Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πυρετώδεις προετοιμασίες από Ισραήλ - ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν

Το Ισραήλ προετοιμάζεται πυρετωδώς σε άμεση συνεννόηση με τις ΗΠΑ για τις επιθέσεις που σχεδιάζει εδώ και δύο βδομάδες εναντίον του Ιράν, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά» των συγκρούσεων στην περιοχή.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNN, που επικαλείται «πηγή που γνωρίζει το θέμα», το σχέδιο του Ισραήλ για την απάντηση στην επίθεση του Ιράν «είναι έτοιμο».

Ρεπορτάζ του CNN καθώς και της «Washington Post» υποστηρίζουν ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου, έχουν διαβεβαιώσει τις ΗΠΑ ότι η απάντηση στο Ιράν θα περιοριστεί σε στρατιωτικούς στόχους και όχι σε πετρελαϊκές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Παράλληλα, και ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν χτες ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει αποφασίσει τους στόχους που θα μπορούσε να χτυπήσει στο Ιράν, σημειώνοντας ότι «αυτό υποδηλώνει ότι πλησιάζει ο χρόνος της στρατιωτικής επίθεσης».

Σύμφωνα με το ισραηλινό «Channel 12», ο στρατός παρουσίασε μια λίστα στόχων στον Νετανιάχου και τον υπουργό Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, ολοκληρώνοντας τις προετοιμασίες, οι οποίες περιλαμβάνουν «ευαίσθητο συντονισμό» με άλλες χώρες της περιοχής.

Ρεπορτάζ της κρατικής ραδιοτηλεόρασης ανέφερε ότι η πολιτική ηγεσία έχει ήδη αποφασίσει για τους στόχους. «Οι στόχοι είναι ξεκάθαροι. Τώρα είναι θέμα χρόνου», είπε ισραηλινή πηγή στον τηλεοπτικό σταθμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου έχουν αρχίσει να παραδίδονται στο Ισραήλ τμήματα του σύγχρονου αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD, καθώς ΗΠΑ και Ισραήλ προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο νέας πυραυλικής απάντησης από το Ιράν μετά την ισραηλινή επίθεση.

Από την πλευρά του Ιράν, ο υπουργός Εξωτερικών Α. Αραγτσί, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες, τόνισε ότι η Τεχεράνη «θα απαντήσει με αποφασιστικότητα» σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση. Το Ιράν, πρόσθεσε, «είναι πλήρως προετοιμασμένο για μια αποφασιστική και οδυνηρή απάντηση».

Ο δε εκπρόσωπος της Ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μπ. Καμαλβαντί, δήλωσε πως η πιθανότητα να δεχθούν επίθεση οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν παραμένει χαμηλή, αλλά οποιαδήποτε πιθανή ζημιά θα «αντισταθμιστεί γρήγορα».

Χθες επίσης, ο Ιρανός Πρόεδρος Μ. Πεζεσκιάν δήλωσε κατά την τηλεφωνική συνομιλία του με τον Σουλτάνο του Ομάν Χάιθαμ μπιν Τάρικ πως θα πρέπει να αυξηθεί πίεση στους υποστηρικτές του Ισραήλ ώστε να σταματήσει η αιματοχυσία σε Λίβανο και Γάζα.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, συνεχίζοντας τη μεγάλη περιοδεία του σε χώρες της περιοχής, χτες βρέθηκε στην Ιορδανία. Μετά τη συνάντησή του με τον Ιορδανό ομόλογό του, επανέλαβε πως το Ιράν επιθυμεί ειρήνη αλλά θα απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του λιβανέζικου τηλεοπτικού δικτύου lbcgroup.tv από το Αμμάν, οι δύο υπουργοί συζήτησαν διμερή θέματα και τις προσπάθειες να τερματιστεί η σοβαρή κλιμάκωση των συγκρούσεων στην περιοχή. Συμφώνησαν να ξεκινήσουν «έναν συστηματικό διάλογο για να αντιμετωπίσουν όλα τα διμερή ζητήματα και να αναπτύξουν τις σχέσεις τους στη βάση αμοιβαίου σεβασμού και μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις».

Ο Ιορδανός ΥΠΕΞ, Α. Σαφάντι, τόνισε πως το πρώτο βήμα για αποκλιμάκωση και αποκατάσταση της ηρεμίας στην περιοχή είναι ο τερματισμός της ισραηλινής επίθεσης σε Γάζα και Λίβανο, καθώς και στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης. Επανέλαβε πως η Ιορδανία δεν θα γίνει «πεδίο μάχης για κανέναν» και δεν θα επιτρέψει «σε καμία πλευρά» να παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα, τον εναέριο χώρο της ή να απειλήσει την ασφάλεια των πολιτών της. Υπενθυμίζεται ότι η Ιορδανία είχε συμμετάσχει στην αναχαίτιση ιρανικών πυραύλων που κατευθύνονταν στο Ισραήλ την 1η Οκτώβρη, όταν αυτοί βρίσκονται πάνω από τον ιορδανικό εναέριο χώρο.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ αναμένεται να μεταβεί ακολούθως σε Αίγυπτο και Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ