Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΓΙΑΣ
Μετά από πολύμηνους αγώνες απέσπασαν δέσμευση για αποζημιώσεις για τα μήλα

Δεν καλύπτεται το μέγεθος των ζημιών, ενώ αποκλείστηκαν και τα κάστανα

Ο αποφασιστικός και πολύμηνος αγώνας των παραγωγών της Αγιάς από τον περασμένο χειμώνα ανάγκασε την κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δεσμευτούν ότι θα διατεθεί ένα ποσό 4 εκατ. ευρώ στην Αγιά για να αποζημιωθούν οι ζημιές στην παραγωγή μήλων από τον «Daniel». Αυτό τονίζουν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγιάς, καλώντας τους παραγωγούς «να κλείσουν τα αυτιά τους στους καλοθελητές και να συνειδητοποιήσουν τι πετύχαμε με τη δύναμη του αγώνα μας και την οργάνωσή μας. Δείχνουμε τον δρόμο, πως έχει αποτελέσματα ο αγώνας μας. Με τη λειτουργία των Αγροτικών Συλλόγων, το δυνάμωμα της Ομοσπονδίας και τον συντονισμό από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, μπορούμε να τα καταφέρουμε!».

Και προσθέτουν ότι «η ενότητα των Αγιωτών παραγωγών, η αποφασιστικότητα, πάνω απ' όλα η μεγάλη, μαζική συμμετοχή στις πολύμορφες κινητοποιήσεις, ήταν οι παράγοντες αλλαγής της άδικης και παράλογης αρχικής απόφασης του υπουργείου και του ΕΛΓΑ να εξαιρέσουν την Αγιά από τις αποζημιώσεις του "Daniel"».

Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Γενάρη, πέρα από τη συμμετοχή της Αγιάς με τρακτέρ στο μπλόκο Πλατυκάμπου, πραγματοποιήθηκαν και έξι μεγάλα συλλαλητήρια με συμμετοχή εκατοντάδων τρακτέρ και αγροτών, τα δύο απ' αυτά κατακαλόκαιρο, 20 Ιουλίου και 31 Αυγούστου. Επίσης έγιναν τρεις μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε φιέστες της κυβέρνησης στη Λάρισα, ενώ τρακτέρ βγήκαν ακόμα και τη μέρα των ευρωεκλογών σε εκλογικά τμήματα, για την άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση.

«Αυτοί ήταν οι λόγοι που οδήγησαν σε στροφή 180 μοιρών την κυβέρνηση στο θέμα της Αγιάς και πετύχαμε την εν μέρει αποζημίωση των παραγωγών», σημειώνουν οι φορείς.

Εξηγούν ότι λένε «εν μέρει» διότι «το ποσό της αποζημίωσης δεν προσεγγίζει τα χρήματα που δόθηκαν για αποζημίωση από τον "Daniel" - και πολύ σωστά δόθηκαν - στους συναδέλφους μας στο Πήλιο, και συνεχίζουμε να διεκδικούμε το ίδιο ποσό αποζημίωσης για τον ίδιο ακριβώς λόγο ζημιάς που υπέστησαν οι δύο περιοχές».

Ταυτόχρονα, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγιάς καταγγέλλουν τον αποκλεισμό της αποζημίωσης του Καστάνου στην περιοχή της Αγιάς για τις απώλειες στην παραγωγή από τον «Daniel».

«Ο αποκλεισμός τους εντάσσεται στη λογική "διαίρει και βασίλευε", που εφαρμόζει και σε άλλες περιπτώσεις το υπουργείο και στόχο έχει να διαχωρίσει τους αγρότες, να σπείρει διχόνοια και να τραυματίσει την ενότητά μας. Διεκδικούμε και απαιτούμε να αποζημιωθούν οι καστανοπαραγωγοί του δήμου Αγιάς για τον "Daniel", όπως ορθώς έγινε και με τους αντίστοιχους συναδέλφους στο Πήλιο», τονίζουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ