ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Οχτώβρη 2024
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Δυναμική απάντηση ενάντια στο αιολικό πάρκο στον Πατραϊκό

Το Σάββατο 19 Οκτώβρη στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου η συνέχεια των κινητοποιήσεων

Από την κινητοποίηση
Από την κινητοποίηση
Την πρώτη δυναμική τους απάντηση ενάντια στους σχεδιασμούς κυβέρνησης, επιχειρηματικών ομίλων, ΕΕ για την κατασκευή υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό Κόλπο, έδωσαν χτες το πρωί εκπρόσωποι των άνω των 150 εργατικών, λαϊκών και νεολαιίστικων φορέων της Δυτικής Ελλάδας (Επιτροπή Αγώνα, δημοτική αρχή Πάτρας, Εργατικά Κέντρα Πάτρας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Λιμνοθάλασσας Αιτωλικού - Μεσολογγίου «ΤΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟ»), που προχώρησαν σε διαμαρτυρίες στις έδρες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε Πάτρα και Μεσολόγγι.

Ανανεώνοντας το αγωνιστικό ραντεβού τους, κάλεσαν σε μαζική - μαχητική συμμετοχή στη μεγάλη συγκέντρωση στη γέφυρα Ρίου - Αντίρριου το Σάββατο 19 Οκτώβρη στις 5.30 μ.μ., ενώ ανέφεραν πως άμεσα θα ανακοινωθούν όλες οι λεπτομέρειες της κινητοποίησης.

«Οταν πρόκειται για τα συμφέροντα και τη μεγιστοποίηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, γνωρίζουμε ότι όλες οι διαδικασίες υλοποιούνται fast track, σε αντίθεση με το όταν πρέπει να εξυπηρετηθούν τα λαϊκά συμφέροντα», ανέφερε μετά την επίδοση του ψηφίσματος της Επιτροπής Αγώνα και των φορέων της Δυτικής Ελλάδας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, τονίζοντας:

«Τους γνωστοποιήσαμε ότι εμείς δεν δεχόμαστε καμιά διαδικασία. Αυτό που πάνε να κάνουν είναι για εμάς αιτία πολέμου και δεν θα γίνει! Θα αναμετρηθούν αυτοί και εμείς, δηλαδή τα κέρδη με τις ζωές μας».

Κάλεσε να ληφθούν όλα τα μέτρα για μαζική συμμετοχή απ' όλους τους φορείς, σε μια αγωνιστική διαδικασία που θα έχει συνέχεια, ενώ με κεντρικό σύνθημα «Οχι στο αιολικό πάρκο στον Πατραϊκό, φθηνό ρεύμα για το λαό» οι συγκεντρωμένοι και στις δύο πόλεις έδωσαν μήνυμα για τη συνέχεια.

Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή Αγώνα στο Μεσολόγγι, από εκπροσώπους της, που επέδωσαν το κάλεσμα των φορέων, όπου αφού υπογραμμίζουν πως ό,τι κέρδισε ο λαός αυτό ήταν από τους αγώνες του, απαιτούν: «Να μην πραγματοποιηθεί καμία ανάπτυξη πλωτών ή σταθερής βάσης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) στον Πατραϊκό Κόλπο. Να μην παραδοθούν τα βουνά, οι παραλίες, το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας στους επιχειρηματικούς ομίλους. Φθηνό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά, καμιά διακοπή ρεύματος σε εργατική - λαϊκή οικογένεια, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες. Ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της περιοχής».

ΣΥΡΙΖΑ
Οργιο εκφυλισμού με θολό ορίζοντα το συνέδριο

Στον πάτο έφτασε η αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, με την ΚΕ να αποφασίζει κατά πλειοψηφία το Σάββατο τον αποκλεισμό του Στ. Κασσελάκη από την υποψηφιότητα για την προεδρία και την πλευρά του πρώην προέδρου να δίνει ραντεβού στο συνέδριο, αν τελικά γίνει.

Πριν τη συνεδρίαση της ΚΕ, τα προσκείμενα στον Στ. Κασσελάκη μέλη της αρνήθηκαν να εισέλθουν στον χώρο της συνεδρίασης και να παραλάβουν τα καρτελάκια τους προκειμένου να εμποδίσουν τη συγκρότηση απαρτίας για την έναρξη της συνεδρίασης. Απουσίαζε ο Π. Πολάκης, αν και στελέχη που πρόσκεινται σ' αυτόν έδωσαν το «παρών» ώστε να μη γίνουν η αιτία αναβολής της συνεδρίασης λόγω μη απαρτίας.

Τελικώς, όταν υπήρξε απαρτία, η Κεντρική Επιτροπή συνεδρίασε. Στην απόφαση που πήρε, καταδικάζει την εξώδικη διαμαρτυρία από τον πρώην πρόεδρο και σημειώνει ότι «όσοι και όσες, όπως ο Στέφανος Κασσελάκης, δεν σέβονται τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων (...) δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι/ες πρόεδροι».

Ο Κασσελάκης κατήγγειλε ως πρωτοφανή την απόφαση, καλώντας τα μέλη του κόμματος να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, ενώ προανήγγειλε ότι και αυτήν την απόφαση όπως και την άλλη για καθαίρεσή του θα τις προσβάλει στο Συνέδριο, το οποίο, όπως διατείνεται, είναι το μόνο αρμόδιο να αποφασίσει και να ακυρώσει ακόμα αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση χτες στην οποία αναφέρει ότι «η απόφαση αφορά τον κύριο Κασσελάκη και είναι άμεσα εφαρμοστέα και αμετάκλητη».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Κ. Ζαχαριάδης υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής λέγοντας ότι «εδώ έχουν γίνει πράγματα τα οποία δεν έχουν συμβεί ποτέ, όχι μόνο στο κόμμα μας ή στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας, αλλά ακόμη και σε κάποια άλλη χώρα στον κόσμο».

Σχετικά με το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μιλήσει με το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, ο Ζαχαριάδης ανέφερε ότι «πρέπει να διατυπώσει ο κ. Ανδρουλάκης το σκεπτικό του και να κάνει και τις κινήσεις του και να ολοκληρώσει και ο ΣΥΡΙΖΑ τον δικό του κύκλο ηγεσίας. Οταν θα κλείσει αυτός ο κύκλος οι δύο ηγεσίες θα μπορέσουν να τοποθετηθούνε στα ζητήματα. Ομως, όποιος πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ από 13% μπορεί να πάει στο 33% ή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πάει από το 15% στο 35% με ένα μαγικό τρόπο, δεν υπάρχουν τέτοιες λύσεις».

Από την πλευρά της, η Θεοδώρα Τζάκρη δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι «η Κεντρική Επιτροπή δεν είναι Βατικανό, τα μέλη της δεν είναι καρδινάλιοι και δεν είναι αλάθητοι. Κάποια στιγμή θα γίνει το Συνέδριο. Το μόνο αρμόδιο να ανακηρύξει υποψηφίους, βάσει του καταστατικού μας, είναι το Συνέδριο. Η κομματική βάση είναι μαζί μας, όσα μέτρα και να κάνουν, ό,τι κι αν προσπαθούν να μαγειρέψουν (...) δεν υπάρχει περίπτωση το Συνέδριο να επικυρώσει την απόφαση της ΚΕ, δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι υποψήφιος ο Στέφανος Κασσελάκης (...) Με όλα αυτά που κάνουν πεισμώνουν την βάση και είναι "χρυσοί χορηγοί" μας».

Κατά τα λοιπά, ο Κασσελάκης τηλεφώνησε και συνεχάρη τον Ν. Ανδρουλάκη για την επανεκλογή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ενώ το ίδιο έπραξε και ο Ν. Παππάς εκπροσωπώντας επίσημα τον ΣΥΡΙΖΑ, ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

ΠΑΣΟΚ
Επανεξελέγη πρόεδρος ο Ν. Ανδρουλάκης

Ο Ν. Ανδρουλάκης επικράτησε έναντι του Χ. Δούκα στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ παίρνοντας το 60% των ψηφισάντων, κατά πολύ μειωμένων σε σχέση με τον πρώτο γύρο.

Τα αποτελέσματα συνοδεύτηκαν από συζητήσεις για το πώς το ΠΑΣΟΚ θα ενισχυθεί τόσο ώστε να αποτελέσει τον «έτερο πόλο διακυβέρνησης», με δεδομένη και την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν αποκλείεται σύντομα να το φέρει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μια συζήτηση που αντανακλά την υπαρκτή αγωνία της άρχουσας τάξης για αποκατάσταση της ισορροπίας στο αστικό πολιτικό σύστημα με ένα δίπολο ικανό να χειραγωγεί και να εγκλωβίζει λαϊκές δυνάμεις, σε μια περίοδο μάλιστα όπου σύννεφα κρίσεων σωρεύονται απειλητικά στον ορίζοντα.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν και σχετικές δηλώσεις του Χ. Δούκα, της Α. Διαμαντοπούλου και του Π. Γερουλάνου, όπου ουσιαστικά δήλωσαν «παρών» σε μια προσπάθεια «ανανέωσης» (;) του κόμματος που έχει ψηφίσει τρία μνημόνια, έχει τσακίσει τα δικαιώματα λαού και νεολαίας, στηρίζει το ιμπεριαλιστικό μακελειό και όλα τα θανάσιμα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Αλλωστε, αυτό επιβεβαιώθηκε και από την παράθεση των θέσεων των υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όλο το προηγούμενο διάστημα, που ουσιαστικά ήταν η υπεράσπιση της αντιδραστικής κυρίαρχης πολιτικής, που αυτήν τη στιγμή στη χώρα υλοποιεί η ΝΔ. Γι' αυτό άλλωστε ψηφίζουν από κοινού τη συντριπτική πλειοψηφία των νομοσχεδίων της κ.λπ.

Δραστηριότητα Οργανώσεων του ΚΚΕ

Σήμερα, Τρίτη

-- Στις 7.30 μ.μ. εκδήλωση με θέμα «Σκουπίδια: Χρυσός για το κεφάλαιο - δηλητήριο και φαρμάκι για τον λαό» θα πραγματοποιήσει η ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, στον Μελιγαλά (αίθουσα Πνευματικού Κέντρου «Μαρία Κάλλας»). Θα μιλήσει ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Συλλυπητήρια

Η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην συντρόφισσα Βάσω Μπακάση και στην οικογένειά της για την απώλεια της μητέρας της, Ευαγγελίας.

ΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
Η ασφυκτική φορολόγηση απειλεί με κατάρρευση τη διανομή

Επιστολή προς το πρακτορείο «ΑΡΓΟΣ», την Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) και τις εφημερίδες απέστειλε η Ενωση Εφημεριδοπωλών Αθηνών, σημειώνοντας πως όλες οι διά ζώσης συνομιλίες τους με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να εξαιρεθούν από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, έπεσαν στο κενό.

Οπως σημειώνεται στην επιστολή, αμέσως μετά τις εκδόσεις των εκκαθαριστικών σημειωμάτων περισσότεροι από 100 διανομείς εγκατέλειψαν το επάγγελμα λόγω της υπέρογκης φορολογίας. Παράλληλα, τονίζεται πως η πλειονότητα των διανομέων θα υποβάλει αίτημα διακοπής της διανομής, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς εφημερίδες τα 2.500 σημεία πώλησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

«Η αδράνεια της πολιτικής ηγεσίας να δώσει λύση στο δίκαιο και εύλογο αίτημά μας έχει οδηγήσει αρκετούς συναδέλφους - διανομείς Τύπου σε οικονομικό αδιέξοδο, λόγω της υπέρμετρης φορολογίας τους, η οποία είναι δυσανάλογη με τα εισοδήματά τους, με αποτέλεσμα τη διακοπή της δραστηριότητάς τους στη διανομή του Τύπου», τονίζει η Ενωση και προσθέτει πως τα έσοδα των εφημεριδοπωλών δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση «καθώς το πρακτορείο Τύπου αποτελεί τον μοναδικό φορέα πιστοποίησης του συνόλου των πωληθέντων εντύπων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και τον μόνο εκδότη φορολογικών παραστατικών / εκκαθαρίσεων, βάσει των οποίων πιστοποιείται το έσοδο των εφημεριδοπωλών - διανομέων Τύπου από την προμήθεια που λαμβάνουν για τη διαμεσολάβησή τους στη διανομή του Τύπου, ενώ τα εν λόγω στοιχεία διαβιβάζονται στην πλατφόρμα my data της ΑΑΔΕ».

Σημειώνεται πως σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ενωσης, το ετήσιο εισόδημα ενός εφημεριδοπώλη δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ και φορολογείται για εισόδημα 15.000 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ