ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2024
Σελ. /24
Παραιτήσεις

Αυξημένες είναι φέτος οι παραιτήσεις στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, σε βαθμό που να μπαίνει θέμα λειτουργικότητας ορισμένων πλοίων και μονάδων. Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχεδόν 200 στρατιωτικοί έχουν παραιτηθεί από τις αρχές του χρόνου μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη, ενώ προβλέπεται να φτάσουν τους 300 μέχρι το τέλος της χρονιάς. Πέρσι οι παραιτήσεις ήταν 179 όλο τον χρόνο. Η φετινή αύξηση έχει σίγουρα να κάνει και με τους κινδύνους, αλλά και με τον μεγαλύτερο φόρτο που συνεπάγεται η μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στους πολέμους και τις ΝΑΤΟικές αποστολές, όπου συμμετέχει κατά βάση το Πολεμικό Ναυτικό. Ενδεικτικά αναφέρουμε την αποστολή πλοίων στην Ερυθρά, στα ανοιχτά του Λιβάνου, στη Λιβύη και αλλού. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση και η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων «ίδρωσαν» για να επανδρώσουν τις φρεγάτες που στέλνονται στην Ερυθρά, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που η δυσαρέσκεια του πληρώματος εκφράζεται και εν πλω. Οι παραιτήσεις λοιπόν αποτυπώνουν ως έναν βαθμό και τη δυσαρέσκεια των ένστολων για την εμπλοκή της χώρας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη αξία στις καταγγελίες που εκφράζονται δημόσια από στρατευμένους για τη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις αμερικανοΝΑΤΟικές αποστολές, αντί να προστατεύουν τα σύνορα της χώρας.

Σύγκλιση

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για τις συνθήκες διαβίωσης στην ΕΕ το 2023, το μέσο ισοδύναμο διαθέσιμο εισόδημα σε πραγματικές τιμές ήταν στην Ελλάδα χαμηλότερο κατά 28,38% σε σύγκριση με το 2010. Ως αποτέλεσμα, περίπου το 10% όσων εργάζονται «φλερτάρουν» με τον κίνδυνο της φτώχειας, ενώ το 87% του πληθυσμού δηλώνει ότι τα βγάζει δύσκολα πέρα. Τα δεδομένα αυτά καταγράφονται πολλά χρόνια μετά τη δήθεν «έξοδο από τα μνημόνια» και σε μια περίοδο με διαδοχικές «πρωτιές» της ελληνικής οικονομίας, τόσο στα κέρδη των επιχειρήσεων όσο και σε ποσοστά αύξησης του ΑΕΠ, για τα οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση. Πού βρίσκεται επομένως το πρόβλημα; «Στη σύγκλιση με την υπόλοιπη ΕΕ, που πρέπει να επιταχυνθεί με διαρθρωτικές αλλαγές», απαντούν με ένα στόμα η κυβέρνηση, τα άλλα κόμματα και σύσσωμος ο αστικός Τύπος, παρουσιάζοντας ως «λύση» την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής, που αυξάνει τη φτώχεια για τους πολλούς και οξύνει τις ταξικές αντιθέσεις. Της πολιτικής που χτυπάει ανελέητα το λαϊκό εισόδημα, βαθαίνει την εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών, επιβάλλει «κόφτες» σε κρατικές δαπάνες για μισθούς, συντάξεις, Πρόνοια κ.λπ. Η διέξοδος για τον λαό βρίσκεται στην αμφισβήτηση, στη σύγκρουση και τελικά στην ανατροπή αυτής της πολιτικής. Μόνο έτσι μπορούν να συγκλίνουν πραγματικά οι λαϊκές ανάγκες με τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για την ικανοποίησή τους.

Διακόπτες

Αφού μας γάνωσαν το κεφάλι με τα τετράχρωμα τιμολόγια, αφού έβαλαν τα νοικοκυριά να παίζουν ...λόττο με τους λογαριασμούς του ρεύματος κι αφού έστειλαν τη συντριπτική πλειοψηφία στα «πράσινα» τιμολόγια, τώρα έρχονται να αλλάξουν ξανά το σύστημα από την 1η Γενάρη, καταργώντας το πιο πολυπληθές τιμολόγιο και ανακατεύοντας την τράπουλα του νυχτερινού ρεύματος, που πλέον γίνεται μεσημεριανό. Κι από πάνω, έχουν το θράσος να λένε ότι οι αλλαγές θα ευνοήσουν τα νοικοκυριά και ότι θα έχουν φτηνότερο ρεύμα! Παίζουν με την υπομονή του λαού, που είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα κατεβάσει διακόπτες. Καμιά απόφαση της κυβέρνησης δεν έχει στόχο το φτηνότερο ρεύμα. Αντίθετα, όποια νέα σχέδια απεργάζονται, έχουν προτεραιότητα τη διασφάλιση της κερδοφορίας των ενεργειακών ομίλων, πετώντας μάλιστα στον λαό την ευθύνη για το πανάκριβο ρεύμα. Πληρώνεις πολλά; Δεν φταίει το Χρηματιστήριο Ενέργειας και η πολιτική όλων των κομμάτων που «ηλεκτροδοτεί» την κερδοφορία παραγωγών και παρόχων, αλλά το νοικοκυριό, που δεν διάλεξε το σωστό πρόγραμμα και δεν άναψε τον φούρνο τη σωστή ώρα! Για τέτοιο κοροϊδιλίκι μιλάμε, που δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό από τον λαό.

Τρύπιο

Με βάση το Μεσοπρόθεσμο 2025 - 2028, ο μέσος μεικτός μισθός θα αυξηθεί την περίοδο 2024 - 2027 κατά 15% και θα φτάσει στα 1.500 ευρώ. Η πραγματικότητα βέβαια είναι πολύ διαφορετική για τα εργατικά νοικοκυριά, εξαιτίας των τεράστιων περικοπών που έγιναν στους μισθούς τα προηγούμενα χρόνια και της ακρίβειας που καταβροχθίζει τις όποιες «αυξήσεις», πριν καν φτάσουν στην τσέπη. Την ίδια περίοδο τα φορολογικά έσοδα, που στη συντριπτική πλειοψηφία τους προέρχονται από την αφαίμαξη του λαού, προβλέπεται να αυξηθούν κατά 41%! Το «έργο» το έχουν ξαναδεί χιλιάδες εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια, που είδαν τις όποιες αυξήσεις - ψίχουλα στους μισθούς να «ροκανίζονται» από τη Σκύλλα της φορολογίας, ανεβαίνοντας κλίμακα, πριν προλάβει να τις κατασπαράξει η Χάρυβδη της ακρίβειας. Το κοφίνι του λαϊκού εισοδήματος είναι γεμάτο τρύπες και η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι λόγω έλλειψης «δημοσιονομικού περιθωρίου» η φορολογική κλίμακα θα παραμείνει στα ίδια υψηλά επίπεδα, με στόχο εισπράξεις - ρεκόρ μέχρι το 2028, που θα φτάσουν ακόμα και τα 20 δισ. ευρώ από τα φυσικά πρόσωπα και μόνο! Ο «χρυσός κανόνας» του κράτους, «ένα σου δίνω - τρία σου παίρνω» από την άλλη τσέπη, «λάμπει» για άλλη μια φορά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και στο νέο Μεσοπρόθεσμο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1848 Ο Καρλ Μαρξ εκλέγεται πρόεδρος της Εργατικής Ενωσης της Κολωνίας.

1854 Γεννιέται ο Ιρλανδός συγγραφέας Οσκαρ Ουάιλντ.

1859 Ομάδα Αμερικανών υπέρμαχων της κατάργησης της δουλείας, υπό τον Τζον Μπράουν («abolitionists»), επιχειρούν επιδρομή σε αποθήκη όπλων με σκοπό τον οπλισμό και την εξέγερση των σκλάβων, αρχικά της Πολιτείας της Βιρτζίνια και κατόπιν των υπόλοιπων. Το όλο εγχείρημα θα κατασταλεί 2 μέρες αργότερα, έπειτα από επέμβαση πεζοναυτών. Ο ίδιος ο Τζον Μπράουν, μαζί με τρεις ακόμα συναγωνιστές του, θα καταδικαστεί σε θάνατο και θα απαγχονιστεί λίγο αργότερα.

1925 Με ληστρική σύμβαση παραχωρείται μεταξύ άλλων στην αγγλική εταιρεία «Πάουερ» το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος σε Αθήνα και Πειραιά για 60 χρόνια!

1944 Καταφτάνουν στην Αθήνα ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Γ. Σιάντος, και μια σειρά άλλα μέλη της ΚΕ, του ΕΑΜ και της ΠΕΕΑ.

1944 Τμήματα της ΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ απελευθερώνουν τη Θήβα. Την ίδια μέρα η ηγεσία του ΚΚΕ, του ΕΑΜ και της ΠΕΕΑ μεταβαίνει από το βουνό στην απελευθερωμένη από τον ΕΛΑΣ Αθήνα.

1946 Εκτελούνται 10 στελέχη των ναζί που είχαν καταδικαστεί ως εγκληματίες πολέμου στη δίκη της Νυρεμβέργης: Ρίμπεντροπ, Κάιτελ, Καλτενμπρούνερ, Ρόζενμπεργκ, Φρανκ, Φρικ, Στρέιχερ, Ζάουκελ, Γιόντλ και Ζάις-Ινκαρτ.

1958 Πεθαίνει ο συνθέτης Μιχάλης Σουγιούλ (Μιχαήλ Σουγιουλτζόγλου).

1964 Η ΛΔ Κίνας πραγματοποιεί την πρώτη της πυρηνική δοκιμή.

1968 Στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μεξικού, οι Αφροαμερικανοί Ολυμπιονίκες Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος, μέλη του «Ολυμπιακού προγράμματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα», υψώνουν τις γροθιές τους κατά την απονομή των μεταλλίων τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον ρατσισμό στις ΗΠΑ. Ως συνέπεια, μεταξύ άλλων οι Σμιθ και Κάρλος αποπέμφθηκαν από την Ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ και απομακρύνθηκαν από το Ολυμπιακό Χωριό.

1969 Ο Αμερικανός βιολόγος Σαλβαδόρ Λούρια, ένας από τους τρεις επιστήμονες που τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής για το 1969, χαρίζει το μερίδιό του στο κίνημα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.

1978 Με προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες στο πλαίσιο της διαπάλης ιμπεριαλισμού - σοσιαλισμού, ο καρδινάλιος της Πολωνίας Κάρολος Βοϊτίλα εκλέγεται Πάπας και παίρνει το όνομα Ιωάννης Παύλος ο 2ος. Είναι ο πρώτος μη Ιταλός Πάπας σε διάστημα 456 χρόνων.

1998 Οι βρετανικές αρχές αναγκάζονται να συλλάβουν τον πρώην δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοσέτ, καθώς εκκρεμεί εναντίον του δικαστικό αίτημα από την Ισπανία με το οποίο καταζητείται για δολοφονίες Ισπανών πολιτών την περίοδο της χούντας. Μετά από πολύμηνο κατ' οίκον περιορισμό, ο Πινοσέτ δεν θα εκδοθεί ποτέ και θα επιστρέψει στη Χιλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ