ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΤΥΦΩΝΑ «MILTON»
Εκατομμύρια ανθρώπους αφήνει αβοήθητους το αμερικανικό κράτος

Καμία φροντίδα για οργανωμένη εκκένωση | Οσοι δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τις περιοχές που θα πληγούν θεωρούνται εκ των προτέρων ...υπεύθυνοι για ό,τι τους συμβεί

Οσοι μπορούν φεύγουν από την Πολιτεία της Φλόριντα
Οσοι μπορούν φεύγουν από την Πολιτεία της Φλόριντα
Τους δρόμους κλήθηκαν να πάρουν μέχρι χτες πάνω από 6.000.000 κάτοικοι σε 11 κομητείες της Φλόριντα, με δικά τους μέσα και κόστος, προκειμένου να γλιτώσουν από τον επερχόμενο τυφώνα «Milton». Ωστόσο εκατομμύρια άλλοι αναγκάστηκαν να μείνουν στα σπίτια τους, καθώς δεν είχαν ούτε τα μέσα ούτε τα απαιτούμενα χρήματα για να φύγουν, παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών - συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν - που ανέφεραν ότι οι κάτοικοι πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους γιατί είναι ζήτημα «ζωής και θανάτου».

Ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Αλεχάνδρο Μαγιόρκας, προσπάθησε να καθησυχάσει τον κόσμο και κυρίως τους πληγέντες από τον ισχυρό τυφώνα «Helene» - που πριν περίπου δέκα μέρες είχε σαρώσει έξι νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ (συμπεριλαμβανομένης της Φλόριντα), προκαλώντας πάνω από 235 νεκρούς, χιλιάδες άστεγους και εκατοντάδες αγνοούμενους - ότι τα ταμεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA) έχουν επαρκείς πόρους για να βγάλουν πέρα τουλάχιστον τη φετινή σεζόν τυφώνων και άλλων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Η δήλωση του Μαγιόρκας προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις δηλώσεις του Μπάιντεν την περασμένη Παρασκευή, όταν προέτρεψε το Κογκρέσο να εγκρίνει έκτακτη χρηματοδότηση της FEMA ώστε να εξυπηρετήσει τις βασικές ανάγκες, «βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», των πληγέντων από τον τυφώνα.

Ερείπια από τον προηγούμενο τυφώνα που ακόμα δεν έχουν μαζευτεί, αφού κι αυτό επαφίεται στην «ατομική ευθύνη»
Ερείπια από τον προηγούμενο τυφώνα που ακόμα δεν έχουν μαζευτεί, αφού κι αυτό επαφίεται στην «ατομική ευθύνη»
Επιπλέον, η γενική εισαγγελέας της Φλόριντα, Ασλεϊ Μούντι, πρότεινε σε όσους αναγκαστούν να μείνουν στις περιοχές όπου έχουν δοθεί εντολές εκκένωσης να γράψουν το όνομά τους «με ανεξίτηλο μαρκαδόρο στο σώμα τους ώστε να μπορούν να αναγνωριστούν». Παρόμοια φριχτή «συμβουλή» είχε δοθεί πριν λίγες μέρες και σε κατοίκους έξι νότιων Πολιτειών ενόψει του τυφώνα «Helene».

Ενας από τους λόγους που το κράτος σπέρνει τον πανικό για να υπάρξει εκκένωση πληθυσμού είναι και το γεγονός ότι στη Φλόριντα ακόμα δεν έχουν μαζευτεί τόνοι από τα συντρίμμια που προκάλεσε ο τυφώνας «Helene», αφού δεν υπήρξε άμεσο και οργανωμένο σχέδιο απομάκρυνσής τους, με αποτέλεσμα τώρα να είναι δυνητικά πολύ επικίνδυνα αν αρχίζουν να στροβιλίζονται στον αέρα.

Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η λήψη μέτρων πρόληψης θεωρούνται «ατομική ευθύνη» και «κόστος» για το κράτος. Την ίδια ώρα που λέγεται ότι τα κονδύλια είναι περιορισμένα για ουσιαστικές υποδομές και ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων που πλήττουν εκατομμύρια λαού, το ίδιο αυτό κράτος δίνει ασύλληπτα ποσά για εξοπλισμούς και τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις. Το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», που βλέπουμε να συμβαίνει σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, και στη χώρα μας, είναι η «κανονικότητα» που θέλουν να επιβάλουν στους λαούς, με το γνωστό βολικό άλλοθι των «ακραίων καιρικών φαινομένων» και της «κλιματικής κρίσης».

Συγκλονιστικές μαρτυρίες ταξικής βαρβαρότητας

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία μιας πολύτεκνης μητέρας από τη Φλόριντα - τη δημοσιοποίησε χθες το ΠΑΜΕ - η οποία αναρωτιόταν πού να πάει και τι να κάνει με έξι παιδιά. «Πού να πάω με έξι παιδιά; (...) Δεν μπορώ να πάω σε ξενοδοχείο, δεν μπορώ να πάω σε καταφύγιο ή AirBnB (...) Πρέπει να εκκενώσουμε την περιοχή με την οικογένειά μου, εκτός αν πάρουμε αεροπλάνο, που δεν μπορώ να πληρώσω...», δήλωσε η Αμερικανίδα. Λέξεις - γροθιά στο στομάχι, για την τύχη των πιο ευάλωτων ανθρώπων στη μητρόπολη του καπιταλισμού.

Σε σχετική ανάρτησή του σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης το ΠΑΜΕ αναδεικνύει ότι το αστικό κράτος στις ΗΠΑ ξοδεύει δισεκατομμύρια για την υποστήριξη μιας γενοκτονίας στην Παλαιστίνη, αφήνοντας τους ανθρώπους «να σώσουν τους εαυτούς τους» απέναντι στον τυφώνα «Milton». «Οσοι δεν έχουν χρήματα είναι εγκλωβισμένοι... Η σκέψη μας με όλους τους ανθρώπους της περιοχής. Να είστε ασφαλείς», τονίζεται στην ανάρτηση.

Χτες ο «Milton» κινούνταν νοτιοδυτικά της πόλης Τάμπα στη Φλόριντα, με ανέμους ταχύτητας 280 χλμ. την ώρα, και οι περισσότερες προβλέψεις ανέφεραν ότι αναμένεται να αναδειχθεί σε έναν από τους ισχυρότερους και καταστροφικότερους τυφώνες του τελευταίου αιώνα στις ΗΠΑ. Παρ' όλα αυτά, χτες κάποιοι μετεωρολόγοι τον υποβάθμισαν στην κατηγορία 4 από την κατηγορία 5 (που είναι και η πιο επικίνδυνη), αναφέροντας ότι πλησιάζοντας σήμερα τα ξημερώματα την Τάμπα ενδέχεται να την πλήξει με ανέμους ταχύτητας περίπου 130 χλμ. την ώρα.


ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
Δεκάδες νεκροί και μεγάλες καταστροφές από τις κατολισθήσεις

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους μετά τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που έγιναν τις τελευταίες μέρες στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ενώ συνεχίζονταν και χτες οι εργασίες εντοπισμού αγνοουμένων.

Ενόψει νέων ισχυρών βροχοπτώσεων που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έδωσε εντολή για άμεση εκκένωση των περιοχών Γιαμπλάνιτσα και Κόνιτς, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα. Μεταξύ άλλων μεγάλες είναι οι ζημιές σε δρόμους, γέφυρες και σιδηροδρομικές γραμμές, με αποτέλεσμα να περιπλέκεται πολύ η πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές. Η Ντόνια Γιαμπλάνιτσα, περίπου 70 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, Σαράγεβο, έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα, ένα μεγάλο της μέρος έχει θαφτεί κάτω από λάσπη και βράχους. Η περιοχή (κοντά στο λατομείο) έχει αποκοπεί λόγω μεγάλων ζημιών στο οδικό δίκτυο. Διακοπές ρεύματος εξακολουθούν, ενώ δεν έχουν αντιμετωπιστεί πλήρως και τα προβλήματα στην υδροδότηση. Εκτός λειτουργίας παραμένουν και υπηρεσίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.

Επιστήμονες εξήγησαν σε βοσνιακά ΜΜΕ ότι το μέγεθος της καταστροφής σχετίζεται και με την αποψίλωση των δασών, την άναρχη δόμηση κ.λπ. Ο καθηγητής Γεωγραφίας Βεντράν Ζούμπιτς σημείωσε π.χ. στο Ν1: «Για παράδειγμα, μια οξιά μπορεί να απορροφήσει 500 λίτρα νερού και οι μαύρες ακρίδες με τα ισχυρά ριζικά τους συστήματα είναι εξαιρετικά για τη σταθεροποίηση των πλαγιών», αλλά οι λόφοι γύρω από το Σαράγεβο που κάποτε καλύπτονταν από δάση, έχουν τώρα οικοδομηθεί σε μεγάλο βαθμό. «Τα δάση κόπηκαν, αντικαταστάθηκαν από άσφαλτο και κτίρια», κατέληξε.

Ο κοσμήτορας της Σχολής Φυσικών Επιστημών και Μαθηματικών στο Σαράγεβο, Νουσρέτ Ντρέκοβιτς, τόνισε στο ίδιο δίκτυο ότι το σύστημα «απέτυχε από τη στιγμή που κάποιος ξεκίνησε την κατασκευή χωρίς να κάνει όλες τις απαραίτητες αναλύσεις. Οι κατολισθήσεις δεν είναι ασυνήθιστες, αλλά υπάρχει πάντα ένας λόγος πίσω από αυτές. Σε μη διαταραγμένα περιβάλλοντα, τέτοια συμβάντα είναι σπάνια. Εδώ, είδαμε μια κατολίσθηση κοντά σε ένα λατομείο, όπου το κορεσμένο χώμα υποχώρησε, μεταφέροντας τα πάντα στο πέρασμά του (...) Οι κύριοι υπεύθυνοι είναι αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία και αυτοί που σχεδιάζουν τα έργα».


ΑΥΣΤΡΙΑ
«Διερευνητική» στα τρία πρώτα κόμματα

Συνεχίζεται η διαδικασία των διερευνητικών επαφών για σχηματισμό κυβέρνησης στην Αυστρία. Χτες ο Πρόεδρος, Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, ζήτησε από τους ηγέτες των τριών κομμάτων με τις περισσότερες ψήφους στις βουλευτικές εκλογές να διαβουλευθούν για να εξετάσουν τα ενδεχόμενα σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού.

Οπως εξήγησε ο Αυστριακός Πρόεδρος, συνήθως ανατίθεται στο πρώτο σε ψήφους κόμμα - στην προκειμένη περίπτωση το ακροδεξιό, με ναζιστικές καταβολές, Κόμμα της Ελευθερίας (FPΟ) - η εντολή σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά τα υπόλοιπα κόμματα δηλώνουν ότι δεν θέλουν να κυβερνήσουν μαζί του υπό τις παρούσες συνθήκες.

Κανένας συνασπισμός δεν θα είναι βιώσιμος χωρίς τη συμμετοχή τουλάχιστον δύο από τα τρία πρώτα σε ψήφους πολιτικά κόμματα.

Εξασφαλίζοντας το 29% σχεδόν των ψήφων στις εκλογές, το FPO θα μπορούσε να έχει λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τις πρώτες μέρες μετά τις εκλογές, ωστόσο ο Πρόεδρος της Αυστρίας επέλεξε να δώσει τη διερευνητική στα τρία πρώτα κόμματα, δηλαδή στο Λαϊκό Κόμμα (OVP) και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPO), μαζί με το FPO.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Παραιτήθηκε χτες η πρώτη αντιδήμαρχος της Νέας Υόρκης, Σίνα Ράιτ, καθώς ερευνάται από ομοσπονδιακές διωκτικές αρχές για διαφθορά. Η Ράιτ είναι τουλάχιστον το έβδομο στέλεχος της διοίκησης του δημάρχου Ερικ Ανταμς που παραιτείται. Πριν από δύο βδομάδες ασκήθηκε δίωξη στον Ανταμς με την κατηγορία της δωροληψίας και της παράνομης χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του από ξένους δωρητές, μεταξύ των οποίων ήταν και Τούρκοι πολίτες.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Στους διακεκριμένους επιστήμονες Ντέιβιντ Μπέικερ, Ντέμη Χασάμπη (βρετανο-κυπριακής καταγωγής) και Τζον Τζάμπερ δόθηκε χτες το Νόμπελ Χημείας 2024 για το έργο τους πάνω στις πρωτεΐνες. Ειδικότερα ο νευροεπιστήμονας Ντέμης Χασάμπης τιμήθηκε «για την πρόβλεψη της δομής της πρωτεΐνης».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι τέθηκε χτες εκτός της κούρσας διαδοχής στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος μετά την ολοκλήρωση του τέταρτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών, όπου ήρθε τρίτος με 37 ψήφους. Πρώτη αναδείχθηκε με 42 ψήφους η πρώην υπουργός Εμπορίου Κέμι Μπάντενοχ και δεύτερος ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης Ρόμπερτ Τζέρνικ που έλαβε 41 ψήφους. Ο πρώην πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είχε παραιτηθεί και από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος μετά την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές τον περασμένο Ιουλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ