ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Οχτώβρη 2024
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ - ΑΡΕΝΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ
Αλλοι δύο νεκροί στο μεροκάματο τις τελευταίες μέρες

Πυροσβέστης σκοτώθηκε την περασμένη Παρασκευή. Εργαζόμενη πέθανε την ώρα της δουλειάς σε μεγάλη επιχείρηση στην Αθήνα

Τραγικός θάνατος για πυροσβέστη ύστερα από ανατροπή του οχήματος

Eurokinissi

Τραγικός θάνατος για πυροσβέστη ύστερα από ανατροπή του οχήματος
Με το μακελειό στους χώρους δουλειάς να συνεχίζεται με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας, τις τελευταίες μέρες άλλοι δύο εργαζόμενοι ξεκίνησαν για τη δουλειά και δεν γύρισαν ποτέ σπίτι τους. Εντατικοποίηση, συνθήκες δουλειάς - κόλαση, ανύπαρκτα μέτρα προστασίας προσθέτουν καθημερινά και νέα θύματα στη μάχη για το μεροκάματο.

Πιο συγκεκριμένα, την περασμένη βδομάδα εργαζόμενη σε μεγάλη επιχείρηση («Iron Mountain») στον Κεραμεικό, στο κέντρο της Αθήνας, που δραστηριοποιείται στην αποθήκευση, προστασία και διαχείριση πληροφοριών, πέθανε από εγκεφαλικό την ώρα της δουλειάς.

Το γεγονός καταγγέλλουν ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, εκφράζοντας θερμά συλλυπητήρια στους συναδέλφους της εργαζόμενης.

Αναδεικνύοντας ότι η συγκεκριμένη εταιρεία, με έδρα τις ΗΠΑ, παρέχει υπηρεσίες ψηφιοποίησης σε επιχειρήσεις, αλλά και φορείς του Δημοσίου όπως ο ΕΦΚΑ, τα σωματεία σημειώνουν πως οι εργαζόμενοι «είναι υποχρεωμένοι να ζουν με το άγχος αν θα ανανεωθεί η σύμβασή τους από τον ένα μήνα στον επόμενο, να δουλεύουν κάτω από τη συνεχή πίεση των "στόχων" που θέτει η εργοδοσία, να γίνονται "μπαλάκι" ανάμεσα στην εταιρεία και τους εργολάβους».

Συγκλονισμένοι από την απώλεια της συναδέλφου τους, οι εργαζόμενοι στο κτίριο του Κεραμεικού απαιτούν να μπει τέρμα στους άθλιους όρους δουλειάς. «Θα επιβάλουμε να μην θεωρούμαστε "αναλώσιμοι"», τονίζουν.

Μάλιστα, αντιπροσωπεία των σωματείων βρέθηκε στον χώρο μετά το «ατύχημα» με θύμα την αδικοχαμένη εργαζόμενη. Εκεί, επιτόπου οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν μαζική συνέλευση, μεταφέροντας την οργή τους για τα σοβαρά προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι: Την καθημερινή πίεση, την ανασφάλεια, τις συμβάσεις ομηρίας μέσω των «δουλεμπορικών» εργολαβικών γραφείων κ.λπ.

Μετά τη συζήτηση, οι εργαζόμενοι διαμόρφωσαν πλαίσιο διεκδικήσεων, απαιτώντας από την εταιρεία τα στοιχειώδη που δεν είχε φροντίσει να υπάρχουν για να μην κινδυνεύει το προσωπικό: Γιατρό Εργασίας σε κάθε χώρο και βάρδια. Φορητό απινιδωτή σε κάθε κτίριο, καθώς και φαρμακείο με όλα τα αναγκαία και προβλεπόμενα.

Επίσης, να καταργηθούν οι μηνιαίες συμβάσεις για όλους τους εργαζόμενους, να μετατραπούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου με πλήρη δικαιώματα. Κατάργηση κάθε «ενοικίασης» εργαζομένων από τρίτες εταιρείες, όλοι οι εργαζόμενοι να εργάζονται με εργοδότη την «Iron Mountain». Να σταματήσει κάθε προσπάθεια πίεσης προς τους εργαζόμενους μέσω των ημερήσιων στόχων. Να ανανεωθούν άμεσα όλες οι συμβάσεις που λήγουν το επόμενο διάστημα.

«Θα κάνουμε όσες κινητοποιήσεις χρειαστεί, αλλά στο τέλος νικητές θα είμαστε εμείς. Το χρωστάμε στις ζωές μας, στις οικογένειές μας, στους επόμενους που θα εργαστούν στην "Iron Mountain", στην συνάδελφό μας που χάθηκε τόσο άδικα. Οργανωνόμαστε στα σωματεία μας, γιατί είναι ο μόνος δρόμος για να σπάσουμε τον φόβο που νιώθει ο καθένας και η καθεμιά από εμάς. Γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε να κερδίσουμε όσα έχουμε ανάγκη», τονίζουν τα σωματεία.

Ενας πυροσβέστης νεκρός και δύο τραυματίες

Το δεύτερο θύμα των τελευταίων ημερών είναι ο πυροσβέστης, που το βράδυ της περασμένης Παρασκευής έχασε τη ζωή του, ενώ τραυματίστηκαν και δύο ακόμα από το πλήρωμα, μετά από ανατροπή οχήματος του Σώματος στη Λεωφόρο Δημοκρατίας στον Ασπρόπυργο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, το όχημα ανήκε στην Υπηρεσία της Ελευσίνας και κατά τη διάρκεια του δυστυχήματος επέστρεφε στον σταθμό του από αστική πυρκαγιά. Τον 45χρονο υπαρχιπυροσβέστη αλλά και τους δύο τραυματίες ανέσυραν από το βαρύ όχημα συνάδελφοί τους από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ελευσίνας και την 1η ΕΜΑΚ, και με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο «Αττικόν». Τα αίτια της τραγωδίας διερευνώνται ενώ έχει διαταχθεί και ΕΔΕ.

«Είναι μακρύς ο κατάλογος των θυμάτων από τις αντεργατικές πολιτικές που εφαρμόζονται στο Πυροσβεστικό Σώμα», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών», που θυμίζει ότι από την αρχή της φετινής αντιπυρικής περιόδου οι ανατροπές πυροσβεστικών οχημάτων και οι αλλεπάλληλοι τραυματισμοί έχουν λάβει διαστάσεις πανδημίας στο Πυροσβεστικό Σώμα. «Η συχνότητα αυτών των ατυχημάτων δεν μπορεί να εξηγηθεί με κανέναν άλλον τρόπο, παρά μονάχα από το τεράστιο φορτίο σωματικής και ψυχικής κόπωσης που έχει συσσωρευτεί στους πυροσβέστες λόγω της άνευ ορίων εργασιακής καταπόνησής τους», τονίζει η ΕΑΚΠ.

Αναδεικνύοντας ότι «κανείς δεν μπορεί πλέον να επικαλεστεί ότι πρόκειται για "τυχαίο" ή "μεμονωμένο" περιστατικό, ή ότι ήταν απλώς η κακιά στιγμή», σημειώνει:

«Τα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι πάνω από 20 ετών, με συνέπεια να παρουσιάζουν συχνά - πυκνά μηχανολογικά προβλήματα και βλάβες και να διασχίζουν τους οδικούς άξονες με φθαρμένα ελαστικά».

Η ΕΑΚΠ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του 45χρονου υπαρχιπυροσβέστη Γεωργίου Κουτσοκώστα και εύχεται τη γρήγορη ανάρρωση των δύο τραυματισμένων πυροσβεστών. Επιπλέον, απαιτεί, χωρίς άλλη χρονοτριβή, «η κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και της σωματικής μας ακεραιότητας και να σταματήσουν οι θεατρινισμοί με συμπρωταγωνιστές τα προεδρεία των ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ) σχετικά με τις "διαπραγματεύσεις" για το επικίνδυνο του επαγγέλματος, που θυμίζουν τις παλινωδίες και τις πρακτικές χειραγώγησης των εργαζομένων στα ΣΑ τη δεκαετία του 2000!».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Εδώ και τώρα οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων με ευθύνη όλων των συνδικαλιστικών φορέων του Πυροσβεστικού Σώματος (μόνιμων, πενταετών, εποχικών, Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) με αίτημα την ένταξή μας στα ΒΑΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και οικονομικά μας δικαιώματα, την άμεση λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας και της σωματικής μας ακεραιότητας και την εφαρμογή ανθρώπινων συνθηκών εργασίας!».

Στάσεις εργασίας στη Λυρική για τον τραυματισμό εργαζόμενου

Στάσεις εργασίας οργανώνουν το Σωματείο Τεχνικού και Βοηθητικού Προσωπικού της Λυρικής, το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τόσο σήμερα Τρίτη (12 μ. - 3 μ.μ.), όσο και αύριο (6 - 9 μ.μ.), ενώ σήμερα πραγματοποιούν και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού.

Αφορμή για τις κινητοποιήσεις είναι ο πρόσφατος σοβαρός τραυματισμός εργαζόμενου - τεχνικού θεάτρου ο οποίος έπεσε από μεγάλο ύψος την ώρα της δουλειάς στην ΕΛΣ (Ιδρυμα «Στ. Νιάρχος») και νοσηλεύεται στην Εντατική. Τα σωματεία σημειώνουν ότι πρόκειται για ατύχημα - αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας σε συνδυασμό με έλλειψη μέτρων ασφαλείας, αναδεικνύουν τις ευθύνες της κυβέρνησης και της διοίκησης του θεάτρου και διεκδικούν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.


ΧΑΛΚΙΔΑ
Κάτω τα χέρια από την κατοικία της οικογένειας με ΑμεΑ!

Μαζική κινητοποίηση ενάντια στην έξωση που επιχειρείται

«Κάτω τα χέρια» από το σπίτι λαϊκής οικογένειας με βαριά ανάπηρο παιδί στη Νεάπολη Χαλκίδας διατράνωσαν συνδικάτα και σύλλογοι της Εύβοιας, μαζί με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, κατά τη μαζική τους κινητοποίηση στο δημαρχείο Χαλκίδας, το πρωί του Σαββάτου 12 Οκτώβρη.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Εύβοιας. Παρευρέθηκαν επίσης αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, εκπρόσωποι συνδικάτων και συλλόγων γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ από τη Χαλκίδα.

Εργαζόμενοι, νέοι, ΑμεΑ, άνθρωποι κάθε ηλικίας έστειλαν αποφασιστικό μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουν στα «κοράκια» των τραπεζών να πετάξουν στον δρόμο την οικογένεια του συνταξιούχου με το βαριά ανάπηρο παιδί, στη φτωχογειτονιά της Νεάπολης Χαλκίδας, για χρέος μόλις 10 χιλιάδων ευρώ. Κατήγγειλαν το γεγονός ότι παρά τις δικαστικές προσφυγές και εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμη, του επιδόθηκε ήδη η ειδοποίηση της έξωσης που την καλεί να εγκαταλείψει το σπίτι μέσα σε έναν μήνα.

Συνθήματα όπως «ούτε στη Χαλκίδα, ούτε πουθενά μπλόκο στα κοράκια σε κάθε γειτονιά» και «τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός, κανένας μόνος παντού ξεσηκωμός» ακούστηκαν δυνατά κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης και της πορείας που ακολούθησε, με τους συγκεντρωμένους να στέλνουν δυναμικό μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουν να ξεσπιτωθεί η οικογένεια.

Ανέδειξαν παράλληλα την πρόσφατη απόλυση από από τον επιχειρηματικό όμιλο «ELVALXALKOR» (Οινόφυτα) εργάτη μετά από διάγνωσή του με βαριά νόσο, ενώ η εργοδοσία θα μπορούσε να τον μετακινήσει σε πόστο που να μην επιβαρύνει την υγεία του. Επίσης, περιπτώσεις οικογενειών ΑμεΑ που τους κόβουν το ρεύμα, καθώς επίσης και την τραγική κατάσταση των σχολείων Ειδικής Αγωγής στη Χαλκίδα.

Χαιρετίζοντας την κινητοποίηση ο Αντώνης Κούκουρας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, επισήμανε ότι η συμμετοχή των εργαζομένων και των εργατικών σωματείων δεν έχει απλώς τον χαρακτήρα της συμπαράστασης, αλλά της δυναμικής παρέμβασης και δράσης απέναντι στην ίδια αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τσακίζοντας τους εργαζόμενους και χτυπώντας με ακόμα μεγαλύτερη οξύτητα τις οικογένειες Ατόμων με Αναπηρία.

«Είμαστε εδώ για κάθε οικογένεια από τις χιλιάδες της περιοχής μας που αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα. Και, απευθυνόμενοι σε όλους αυτούς, τους καλούμε να σπάσουν τη σιωπή τους. Να μην ντρέπονται για το πρόβλημά τους. Γιατί δεν είναι δική τους ευθύνη», τόνισε ο Αντώνης Κούκουρας και κάλεσε να δυναμώσει ο αγώνας για να μην πεταχτεί στον δρόμο η οικογένεια του Γιάννη, αλλά και για κάθε λαϊκό πρόβλημα.

Στη βαρβαρότητα που βιώνουν τα ΑμεΑ και οι οικογένειές τους από την πολιτική τόσο της σημερινής όσο και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, στάθηκε στον χαιρετισμό του ο Χάρης Χουρδάκης, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, επισημαίνοντας ότι ενώ φτωχές οικογένειες με ΑμεΑ πετιούνται στον δρόμο για να εξασφαλίσουν το μέγιστο κέρδος οι τράπεζες, την ίδια στιγμή δίνονται δισεκατομμύρια για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και στέλνουν τα παιδιά του λαού να θυσιαστούν στις πολεμικές συγκρούσεις για τα συμφέροντα των λίγων.

Στην απαράδεκτη κατάσταση των κτιρίων που στεγάζονται τα σχολεία Ειδικής Αγωγής στη Χαλκίδα στάθηκαν στους χαιρετισμούς τους η Μαρία Μπασούκου, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΕΝΕΕΓΥΛ Χαλκίδας, και η Μαρία Στούπα, από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Ειδικού ΔΣ Χαλκίδας, επισημαίνοντας παράλληλα τη συνολικότερη εγκατάλειψη και υποβάθμιση της ζωής και των αναγκών τους που βιώνουν τα ΑμεΑ και οι οικογένειές τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ