Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ξεπέρασαν τους 42.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι από την ισραηλινή σφαγή στη Γάζα

2024, The Associated Press. Al

Την ίδια ώρα που το Ισραήλ με τη στήριξη ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ εντείνει τις δολοφονικές επιθέσεις του ευρύτερα στη Μέση Ανατολή, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το ισραηλινό μακελειό στη Λωρίδα της Γάζας.

Μετά από 369 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, οι νεκροί Παλαιστίνιοι ξεπέρασαν τους 42.000, φτάνοντας τους τουλάχιστον 42.010, ενώ άλλοι 97.720 είναι οι τραυματίες, πέρα από τους δεκάδες χιλιάδες αγνοούμενους που θάφτηκαν κάτω από ερείπια των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, μέσα στο τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν τουλάχιστον 45 νεκροί Παλαιστίνιοι και 130 τραυματίες. Το τηλεοπτικό δίκτυο «Al Jazeera» μετέδωσε πως σχεδόν οι μισοί από τους νεκρούς του τελευταίου 24ωρου καταγράφηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια της βόρειας Γάζας.

Στην επίθεση στον καταυλισμό της Τζαμπάλια ο ισραηλινός στρατός έβαλε ξανά στο στόχαστρο δημοσιογράφους, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν και τραυματίζοντας σοβαρά τον εικονολήπτη του «Al Jazeera Arabic», Φάντι αλ-Ουαχίντι.

Παράλληλα, ο κατοχικός στρατός συνέχισε χτες τις επιχειρήσεις πλήρους ισοπέδωσης και εκκένωσης της βόρειας Γάζας, σε μία προσπάθεια δημιουργίας υποτιθέμενης «ζώνης ασφαλείας» στα νότια σύνορα του Ισραήλ, απειλώντας με θάνατο όσους αντισταθούν ή αρνηθούν να φύγουν.

Οι κατοχικές δυνάμεις απαίτησαν χτες το κλείσιμο των νοσοκομείων Kamal Adwan, Awda και Ινδονησιακό στη Βόρεια Γάζα, τα οποία παρά τις τραγικές ελλείψεις συνέχιζαν εδώ και έναν χρόνο να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια σε τραυματίες και ασθενείς.

Γιατροί της αποστολής της ΜΚΟ «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» στη Βόρεια Γάζα, μιλώντας σε δημοσιογράφους της εφημερίδας «Guardian», τόνισαν πως υποχρεώνονται να εκτοπιστούν για ακόμη μία φορά εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι με κατεύθυνση τον νότο, μετατρέποντας το βόρειο τμήμα του θύλακα «σε μία έρημο δίχως ζωή, ενώ επιδεινώνεται η κατάσταση στον νότο».

«Η πρόσβαση σε νερό, υπηρεσίες Υγείας και ασφάλεια σχεδόν είναι ανύπαρκτη. Η σκέψη πως θα πρέπει να μεταφερθούν στον νότο ακόμη περισσότεροι σε αυτό το μέρος είναι αδιανόητη. Οι άνθρωποι υπόκεινται σε ατέλειωτους εκτοπισμούς και ασταμάτητους βομβαρδισμούς εδώ και 12 μήνες», ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα η συντονίστρια έργου της αποστολής στη Γάζα, Sarah Vuylsteke.

Η Οργάνωση αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ανέφερε χθες ότι τουλάχιστον 400.000 Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι καλούνται να εγκαταλείψουν άμεσα τη βόρεια Γάζα με κατεύθυνση το νότιο τμήμα του θύλακα.

Η ίδια οργάνωση ανακοίνωσε στη συνέχεια το αναγκαστικό κλείσιμο επτά σχολείων στη Γάζα, που στεγάζουν χιλιάδες εκτοπισμένους αμάχους λόγω των εντεινόμενων ισραηλινών επιθέσεων.

Επιπλέον, χτες, η διεθνής ΜΚΟ IRC εκτίμησε πως ξεπερνούν τα 51.000 τα παιδάκια που ορφάνεψαν εξαιτίας των ισραηλινών επιθέσεων.

Νέες εισβολές και συλλήψεις στη Δυτική Οχθη

Το ίδιο διάστημα, συνεχίζονται οι δολοφονικές επιχειρήσεις των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων στη Δυτική Οχθη.

Οι κατοχικές αρχές πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα σε κεντρική οδική αρτηρία της πόλης Ναμπλούς ένοπλη επίθεση σε ΙΧ αυτοκίνητο, σκοτώνοντας επιτόπου τέσσερις Παλαιστίνιους. Από αυτούς ο ένας φέρεται πως ήταν ηγέτης της Ταξιαρχίας Μαρτύρων του αλ Ακσα στον καταυλισμό Μπαλάτα της πόλης.

Προχτές βράδυ οι κατοχικές δυνάμεις σκότωσαν έναν 37χρονο Παλαιστίνιο στην πόλη Ακαμπα που βρίσκεται βορείως του Τουμπάς και παράλληλα τραυμάτισαν 5 νεαρούς Παλαιστίνιους στη διάρκεια εισβολής στο χωριό Καφρ Καντούμ ανατολικά της πόλης Καλκίγια. Οι στρατιώτες χτύπησαν βάρβαρα τους πέντε νεαρούς, προκαλώντας τραύματα και μώλωπες σε όλο τους το σώμα, ένας εκ των οποίων μεταφέρθηκε σε άθλια κατάσταση σε τοπικό νοσοκομείο.

Στη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης - ξημερώματα Τετάρτης, συνελήφθησαν άλλοι 25 Παλαιστίνιοι σε πόλεις και χωριά της Δυτικής Οχθης.

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες στο Κάιρο

Στελέχη της Χαμάς και της Φατάχ αναμενόταν να ξεκινήσουν χτες στο Κάιρο ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης, σε μία προσπάθεια να συγκροτήσουν κοινή κυβέρνηση διαχείρισης της κατάστασης και στην εμπόλεμη Λωρίδα της Γάζας.

Η συνάντηση το Κάιρο είναι η πρώτη μετά από την ενδοπαλαιστινιακή Διακήρυξη συμφιλίωσης που δημοσιοποίησαν τον περασμένο Ιούλη στο Πεκίνο με τη συμβολή και μεσολάβηση της κινεζικής διπλωματίας.

Ισραήλ: Πάνω από 66,6 δισ. δολάρια το «κόστος του πολέμου»

Χτες, ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπ. Σμότριτς ανακοίνωσε πως το άμεσο «κόστος του πολέμου» για τη χώρα ξεπερνά τα 250 δισ. σέκελ (πάνω από 66,6 δισ. δολάρια).

Τόνισε πως το κόστος αυτό θα αυξηθεί και άλλο, προσθέτοντας πως «θα αισθανθούμε όλοι την ανάγκη χρηματοδότησης αυτού του πολέμου, αλλά δεν θα είναι εύκολο».

Η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» από την άλλη τόνιζε πως ο προϋπολογισμός του 2025 θα υπερβεί τα προβλεπόμενα κονδύλια για τρίτη συναπτή χρονιά, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη για «διευρυμένη σύγκρουση», αλλά ούτε και για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του συνεχιζόμενου πολέμου σε πάνω από δύο μέτωπα.

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται πως η πρόσφατη κλιμάκωση των συγκρούσεων με Χεζμπολάχ και Ιράν ανέβασε το κόστος μεταξύ 10 με 20 δισ. σέκελ (2,6 δισ. δολάρια με 5,2 δισ. δολάρια). Θυμίζει επίσης την υποβάθμιση της κατάστασης της ισραηλινής οικονομίας κατά μία βαθμίδα από τον αμερικανικό διεθνή οίκο χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης Standard & Poor's στις 2 Οκτώβρη και κατά δύο βαθμίδες από τον οίκο Moody's.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ