Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ
Μέσα σε έξι μέρες έξι νεκροί σε ισάριθμα εγκλήματα σε χώρους δουλειάς

Κέρκυρα: Από τον 5ο όροφο τσακίστηκε χθες ο εργάτης
Κέρκυρα: Από τον 5ο όροφο τσακίστηκε χθες ο εργάτης
Τέλος δεν έχει ο βαρύς φόρος αίματος που πληρώνει η εργατική τάξη στους χώρους δουλειάς, που έχουν μετατραπεί σε αρένες θανάτου, σε μία ακόμα βάρβαρη όψη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων που γνωρίζουν ρεκόρ πάνω στα ρεκόρ τους.

Χθες, δύο ακόμα εργατικά δυστυχήματα ήρθαν να προστεθούν στη μακριά λίστα των εργοδοτικών εγκλημάτων.

Το ένα σημειώθηκε σε ξενοδοχείο στις Μπενίτσες Κέρκυρας, όπου γίνονται εργασίες ανακαίνισης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις εργάτες που δούλευαν σε υπεργολαβία εκτελούσαν εργασίες σε αναβατόριο στον 5ο όροφο του ξενοδοχείου, όταν κάτω από άγνωστες συνθήκες ανατράπηκε το καλάθι, με αποτέλεσμα ο ένας εκ των τριών να βρεθεί στο κενό. Από την πτώση ο 31χρονος εργάτης τραυματίστηκε θανάσιμα.

Το δεύτερο σημειώθηκε στο Ρέθυμνο, όταν μετανάστης εργάτης ινδικής καταγωγής έπεσε από σκαλωσιά σε μάνδρα οικοδομικών υλικών στην περιοχή Πρίνος και σκοτώθηκε.

Τέσσερις νεκροί στην Κέρκυρα από τον περασμένο Ιούνη!

Υπενθυμίζεται ότι είναι το τέταρτο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» στην Κέρκυρα από τις αρχές του καλοκαιριού, με την Επιθεώρηση Εργασίας του νησιού να μη διαθέτει αρμόδιο Τμήμα Υγείας και Ασφάλειας, λόγω υποστελέχωσης. Οπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, οι αρμόδιες κρατικές αρχές ελέγχουν τους τόπους των εργοδοτικών εγκλημάτων μετά από μέρες, αφού το αρμόδιο Τμήμα εδρεύει στα Ιωάννινα.

Στον χώρο του εργατικού δυστυχήματος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας και του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, αποτελούμενη από τον Σταμάτη Πελάη και την Μυρσίνη Χαραλάμπους.

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας υπογραμμίζει ότι «η απουσία των απαραίτητων μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, η εντατικοποίηση και η πίεση "να βγει η δουλειά" γρήγορα και σε μεγάλο όγκο, οδηγούν συχνά - πυκνά σε εργατικά "ατυχήματα", άλλοτε με τραυματισμούς και άλλοτε θανατηφόρα». Και καλεί την εργατική τάξη του νησιού, εκτός από τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την αύξηση του εισοδήματός της, να παλέψει για την προστασία της ζωής στους χώρους δουλειάς και για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας.

Εξι εγκλήματα μέσα σε έξι μέρες!

Τα νέα τραγικά περιστατικά προστίθενται σε όσα συνέβησαν μέσα σε λιγότερο από μια βδομάδα, αφού από την περασμένη Παρασκευή έχουν χαθεί στο μεροκάματο άλλοι τέσσερις εργάτες.

Πιο συγκεκριμένα, το βράδυ της Παρασκευής 4 Οκτώβρη διανομέας έπεσε νεκρός στο Μενίδι μετά από θανατηφόρα σύγκρουση του δικύκλου του με διερχόμενο φορτηγό. Ενα ακόμα θύμα ανάμεσα στους αμέτρητους ντελιβεράδες που παίζουν τη ζωή τους κορόνα - γράμματα, κυνηγώντας τις παραγγελίες. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι με την ακρίβεια και τον τρόπο που οι πλατφόρμες αμείβουν τους διανομείς, για να έχουν ένα αξιοπρεπές μεροκάματο αναγκάζονται να είναι στο τιμόνι 12 και 13 ώρες τη μέρα, μέσα σε κακοκαιρίες και καύσωνες, σε μια διαρκή αναμέτρηση με τον θάνατο. Γι' αυτό άλλωστε και οι διανομείς στις πλατφόρμες κατεβαίνουν αύριο Παρασκευή σε απεργία, διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις αλλά και μέτρα προστασίας.

Μία μέρα μετά, το περασμένο Σάββατο, 54χρονος φύλακας σε εργοτάξιο παραγωγής ασφαλτομίγματος στη Λεπενού Αιτωλοακαρνανίας βρήκε τραγικό θάνατο κατά τη διάρκεια της πλημμύρας που έπληξε την περιοχή. Ο εργαζόμενος βρέθηκε μάλιστα νεκρός σε απόσταση 6 χλμ. μακριά από την επιχείρηση, αφού είχε παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά τα ξημερώματα, την ώρα που έκανε τη βάρδιά του, με το Εργατικό Κέντρο να καταγγέλλει ότι το εργοτάξιο βρίσκεται σε ακατάλληλο σημείο, μέσα σε ρέμα, και ότι δεν πληρούνται τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Την ίδια μέρα σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία 36χρονος εργαζόμενος σε τυροκομείο στην Αχαΐα, αφότου κεραυνοβολήθηκε από επαφή με ηλεκτροφόρα καλώδια, σε ένα ακόμα περιστατικό που φέρνει στην επιφάνεια τα ανύπαρκτα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και τους κάθε λογής κινδύνους που απειλούν το προσωπικό.

Και τη Δευτέρα, σε ένα φριχτό δυστύχημα σε εκκοκκιστήριο στη Λάρισα 25χρονη εργάτρια βρήκε τραγικό θάνατο όταν εγκλωβίστηκε σε πρέσα βαμβακιού, η οποία φαίνεται ότι δεν είχε μηχανισμό ασφαλείας. «Με ευθύνη της εργοδοσίας έπρεπε να υπάρχει μηχανισμός διακοπής λειτουργίας σε όλα τα μηχανήματα της εγκατάστασης. Το γεγονός ότι η πρέσα μπορούσε να λειτουργήσει με ανοιχτή θυρίδα έθετε καθημερινά τη ζωή των εργαζομένων σε κίνδυνο, με τραγικό αποτέλεσμα τον θάνατο της 25χρονης», τόνισε χαρακτηριστικά το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, αναδεικνύοντας ότι πρόκειται για ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ