ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2024
Σελ. /24
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι & Κοινωνική Συμμαχία»:
  • Σε εξέλιξη το απεργιακό μπαράζ σε κλάδους και χώρους δουλειάς, με ορίζοντα κλιμάκωσης την απεργία στις 20 Νοέμβρη
  • Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ: Με νέα ορμή στους μεγάλους αγώνες
  • Οργανώνονται και συντονίζονται οι βιοπαλαιστές αγρότες στη Θεσσαλία για να συνεχίσουν να ζουν και να καλλιεργούν στον τόπο τους
ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
Σε απεργιακό κλοιό σήμερα το υπουργείο «εμπορίου Υγείας»

Υγειονομικοί, σωματεία και φορείς στους δρόμους σε όλη τη χώρα για Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν

Σε απεργιακό «κλοιό» θα βρεθεί σήμερα από το πρωί το υπουργείο «εμπορίου Υγείας», με τους υγειονομικούς να ενώνουν τις φωνές τους με σωματεία και φορείς που παλεύουν για Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, κόντρα στην εμπορευματοποίηση που διαλύει δομές και στέλνει στον «καιάδα» ασθενείς και δικαιώματα.

Το απεργιακό κάλεσμα απευθύνει η ΟΕΝΓΕ, ενώ η ΠΟΕΔΗΝ έχει κηρύξει στάση εργασίας για την Αττική και απεργία για τις άλλες πόλεις. Στο πλαίσιο της πανυγειονομικής κινητοποίησης, μάλιστα, σωματεία και φορείς θα βρεθούν στους δρόμους όλης της χώρας, έξω από νοσοκομεία, σε ΤΕΠ, σε τοπικές αρχές και υπουργεία, στέλνοντας μήνυμα μάχης και διεκδίκησης για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με κρατικούς πόρους και μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων, κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, αυξήσεις στους μισθούς, ένταξη στα ΒΑΕ.

Κάλεσμα από τη ΣΕΑΑΝ

Στο πλευρό των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα Υγείας τάσσεται και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, επειδή «στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει ενάντια στις ζωές μας, στην υγεία μας, για τα κέρδη των επενδυτών της ανάπτυξης, της βαρβαρότητας, απαντάμε με τα όπλα του αγώνα, της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας, της ανθρωπιάς». Η ΣΕΑΑΝ καλεί στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, με τις διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος για μέτρα στήριξης της Υγείας και της Πρόνοιας.

«Δεν βλέπει» διαδηλωτές ο υπουργός!

«Πάω στα νοσοκομεία και δεν υπάρχουν διαδηλωτές. Ε, αύριο θα είναι 100 άτομα (σ.σ. στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας). Σήμερα το ΕΣΥ δουλεύει καλύτερα από ποτέ». Κάτι τέτοια ψέματα επιστρατεύει μέσα στην απελπισμένη του προσπάθεια να εξωραΐσει τη βαρβαρότητα ο Αδ. Γεωργιάδης. Κι αυτά ενώ παντού κρύβεται από τους υγειονομικούς, επισκέπτεται τα νοσοκομεία νύχτα, ψάχνει τις ...πίσω πόρτες για να μπει, μετατρέπει τις περιοδείες του σε τηλεδιασκέψεις μέσω skype κ.ο.κ. Και, βέβαια, δεν παρέλειψε στις δηλώσεις του να επαναλάβει τα περί «συμμορίας της μιζέριας».

Στο μεταξύ, χθες όλη μέρα, παραμονή της μεγάλης πανυγειονομικής απεργίας, τα αστικά ΜΜΕ δεν βρήκαν κουβέντα να πουν για τον μεγάλο αγώνα των υγειονομικών, την ίδια στιγμή που περνούσαν «καρμπόν» τις δηλώσεις του υπουργού για την «υπερσυνταγογράφηση» (βλ. σελ. 14).

Ενώ, συνεχίζοντας την πρόκληση, ο υπουργός διαπίστωνε «μεγαλύτερες από ποτέ» χρηματοδοτήσεις στα νοσοκομεία, «περισσότερες από ποτέ» προσλήψεις, «περισσότερους από ποτέ» επικουρικούς και άλλα τραγελαφικά.

«Χέρια να κόβουν κορδέλες έχουμε, 1.000 γιατρούς χρειαζόμαστε»

Οι παραπάνω δηλώσεις προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», που περίμενε προχθές να «υποδεχθεί» τον υπουργό, ενώ του συνιστά να επισκεφτεί οφθαλμίατρο.

Το Σωματείο, που είχε οργανώσει αγωνιστική «υποδοχή» την περασμένη Τρίτη, θυμίζει στον υπουργό ότι εκεί τον περίμεναν πάνω από 150 υγειονομικοί, τους οποίους απέφυγε να συναντήσει μπαίνοντας από άλλη είσοδο στο αμφιθέατρο που πήγε να εγκαινιάσει και για το οποίο το υπουργείο του δεν έβαλε ούτε ένα ευρώ. Του θυμίζει ακόμα ότι η «συμμορία της μιζέριας» του «Ευαγγελισμού» «είναι επιστήμονες υγειονομικοί με πολλά έτη προσφοράς στο ΕΣΥ, είναι οι υγειονομικοί που σήκωσαν στις πλάτες τους τους δεκάδες εγκαυματίες από το Μάτι, που νοσήλευσαν και έσωσαν εκατοντάδες στη διάρκεια της πανδημίας, που εξετάζουν πάνω από 1 εκατομμύριο ασθενείς τον χρόνο και που στις δικές τους πλάτες και τα ξενύχτια κάνει περατζάδες σε διάφορα εγκαίνια ο υπουργός και εξυμνεί το ΕΣΥ».

Και σχολιάζοντας τα κάθε φορά εγκαίνια που κάνει η κυβέρνηση, σημειώνει: «Χέρια να κόβουν κορδέλες έχουμε κ. Γεωργιάδη, μας λείπουν όμως πάνω από 1.000 γιατροί - νοσηλευτές - τραυματιοφορείς, διοικητικοί, τεχνικοί, καθαριστές, τραπεζοκόμοι για να λειτουργεί ο "Ευαγγελισμός" όπως αξίζει στους ασθενείς του και στους εργαζόμενους που τον κρατάνε όρθιο ακόμα».

«Μιζέρια είναι να μην κάνεις τίποτα γι' αυτό... Ραντεβού αύριο στο υπουργείο. Εμείς θα είμαστε εκεί. Εσείς;», καταλήγει το Σωματείο του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας.

ΕΝΙΘ: Σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων οι προκηρύξεις

Παράλληλα, μέσα από αποκαλυπτικά στοιχεία η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης δίνει απάντηση στους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για τις προκηρύξεις θέσεων γιατρών στα νοσοκομεία.

Από τις μόλις 298 θέσεις που προκηρύχθηκαν πανελλαδικά, μόνο 8 αφορούν τα 4 από τα 9 νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης! Δηλαδή, σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων!

Ενδεικτικά: Υπάρχει μόλις 1 θέση ακτινολόγου στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου», την ώρα που είναι κενές οι 6 από τις 18 οργανικές θέσεις. Ενα Τμήμα που καλύπτει ακτινολογικό, αξονικό και μαγνητικό τομογράφο, πληθώρα επεμβατικών πράξεων και αγγειογράφο, με κάλυψη της Θεσσαλονίκης και σε αρκετές περιπτώσεις όλης της Κεντρικής Μακεδονίας 8 φορές τον μήνα στις γενικές εφημερίες του νοσοκομείου.

Υπάρχει μόλις 1 θέση αναισθησιολόγου στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο», την ώρα που είναι κενές οι 18 από τις 27 οργανικές θέσεις. Τώρα υπηρετούν μόλις 9 μόνιμοι ιατροί ΕΣΥ, ενώ η κάλυψη του τεράστιου όγκου εργασίας του τμήματος καλύπτεται με «μόνιμες» μετακινήσεις 4 ιατρών ΕΣΥ και 2 ιδιωτών ιατρών με «μπλοκάκι».

Η ΕΝΙΘ αναδεικνύει ακόμα ότι το 40% των χειρουργικών αιθουσών στη Θεσσαλονίκη είναι κλειστές στην πρωινή λειτουργία, λόγω έλλειψης κυρίως νοσηλευτών και αναισθησιολόγων.

«Με την πρόσληψη λοιπόν μόλις 100 νοσηλευτών χειρουργείου και 25 αναισθησιολόγων, η πλήρης λειτουργία των αιθουσών θα μπορούσε να ΜΗΔΕΝΙΣΕΙ την αναμονή στη λίστα χειρουργείων μόλις σε 1 χρόνο (!) των ασθενών που περιμένουν για πάνω από 4 μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο», σημειώνει.

Και ξεκαθαρίζει πως «δεν ανεχόμαστε την εκρηκτική κατάσταση υποστελέχωσης στις δημόσιες δομές Υγείας, που με ευθύνη της κυβέρνησης παγιώνεται! Δεν ανεχόμαστε την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας!

Απαιτούμε εδώ και τώρα διπλασιασμό του προσωπικού και τον απολαβών στο ΕΣΥ».

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Να διασφαλιστεί το εισόδημα για όλους!

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι παρεμβάσεις των Σωματείων Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ προς την κυβέρνηση για τη διασφάλιση του εισοδήματος όλων των απολυμένων, ενώ παράλληλα τρέχουν οι προετοιμασίες ώστε η πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη να αποτελέσει βήμα κλιμάκωσης του αγώνα και των διεκδικήσεων ολόκληρης της εργατικής τάξης.

Οπως ενημερώνει τα μέλη του το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, την επόμενη βδομάδα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την απορρόφηση απολυμένων από την περιοχή της Λοκρίδας στο Δασαρχείο Αταλάντης. Αντίστοιχη συνάντηση την επόμενη βδομάδα θα γίνει και στο υπουργείο Εργασίας, με τη συμμετοχή της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), σχετικά με την επίλυση προβλημάτων στην απορρόφηση των απολυμένων στα προγράμματα απασχόλησης, προβλημάτων τα οποία με ευθύνη της κυβέρνησης παραμένουν.

Επίσης, τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ συνεχίζουν την πίεση προς την κυβέρνηση για την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης στους απολυμένους, ώστε να επιβιώσουν οι οικογένειές τους μέχρι τη διασφάλιση εισοδήματος, όπως και για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα ασφαλιστικά δικαιώματα στους φορείς υποδοχής των προγραμμάτων απασχόλησης.

Παράλληλα τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ σχεδιάζουν τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη, συνεχίζοντας τον αγώνα για τη διασφάλιση του εισοδήματος όλων των εργαζομένων. Ετοιμάζονται να ενώσουν τη φωνή τους με τους εργάτες, τα ταξικά αδέρφια τους σε ολόκληρη τη χώρα, να αναδείξουν και να βάλουν μπροστά διεκδικήσεις ειδικά στους φορείς υποδοχής και στους άλλους χώρους εργασίας όπου βρίσκονται σήμερα απολυμένοι της επιχείρησης.

Οι σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις

Στο πλαίσιο της πανυγειονομικής απεργίας, σήμερα, προγραμματίζονται συγκεντρώσεις σε:

-- Αθήνα, 9.30 π.μ., υπουργείο Υγείας

-- Θεσσαλονίκη, 11 π.μ., υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

-- Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Αγ. Νικόλαο, 10.30 π.μ., ΤΕΠ του Νοσοκομείου

-- Αγρίνιο, 11.30 π.μ., Νοσοκομείο

-- Βέροια, 12 μ., Νοσοκομείο

-- Βόλο, 12 μ., πύλη Νοσοκομείου

-- Γιάννενα, 11 π.μ., Περιφέρεια Ηπείρου

-- Γιαννιτσά, 12.30 μ.μ., πύλη Νοσοκομείου

-- Ζάκυνθο, 9 π.μ., Νοσοκομείο

-- Ηράκλειο, 10 π.μ., πύλη ΠΑΓΝΗ, 11 π.μ. πύλη Βενιζέλειου

-- Ιεράπετρα, 11 π.μ., Νοσοκομείο

-- Καλαμάτα 11 π.μ., Νοσοκομείο

-- Καρδίτσα, 10.30 π.μ., Νοσοκομείο

-- Κεφαλονιά, 10.30 π.μ., Νοσοκομείο Αργοστολίου

-- Λάρισα, 12 μ., 5η ΥΠΕ

-- Λευκάδα, 10 π.μ., Νοσοκομείο

-- Λιβαδειά, 11 π.μ., ΤΕΠ του Νοσοκομείου

-- Μεσολόγγι, 11.30 π.μ., Νοσοκομείο

-- Σάμο, 12 μ., Νοσοκομείο

-- Σητεία, 11 π.μ., Νοσοκομείο

-- Ρέθυμνο, 10 π.μ., Νοσοκομείο

-- Τρίκαλα, 11 π.μ., στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου

-- Χαλκίδα, 11 π.μ., Νοσοκομείο

-- Χανιά, 11 π.μ., πύλη Νοσοκομείου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ