ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2024
Σελ. /24
ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ
Να πάρουν τώρα πίσω την τιμωρία των φαντάρων

«Βροχή» συνεχίζουν να έρχονται οι δηλώσεις απόστρατων στρατιωτικών, αστυνομικών, πυροσβεστών με τις οποίες απαιτούν να παρθούν πίσω οι ποινές ενάντια στους στρατευμένους που ζήτησαν την απεμπλοκή της χώρας από τους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, τους πολέμους και τις επεμβάσεις τους που βάζουν φωτιά σε όλη την περιοχή. Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα τη δημοσίευση ορισμένων από αυτές.

***

Η κυβέρνηση δεν χάνει λεπτό να μας υπενθυμίζει ότι όποιος εναντιώνεται στα αιματοβαμμένα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στα οποία με ευθύνη της συμμετέχει και η χώρα, θα βλέπει το αληθινό της πρόσωπο. Αυτό το πρόσωπο λοιπόν είναι αυτό που τιμωρεί με ποινή τους φαντάρους που υψώνουν ανάστημα και δεν θέλουν τον πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας σ' αυτόν. Απαιτούμε να πάρουν πίσω τις ποινές που επιβλήθηκαν. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός - και των φαντάρων - να εκφράζει την άποψή του. Το να υπηρετείς την πατρίδα σου δεν σημαίνει υποταγή στην πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης.

Η χώρα μας έχει εμπλακεί για τα καλά στον πόλεμο, με τη στήριξη της Ουκρανίας, την παροχή βοήθειας στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ που αιματοκυλά την Παλαιστίνη κάθε μέρα, και θέλουν συνάμα να υπάρχει σιγή νεκροταφείου. Στα βρώμικα σχέδιά τους, τους απαντάμε ότι θα μας βρίσκουν απέναντι. Δεν θα αφήσουμε τον λαό να γίνει κρέας στα κανόνια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Οσο έχουμε φωνή θα φωνάζουμε και θα υψώνουμε ανάστημα σε κάθε είδους αδικία.

Η τρομοκρατία τους στα στρατευμένα παιδιά μας δεν θα περάσει.

Ολο και περισσότερος λαός καταλαβαίνει πλέον ποια είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Τους το λέμε ξανά και ξανά για να το καταλάβουν:

Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά. Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στα βρώμικα σχέδιά τους.

Σπύρος Κραββάρης, πρώην σημαιοφόρος Λιμενικού Σώματος και κυβερνήτης πλωτού

***

Ανευ προηγουμένου είναι η συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται τον τελευταίο καιρό να φιμώσουν και να τρομοκρατήσουν στρατεύσιμους από το να συμμετέχουν και να εκφράζονται ελεύθερα σε ειρηνικές αντιπολεμικές εκδηλώσεις κατά των πολέμων στη γειτονιά μας, όπου μας έμπλεξε η υποτακτική στο ΝΑΤΟ κυβέρνηση της ΝΔ με τα συνεπικουρούμενα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ...

Επρεπε όμως να το περιμένουν οι ΝΑΤΟ-πατριδοκάπηλοι ότι όσο μεγαλώνει η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με το αντίκτυπο της αμυντικής μας αποδυνάμωσης και τον κίνδυνο που μας δημιούργησαν από αυτήν την εμπλοκή, κάνοντάς μας στόχο αντιποίνων, θα ήταν φυσικό επακόλουθο ο λαός να βγει στους δρόμους για να εκφράσει την αντίθεσή του στα ματωμένα ιμπεριαλιστικά σχέδιά τους.

Οι στρατευμένοι, όπως και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, μαζί με τους απόστρατους, είναι κομμάτι - σάρκα του λαού και έχουν κάθε δικαίωμα συμμετοχής σε αντιπολεμικές φιλειρηνικές εκδηλώσεις.

Οι θέσεις περί ελευθερίας έκφρασης δεν είναι μόνο σημερινές ενός απόστρατου, που δεν θα έχει καμία συνέπεια από την «υπηρεσία». Στο παρελθόν επίσης έχουν καταγραφεί αρκετές περιπτώσεις με αναφορές προς το ΓΕΣ εν ενεργεία στελεχών, με αντίστοιχο περιεχόμενο, που πήγαζε από την ανάγκη και το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης.

Να σταματήσει άμεσα κάθε εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Να σταματήσει κάθε προσπάθεια αφαίρεσης του δικαιώματος ελεύθερης έκφρασης στους στρατευμένους και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Η προσπάθεια τρομοκράτησης δεν θα περάσει.

Θωμόπουλος Δημήτρης, ταγματάρχης (ΠΒ) ε.α.

***

Η κυβέρνηση της ΝΔ, μετά την προτροπή βουλευτών της και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και διαφόρων ιστοσελίδων, αποφάσισε να τιμωρήσει τους στρατευμένους που τόλμησαν να πουν δημόσια ότι δεν συμφωνούν με τους πολέμους σε Ουκρανία και Μ. Ανατολή και την εμπλοκή της χώρας μας. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους. Να αποσυρθούν τώρα οι ποινές. Αυτό που ενοχλεί τα κόμματα του ΝΑΤΟ είναι ότι τα παιδιά του λαού έχουν άποψη και τη λένε.

Η Μέση Ανατολή φλέγεται ξανά. Το κράτος - δολοφόνος Ισραήλ, με την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και κρατών της, έχει αιματοκυλίσει τους λαούς της Παλαιστίνης, του Λιβάνου, της Συρίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με το άθλιο πρόσχημα του δικαιώματος στην αυτοάμυνα των δολοφόνων του Ισραήλ, έσπευσε να στηρίξει τις επιχειρήσεις σφαγιασμού του λαού της Παλαιστίνης και στη συνέχεια των άλλων λαών που σφυροκοπά ο ισραηλινός στρατός. Ολοι να απαιτήσουμε να σταματήσει κάθε στήριξη, κάθε διευκόλυνση στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ. Δεν έχουμε δώσει καμία εξουσιοδότηση. Η Μεσόγειος να γίνει θάλασσα ειρήνης και όχι θάλασσα γεμάτη αίμα αθώων ανθρώπων.

Νικόλαος Καρπής, αντιπλοίαρχος Λιμενικού Σώματος ε.α.

***

Μετά τη σφαγή που γίνεται από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ στην Παλαιστίνη, συνεχίζουν να σπέρνουν τον θάνατο και στον λαό του Λιβάνου, με τις ευχές και τις πλάτες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η κυβέρνηση τιμωρεί τους φαντάρους γιατί συμμετείχαν σε διαδηλώσεις εναντίον των πολέμων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, και εξέφρασαν δημόσια την αντίθεσή τους στο να εμπλακεί η Ελλάδα με οποιονδήποτε τρόπο σε αυτούς τους πολέμους.

Καταδίκασαν το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, καθώς και τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εχουν κάθε δίκιο να διαμαρτύρονται, γιατί ορκίστηκαν να υπηρετούν τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και όχι να συμμετέχουν σε οποιεσδήποτε αποστολές εκτός συνόρων.

Να σταματήσει η προσπάθεια τρομοκράτησης, να δυναμώσουμε τους αγώνες μας και την αλληλεγγύη στους στρατευμένους, και η κυβέρνηση να πάρει πίσω τις εκδικητικές τιμωρίες στους στρατευμένους.

Αυτές οι τιμωρίες να καταδικαστούν από όλους μας, γιατί η στάση αυτών των φαντάρων είναι τιμή γι' αυτούς, για τον λαό, για όλους τους στρατευμένους.

Δημήτρης Καραγκούνης, ανθυποπυραγός ε.α., μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

***

Εκφράζω τη συμπαράστασή μου στους φαντάρους που δικαίως εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στα πολεμικά σχέδια των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ, στις σφαγές των λαών που προκαλούν στην Παλαιστίνη, στον Λίβανο κ.λπ.

Η τρομοκράτηση, ο εκφοβισμός και οι ποινές φυλάκισης στους φαντάρους είναι απαράδεκτες.

Τα στρατευμένα παιδιά του λαού έχουν κάθε δικαίωμα να εκφράζουν τα φιλειρηνικά αισθήματα και την άποψή τους σε θέματα που βάζουν σε κίνδυνο την πατρίδα και τον λαό μας.

Να πάρουν τώρα πίσω τις ποινές φυλάκισης, να σταματήσουν η τρομοκράτηση και ο εκφοβισμός τους.

Βασίλης Παπαδόπουλος, λοχαγός Πεζικού ε.α.

***

Οι διώξεις κατά των φαντάρων που εξέφρασαν τη γνώμη τους απέναντι στους άδικους πολέμους είναι άδικες! Κάτω τα χέρια απ' τα παιδιά του λαού μας! Ολοι εμείς που εργαστήκαμε ως πολιτικό προσωπικό του υπ. Εθνικής Αμυνας, όπως στο ΚΕΑ Αράξου, έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε τα παιδιά μας! Ολοι εμείς που βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή για να κλείσουν οι βάσεις των ΝΑΤΟικών φονιάδων, που απαιτήσαμε να απομακρυνθούν τα πυρηνικά από τον Αραξο, έχουμε χρέος να υψώσουμε τοίχος υπεράσπισης, να πούμε ΣΤΟΠ στις άδικες διώξεις!

Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, πρ. εργαζόμενος ΚΕΑ Αράξου, πρ. μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργ. ΥΠΕΘΑ

***

Είναι χρέος μας ως απόστρατοι αστυνομικοί να υπερασπίσουμε τους φαντάρους μας, γιατί και εμείς όπως και αυτοί προερχόμαστε από τον λαό! Το ίδιο χρέος έχουν και οι εν ενεργεία αστυνομικοί, όλα τα μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας. Καλούμε και από αυτό το βήμα να μην ασκηθεί καμία δίωξη κατά φαντάρου, να παρθούν πίσω οι ποινές, να μην υπάρξει καμία νέα επειδή οι φαντάροι λένε τη γνώμη τους και συμμετέχουν στις λαϊκές αντιπολεμικές κινητοποιήσεις.

Χρήστος Καμζέλας, υπαστυνόμος Α' ε.α.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Οι στρατευμένοι δεν είναι μόνοι τους!

Με νέες ανακοινώσεις καταδίκης της προσπάθειας τρομοκράτησης νέων στρατευμένων, που αντιμετωπίζουν πειθαρχικές διαδικασίες λόγω της συμμετοχής τους σε κινητοποιήσεις ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας στα πολεμικά σχέδια, συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς στέλνουν μήνυμα ότι οι φαντάροι δεν είναι μόνοι τους, αλλά έχουν στο πλευρό τους όλους όσοι καταγγέλλουν τη στήριξη του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ, τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, την επίθεση στον λαό του Λιβάνου.

Υπενθυμίζεται ότι ανακοινώσεις έχουν ήδη εκδώσει το ΠΑΜΕ, η ΕΕΔΥΕ, η ΟΒΣΑ και η ΟΓΕ, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Στα συνδικάτα και τους φορείς που έχουν προχωρήσει σε σχετικές καταγγελίες προστίθενται το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων, οι ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής, οι Σύλλογοι Συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηλείας, Οικοδόμων Ηλείας, ΕΛΜΕ Ηλείας, ΝΤ ΑΔΕΔΥ, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Τουριστικών Επαγγελμάτων Κεφαλονιάς - Ιθάκης, ΕΛΜΕΚ-Ι, Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας, Ιδ. Υπαλλήλων Αγρινίου, Ιδ. Εκπαιδευτικών Αγρινίου, Ιματισμού Αγρινίου, Μετάλλου Αγρινίου, Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιτωλοακαρνανίας, ΕΛΜΕ Ζακύνθου, καθώς και μια σειρά Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ.

ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΙ
Οι διώξεις δεν τρομοκρατούν αλλά πυκνώνουν τις αντιδράσεις

Με αφορμή την τιμωρία των τριών φαντάρων τις τελευταίες μέρες, επειδή «τόλμησαν» να καταδικάσουν τα αυτονόητα, με αυτή την επιστολή ζητώ την άρση της τιμωρίας τους. Οι συνάδελφοί μου, όπως και όλοι οι φαντάροι, έχουν κάθε δικαίωμα να εκφράζουν τα φιλειρηνικά και αντιπολεμικά τους αισθήματα πόσο μάλλον σήμερα που τα σύννεφα του πολέμου είναι όλο και πιο κοντά και η εμπλοκή της χώρας όλο και πιο βαθιά. Την ίδια στιγμή που όλοι μας ορκιστήκαμε στο να υπερασπιζόμαστε την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, σήμερα βλέπουμε στρατιωτικό προσωπικό σε αποστολές πολύ μακριά από τα σύνορά μας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Να γνωρίζουν ορισμένοι πως οι διώξεις δεν τρομοκρατούν αλλά αντίθετα πυκνώνουν το κύμα αντίδρασης μέσα στα στρατόπεδα. Σπέρνουν ανέμους, θα θερίσουν θύελλες.

Στρ. ΕΛΔΥΚ Γ. Δήμος

***

Ως νέος στρατευμένος παρακολουθώ έκπληκτος τις τελευταίες εξελίξεις με τις τιμωρίες στους στρατιώτες που εκφράζουν τις απόψεις τους. Είναι αδιανόητο να τιμωρούνται στρατιώτες μόνο και μόνο επειδή λένε τη γνώμη τους. Οι στρατιώτες που υπηρετούμε τη θητεία μας έχουμε γνώμη και μας αγγίζουν αυτά που συμβαίνουν στην κοινωνία.

Εχουμε γνώμη και επιβάλλεται να έχουμε γνώμη για όλα αυτά που συμβαίνουν και απασχολούν τη ζωή μας. Να παρθούν πίσω οι τιμωρίες των στρατιωτών, να μη στερούμαστε το δικαίωμα στην άποψη.

Στρ. (ΤΘ) ΕΛΔΥΚ Κυριάκος Ιφόγλου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ