Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
Δεκάδες νεκροί και μεγάλες καταστροφές από τις κατολισθήσεις

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους μετά τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που έγιναν τις τελευταίες μέρες στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ενώ συνεχίζονταν και χτες οι εργασίες εντοπισμού αγνοουμένων.

Ενόψει νέων ισχυρών βροχοπτώσεων που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έδωσε εντολή για άμεση εκκένωση των περιοχών Γιαμπλάνιτσα και Κόνιτς, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα. Μεταξύ άλλων μεγάλες είναι οι ζημιές σε δρόμους, γέφυρες και σιδηροδρομικές γραμμές, με αποτέλεσμα να περιπλέκεται πολύ η πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές. Η Ντόνια Γιαμπλάνιτσα, περίπου 70 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, Σαράγεβο, έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα, ένα μεγάλο της μέρος έχει θαφτεί κάτω από λάσπη και βράχους. Η περιοχή (κοντά στο λατομείο) έχει αποκοπεί λόγω μεγάλων ζημιών στο οδικό δίκτυο. Διακοπές ρεύματος εξακολουθούν, ενώ δεν έχουν αντιμετωπιστεί πλήρως και τα προβλήματα στην υδροδότηση. Εκτός λειτουργίας παραμένουν και υπηρεσίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.

Επιστήμονες εξήγησαν σε βοσνιακά ΜΜΕ ότι το μέγεθος της καταστροφής σχετίζεται και με την αποψίλωση των δασών, την άναρχη δόμηση κ.λπ. Ο καθηγητής Γεωγραφίας Βεντράν Ζούμπιτς σημείωσε π.χ. στο Ν1: «Για παράδειγμα, μια οξιά μπορεί να απορροφήσει 500 λίτρα νερού και οι μαύρες ακρίδες με τα ισχυρά ριζικά τους συστήματα είναι εξαιρετικά για τη σταθεροποίηση των πλαγιών», αλλά οι λόφοι γύρω από το Σαράγεβο που κάποτε καλύπτονταν από δάση, έχουν τώρα οικοδομηθεί σε μεγάλο βαθμό. «Τα δάση κόπηκαν, αντικαταστάθηκαν από άσφαλτο και κτίρια», κατέληξε.

Ο κοσμήτορας της Σχολής Φυσικών Επιστημών και Μαθηματικών στο Σαράγεβο, Νουσρέτ Ντρέκοβιτς, τόνισε στο ίδιο δίκτυο ότι το σύστημα «απέτυχε από τη στιγμή που κάποιος ξεκίνησε την κατασκευή χωρίς να κάνει όλες τις απαραίτητες αναλύσεις. Οι κατολισθήσεις δεν είναι ασυνήθιστες, αλλά υπάρχει πάντα ένας λόγος πίσω από αυτές. Σε μη διαταραγμένα περιβάλλοντα, τέτοια συμβάντα είναι σπάνια. Εδώ, είδαμε μια κατολίσθηση κοντά σε ένα λατομείο, όπου το κορεσμένο χώμα υποχώρησε, μεταφέροντας τα πάντα στο πέρασμά του (...) Οι κύριοι υπεύθυνοι είναι αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία και αυτοί που σχεδιάζουν τα έργα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ