα σε δυο βδομάδες έσυρε στα δικαστήρια τους εργαζόμενους, επισημαίνοντας πως «για τη "Hellenic Train" και την κυβέρνηση η ασφάλεια στην κυκλοφορία των τρένων μετράει πολύ λιγότερο απ' ό,τι μετράνε τα κέρδη της».

Την ποινικοποίηση της απεργίας και την κατάπτυστη στάση της εργοδοσίας καταγγέλλει και το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του. Εκφράζει την αμέριστη στήριξή του στον αγώνα και στα αιτήματα των σιδηροδρομικών, «γιατί μας αφορά όλους, και καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να τον στηρίξουν, με το σύνθημα που φώναζαν χιλιάδες λαού στις συγκεντρώσεις: "Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί. Ολων των νεκρών θα γίνουμε η φωνή».

Ανακοίνωση του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για την απόφαση του δικαστηρίου να κηρύξει παράνομη την απεργία των μηχανοδηγών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Αποτελεί ντροπή και πρόκληση το γεγονός ότι η "Hellenic Train", που έχει σοβαρές ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών, πήγε στα δικαστήρια για να κριθεί παράνομη και καταχρηστική μια απεργία η οποία έχει ως βασικά αιτήματα την ασφάλεια των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών και την προστασία της ζωής των εργαζομένων και των επιβατών. Αυτή η εταιρεία, που έχει προικοδοτηθεί με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από όλες τις κυβερνήσεις, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει στο όνομα του κέρδους να θυσιάζει τα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων και των επιβατών. Είναι καθημερινά τα μικρότερα ή μεγαλύτερα ατυχήματα στα οποία από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει ένα νέο μεγάλο σιδηροδρομικό δυστύχημα, επιβεβαιώνοντας ότι τα αίτια που οδήγησαν στο έγκλημα των Τεμπών παραμένουν.

Ο αγώνας των εργαζομένων και όλου του λαού για να μη θαφτούν οι πραγματικές αιτίες του εγκλήματος στα Τέμπη, αλλά και για να υπάρχει σύγχρονος και ασφαλής σιδηρόδρομος, πρέπει να συνεχιστεί, κόντρα στις απαγορεύσεις και στην καταστολή που επιβάλλουν το κράτος, η κυβέρνηση και η ταξική Δικαιοσύνη με τις απαράδεκτες αποφάσεις της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ