Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΙΣΘΟΙ - ΥΓΕΙΑ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΞΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠ' ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ!
Απεργιακό μπαράζ σε κλάδους και χώρους δουλειάς από σωματεία σε όλη τη χώρα

Κλιμάκωση ενόψει της πανεργατικής απεργίας στις 20 Νοέμβρη

«

Λεφτά για μισθούς, Υγεία, Παιδεία - Εξω η Ελλάδα απ' του πολέμου τα σφαγεία!»: Κάτω από το σύνθημα αυτό, ξεδιπλώνονται απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες πρωτοβουλίες διεκδίκησης σε μια σειρά από κλάδους και χώρους δουλειάς.

Ηδη το απεργιακό μπαράζ ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή με τη μεγάλη κινητοποίηση των διανομέων, ενώ τη σκυτάλη αυτή την εβδομάδα παίρνουν οι υγειονομικοί που απεργούν την Πέμπτη 17 Οκτώβρη (βλ. σελ. 12 - 13). Σειρά έχουν κλάδοι όπως οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι στη Ζώνη και στο λιμάνι, οι εκπαιδευτικοί, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και εργαζόμενοι στην εστίαση, οι οικοδόμοι.

Κάθε μέτωπο αγώνα για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, την απόσπαση αυξήσεων στους μισθούς, τη λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας, ενισχύει το μέτωπο της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας που έχει προκηρυχθεί για τις 20 Νοέμβρη για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Σε 48ωρη απεργία οι ναυτεργάτες

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν τα ναυτεργατικά σωματεία, με απόφαση και της ΠΝΟ, στις 22 και 23 Οκτώβρη, διεκδικώντας ανανέωση των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, κόντρα στην εφοπλιστική ασυδοσία. Μπροστά στην απεργιακή κινητοποίηση, μάλιστα, η ΠΕΜΕΝ οργανώνει καθημερινά συσκέψεις στα πλοία της ακτοπλοΐας. Στη συζήτηση με τους ναυτεργάτες στηλιτεύει την πρόταση της εργοδοσίας για αυξήσεις - ψίχουλα, της τάξης του 3%, και καλεί σε πάλη για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις 12% για το 2025.

«Ολα θα κριθούν στους καταπέλτες», είναι η απάντηση που δίνουν ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» στην επιστολή με την οποία ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) ζητά την αναστολή της απεργιακής κινητοποίησης και καλεί τους ναυτεργάτες να επανέλθουν στη διαπραγμάτευση με ...«ρεαλιστικές επιδιώξεις», πάντα «εντός των ορίων που καθορίζονται από την ελληνική οικονομία και τις προκλήσεις της πράσινης μετάβασης των πλοίων»!

Μεταλλεργάτες στη Ζώνη συζητούν για την οργάνωση της απεργίας
Μεταλλεργάτες στη Ζώνη συζητούν για την οργάνωση της απεργίας
Τα αιτήματα για αυξήσεις, κλαδικά και θεσμικά ζητήματα «είναι δίκαια και "εντός των ορίων" που θέτουν οι ανάγκες μας», απαντούν χαρακτηριστικά τα δύο ναυτεργατικά σωματεία. Θυμίζουν άλλωστε πως οι αυξήσεις των μισθών μέσα από τις ΣΣΕ από το 2020 μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 14,6%, ενώ το κόστος ζωής, τα τρόφιμα, η στέγαση, η Ενέργεια, τα φάρμακα καταγράφουν πολλαπλάσιες αυξήσεις. «Οι ναυτεργάτες είμαστε σε αγωνιστική προετοιμασία και δεν θα κάνουμε πίσω από τις αποφάσεις μας», ξεκαθαρίζουν.

Στη Ζώνη και στους λιμενεργάτες

Εκτός από τους ναυτεργάτες οι κινητοποιήσεις επεκτείνονται και στους άλλους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά. Απεργιακή κινητοποίηση ετοιμάζουν και οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στις 23 Οκτώβρη. Χτες το πρωί το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών οργάνωσαν συγκέντρωση των εργαζομένων στον Νέο Μώλο Δραπετσώνας, συζητώντας για την απεργία και τις διεκδικήσεις τους.

Σε έναν χώρο δουλειάς που πληρώνει βαρύ τίμημα, με νεκρούς και τραυματίες σε εργατικά «ατυχήματα», εξαιτίας της εντατικοποίησης, της έλλειψης μέτρων προστασίας και της απουσίας ελέγχων, οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται να επαναφέρουν στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις τους για Συλλογική Σύμβαση με υποχρεωτική ισχύ, αυξήσεις μισθών, τήρηση του ωραρίου και των μέτρων για την ασφάλεια.

Στην Παιδεία

Στη μάχη για την απεργία στις 23 Οκτώβρη έχουν ριχτεί για τα καλά και τα σωματεία εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Την ίδια μέρα θα γίνει απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 12 μ. στα Προπύλαια και αντίστοιχα σε όλη την Ελλάδα.

«Δυναμώνουμε τον διαρκή αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, για ικανοποίηση των μορφωτικών αναγκών των παιδιών μας για δημόσια και δωρεάν Παιδεία απέναντι στην εμπορευματοποίηση, κατηγοριοποίηση και διαφοροποίηση σχολείων - μαθητών - εκπαιδευτικών που επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ», τονίζει στο κάλεσμά του το ΔΣ της ΔΟΕ.

Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν μεταξύ άλλων: Αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κατάργηση των νόμων της αντιεπιστημονικής αξιολόγησης, άμεση παύση των πειθαρχικών διώξεων, εξίσωση ωραρίου των νηπιαγωγών, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, 9μηνη άδεια ανατροφής για τις αναπληρώτριες.

Την ίδια στιγμή μία σειρά ΕΛΜΕ αποφασίζουν στάσεις εργασίας και κινητοποιήσεις στις 23 Οκτώβρη, με αντίστοιχα αιτήματα με εκείνα των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, παρά τη στάση της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΟΛΜΕ που δεν στήριξε τις κινητοποιήσεις.

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής συντασσόμενο με την απόφαση του ΔΣ της ΔΟΕ κήρυξε απεργία για τις 23 Οκτώβρη και καλεί στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Διπλή η απεργιακή μάχη στις Κατασκευές

Απόφαση για 24ωρη πανελλαδική κλαδική απεργία στις 6 Νοέμβρη έχει πάρει η Ομοσπονδία Οικοδόμων, κλιμακώνοντας τη διεκδίκηση υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στις Κατασκευές, ενώ οργανώνει τη συμμετοχή της και στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη, καλώντας τους εργαζόμενους του κλάδου να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους από την εργοδοσία και την κυβέρνηση. Η προετοιμασία συνεχίζεται με περιοδείες και παρεμβάσεις από τα Συνδικάτα και την Ομοσπονδία σε εργοτάξια και άλλους χώρους δουλειάς, όπου στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται το κάλεσμα να δυναμώσει η διεκδίκηση υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στις Κατασκευές.

Στις 23 Οκτώβρη στα ξενοδοχεία και την εστίαση

Απεργεί και ο κλάδος Τουρισμού - Επισιτισμού στις 23 Οκτώβρη, με τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία να παλεύουν για την υπογραφή νέας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής προετοιμάζει τη συμμετοχή του τόσο στην κλαδική όσο και στην πανεργατική απεργία, θέτοντας στο επίκεντρο το αίτημα για υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, κατοχύρωση του 5ήμερου - 8ωρου με δύο συνεχόμενα ρεπό, μέτρα υγείας και ασφάλειας κ.ά. Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας.

Τη συμμετοχή τους στην απεργία προετοιμάζουν και οι διανομείς στις πλατφόρμες «wolt» και «e-food», δίνοντας συνέχεια στις πρόσφατες μεγάλες κινητοποιήσεις τους. «Ξέρουμε από αγώνες και πατάμε τέρμα γκάζι για τις διεκδικήσεις μας!», είναι το μήνυμα που στέλνουν μπροστά στην κλαδική απεργία αλλά και στην πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση.

Σε γειτονιές και πόλεις

Στη Νέα Ιωνία σωματεία και φορείς προχωρούν σε κινητοποίηση το Σάββατο 2 Νοέμβρη, στις 12 μ., στην πλατεία Σημηριώτη, με σύνθημα: «Δεν πάει άλλο! Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας!».

Στη Ζάκυνθο, σε συλλαλητήριο απαιτώντας μεταξύ άλλων λεφτά για μισθούς, Παιδεία, Υγεία, αλλά και καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στα πολεμικά σφαγεία καλεί για σήμερα στις 6 μ.μ., το Εργατικό Κέντρο, με συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Μάρκου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ