ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Εφιαλτική η ανθρωπιστική κατάσταση

Εκτός από τις βόμβες το Ισραήλ προσπαθεί να εξοντώσει τον Παλαιστινιακό λαό και με την πείνα

Νεαρός Παλαιστίνιος δείχνει το σημείο που σκοτώθηκε ο αδελφός του στο προαύλιο του Νοσοκομείου των Μαρτύρων του Αλ Ακτσα στην Ντέιρ αλ Μπάλαχ

2023, The Associated Press. Al

Νεαρός Παλαιστίνιος δείχνει το σημείο που σκοτώθηκε ο αδελφός του στο προαύλιο του Νοσοκομείου των Μαρτύρων του Αλ Ακτσα στην Ντέιρ αλ Μπάλαχ
Εντείνεται η δραματική κατάσταση στη ρημαγμένη Βόρεια Γάζα, των 400.000 χιλιάδων που έχουν απομείνει με τη νέα πολιορκία που έχει εξαπολύσει εδώ και 12 μέρες ο ισραηλινός στρατός.

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν επίσημα από το υπουργείο Υγείας στη Γάζα άλλοι 65 νεκροί και περίπου 140 τραυματίες. Ο νέος επίσημα καταγεγραμμένος αριθμός θυμάτων ήταν χτες 42.400 νεκρούς και 99.153 τραυματίες.

Χτες, για πρώτη φορά δημοσίως ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Εθνική Ενότητα», ε.α. στρατηγός Μπένι Γκαντς δήλωσε πως δεν αντιτίθεται εντελώς στην επαναφορά εβραϊκών εποικισμών στη Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας πως προηγουμένως θα πρέπει να υποστηρίξει το κυβερνών κόμμα Λικούντ την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, ώστε να υπάρχουν οι σχετικές... «υποδομές» για την «προστασία» των εποικισμών σε μια τέτοια περιοχή. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ», ο Γκαντς (που διετέλεσε προ μηνών υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση Νετανιάχου) αναφέρθηκε μάλιστα και σε εκδήλωση που σχεδιάζουν για την ερχόμενη Δευτέρα, 21 Οκτώβρη, υπουργοί της κυβέρνησης Νετανιάχου και οργανώσεις εποίκων με την ονομασία «Ετοιμάζοντας την επαναποικιοποίηση στη Γάζα» κοντά στο Σντερότ.

Νωρίτερα, χτες, ο επικεφαλής της Οργάνωσης Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, Φιλίπ Λαζαρινί, προειδοποίησε μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο πως η καταστροφή στη Γάζα είναι πρωτοφανής. Πρόσθεσε επίσης πως η καταστροφή της UNRWA έχει γίνει ένας από τους στόχους που έχει θέσει το Ισραήλ σε αυτόν τον πόλεμο, πως το επιχειρεί αυτό και με νομοσχέδια στην Κνέσετ και πως πλέον έχει διαμορφωθεί η γενική εντύπωση ότι «το διεθνές δίκαιο εφαρμόζεται επιλεκτικά ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη Γάζα». Ανέφερε πως έχει καταστραφεί πάνω από το 70% των υποδομών στη Γάζα και πως η κατάσταση είναι «εφιαλτική» για τους επαγγελματίες των οργανώσεων αρωγής. Εκανε δε εκτενή αναφορά στον εγκλωβισμό περίπου 400.000 πολιτών στη Βόρεια Γάζα, τονίζοντας πως το Ισραήλ «δεν επιτρέπει τα διεθνή ΜΜΕ να πάνε ώστε να περιορίζεται η πληροφόρηση» για όσα διαδραματίζονται εκεί.

Χτες, 38 διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αρωγής (μεταξύ των οποίων οι οργανώσεις Actionaid, Oxfam, Christian Aid κ.ά.) προειδοποίησαν με κοινή ανακοίνωση πως η Βόρεια Γάζα «εξαφανίζεται από τον χάρτη». Η Oxfam ανακοίνωσε πως πάνω από το 80% της βοήθειας σε τρόφιμα δεν φτάνει ποτέ στον λαό της Γάζας, όπου λιμοκτονούν πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι.

Τονίζει πως η λιμοκτονία έχει μετατραπεί σε επιπρόσθετο όπλο πολέμου κατά παράβαση διεθνών νόμων με αποτέλεσμα ανησυχητικούς αριθμούς νεκρών και τραυματιών. Η οργάνωση κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αποδώσει ευθύνες σε όσους ευθύνονται «για τα εγκλήματα λιμού».

Παράλληλα επιδεινώνεται καθημερινά η κατάσταση στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, όπου οι εισβολές του στρατού σε πόλεις και χωριά είναι καθημερινές. Το τελευταίο διάστημα όμως αυξάνονται και οι επιθέσεις των εποίκων και του στρατού ακόμη και στους Παλαιστίνιους ελαιοπαραγωγούς και εργάτες συγκομιδής της ελιάς. Χτες, συνέλαβαν εργάτες και οικογένειες που μάζευαν τις ελιές στην πόλη Μπουρίν, που βρίσκεται νότια της Ναμπλούς.

Κατά το περασμένο 24ωρο οι κατοχικές δυνάμεις στη Δυτική Οχθη συνέλαβαν 10 Παλαιστίνιους.

Νέα αποκρουστική αποκάλυψη: Χρησιμοποιούν κρατούμενους σαν ανθρώπινες ασπίδες

Αποτροπιασμό προκαλούν οι αποκαλύψεις της εφημερίδας «New York Times», σχετικά με ισραηλινές απάνθρωπες πρακτικές σε βάρος Παλαιστινίων αιχμαλώτων κρατούμενων που παίζουν ρόλο «ανθρώπινης ασπίδας» στη διάρκεια επιχειρήσεων σε τούνελ και σε άλλες επικίνδυνες αποστολές στη Λωρίδα της Γάζας.

Το ρεπορτάζ μεταξύ άλλων κατέγραψε Παλαιστίνιους κρατούμενους, μεταξύ των οποίων και έφηβοι 17 ετών, που εξαναγκάστηκαν να πατήσουν σε κτίρια που έφεραν νάρκες για να εντοπίσουν κρυμμένα εκρηκτικά, να μετακινήσουν αντικείμενα που ήταν πιθανώς παγιδευμένα με εκρηκτικά. Επίσης Παλαιστίνιοι κρατούμενοι έχουν αναγκαστεί να ανιχνεύουν και να κινηματογραφούν μέσα σε δίκτυα τούνελ όπου οι στρατιώτες πιστεύουν ότι οι μαχητές εξακολουθούν να κρύβονται.

Η εφημερίδα πήρε συνέντευξη από τουλάχιστον επτά Ισραηλινούς στρατιώτες που συμμετείχαν σε τέτοιες πρακτικές ή ήταν αυτόπτες μάρτυρες και υποστήριξαν πως πρόκειται για θέματα «ρουτίνας».

Στο ίδιο ρεπορτάζ κατά τα άλλα αναφέρεται πως «δεν βρέθηκαν στοιχεία» από κάποιους κρατούμενους που «υπέστησαν βλάβη ή σκοτώθηκαν ενώ χρησιμοποιήθηκαν σαν ανθρώπινες ασπίδες».

Στο μεταξύ, αλγεινές αντιδράσεις προκάλεσε διεθνώς η διαφημιστική εκστρατεία της ισραηλινής εταιρείας εσωρούχων «Delta» να εμπνευστεί τη νέα της συλλογή από τους στρατιώτες που πολεμούν σε Γάζα και Λίβανο. Στη διαφημιστική φωτογραφική εκστρατεία της εταιρείας συμμετέχουν κυρίως ακρωτηριασμένες στρατιωτίνες.

Η σύνοδος ΕΕ και μελών Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου

Στο φόντο της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, πραγματοποιήθηκε χτες στις Βρυξέλλες η πρώτη Σύνοδος κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ και των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) στο οποίο συμμετείχε την τελευταία στιγμή και ο Σαουδάραβας πρωθυπουργός και πρίγκηπας διάδοχος στον θρόνο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που μετέβη εκεί μετά την προχτεσινή επίσκεψή του στην Αίγυπτο.

Κλείνοντας τις εργασίες της συνόδου ο Καταριανός Εμίρης, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι ζήτησε την ίδρυση ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους που θα ζει ειρηνικά πλάι - πλάι με το Ισραήλ. Απαίτησε επίσης άμεση εκεχειρία σε Γάζα και Λίβανο και αποχώρηση των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων από τη Δυτική Οχθη.

Στην ατζέντα της συνόδου τέθηκαν θέματα που αφορούν τις «κοινές διεθνείς προκλήσεις», την οικονομική και εμπορική συνεργασία, τις επενδύσεις, τη βιωσιμότητα ανάπτυξης, την κλιματική κρίση κ.ά.

Ας σημειωθεί πως η ΕΕ είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος των έξι χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου (Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ομάν, ΗΑΕ, Κουβέιτ), με τις εμπορικές συναλλαγές το 2023 να ξεπερνούν σε αξία τα 170 δισ. δολάρια. Επίσης, η ΕΕ εισάγει από τις χώρες του GCC το 75% των καυσίμων που χρειάζεται.

Νωρίτερα χτες Βρετανία, Γαλλία και Αλγερία απαίτησαν την άμεση συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να συζητήσει την «απελπιστική και εντεινόμενη ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα». Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι κάλεσε παράλληλα το Ισραήλ να εξασφαλίσει την... «προστασία των αμάχων» και διαδρόμους για την ασφαλή διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Γερμανική «αλληλεγγύη» στις σφαγές του Ισραήλ

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς διαβεβαίωσε το Ισραήλ πως θα συνεχιστούν οι εξαγωγές όπλων και πυρομαχικών ώστε να υποστηριχτούν οι επιθέσεις του σε Λωρίδα της Γάζας και Λίβανο. «Υπάρχουν αποστολές και θα υπάρχουν πάντα και άλλες αποστολές» όπλων είπε ο Σολτς, διαβεβαιώνοντας το Ισραήλ πως μπορεί να βασιστεί στη Γερμανία, επειδή «πρέπει πάντα να παραμένει σε θέση» υπεράσπισης της χώρας του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο «Spiegel», το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί «σημαντικά» οι αποστολές εξοπλισμών στο Ισραήλ. Μόνο μέσα στις τελευταίες οκτώ βδομάδες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενέκρινε εξαγωγές όπλων αξίας 31 εκατομμυρίων ευρώ στο Ισραήλ.

Οπως επισημαίνει το «Spiegel», το ποσό αυτό είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με τους πρώτους επτά μήνες του έτους, σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού υπ. Οικονομίας, που προέκυψαν μετά από κοινοβουλευτικές ερωτήσεις.

Το ίδιο διάστημα αυξάνονται οι τριβές μεταξύ Γαλλίας και Ισραήλ. Χτες οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν πως η διεθνής έκθεση Euronaval, που αφορά τον ναυτικό αμυντικό εξοπλισμό, δεν θα φιλοξενήσει ισραηλινά περίπτερα, ούτε στρατιωτικά είδη, κατόπιν αιτήματος της γαλλικής κυβέρνησης.

«Η γαλλική κυβέρνηση ενημέρωσε την Τρίτη 15 Οκτωβρίου τη Euronaval για την απόφασή της να μην επικυρώσει τη συμμετοχή των ισραηλινών αντιπροσωπειών στην (σ.σ. επικείμενη έκθεση πολεμικών βιομηχανιών) Euronaval 2024 χωρίς περίπτερα, ούτε παρουσίαση του υλικού τους», διευκρίνισε η διοργανώτρια αρχή. Οπως ανακοινώθηκε, η εξέλιξη επηρεάζει επτά ισραηλινές εταιρείες, αλλά «όσοι Ισραηλινοί και εταιρείες αυτής της χώρας θελήσουν να δουν την έκθεση από κοντά μπορούν ελεύθερα να το πράξουν δίχως εμπόδια».


ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Νέες δεσμεύσεις για εμβάθυνση της στρατιωτικής τους συνεργασίας

Ρωσία και Κίνα έχουν «κοινές απόψεις, κοινή εκτίμηση της κατάστασης και κοινή κατανόηση του τι πρέπει να κάνουμε μαζί», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Αντρέι Μπελούσοφ στον αντιπρόεδρο της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής της Κίνας, Zhang Youxia, τον οποίο συνάντησε στο Πεκίνο, στο πλαίσιο επίσημων πολυήμερων επαφών του. Πρόσθεσε δε ότι οι δύο χώρες έχουν καθήκον να «ενδυναμώσουν και να αναπτύξουν» τη στρατηγική τους συνεργασία.

Από τη μεριά του το κινεζικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι δύο πλευρές ελπίζουν στην εμβάθυνση και επέκταση της στρατιωτικής τους συνεργασίας, όπως και στη διατήρηση του υψηλού επιπέδου των αμυντικών ανταλλαγών μεταξύ τους.

Ακόμα, επίσημη ανακοίνωση ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση των δύο αξιωματούχων επαναλήφθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές που εξέφρασαν οι ηγέτες των χωρών τους, Σι Τζινπίνγκ και Βλ. Πούτιν, καλώντας τους δύο στρατούς «να επεκτείνουν τις σχέσεις τους, να προστατεύσουν την εθνική τους κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά τους συμφέροντα, και από κοινού να προστατεύσουν τη διεθνή και περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Στο μεταξύ, με αφορμή το σκηνικό έντασης που διαμορφώνεται ξανά στην Κορεατική Χερσόνησο, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έκανε λόγο για ένα «κλασικό αμερικανικό κόλπο: Πρόκληση κλιμάκωσης της κατάστασης και στη συνέχεια κατηγορία αυτών που αναγκάστηκαν να ενεργήσουν παρά τη θέλησή τους. Η μόνη χώρα που όντως αυξάνει τον κίνδυνο σύγκρουσης στην Κορεατική Χερσόνησο, στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού συνολικά, είναι οι ΗΠΑ. Ανυπομονούν να δουν πώς φουντώνουν τα πράγματα και εκεί». Σχολίασε δε ότι Νότια Κορέα και Ιαπωνία, τις οποίες περιέγραψε ως «κρίσιμα σημεία ασφαλείας στην περιοχή», «βρίσκονται υπό την πίεση των ΗΠΑ και δεν έχουν βούληση να αποτινάξουν τον ζυγό των αμερικανικών χειρισμών».

Σημειωτέον, την Τρίτη ο νοτιοκορεατικός στρατός προχώρησε σε προειδοποιητικές βολές νότια της αποστρατικοποιημένης ζώνης που χωρίζει τη Νότια από τη Βόρεια Κορέα, μετά την ανατίναξη τμημάτων του οδικού δικτύου της χερσονήσου στην οποία είχε προχωρήσει η Βόρεια Κορέα, κοντά στα σύνορα των δύο χωρών.

Να καταγραφεί τέλος ότι το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA μετέδωσε πως περίπου 1,4 εκατ. νέοι κατατάχθηκαν ή επανεντάχθηκαν στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας την τελευταία βδομάδα, επιδοκιμάζοντας τους νέους που είναι έτοιμοι για έναν «ιερό πόλεμο για την καταστροφή του εχθρού με τα όπλα της επανάστασης». Το ίδιο δημοσίευμα φέρεται να υπογράμμισε ότι «αν ξεσπάσει πόλεμος, η Νότια Κορέα θα σβηστεί από τον χάρτη. Εφόσον θέλει πόλεμο, είμαστε πρόθυμοι να βάλουμε τέλος στην ύπαρξή της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ