Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Αυξάνεται το κύμα προσφύγων προς το Τσαντ

Η ανάφλεξη των σφοδρών συγκρούσεων στο Σουδάν μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, του Σουδανού Προέδρου, στρατηγού Α. Φ. Μπουρχάν, και του αρχηγού των παραστρατιωτικών «Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης», στρατηγού Μ. Χ. Ντάγκαλο, προκαλεί νέο κύμα προσφύγων σε γειτονικές χώρες, όπως το Τσαντ.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του ΟΗΕ, μόνο μέσα στην πρώτη βδομάδα του Οκτωβρίου έφτασαν στο Τσαντ πάνω από 25.000 Σουδανοί, αριθμός - ρεκόρ για το 2024.

Ο περιφερειακός συντονιστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Μαμαντού Ντιάν Μπαλντ, εκτίμησε ότι τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες ο αριθμός των ανθρώπων που θα έχουν φύγει από το Σουδάν για να γλιτώσουν από τη βία θα ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια. «Πρόκειται για μια καταστροφή που εξηγείται από την όξυνση της βιαιότητας της σύγκρουσης», τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Την Τρίτη το σουδανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία χολέρας από την αρχή του χρόνου ανέρχεται σε τουλάχιστον 700 από ένα σύνολο 24.604 κρουσμάτων. Οι περισσότερες περιπτώσεις χολέρας καταγράφονται στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, στην πολιτεία «Ποταμός Νείλος», στις ανατολικές περιοχές Κασάλα και Γκενταρίφ και σε περιοχές του βόρειου Σουδάν. Αυξημένα κρούσματα αναφέρονται και σε άλλες πολιτείες της χώρας, όπως η Τζαζίρα, στο κεντρικό Σουδάν, και οι Σινάρ και «Λευκός Νείλος» στο νότιο Σουδάν.

Παράλληλα, προχτές το σουδανικό υπουργείο Υγείας κατέγραψε 95 νέα κρούσματα δάγκειου πυρετού, τα 4 από τα οποία ήταν θανατηφόρα. Το σύνολο των κρουσμάτων της νόσου ξεπερνά τα 2.020 και αναφέρονται σε 5 από τις 18 πολιτείες του Σουδάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ