ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Οχτώβρη 2024
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΠΑΙΟΝΙΑΣ ΚΙΛΚΙΣ
Πάρτε πίσω τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη

Να πάρει πίσω τις υπέρογκες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη που αγγίζουν το 40% και τον λογαριασμό να τον στείλει στην κυβέρνηση, καλεί τη διοίκηση του δήμου η «Λαϊκή Συσπείρωση» Παιονίας Κιλκίς.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «οι αυξήσεις των δημοτικών τελών που αποφάσισε η δημοτική αρχή στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι προκλητικές και απαράδεκτες. Το εκβιαστικό δίλημμα προς τον λαό της περιοχής πως ή θα αποδεχτούν τις αυξήσεις ή θα καταργήσει υπηρεσίες στους τομείς καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου προσβάλλει τον λαό της περιοχής».

Τονίζει πως και η νυν διοίκηση κάνει ό,τι κάνουν διαχρονικά όλες οι τοπικές διοικήσεις του δήμου Παιονίας. «Στέλνουν διαρκώς τον λογαριασμό στον λαό και όχι στο κεφάλαιο και το κράτος που τους υπηρετεί. Μέσω της ανταποδοτικότητας, διαρκώς απαλλάσσουν το κράτος από βάρη και υποχρεώσεις προς τους δήμους, εξοικονομώντας έτσι πόρους για τις απαλλαγές και τις ελαφρύνσεις των επιχειρηματικών ομίλων, για να συνεχίζουν απρόσκοπτα να εκμεταλλεύονται τις ανάγκες μας.

Είναι συνειδητά απέναντι από τον λαό της περιοχής. Αν κατάφεραν να εκτοξεύσουν το κόστος λειτουργίας αυτών των υπηρεσιών από τα 2 εκατ. ευρώ στα 4 εκατ. ευρώ, μέσα στην 5ετή θητεία τους 2019 - 2024, φανταστείτε τι μας περιμένει! Μιλάμε για αύξηση 100% του κόστους λειτουργίας των υπηρεσιών και η δημοτική αρχή "σφυρίζει αδιάφορα" και προτείνει νέες αυξήσεις δημοτικών τελών.

Είναι φανερό ότι η διοίκηση δεν πρόκειται να κουνηθεί ρούπι από τις παραπάνω θέσεις της αν ο λαός δεν αναλάβει οργανωμένα να τους χαλάσει τα σχέδια, μπαίνοντας μπροστά για να βάλει εμπόδια σε αυτήν την πολιτική, παλεύοντας για την ανατροπή της.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση", το ΚΚΕ, σε αυτήν την κατεύθυνση προτείνει και καλεί τον λαό της Παιονίας να συλλογιστεί τη μοναδική ρεαλιστική και αναγκαία πρόταση που συμφέρει τον λαό και συνοψίζεται στα εξής:

- Κατάργηση κάθε απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου που προβλέπει προνομιακή μεταχείριση για τους μεγάλους επιχειρηματίες της περιοχής, ώστε να αυξηθούν κατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τα δημοτικά έσοδα.

- Διεκδίκηση από το κράτος να αναλάβει όλη την κάλυψη της δαπάνης πληρωμής του προσωπικού του δήμου, ύψους 1.261.000 ευρώ με χρήματα που θα προέλθουν από τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και των επιχειρηματικών ομίλων. Παράλληλα, κατάργηση με ευθύνη του κράτους κάθε φόρου που συμπεριλαμβάνεται στα τιμολόγια ρεύματος, ύψους 1.050.000 ευρώ, και καυσίμων, 200.000 ευρώ, που επιβαρύνουν τον δήμο.

- Κατάργηση κάθε ιδιωτικοποίησης στη λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Κάθε ανάθεση προς ιδιώτες περιλαμβάνει πέρα από τα έξοδα του επιχειρηματία και το κέρδος του».

ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Δομή προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων απαιτεί η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Συνεχή περιστατικά με καραβιές κατατρεγμένων στον νομό, 1,5 χρόνο μετά το μεγαλύτερο έγκλημα στη Μεσόγειο

INTIME NEWS

Τη δημιουργία οργανωμένης προσωρινής δομής φιλοξενίας μεταναστών στη Μεσσηνία, που θα καλύπτει τις ανάγκες, απαιτούν με κοινή τους δήλωση οι επικεφαλής δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους Καλαμάτας και Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Οικονομάκος και Θάνος Ραδιώτης αντίστοιχα, με αφορμή και τα τελευταία περιστατικά με καραβιές κατατρεγμένων μεταναστών στον νομό.

Οπως τονίζουν: «Δύο καραβιές με μετανάστες και πολλά γυναικόπαιδα βγήκαν με μία μέρα διαφορά στη Μεσσηνία και μεταφέρθηκαν σε Πύλο και Καλαμάτα. Οι 81 μετανάστες που εντοπίστηκαν χτες ανοιχτά της Πύλου ήδη βρίσκονται στις αποθήκες της Καλαμάτας και το επόμενο καράβι με 78 μετανάστες βρίσκονται στο λιμάνι της Πύλου (φωτογραφίες). Πριν περίπου 20 ήμερες άλλο ένα καράβι ήταν στην Καλαμάτα με μετανάστες και πρόσφυγες. Ολο τον χρόνο ανά τακτά χρονικά διαστήματα σκάφη σε άθλια κατάσταση πλέουν ανοιχτά της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου πολλές φορές με θανατηφόρα κατάληξη. Είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από το πολύνεκρο ναυάγιο πριν 1,5 χρόνο, ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στα νερά της Μεσογείου».

Στέκονται και στις αιτίες που γεννούν την προσφυγιά, υπογραμμίζοντας πως «όσο οι πόλεμοι και η φτώχεια εντείνονται στη γειτονιά μας, τόσο θα αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη και κατ' επέκταση προς την περιοχή μας. Θύτες πάντα οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και το κράτος - δολοφόνος του Ισραήλ, που μόνο τον προηγούμενο μήνα βομβάρδισε πέντε χώρες σπέρνοντας τον θάνατο και την προσφυγιά σε χιλιάδες ανθρώπους». Και καταλήγουν:

«Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι η δημιουργία μιας οργανωμένης προσωρινής δομής φιλοξενίας στη Μεσσηνία, που θα καλύπτει τις ανάγκες προσωρινής διαμονής, ταυτοποίησης και υγειονομικής περίθαλψης όσων βγαίνουν στην Πύλο ή τη Μεσσηνία γενικότερα, ώστε να εξασφαλίζονται ανθρώπινες συνθήκες».

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Νέα κατάθεση για τα εγκλήματα των ναζιστών

Με την κατάθεση του τρίτου λεγόμενου προστατευόμενου μάρτυρα, συνεχίστηκε η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής. Ο μάρτυρας δήλωσε ότι στρατολογήθηκε στη Χρυσή Αυγή το 2006, σε ηλικία 16 ετών, από τον Κίμωνα Παπαδόπουλο (μετέπειτα υποψήφιο βουλευτή και μετακλητό υπάλληλο της Βουλής), η μητέρα του οποίου διατηρούσε φροντιστήριο όπου πήγαινε ο μάρτυρας.

Οπως είπε, στα κεντρικά γραφεία τότε της Χρυσής Αυγής πρωτοήρθε σε επαφή με Κασιδιάρη, Γερμενή, Λαγό. Μίλησε για ιδεολογικά μαθήματα για τον ναζισμό και τον Χίτλερ, για τον αρχηγό Μιχαλολιάκο, τα στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης, τον Παππά, τον Κασιδιάρη, τον Δεβελέκο, τον Καζαντζόγλου.

Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση της προέδρου για το αν «αποδέχεστε ότι μπορείς και να σκοτώσεις», είπε: «Ναι, κυρία πρόεδρε. Οταν είσαι 16 χρονών και έχεις εθνικοσοσιαλισμό στο κεφάλι σου, το αποδέχεσαι». Κατέθεσε ότι γινόταν στρατιωτική εκπαίδευση με όπλα και μαχαίρια. Κατονόμασε ως εκπαιδευτές τους Γερμενή, Πατέλη, Ρουπακιά, Τσακανίκα, Ζέρβα, Κασιδιάρη και τον αστυνομικό Χαλάστρα, που ερχόταν με το υπηρεσιακό του όπλο. Η εκπαίδευση γινόταν στο Χαϊδάρι, κοντά στο Σκοπευτήριο. Κατέθεσε ότι του έμαθαν «χτυπήματα με μαχαίρι. Πώς να στρίβεις το μαχαίρι, γιατί όταν το στρίβεις δύσκολα ράβεται. Και αυτό έκανε ακριβώς ο Ρουπακιάς στον Φύσσα».

Για τις δολοφονικές επιθέσεις στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ είπε: «Υπάρχουν πολλοί Ελληνες από το Πέραμα και είτε έχουν κατάστημα με ψάρια. Είτε για τον χ, ψ λόγο ήθελαν να πάρουν τη μερίδα του λέοντος. Το ίδιο έγινε με την επίθεση στο ΠΑΜΕ (...). Κάποιοι είχαν σχέση επαγγελματική με τη Ζώνη και ήθελαν να πάρει τη μερίδα του λέοντος η ΧΑ. Είναι αυταπόδεικτο, κυρία πρόεδρε. Μέτα την κατάθεσή μου βγήκαν πολλές συνομιλίες και είπαν "θα τους τελειώσουμε". Το είχε προαναγγείλει ο κ. Λαγός». Για το δουλεμπορικό σωματείο «Αγιος Νικόλαος» ανέφερε: «Ναι, θα το δημιουργούσαν οι ίδιοι - τα μέλη της ΧΑ. Και αυτό αποδεικνύεται και είναι αντίθετο με αυτό που λέει ο κ. Λαγός. Ο Κυριτσόπουλος και ο Πανταζής ήταν μέλη της ΧΑ. Δεν ήταν κάποιοι ξέμπαρκοι και καλέσανε τον Λαγό...». Για τον Φύσσα επανέλαβε ότι ήταν στοχοποιημένος και δεν ήταν τυχαίος ο τρόπος που δολοφονήθηκε.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ
«Πετσόκοψε» κατά 40% τα κονδύλια για τα σχολεία

Σε «πετσόκομμα» των δαπανών για τα σχολεία ύψους -40% στα ήδη μειωμένα κονδύλια προχωρά η δημοτική αρχή Αργοστολίου (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), αξιοποιώντας και τον νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ, για κατάργηση των σχολικών επιτροπών σε δήμους με λιγότερα από 100 σχολεία.

Με τη σχολική χρονιά να βρίσκεται στα μέσα Οκτώβρη, ήδη τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια εντός των ορίων του δήμου είναι πολλά, με πολλά από αυτά να στερούνται από... γραφική ύλη έως καθαριστικά και διευθυντές, να στέλνουν «ραβασάκια» προς τος γονείς καλώντας τους να... βοηθήσουν.

Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα για την «εδραίωση» της κρατικής υποχρηματοδότησης προς τα σχολεία, με ευθύνη τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και των προηγούμενων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.α.), και τους δήμους να περιορίζονται, επιπλέον, στην κάλυψη μόνο των εξόδων προμήθειας πετρελαίου και επισκευών μεγάλης κλίμακας, ανοίγοντας ουσιαστικά τις πόρτες των σχολείων στους «χορηγούς».

«Αξιος αρωγός, εκφραστής και εφαρμοστής σε τοπικό επίπεδο αυτής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ αναδεικνύεται η δημοτική αρχή Μιχαλάτου, η οποία στον προϋπολογισμό του 2024 προβλέπει για τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων του δήμου το ποσό των μόλις 266.002,80 ευρώ (μάλιστα τα αρχικώς προϋπολογισθέντα ανέρχονταν σε 290.152,80 ευρώ και μειώθηκαν στο παραπάνω ποσό)! σε σχέση με το ποσό των 437.822,27 ευρώ που δόθηκαν το 2023! Δηλαδή προέβη σε περικοπές περίπου 40%!», καταγγέλλει μεταξύ άλλων η «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Αργοστολίου, καλώντας τον λαό «να εναντιωθεί στην κατάργηση των σχολικών επιτροπών από τη σκοπιά της στόχευσης και των επιδιώξεων που έχει η κυβέρνηση».

Τονίζει ότι είναι ανάγκη να ενταθεί η διεκδίκηση «για να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους η έγκαιρη κάλυψη όλων των αναγκών με βάση τα αιτήματα των σχολικών μονάδων, με δραστική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία, δημόσια δωρεάν Παιδεία, χωρίς χορηγούς και ιδιώτες», καταλήγοντας: «Με αγωνιστικό - διεκδικητικό πνεύμα και σχέδιο, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί να ορθώσουν εμπόδια στην πολιτική του "κόστους - οφέλους" για τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών!».

ΔΙΚΗ ΜΚΟ «ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»
Εισαγγελική πρόταση για ενοχή στον επικεφαλής

Την ενοχή του ιερέα Αντώνη Παπανικολάου για συνολικά πέντε πράξεις που σχετίζονται με κακοποιήσεις ανηλίκων πρότεινε η εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου στη δίκη για την «Κιβωτό του Κόσμου». Η εισαγγελέας ζήτησε, επίσης, την καταδίκη ακόμα πέντε κατηγορουμένων, όλοι τους στελέχη της προβεβλημένης ΜΚΟ σε διάφορες δομές της επικράτειας, που κατά περίσταση κατηγορούνται για σωματική βλάβη κατά αδύναμων ατόμων που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, απειλή, έκθεση και άλλα. Παράλληλα, πρότεινε την πλήρη απαλλαγή δύο κατηγορουμένων πρώην υπαλλήλων της οργάνωσης.

Να σημειωθεί ότι η δίκη αφορά μόνο σε πλημμελήματα. Την πεποίθηση πως ο ιερέας «είχε έναν κυρίαρχο και ενεργό ρόλο» και «η άποψή του ήταν καθοριστική για την πορεία της οργάνωσης» εξέφρασε νωρίτερα στην πρότασή της η εισαγγελέας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ