ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Οχτώβρη 2024
Σελ. /32
ΝΕΟΙ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΙ
Δεν θα περάσει η προσπάθεια τρομοκράτησης και φίμωσης!

Να ανακληθούν οι τιμωρίες των δύο συναδέλφων που συμμετείχαν σε αντιπολεμική συγκέντρωση! Εχουμε δικαίωμα να μιλάμε, να σκεφτόμαστε και να αντιστεκόμαστε στη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο. Δεν παρουσιαστήκαμε για να βοηθάμε το Ισραήλ να σφάζει λαούς. Κανένας Ελληνας φαντάρος να μη γίνει κρέας στα κανόνια τους!

Στρατιώτης (ΤΘ) Καραλής Νίκος, ΚΕΕΔ

***

Οχι στην προσπάθεια τρομοκράτησης των φαντάρων που εναντιώνονται στον πόλεμο και στην εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν. Καμία θέση δεν έχουν ελληνικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, κανένας Ελληνας στρατιωτικός δεν έχει δουλειά εκτός συνόρων. Να γυρίσουν τώρα όλοι πίσω, η αποστολή μας είναι να φυλάσσουμε τα σύνορα της πατρίδας μας. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία εξουσιοδότηση από τον λαό για να στηρίζει το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ που σφαγιάζει τον λαό της Παλαιστίνης, του Λιβάνου και άλλους λαούς με τις πλάτες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Αυτά τα αυτονόητα εξέφρασαν και οι φαντάροι που τοποθετήθηκαν στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις εκφράζοντας το φιλειρηνικό αίσθημα όχι μόνο το δικό τους αλλά και όλου του ελληνικού λαού. Να παρθούν πίσω οι απαράδεκτες πειθαρχικές ποινές που επιβλήθηκαν στους φαντάρους.

Στρατιώτης Σαραντέας Χρήστος, 2/39 ΣΕ Μεσολόγγι

***

Δεν θα περάσει η προσπάθεια τρομοκράτησης και φίμωσης των φαντάρων που εκφράζουν την αντίθεσή τους στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Ορκιστήκαμε να υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά δικαιώματα του λαού μας και όχι να τηρούμε σιγήν ιχθύος απέναντι στην εμπλοκή της χώρας μας στο έγκλημα που συντελείται στη Μέση Ανατολή υπό την αιματοβαμμένη σημαία του ΝΑΤΟ. Είναι καθήκον μας να υπερασπιστούμε τον λαό μας προκειμένου να μη γίνει στόχος αντιποίνων. Να υπερασπιστούμε τους συναδέλφους μας προκειμένου να μη βγουν ούτε ένα μέτρο έξω από τα σύνορα!

Στρατιώτης (ΠΒ) Μπαλτάς Στάθης, 9ο ΣΠ ΚΕΝ Καλαμάτας

***

Η προσπάθεια τρομοκράτησης και στοχοποίησης των φαντάρων που δικαίως εξέφρασαν την αντίθεσή τους προς τα ΝΑΤΟικά σχέδια και την σφαγή που έμμεσα και άμεσα στηρίζει η κυβέρνηση της ΝΔ και στήριξαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις θα πέσει στο κενό. Οι φαντάροι έχουν δικαίωμα να εκφράζουν τη γνώμη τους και κανένας δεν μπορεί να τους το στερήσει, όσες τιμωρίες και αν επιβάλουν. Ως φαντάροι οφείλουμε να υπερασπιστούμε τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και όχι να συμμετέχουμε στις σφαγές και στο αιματοκύλισμα άλλων λαών. Οι λαοί μπορούν να ζουν ειρηνικά μεταξύ τους και να μη χύνουν το αίμα τους για τα συμφέροντα και τα κέρδη των λίγων. Αυτά υποστηρίζουν οι φαντάροι και ο λαός μας και είναι απαράδεκτο να τιμωρούνται. Κάτω τα χέρια από τους συναδέλφους μας! Να παρθούν πίσω οι άδικες ποινές των στρατευμένων.

Στρατιώτης (ΠΒ) Σαχίνης Αριστοτέλης,

9ο ΣΠ ΚΕΝ Καλαμάτας

***

Να σταματήσει τώρα η προσπάθεια φίμωσης των νέων στρατευμένων που παίρνουν θέση ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Η ελευθερία στην έκφραση και στη διαμαρτυρία είναι δικαίωμά μας και δεν καταργείται ούτε αναστέλλεται όσο υπηρετούμε τη θητεία μας.

ΔΕΑ (ΜΧ) Βακαλόπουλος Ερρίκος, 23ΛΜΧ Αλεξανδρούπολη

***

Εκφράζω κι εγώ, με τη σειρά μου, τη συμπαράστασή μου στους συναδέλφους στρατιώτες που μίλησαν στην αντιπολεμική συγκέντρωση ενάντια στη σφαγή στη Γάζα ή έγραψαν δημόσια τον προβληματισμό τους όπως έχουμε κάθε δικαίωμα. Οι συνάδελφοι δήλωσαν την εναντίωσή τους στη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Εχουμε κάθε δικαίωμα να εκφράζουμε την άποψή μας ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας σε πολέμους αφού βάζουν άμεσα σε κίνδυνο την πατρίδα μας και τον λαό μας.

Ο όρκος που δώσαμε είναι να υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα σύνορα της χώρας μας και όχι να βοηθάμε κράτη - δολοφόνους στη γενοκτονία λαών και την κατοχή παράνομα άλλων χωρών.

Να μην επιβληθεί καμία ποινή σε κανέναν στρατιώτη επειδή εκφράζει ανοιχτά την άποψή του.

Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα από την Ερυθρά Θάλασσα και να πάψει κάθε είδους στήριξη της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Να σταματήσει τώρα η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού.

Στρ. ΠΖ Ηλίας Σέγγης, Ιωάννινα

***

Δεκαπέντε μέρες φυλακή - Παράσημο Ανδρείας στον δρόμο του αγώνα για απεμπλοκή από τους πολέμους - επιβλήθηκε στους συναδέλφους μας γιατί εξέφρασαν τις θέσεις τους απέναντι στον πόλεμο. Θέσεις που γνωρίζουν καλά πως ενώνουν ευρύτερα πλήθη του λαού, των φαντάρων και των αξιωματικών: Δεν έχουμε δουλειά έξω από τα σύνορα! Είναι γελασμένοι αν πιστεύουν ότι έτσι τρομοκρατούν τους νέους στρατιώτες και αξιωματικούς από το να εκφράσουν την εναντίωσή τους στη γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή και στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν. Οι φωνές όλων θα συνεχίσουν να ορθώνονται απέναντι στο άδικο και να απαιτούν:

- Να παρθούν πίσω οι τιμωρίες στους συναδέλφους μας!

- Να σταματήσει η στήριξη στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ!

- Να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες στρατιωτικοί και τα πλοία εντός των συνόρων!

Στρατιώτης (Ε-Π) Κώτσιος Χριστόφορος, ΚΕΤΘ Αυλώνα

***

Την περασμένη Παρασκευή 11/10 δώσαμε έναν όρκο, να προστατεύουμε τα σύνορα της πατρίδας μας και τη σημαία. Την ελληνική σημαία, όχι τη ΝΑΤΟική. Με την παραχώρηση βάσεων για την πραγματοποίηση επιθέσεων και την αποστολή οπλισμού, κάνουμε το ακριβώς αντίθετο πράγμα. Κάνουμε τη χώρα μας στόχο επίθεσης αντί να την προστατεύουμε. Αυτό ακριβώς είδαν οι συνάδελφοι φαντάροι και βγήκαν στους δρόμους, είναι απαράδεκτο να τιμωρούνται για την προσπάθειά τους να προστατεύσουν τη χώρα μας.

Παπαδάτος Γεώργιος, στρατιώτης Ερευνας Πληροφορικής

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ
Απαράδεκτες ενέργειες η τρομοκράτηση και ο εκφοβισμός σε στρατευμένους

Η τρομοκράτηση και ο εκφοβισμός που επιχειρούνται τις τελευταίες μέρες, σε στρατευμένους που εξέφρασαν δημόσια σε φιλειρηνικές - αντιπολεμικές εκδηλώσεις την αντίθεσή τους στη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους πολέμους που διεξάγονται στη «γειτονιά» μας, είναι απαράδεκτες ενέργειες. Η κυβέρνηση, με τις αποφάσεις της για συμμετοχή της χώρας χωρίς την εξουσιοδότησή μας, καθιστά τη χώρα και τον λαό μας στόχο αντιποίνων. Αυτό βροντοφώναξαν οι στρατευμένοι νέοι μας και μπράβο τους. Είμαι στο πλευρό τους.

Νίκος Ντίγκος, πλοίαρχος ΠΝ ε.α., πρόεδρος της Ενωσης Απόστρατων Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής (ΕΝΑΣΠΑ)

***

Ξεκινώντας από τα αυτονόητα, να υπενθυμίσουμε ότι κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία γνώμης και ιδεών.

Μεγάλο θόρυβο σήκωσαν οι δηλώσεις ενός στρατευμένου νέου σε εκδήλωση του ΚΚΕ. Αυτός ο στρατευμένος είναι η φωνή αγωνίας όλων των νέων ανθρώπων που επέλεξαν να ζήσουν σε αυτήν τη χώρα. Πώς μπορεί να σιωπήσει όταν βλέπει να ισοπεδώνονται ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, με αποτέλεσμα να σκοτώνονται γυναίκες και παιδιά, προκειμένου να σκοτωθεί ο ένας (υποτίθεται) «τρομοκράτης»; Πώς να μείνει σιωπηλός όταν η χώρα συμμετέχει έμμεσα στις επιχειρήσεις αυτές μέσα από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ; Οχι, αυτός ο νέος δεν εκφράζει την άποψη του συνόλου των στρατεύσιμων, όπως τεχνηέντως προσπαθούν να τον κατηγορήσουν ώστε να δικαιολογήσουν την ποινή που του επιβλήθηκε. Εκφράζει όλους όσοι πιστεύουν στην ειρήνη των λαών.

Νίκος Μανδαράκας, ανθυποσμηναγός εν αποστρατεία, ταμίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Απόστρατων Στρατιωτικών (ΠΟΜΑΣ)

***

Σε μια χρονική περίοδο που κυβερνώντες και συστημικοί αντιπολιτευόμενοι θεωρούν μονόδρομο την απόλυτη σύμπλευση με την αιμοσταγή «τριπλέτα» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αφού συμμετέχουμε ως χώρα με προσωπικό και μέσα, σε δύο ταυτόχρονα πολεμικά μέτωπα σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή (όπου συνεχίζεται το έγκλημα του Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού)... Την ώρα, επίσης, όπου ξένες βάσεις στη χώρα λειτουργούν σαν βατήρας επιδρομών και στόχοι αντιποίνων, ενώ αυτές τις μέρες η Δυτική Ελλάδα είναι ένα τεράστιο θέατρο αεροπορικών ασκήσεων για σκοπούς του ΝΑΤΟ, την ίδια περίοδο κυβερνώντες και λοιποί θιασώτες τους θέλουν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου στους νέους που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε αυτήν την πολιτική! Το δικαίωμα ελευθερίας της έκφρασης και της συμμετοχής σε φιλειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια σε πολέμους εκτός συνόρων σε βάρος άλλων λαών και ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτούς, είναι δικαίωμα ακόμη και των στρατευμένων! Δεν παζαρεύεται, δεν τιμωρείται! Και ως απόστρατοι, δεν πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά μας να πολεμούν κάτω από ξένες σημαίες, για ξένα συμφέροντα!

Γρηγόρης Συμεωνίδης, αντισμήναρχος - ιπτάμενος ε.α., πρόεδρος της Ενωσης Αποστράτων Στρατιωτικών Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας

***

Το 1974, με τις πλάτες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, η αστική τάξη της Τουρκίας επιτέθηκε στην Κύπρο, κατέλαβε το 37% των εδαφών της, κατάσταση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Σήμερα, 50 χρόνια μετά, οι ίδιοι φονιάδες των λαών εμπλέκουν την Ελλάδα όλο και πιο βαθιά στους βρώμικους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς τους, εν μέσω πολεμικών συγκρούσεων σε Μ. Ανατολή και Ουκρανία, με τους λαούς να πληρώνουν ατελείωτους φόρους αίματος. Την ίδια ώρα, στέλνουν τους φαντάρους μας αλλά και το ένστολο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στο στόμα του λύκου και τους καταδικάζουν κιόλας, επειδή καταγγέλλουν αυτήν την κατάσταση. Τώρα κάτω τα χέρια απ' τους φαντάρους μας! Ιδιαίτερα όλοι όσοι το 1974 ζήσαμε από πρώτο χέρι και μέσα από τη θητεία μας στον στρατό τα τραγικά γεγονότα της Κύπρου, βλέποντας ποιος έκανε πλάτες να διχοτομηθεί η Κύπρος, έχουμε χρέος να βροντοφωνάξουμε: Καμιά ποινή σε Ελληνα φαντάρο που εκφράζεται ελεύθερα απέναντι στους βρώμικους πολέμους και σχεδιασμούς!

Κώστας Δρόσος, πολεμιστής στην Κύπρο, τιμημένος με Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων για την αρματομαχία στην Σκυλλούντα

***

Σήμερα, που ο λαός μας βάλλεται από την ακρίβεια, τα καθημερινά προβλήματα και την ανασφάλεια που προκαλούν οι βρώμικοι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, στους οποίους η Ελλάδα είναι μπλεγμένη μέχρι τα μπούνια στο πλευρό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, έχουμε χρέος να αναδείξουμε ακόμη πιο συνολικά τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματά μας. Οι φαντάροι - του λαού παιδιά - που το πράττουν αυτό, έχουν κάθε δικαίωμα και πρέπει να «κοπεί» το χέρι σε όποιον τους τιμωρεί! Αυτό αφορά και το πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που βρίσκεται και αυτό στην πρώτη γραμμή των βρώμικων σχεδιασμών, αποτελώντας και στόχο αντιποίνων των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών με την Ελλάδα στρατοπέδων. Καμιά ποινή λοιπόν σε φαντάρο, να παρθούν πίσω τα μέτρα που επιβλήθηκαν σε όποιον εξέφρασε τη γνώμη του! Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έχουμε χρέος να τους υπερασπίσουμε!

Διονύσης Πλέσσας, αντιδήμαρχος Πάτρας, πρ. εργαζόμενος στο ΚΕΑ Αράξου, πρ. μέλος της ΕΕ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΥΠ.ΕΘ.Α.

ΜΗΤΕΡΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΥ
Να μην τολμήσουν να τιμωρήσουν τα παιδιά μας

Είμαι μητέρα στρατευμένου και αγωνιώ καθημερινώς για τις εξελίξεις που κάνουν τη χώρα μας στόχο. Τα παιδιά μας τα μεγαλώνουμε και τα στέλνουμε να υπηρετήσουν την πατρίδα και δεν έχουν καμία δουλειά έξω από αυτή. Συγχαίρω τη γενναία στάση τους να εναντιωθούν στον πόλεμο. Να μην τολμήσουν να τιμωρήσουν τα παιδιά μας. Να παρθούν πίσω οι ποινές.

Φανή Σαραντέα

Μητέρα Στρατιώτη (ΠΖ) Σαραντέα Χρήστου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ