ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 13 Οχτώβρη 2024
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Η «αμυντική συνεργασία» ψηλά στην ατζέντα και των επαφών στη Σερβία

Συνολικά 11 συμφωνίες συνεργασίας υπέγραψαν οι δύο πλευρές

2024 The Associated Press. All

Συνολικά 11 συμφωνίες συνεργασίας υπέγραψαν οι δύο πλευρές
Στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στην «άμυνα» εστίασαν οι επαφές που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν και στη Σερβία (όπως προηγουμένως στην Αλβανία), όπου υπέγραψε συνολικά 11 συμφωνίες, μεταξύ άλλων για την ανάπτυξη και των οικονομικών δεσμών σε Εμπόριο, Τουρισμό κ.λπ.

Στην κοινή συνέντευξη που δόθηκε μετά τη συνάντησή του με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Ερντογάν μίλησε για πολλές «ευκαιρίες» ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία των δύο χωρών με «βήματα μαζί» ειδικά στην «άμυνα», τα οποία - υποστήριξε - «πρέπει να είναι το σύνταγμα μιας αμυντικής βιομηχανίας που βασίζεται στην προστασία της ειρήνης». Οι δύο ηγέτες προήδρευσαν στρατηγικών συνομιλιών μεταξύ αντιπροσωπειών των κυβερνήσεών τους, συζητώντας μεταξύ άλλων και για την προμήθεια της Σερβίας με τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Μάλιστα ο Σέρβος Πρόεδρος «παίνεψε» την τουρκική στρατιωτική βιομηχανία, αλλά και τη «μέθοδο εργασίας και τη στάση του Ερντογάν για την προστασία της περιφερειακής ειρήνης, που θα ωφελήσουν και τα δύο έθνη», ενώ - επιβεβαιώνοντας ότι «δισταγμοί» προηγούμενων ετών για τη διμερή συνεργασία πλέον εκλείπουν - πρόσθεσε ότι «η Σερβία γνωρίζει τι χρειάζεται από την Τουρκία και έχουμε ιδέες για το πώς μπορούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω την αμυντική βιομηχανία στο μέλλον». Ο Τούρκος ομόλογός του επέλεξε να διευκρινίσει ότι από κοινού αποφασίζουν «τι συνεπάγεται η συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας», αλλά και ότι έδωσαν στους συνεργάτες τους οδηγίες «για να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα» με ζητούμενο να αναπτυχθεί στοχευμένα η διμερής συνεργασία.

Οσον αφορά τις πυκνές εξελίξεις σε όλα τα «καυτά» μέτωπα των Βαλκανίων, ο Ερντογάν συνέστησε στο Βελιγράδι «κοινή λογική» στη διαπραγμάτευση με την Πρίστινα - ενώ εντείνονται οι ευρωατλαντικές προσπάθειες για περαιτέρω προσέγγιση με τη Σερβία. Ακόμα, σε μια περίοδο που φουντώνουν διεργασίες για τη πλήρη αυτονόμηση της «Σερβικής Δημοκρατίας» (ΣΔ) από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (η ΣΔ είναι το τμήμα όπου πλειοψηφούν συντριπτικά Σερβοβόσνιοι και χριστιανοί), ο Ερντογάν δήλωσε ότι «επιβεβαιώσαμε τη δέσμευση των χωρών μας να προστατεύσουν τη σταθερότητα στη Βοσνία» και ο ίδιος τόνισε «τη σημασία τού να έχει η Σερβία μια εποικοδομητική προσέγγιση για την υπέρβαση της πολιτικής αστάθειας στη Βοσνία».

Στην Κωνσταντινούπολη ο Γερμανός καγκελάριος

Στην Κωνσταντινούπολη θα βρεθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Βόλφγκανγκ Μπίχνερ, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία «σημαντικό εταίρο» σε κρίσιμες εξελίξεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία. Απέφυγε δε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με το περιεχόμενο της επίσκεψης, αν και ανέφερε ότι από αυτή σίγουρα δεν θα απουσιάζουν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το Μεταναστευτικό και οι διμερείς σχέσεις.

Ο Γερμανός καγκελάριος θα έχει επίσημη συνάντηση με τον Ερντογάν, μετά την οποία θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Σημειωτέον, ερωτηθείς αν το Βερολίνο θα δώσει οριστικά «πράσινο φως» για την πολυσυζητημένη πώληση περίπου 40 αεροσκαφών «Eurofighter» στην Τουρκία ο Μπίχνερ επέμεινε ότι δεν ήταν σε θέση να δώσει κάποια πληροφορία.

Θυμίζουμε ότι μεσοβδόμαδα, γερμανικά ΜΜΕ μετέδιδαν πως το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει πρόταση προς τη γερμανική Βουλή για να δοθεί άδεια να ξεκινήσουν πάλι εξαγωγές όπλων στην Τουρκία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προτεραιότητα θα δοθεί στην πώληση 100 κατευθυνόμενων πυραύλων για την αεράμυνα πλοίων, 28 τορπιλών «SeaHake», υλικών εκσυγχρονισμού για τουρκικά υποβρύχια U209 και εξαρτημάτων κινητήρων για κορβέτες και φρεγάτες.

ΗΠΑ - ΤΥΦΩΝΑΣ «MILTON»
Απροστάτευτος για ακόμα μια φορά ο αμερικανικός λαός

Οι τεράστιες ελλείψεις σε έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης στις ΗΠΑ και η ανυπαρξία κρατικού μηχανισμού και υποδομών για οργανωμένες επιχειρήσεις ασφαλούς απομάκρυνσης των ανθρώπων, σε πολιτείες που βρίσκονται αρκετές φορές τον χρόνο στον δρόμο ισχυρών τυφώνων, ήρθαν για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο μετά το το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα «Milton» στη Φλόριντα.

Χαρακτηριστικά, ο «Milton» ήταν ο τρίτος ισχυρός τυφώνας που έπληξε την πολιτεία από την αρχή τρέχοντος έτους.

Από τα ξημερώματα της 10ης Οκτώβρη έως το πρωί της Παρασκευής είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 16 νεκροί, ωστόσο ο αριθμός αυτός ήταν πιθανόν να αυξηθεί, καθώς υπήρχαν και αγνοούμενοι.

Τα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν τις προσπάθειες διάσωσης πολιτών που απέμειναν πίσω ουσιαστικά αβοήθητοι, ενώ εκατομμύρια άλλοι έφυγαν από τη Φλόριντα πριν τον ερχομό του τυφώνα, όσοι μπορούσαν και με όποιον τρόπο μπορούσαν, αφού δεν υπήρχε οργανωμένη μέριμνα.

Σημαντικές υλικές ζημιές σημειώθηκαν σε σπίτια, επιχειρήσεις, στάδια, μετά από το ξερίζωμα στεγών και τοίχων, το πέσιμο δέντρων, τις πλημμύρες σε πολλές από τις κομητείες της πολιτείας.

Από 2 έως 3 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρέμεναν μέχρι την Παρασκευή δίχως ρεύμα, ενώ αρκετές δεκάδες χιλιάδες άλλα κτίρια είχαν μείνει παράλληλα δίχως υδροδότηση και αποχέτευση.

Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης προκαλούν μία σειρά από δυσκολίες, μεταξύ των οποίων και η αδυναμία λειτουργίας πολλών πρατηρίων καυσίμων. Οσα δεν ξέμειναν από καύσιμα κατά το φευγιό εκατομμυρίων κατοίκων της Φλόριντα με τα αυτοκίνητά τους, δεν μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες στους πελάτες, καθώς είναι απαραίτητο το ρεύμα για να αντληθούν καύσιμα από τις δεξαμενές.

Το λιμάνι της πόλης Τάμπα παρέμεινε κλειστό και την Παρασκευή, παρότι απέφυγε σοβαρές ζημιές από την καταιγίδα.

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΕΕ
Καταστολή και επαναπροωθήσεις στη μεταναστευτική οδό προς τα Κανάρια

Περιπολίες της Frontex στα αφρικανικά παράλια ζητά η Μαδρίτη

Μέτρα κατά του ασύλου, καταστολής μεταναστών και αιτούντων άσυλο και παράλληλα ενίσχυσης της εισαγωγής εργατικών χεριών με συγκεκριμένες «δεξιότητες» λαμβάνονται στην Ευρώπη, με τα κράτη - μέλη της ΕΕ να πρωτοστατούν σε πρωτοφανή σκληρά μέτρα.

Στην Ισπανία, ο υπουργός Εσωτερικών της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης PSOE - Sumar κάλεσε την Frontex της ΕΕ να εκτελεί περιπολίες στα χωρικά ύδατα αφρικανικών κρατών, προκειμένου να εμποδίζει ή και να επαναπροωθεί ανθρώπους στη μεταναστευτική οδό προς τα Κανάρια Νησιά.

Ανέφερε ότι η Frontex είχε δραστηριοποιηθεί στην Αφρική κατά την προηγούμενη «μεταναστευτική κρίση» στα Κανάρια Νησιά το 2006 και καλείται τώρα να ζητήσει άδεια από τη Μαυριτανία, τη Σενεγάλη και την Γκάμπια - χώρες προέλευσης ή διέλευσης μεταναστών που επιδιώκουν να φθάσουν στην Ευρώπη - ώστε να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές.

Τα Κανάρια Νησιά είχαν δεχθεί 26.758 μετανάστες μέχρι τον Ιούλη, σε σύγκριση με τους 39.910 που καταγράφηκαν συνολικά το 2023. Το ζήτημα έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ της Μαδρίτης και των περιφερειακών αρχών, ιδίως σε ό,τι αφορά τη φροντίδα περίπου 5.000 ανήλικων μεταναστών, που η ισπανική κυβέρνηση Σάντσεθ αφήνει να στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες στα κέντρα κράτησης στα Κανάρια.

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός, Π. Σάντσεθ, τόνισε πως σκοπεύει να διευκολύνει την εγκατάσταση ειδικευμένων μεταναστών - που είναι χρήσιμοι για την καπιταλιστική οικονομία - λέγοντας πως η «νόμιμη» μετανάστευση είναι το μόνο ρεαλιστικό μέσο για την ανάπτυξη της οικονομίας στην Ισπανία, όπου το ποσοστό γεννήσεων είναι από τα χαμηλότερα στην ΕΕ.

«Σχεδόν οι μισοί από τους δήμους μας κινδυνεύουν με ερήμωση. Εχουμε ηλικιωμένους ανθρώπους που χρειάζονται έναν φροντιστή και δεν βρίσκουν. Εταιρείες που αναζητούν προγραμματιστές, τεχνικούς, οικοδόμους», είπε.

Η Frontex θα μπορούσε να προστατεύσει τα σύνορα της Ευρώπης από την «παράτυπη» μετανάστευση μόνον εφόσον δραστηριοποιούνταν και έξω από αυτά, τόνισε ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, που συνεδρίασε την Πέμπτη.

Οι υπουργοί διερεύνησαν «καινοτόμες λύσεις» για άμεση και αποτελεσματική απέλαση όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ.

«Υπάρχει μια εν εξελίξει συζήτηση για το πώς μπορούμε να αυξήσουμε τις επιστροφές», είπε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιλβα Γιόχανσον, θέμα που έχει συμπεριληφθεί στις κατευθύνσεις της νέας Κομισιόν.

Σε λειτουργία τα Κέντρα Κράτησης στην Αλβανία

Σε λειτουργία βρίσκονται από την Παρασκευή τα κέντρα κράτησης μεταναστών που συνελήφθησαν στα ιταλικά χωρικά ύδατα και στάλθηκαν στην Αλβανία, βάσει της αμφιλεγόμενης συμφωνίας που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες.

Το κέντρο καταγραφής βρίσκεται στο λιμάνι Σέντζιν και το κέντρο στέγασης των ανδρών που συνελήφθησαν στη θάλασσα στην παλιά στρατιωτική βάση του Τζάντερ, όπου θα περιμένουν να πληροφορηθούν αν η αίτησή τους για τη χορήγηση ασύλου έγινε δεκτή ή απορρίφθηκε.

Περισσότεροι από 300 Ιταλοί στρατιώτες, γιατροί και δικαστές θα απασχολούνται στην επιχείρηση αυτή, σύμφωνα με τον Ιταλό πρεσβευτή.

Η Ιταλία μαζί με την Ουγγαρία έχουν προτείνει την εφαρμογή του σχήματος αυτού σε ευρωπαϊκή κλίμακα με τη δημιουργία «κόμβων επιστροφής» μεταναστών, πρόταση που πιθανά να συζητηθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ