Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
Συμμετείχε στην εκδήλωση για την εξέγερση των ανθρακωρύχων της Αστούριας

Πλούσια τα διδάγματα από τη δύναμη της οργανωμένης εργατικής τάξης

Στις εκδηλώσεις που οργάνωσαν το Κομμουνιστικό Κόμμα των Εργαζομένων της Ισπανίας (PCTE) και οι Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών (CJC), το Σάββατο 5 Οκτώβρη, στην πόλη Μιέρες, με σκοπό να τιμήσουν τα 90 χρόνια από την ηρωική εξέγερση της εργατικής τάξης της περιφέρειας της Αστούριας, πήρε μέρος αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ.

Πρόκειται για την ένοπλη εξέγερση που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβρη του 1934, με βασική δύναμη τους εργάτες των ανθρακωρυχείων της Αστούριας. Η κινητοποίηση των εργαζομένων ξεκίνησε από την καθολική συμμετοχή τους στην πανεθνική πανεργατική απεργία που είχε προκηρυχθεί για τις 5 Οκτώβρη 1934, αντιδρώντας στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στη μεγάλη καταπίεση από την αστική τάξη της Ισπανίας. Οι ένοπλοι εξεγερμένοι ανθρακωρύχοι με αποφασιστικότητα και με τη στήριξη του λαού της Αστούριας, κατέλαβαν σε λίγες μέρες όλα τα μεγάλα εργοστάσια και ανθρακωρυχεία, όπως και όλες τις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας της Αστούριας, μεταξύ αυτών την πρωτεύουσα Οβιέδο και τη μεγαλύτερη πόλη της, τη Χιχόν. Σε αυτές τις πόλεις εγκαθίστανται επαναστατικές επιτροπές και παραλύει ο κρατικός μηχανισμός. Οι δυνάμεις καταστολής αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τον ένοπλο λαό. Για δύο βδομάδες η εργατική τάξη είναι κυρίαρχη στον τόπο της.


Μετά από σφοδρές μάχες με τον αστικό στρατό, που κατέφθασε από άλλες περιοχές της Ισπανίας, οι εξεγερμένοι εργάτες υποχώρησαν αφήνοντας στα πεδία των μαχών πάνω από 2.000 νεκρούς και πάνω από 4.000 τραυματίες. Ομως, ο αγώνας και η θυσία τους άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στην ηρωική ιστορία της εργατικής τάξης της Ισπανίας.

Με αυτήν την εκδήλωση είναι η πρώτη φορά, όπως τόνισε στην ομιλία του ο Αστορ Γκαρσία, ΓΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος των Εργαζομένων της Ισπανίας, που το Κόμμα τιμά την εξέγερση των ανθρακωρύχων της Αστούριας, αντλώντας διδάγματα για να φωτίσει τον δρόμο της επαναστατικής ανατροπής. Δρόμο στον οποίο πρέπει να βαδίσει η εργατική τάξη της Ισπανίας και η εργατική τάξη κάθε χώρας, απορρίπτοντας τα ψεύτικα διλήμματα της στήριξης ή της συμμετοχής σε αστικές κυβερνήσεις.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, στις οποίες συμμετείχε και η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, πραγματοποιήθηκε σεμινάριο που οργάνωσε το PCTE, με εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων της περιοχής, από την UGT (Γενική Συνομοσπονδία), την CCOO (Συνομοσπονδία Επιτροπών Εργαζομένων), την Corriente Sindical de Izquiera και την Επιτροπή για την απελευθέρωση 6 εργαζομένων του εστιατορίου «Ελβετία», οι οποίοι έχουν φυλακισθεί για τον αγώνα τους απέναντι στον εργοδότη τους.

Συμμετέχοντας στο σεμινάριο εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Νίκος Μαυροκέφαλος έκανε αναφορά στα διδάγματα της εξέγερσης των εργατών της Αστούριας, όπως και στα διδάγματα συνολικά των εργατικών εξεγέρσεων, που αναδεικνύουν τη δύναμη της οργανωμένης εργατικής τάξης και την επαναστατική προοπτική της ταξικής πάλης. Με αναφορές και παραδείγματα από την εμπειρία της ταξικής πάλης στην Ελλάδα και τη δράση του ΠΑΜΕ, ανέδειξε την ανάγκη της οργάνωσης της εργατικής τάξης στις μεγάλες επιχειρήσεις και τους κλάδους, την ανάγκη να υπάρχει ανυποχώρητος αγώνας για όλα τα σύγχρονα προβλήματα των εργαζομένων που αφορούν τους μισθούς και τις Συλλογικές Συμβάσεις, την Υγεία και την Παιδεία, τη λαϊκή στέγη, την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις θυσίες τις οποίες πληρώνουν οι εργαζόμενοι.

Μέσα από την πείρα του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα ανέδειξε τη σημασία της πάλης των ταξικών συνδικάτων ενάντια στη φασιστική Χρυσή Αυγή και την ανάγκη να καταπολεμηθεί η λογική του μικρότερου κακού και των «δημοκρατικών μετώπων», που οδηγεί στον αφοπλισμό του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Με όλα τα παραπάνω τόνισε την κατεύθυνση που πρέπει να έχει η ταξική πάλη, κόντρα στη γραμμή του κοινωνικού εταιρισμού και της ταξικής συνεργασίας, ότι στο δίλημμα «μεταρρύθμιση ή ανατροπή» διαλέγουμε τον δρόμο της ανατροπής.

Στις εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκε συναυλία αφιερωμένη στην εξέγερση των ανθρακωρύχων αλλά και στην Aida de la Fuente Penaos (La Rosa Roja, το κόκκινο τριαντάφυλλο), τη νεαρή ηγέτιδα των κομμουνιστών της Αστούριας που έπεσε νεκρή στις μάχες του Οκτώβρη και για την οποία έγραψε τραγούδι και έπαιξε στη συναυλία το συγκρότημα των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών.

Την Κυριακή 6 Οκτώβρη, η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ επισκέφτηκε το μνημείο προς τιμήν της Aida de la Fuente, ενώ πραγματοποίησε συνάντηση και με την ηγεσία του συνδικάτου του εργοστασίου χαλυβουργίας Mittel.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ