Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Συνεχές ισραηλινό σφυροκόπημα και μαζικές εντολές εκκενώσεων

Το Ισραήλ εντείνει από χτες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εισβολής στον νοτιοδυτικό και στον νοτιοανατολικό Λίβανο, παρά τις ισχυρές αντιστάσεις που συναντά από μαχητές της Χεζμπολάχ.

Στη διάρκεια της νύχτας το Ισραήλ βομβάρδισε αρκετές φορές νότια προάστια και συνοικίες της Βηρυτού, υποστηρίζοντας ότι σκότωσε μεταξύ άλλων και τον υπεύθυνο προϋπολογισμού και διοικητικής μέριμνας της Χεζμπολάχ, Σουχαΐλ Χουσεΐν Χουσέινι.

Η κατάσταση σε πολλές περιοχές της λιβανέζικης πρωτεύουσας, ακόμα και στην κεντρική Πλατεία Μαρτύρων, είναι τραγική. Πλήθη χιλιάδων εκτοπισμένων πολιτών έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε πλατείες, δρόμους, παραλίες, με λιγοστά υπάρχοντα, λίγες κουβέρτες, και οι πιο τυχεροί σε σκηνές...

Ο ισραηλινός στρατός εντείνει επίσης τις επιθέσεις σε συνοριακά χωριά του νότιου Λιβάνου, απαιτώντας χτες την εκκένωση 100 χωριών και κωμοπόλεων. Τις προηγούμενες μέρες εξέδιδε εντολές εκκένωσης περίπου 25 χωριών και κωμοπόλεων την ημέρα, ενώ πλέον ουσιαστικά απαιτεί να εκκενώσει τις εστίες του περίπου το ένα τέταρτο του λαού του Λιβάνου!

Επίσης χτες τα ισραηλινά στρατεύματα ισοπέδωσαν τον λεγόμενο «Κήπο του Ιράν», στα περίχωρα του χωριού Μαρούν αλ Ρας του νότιου Λιβάνου, και ύψωσαν την ισραηλινή σημαία σε πάρκο που απέχει λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από τα σύνορα με το Ισραήλ. Εκεί υπήρχε ένα άγαλμα του δολοφονηθέντος Ιρανού στρατηγού Κασίμ Σολεϊμανί, διοικητή της δύναμης Κουντς των Ιρανών «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης», το οποίο έδειχνε το Ισραήλ και ένα αντίγραφο του τεμένους Αλ Ακσα της Ιερουσαλήμ. Βίντεο που κοινοποιήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την Τρίτη δείχνουν το πάρκο να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές μετά από ισραηλινές επιθέσεις.

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ επέμειναν χτες ότι απώθησαν Ισραηλινούς στρατιώτες σε συγκρούσεις κατά μήκος των συνόρων.

Ειδικότερα, υποστήριξαν ότι μαχητές της οργάνωσης επιτέθηκαν σε Ισραηλινούς στρατιώτες στο χωριό Μαρούν αλ Ρας και εξαπέλυσαν μπαράζ πυραύλων σε ισραηλινές δυνάμεις που προωθούνταν προς τα «δίδυμα» συνοριακά χωριά Μαΐς αλ Τζάμπαλ και Μουχαϊμπίμπ.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανέφερε επίσης ότι 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν από πλήγμα στην πόλη Ουαρντανίγια, βόρεια της Σιδώνας, κατά μήκος της ακτής.

Οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο έχουν σκοτώσει περισσότερους από 2.100 ανθρώπους από τον περασμένο Οκτώβρη, τους περισσότερους στη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων, ενώ έχουν αναγκάσει 1,2 εκατ. ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Χτες, στο μεταξύ, μέρος των επιθέσεων της Χεζμπολάχ με ρουκέτες προκάλεσε τον θάνατο ενός ζευγαριού Ισραηλινών στο Κιριάτ Σμονά του βόρειου Ισραήλ. Λίγη ώρα αργότερα, και πάλι από ρουκέτες της Χεζμπολάχ αναφέρθηκε ο τραυματισμός άλλων δύο κατοίκων της ίδιας πόλης.

Με φόντο την κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων σε Γάζα και Λίβανο, ένας Αραβας μοτοσικλετιστής τραυμάτισε χτες 6 ανθρώπους, μαχαιρώνοντας διερχόμενους περαστικούς στην πόλη Χαντέρα του κεντρικού Ισραήλ, προτού σκοτωθεί από αστυνομικά πυρά.

«Ανθρωπιστική αερογέφυρα» στη Βηρυτό από την ΕΕ

Στο μεταξύ, την παροιμία «να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι» θύμισε χτες η ανακοίνωση της ΕΕ ότι αύριο ξεκινά επιχείρηση «ανθρωπιστικής αερογέφυρας», η οποία θα αποτελείται από τρεις πτήσεις από το Ντουμπάι και το Μπρίντιζι προς τη Βηρυτό.

Την ίδια ώρα που παρέχει πολύμορφη πολιτική, οικονομική και στρατιωτική στήριξη στο Ισραήλ, ενθαρρύνοντας την επιθετικότητα του κράτους - δολοφόνου, η ΕΕ επιχειρεί να εμφανίσει «ανθρωπιστικό προσωπείο», προωθώντας ευρύτερα τα συμφέροντά της στη Μέση Ανατολή.

Οπως ανακοινώθηκε χτες οι πτήσεις θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια η οποία περιλαμβάνει είδη υγιεινής, κουβέρτες και κιτ καταφυγίου έκτακτης ανάγκης.

Μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, παραδίδεται από την περασμένη βδομάδα στη Βηρυτό βοήθεια από Ισπανία, Σλοβακία, Πολωνία, Γαλλία και Βέλγιο, ενώ περαιτέρω βοήθεια από την Ελλάδα θα μεταφερθεί τις επόμενες μέρες.

Χτες, εξάλλου, έφτασαν στο λιμάνι της Βηρυτού τουρκικά πλοία στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης της Αγκυρας για την απομάκρυνση περίπου 3.000 Τούρκων πολιτών που ζουν στον Λίβανο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ