Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Νέες δεσμεύσεις για εμβάθυνση της στρατιωτικής τους συνεργασίας

Ρωσία και Κίνα έχουν «κοινές απόψεις, κοινή εκτίμηση της κατάστασης και κοινή κατανόηση του τι πρέπει να κάνουμε μαζί», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Αντρέι Μπελούσοφ στον αντιπρόεδρο της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής της Κίνας, Zhang Youxia, τον οποίο συνάντησε στο Πεκίνο, στο πλαίσιο επίσημων πολυήμερων επαφών του. Πρόσθεσε δε ότι οι δύο χώρες έχουν καθήκον να «ενδυναμώσουν και να αναπτύξουν» τη στρατηγική τους συνεργασία.

Από τη μεριά του το κινεζικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι δύο πλευρές ελπίζουν στην εμβάθυνση και επέκταση της στρατιωτικής τους συνεργασίας, όπως και στη διατήρηση του υψηλού επιπέδου των αμυντικών ανταλλαγών μεταξύ τους.

Ακόμα, επίσημη ανακοίνωση ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση των δύο αξιωματούχων επαναλήφθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές που εξέφρασαν οι ηγέτες των χωρών τους, Σι Τζινπίνγκ και Βλ. Πούτιν, καλώντας τους δύο στρατούς «να επεκτείνουν τις σχέσεις τους, να προστατεύσουν την εθνική τους κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά τους συμφέροντα, και από κοινού να προστατεύσουν τη διεθνή και περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Στο μεταξύ, με αφορμή το σκηνικό έντασης που διαμορφώνεται ξανά στην Κορεατική Χερσόνησο, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έκανε λόγο για ένα «κλασικό αμερικανικό κόλπο: Πρόκληση κλιμάκωσης της κατάστασης και στη συνέχεια κατηγορία αυτών που αναγκάστηκαν να ενεργήσουν παρά τη θέλησή τους. Η μόνη χώρα που όντως αυξάνει τον κίνδυνο σύγκρουσης στην Κορεατική Χερσόνησο, στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού συνολικά, είναι οι ΗΠΑ. Ανυπομονούν να δουν πώς φουντώνουν τα πράγματα και εκεί». Σχολίασε δε ότι Νότια Κορέα και Ιαπωνία, τις οποίες περιέγραψε ως «κρίσιμα σημεία ασφαλείας στην περιοχή», «βρίσκονται υπό την πίεση των ΗΠΑ και δεν έχουν βούληση να αποτινάξουν τον ζυγό των αμερικανικών χειρισμών».

Σημειωτέον, την Τρίτη ο νοτιοκορεατικός στρατός προχώρησε σε προειδοποιητικές βολές νότια της αποστρατικοποιημένης ζώνης που χωρίζει τη Νότια από τη Βόρεια Κορέα, μετά την ανατίναξη τμημάτων του οδικού δικτύου της χερσονήσου στην οποία είχε προχωρήσει η Βόρεια Κορέα, κοντά στα σύνορα των δύο χωρών.

Να καταγραφεί τέλος ότι το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA μετέδωσε πως περίπου 1,4 εκατ. νέοι κατατάχθηκαν ή επανεντάχθηκαν στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας την τελευταία βδομάδα, επιδοκιμάζοντας τους νέους που είναι έτοιμοι για έναν «ιερό πόλεμο για την καταστροφή του εχθρού με τα όπλα της επανάστασης». Το ίδιο δημοσίευμα φέρεται να υπογράμμισε ότι «αν ξεσπάσει πόλεμος, η Νότια Κορέα θα σβηστεί από τον χάρτη. Εφόσον θέλει πόλεμο, είμαστε πρόθυμοι να βάλουμε τέλος στην ύπαρξή της».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» η Κάμαλα Χάρις (29/9/2022)
Στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας συναντήθηκαν Τραμπ και Κιμ (2/7/2019)
Ενισχύουν τη διμερή επενδυτική και ευρύτερη συνεργασία (26/6/2018)
Διεργασίες και προσδοκίες ενόψει της Συνόδου στις 27/4 (31/3/2018)
Αυξάνονται επικίνδυνα οι ιμπεριαλιστικές προκλήσεις (10/4/2013)
Κλιμακώνεται η ένταση... (19/2/2003)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ