Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Οι διεκδικήσεις των συνδικάτων κόντρα στα εργοδοτικά εγκλήματα

Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβρη, το ΠΑΜΕ, παρουσιάζοντας το διεκδικητικό πλαίσιο πάλης στη ΔΕΘ, ειδικά για το ζήτημα της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, έθεσε τα εξής:

  • Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων, με ευθύνη της εργοδοσίας και ουσιαστικό, ολοκληρωμένο έλεγχο από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς (ΣΕΠΕ).
  • Η Επιθεώρηση Εργασίας να λειτουργεί αναβαθμισμένη ως κρατική υπηρεσία και όχι με τον μανδύα της δήθεν Ανεξάρτητης Αρχής, με την εκάστοτε κυβέρνηση να είναι υπόλογη στους εργαζόμενους για τις πράξεις και τις παραλείψεις της.
  • Αποφασιστική ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας, με προσλήψεις επιθεωρητών (εργασιακών σχέσεων, Υγείας) για κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Ενίσχυση της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής των μηχανισμών ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας, για ουσιαστικό έλεγχο σε όλη την έκταση των παραγόντων που δημιουργούν κινδύνους για την ασφάλεια της υγείας των εργαζομένων.
  • Υπεράσπιση και διεύρυνση του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) με ένταξη κλάδων και ειδικοτήτων (δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) που δουλεύουν σε ομοιογενείς συνθήκες. Αμεση επανένταξη στα Βαρέα όσων κλάδων εξαιρέθηκαν το 2012.
  • Πλήρης κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο με ευθύνη του κράτους και επιβάρυνση του κεφαλαίου.
  • Πλήρης καταγραφή και διερεύνηση εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, συστηματική διενέργεια προληπτικών ελέγχων.
  • Πλήρης, δωρεάν κάλυψη της νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας. Πλήρεις αποδοχές για όσο διάστημα ο εργαζόμενος λείπει από την εργασία του λόγω ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας.
  • Δημιουργία κρατικού Σώματος Τεχνικών Ασφάλειας και Γιατρών Εργασίας καθώς και υπηρεσιών Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας (ΥΑΕ), ενταγμένων αποκλειστικά στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Κατάργηση των ΕΞΥΠΠ και κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον χώρο της ΥΑΕ.
  • Σταθερή λειτουργία των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συνδικάτων, με δυνατότητα ελέγχου σε όλους τους κλάδους και χώρους δουλειάς.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ