ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2024
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναβαθμίζει σε ... αλγόριθμο το τσεκούρι στον κατώτατο μισθό

Με τη ΓΣΕΕ συναντήθηκε η υπουργός Εργασίας, παρουσιάζοντας τις νέες αντεργατικές ρυθμίσεις

Θα χάνουν οι εργαζόμενοι για να κερδίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι: Το δόγμα αυτό, στο οποίο θα υπακούει και η επόμενη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για τον μόνιμο μηχανισμό συμπίεσης των μισθών, μέσω του κατώτατου, επιβεβαίωσε η χθεσινή συνάντηση της υπουργού Εργασίας με τη ΓΣΕΕ.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκε ο τρόπος μέσω του οποίου παγιώνεται στο διηνεκές η αντεργατική παρέμβαση που έγινε το 2012, με την οποία ο καθορισμός του κατώτατου μισθού θα γίνεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, με κριτήριο τη μέγιστη δυνατή συμπίεση του «εργατικού κόστους», δηλαδή τη θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε αυτό που προ ημερών είχε ανακοινώσει η Νίκη Κεραμέως, ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προτίθεται να δώσει τη δυνατότητα στα συνδικάτα να διαπραγματεύονται με τις εργοδοτικές ενώσεις την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (κάτι που καταργήθηκε με τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου την προηγούμενη δεκαετία), αλλά ότι η διαδικασία αυτή θα πάρει ακόμα πιο σκληρό χαρακτήρα, καθώς ο κατώτατος μισθός θα προκύπτει από μαθηματικό αλγόριθμο με βάση την «παραγωγικότητα» και τον πληθωρισμό.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη στα χέρια του το πόρισμα Επιτροπής, την οποία συνέστησε το ίδιο, προκειμένου να ετοιμαστεί και ο νόμος για την πλήρη ενσωμάτωση της σχετικής Οδηγίας της ΕΕ για τον τρόπο προσδιορισμού του κατώτατου μισθού.

Στο πόρισμα λοιπόν μεταξύ άλλων προτείνεται η «θέσπιση ενός μαθηματικού τύπου ο οποίος θα καθορίζει το πώς θα αυξάνεται από το 2028 και μετά ο κατώτατος μισθός, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα της οικονομίας της χώρας».

Πρόκειται επομένως για ρύθμιση που όχι μόνο επιδιώκει να ακυρώσει τον ρόλο των συνδικάτων, αλλά και να μονιμοποιήσει άλλον έναν πολύ άδικο μηχανισμό υπολογισμού, που ως υπέρτατο κριτήριο θέτει το καπιταλιστικό κέρδος.

Οσο για τις αιτιάσεις της κυβέρνησης ότι τάχα ενσωματώνει μια «φιλεργατική» Οδηγία για να καλύπτεται το 80% των εργαζομένων από ΣΣΕ, είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια στιγμή χθες έλεγε πως δεν έχει «εξουσιοδότηση» για επαναφορά όλων εκείνων των εργαλείων που σχετίζονται με την κατοχύρωση Συλλογικών Συμβάσεων στην πράξη και τα οποία καταργήθηκαν με τα μνημόνια.

Πιο συγκεκριμένα:

Πρώτον, εξακολουθεί να «απαγορεύεται» η συλλογική διαπραγμάτευση για την Εθνική Γενική ΣΣΕ, αφού αντικαθίσταται από τον αλγόριθμο που περιγράψαμε παραπάνω.

Δεύτερον, η κυβέρνηση απορρίπτει κάθε συζήτηση για επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης. Ετσι, η εργοδοσία θα μπορεί να παρακάμπτει όποια ΣΣΕ εκτιμά ότι της «κοστίζει» περισσότερο.

Τρίτον, απορρίπτει την επαναφορά της μετενέργειας των ΣΣΕ, δίνοντας το ελεύθερο στην εργοδοσία να τις τινάζει στον αέρα με τη λήξη τους.

Τέταρτον, εξακολουθεί να μην επιβάλλει την υποχρεωτικότητα σε κλαδικές ΣΣΕ, επιτρέποντας στην εργοδοσία να παραβιάζει ακόμα και όσες ΣΣΕ έχουν υπογραφεί.

Πέμπτον, απορρίπτει την επαναφορά των τριετιών για όλους τους εργαζόμενους που τις δικαιούνται αναδρομικά, «κλέβοντας» τις προσαυξήσεις και παραπέμποντας στο ...2027.

Με βάση τα παραπάνω, γίνεται σαφές ότι κάθε αναφορά σε «επέκταση των ΣΣΕ» από την κυβέρνηση καταντά κενή περιεχομένου, αφού αυτές παραμένουν ξεδοντιασμένες.

Γιάννης Τασιούλας: Με τον αγώνα και την απεργία μας εντείνουμε τις διεκδικήσεις μας

Σχολιάζοντας τη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, σημείωσε:

«Η τοποθέτηση της υπουργού Εργασίας για τον κατώτατο μισθό επιβεβαιώνει ότι ενισχύεται και αναβαθμίζεται ένας μηχανισμός, ως συνέχεια του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου, που θα λειτουργεί ως μόνιμος κόφτης των μισθών και με πρόβλεψη, εφόσον το απαιτούν οι συνθήκες, να μειώνεται, όπως έγινε το 2012.

Στην πράξη, αυτό που προετοιμάζεται είναι η διαμόρφωση ενός κατώτατου μισθού που θα είναι αποτέλεσμα των κριτηρίων της παραγωγικότητας και της κερδοφορίας, τα οποία θέτουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Η υπουργός Εργασίας θα εκδίδει το "διάταγμα" των κουτσουρεμένων μισθών, που θα εξασφαλίζουν στη μεγαλοεργοδοσία αυτό που ζητάει διακαώς: Φτηνή εργατική δύναμη, μισθούς και μεροκάματα συμπιεσμένα όλα προς τα ελάχιστα.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, που προετοιμάζεται να υλοποιηθεί με νόμο της κυβέρνησης πολύ σύντομα, οι εργαζόμενοι υγειονομικοί, ναυτεργάτες, στον Επισιτισμό, στα ξενοδοχεία, στα τουριστικά επαγγέλματα, οι οικοδόμοι, θα απαντήσουν με τον αγώνα τους, τις κλαδικές απεργίες τους, και όλοι οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους με την επιτυχία της μεγάλης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 20 Νοέμβρη.

Εκεί, στον αγώνα, στην απεργία, στη διεκδίκηση, θα μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτό που διεκδικούμε, αυτό που έχουμε ανάγκη.

Μπορεί η κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη, αλλά θα καταλάβει και τη δική μας θέληση και απόφαση να αγωνιστούμε για τη ζωή μας και τις ανάγκες μας».

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
Συμμετείχε στην εκδήλωση για την εξέγερση των ανθρακωρύχων της Αστούριας

Πλούσια τα διδάγματα από τη δύναμη της οργανωμένης εργατικής τάξης

Στις εκδηλώσεις που οργάνωσαν το Κομμουνιστικό Κόμμα των Εργαζομένων της Ισπανίας (PCTE) και οι Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών (CJC), το Σάββατο 5 Οκτώβρη, στην πόλη Μιέρες, με σκοπό να τιμήσουν τα 90 χρόνια από την ηρωική εξέγερση της εργατικής τάξης της περιφέρειας της Αστούριας, πήρε μέρος αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ.

Πρόκειται για την ένοπλη εξέγερση που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβρη του 1934, με βασική δύναμη τους εργάτες των ανθρακωρυχείων της Αστούριας. Η κινητοποίηση των εργαζομένων ξεκίνησε από την καθολική συμμετοχή τους στην πανεθνική πανεργατική απεργία που είχε προκηρυχθεί για τις 5 Οκτώβρη 1934, αντιδρώντας στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στη μεγάλη καταπίεση από την αστική τάξη της Ισπανίας. Οι ένοπλοι εξεγερμένοι ανθρακωρύχοι με αποφασιστικότητα και με τη στήριξη του λαού της Αστούριας, κατέλαβαν σε λίγες μέρες όλα τα μεγάλα εργοστάσια και ανθρακωρυχεία, όπως και όλες τις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας της Αστούριας, μεταξύ αυτών την πρωτεύουσα Οβιέδο και τη μεγαλύτερη πόλη της, τη Χιχόν. Σε αυτές τις πόλεις εγκαθίστανται επαναστατικές επιτροπές και παραλύει ο κρατικός μηχανισμός. Οι δυνάμεις καταστολής αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τον ένοπλο λαό. Για δύο βδομάδες η εργατική τάξη είναι κυρίαρχη στον τόπο της.

Μετά από σφοδρές μάχες με τον αστικό στρατό, που κατέφθασε από άλλες περιοχές της Ισπανίας, οι εξεγερμένοι εργάτες υποχώρησαν αφήνοντας στα πεδία των μαχών πάνω από 2.000 νεκρούς και πάνω από 4.000 τραυματίες. Ομως, ο αγώνας και η θυσία τους άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στην ηρωική ιστορία της εργατικής τάξης της Ισπανίας.

Με αυτήν την εκδήλωση είναι η πρώτη φορά, όπως τόνισε στην ομιλία του ο Αστορ Γκαρσία, ΓΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος των Εργαζομένων της Ισπανίας, που το Κόμμα τιμά την εξέγερση των ανθρακωρύχων της Αστούριας, αντλώντας διδάγματα για να φωτίσει τον δρόμο της επαναστατικής ανατροπής. Δρόμο στον οποίο πρέπει να βαδίσει η εργατική τάξη της Ισπανίας και η εργατική τάξη κάθε χώρας, απορρίπτοντας τα ψεύτικα διλήμματα της στήριξης ή της συμμετοχής σε αστικές κυβερνήσεις.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, στις οποίες συμμετείχε και η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, πραγματοποιήθηκε σεμινάριο που οργάνωσε το PCTE, με εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων της περιοχής, από την UGT (Γενική Συνομοσπονδία), την CCOO (Συνομοσπονδία Επιτροπών Εργαζομένων), την Corriente Sindical de Izquiera και την Επιτροπή για την απελευθέρωση 6 εργαζομένων του εστιατορίου «Ελβετία», οι οποίοι έχουν φυλακισθεί για τον αγώνα τους απέναντι στον εργοδότη τους.

Συμμετέχοντας στο σεμινάριο εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Νίκος Μαυροκέφαλος έκανε αναφορά στα διδάγματα της εξέγερσης των εργατών της Αστούριας, όπως και στα διδάγματα συνολικά των εργατικών εξεγέρσεων, που αναδεικνύουν τη δύναμη της οργανωμένης εργατικής τάξης και την επαναστατική προοπτική της ταξικής πάλης. Με αναφορές και παραδείγματα από την εμπειρία της ταξικής πάλης στην Ελλάδα και τη δράση του ΠΑΜΕ, ανέδειξε την ανάγκη της οργάνωσης της εργατικής τάξης στις μεγάλες επιχειρήσεις και τους κλάδους, την ανάγκη να υπάρχει ανυποχώρητος αγώνας για όλα τα σύγχρονα προβλήματα των εργαζομένων που αφορούν τους μισθούς και τις Συλλογικές Συμβάσεις, την Υγεία και την Παιδεία, τη λαϊκή στέγη, την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις θυσίες τις οποίες πληρώνουν οι εργαζόμενοι.

Μέσα από την πείρα του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα ανέδειξε τη σημασία της πάλης των ταξικών συνδικάτων ενάντια στη φασιστική Χρυσή Αυγή και την ανάγκη να καταπολεμηθεί η λογική του μικρότερου κακού και των «δημοκρατικών μετώπων», που οδηγεί στον αφοπλισμό του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Με όλα τα παραπάνω τόνισε την κατεύθυνση που πρέπει να έχει η ταξική πάλη, κόντρα στη γραμμή του κοινωνικού εταιρισμού και της ταξικής συνεργασίας, ότι στο δίλημμα «μεταρρύθμιση ή ανατροπή» διαλέγουμε τον δρόμο της ανατροπής.

Στις εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκε συναυλία αφιερωμένη στην εξέγερση των ανθρακωρύχων αλλά και στην Aida de la Fuente Penaos (La Rosa Roja, το κόκκινο τριαντάφυλλο), τη νεαρή ηγέτιδα των κομμουνιστών της Αστούριας που έπεσε νεκρή στις μάχες του Οκτώβρη και για την οποία έγραψε τραγούδι και έπαιξε στη συναυλία το συγκρότημα των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών.

Την Κυριακή 6 Οκτώβρη, η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ επισκέφτηκε το μνημείο προς τιμήν της Aida de la Fuente, ενώ πραγματοποίησε συνάντηση και με την ηγεσία του συνδικάτου του εργοστασίου χαλυβουργίας Mittel.

ΝΕΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
Νεκρός ηλεκτρολόγος σε ξενοδοχείο στην Κω

Ενας ακόμα εργαζόμενος προστέθηκε χτες στον μακρύ κατάλογο όσων έχουν χάσει τη ζωή τους στο μεροκάματο. Συγκεκριμένα, 42χρονος ηλεκτρολόγος σε ξενοδοχείο στην Καρδάμαινα της Κω υπέστη ηλεκτροπληξία και έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας. Ο εργαζόμενος, πατέρας ενός μικρού παιδιού, δούλευε ως συντηρητής στο ξενοδοχείο.

«Η τραγική λίστα των εργατών που δεν γυρνάνε σπίτι δυστυχώς αυξάνεται», καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου. Σε ανακοίνωσή του εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του αδικοχαμένου εργαζόμενου. Παράλληλα, απαιτεί από το αρμόδιο τμήμα της Επιθεώρησης Εργασίας να σφραγιστεί ο χώρος του δυστυχήματος, να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από ελεγκτικό κλιμάκιο, να εξακριβωθεί αν στην ξενοδοχειακή μονάδα τηρούνται τα μέτρα προστασίας σε όλα τα τμήματα και για όλους τους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ