Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Αναπροσαρμογές στην «προστασία των ανέργων» για νέες «αποταμιεύσεις»

Νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με τους «κοινωνικούς εταίρους» σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας στη Γαλλία, με την επικεφαλής του, Astrid Panosyan - Bouvet, να στέλνει προ ημερών επιστολή στους εργοδοτικούς φορείς και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, ζητώντας αυτές να εστιάσουν αφενός στη νομοθεσία για την «αποζημίωση των ανέργων», αφετέρου στις ρυθμίσεις που αφορούν «την απασχόληση των ηλικιωμένων».

Βασικός στόχος, όπως εξήγησε στην επιστολή της, είναι να γίνουν «συμπληρωματικά οικονομίες 400 εκατ. ευρώ» στα κρατικά ταμεία, με φόντο τις ανατροπές που εδώ και καιρό συζητούν τα επιτελεία υπεράσπισης του μεγάλου κεφαλαίου. Για παράδειγμα, η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για να παίρνει ένας άνεργος κρατικό επίδομα, η διάρκεια και το ύψος του ιεραρχούνται εδώ και καιρό. Αντίστοιχα προωθούνται και μια σειρά μέτρων στήριξης της «ενεργού γήρανσης», ενώ σε όλες τις χώρες της ΕΕ οι συντάξεις μειώνονται συστηματικά και η ακρίβεια καλπάζει.

Αν και το επιτελείο του Προέδρου της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, προσπάθησε να εκτονώσει τις αντιδράσεις για τις νέες ανατροπές που ετοιμάζονται (το καλοκαίρι είχε ανακοινώσει μετά τις βουλευτικές εκλογές την «αναστολή» τους), η Panosyan - Bouvet ξεκαθάρισε ότι οι συνομιλίες για την Ασφάλιση των ανέργων θα βασιστούν στη συμφωνία που «έκλεισε» πέρυσι τον Νοέμβρη από τους εταίρους, περιλαμβανομένης της ένωσης των μεγαλοβιομηχάνων (Medef). Σε αυτήν περιλαμβανόταν μεταξύ άλλων η μείωση του ποσοστού εργοδοτικής εισφοράς για τα επιδόματα των ανέργων.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προσδοκά να περιορίσει σημαντικά την επιδότηση και των «διασυνοριακών εργαζομένων», δηλαδή εργαζομένων που έρχονται στη χώρα από διπλανές ή άλλες χώρες για να δουλέψουν, αλλά βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας.

Ζητούμενο είναι η ακόμα ευρύτερη και ταχύτερη ανακύκλωση εργατικού δυναμικού που φτάνει (και) στη Γαλλία, με τους όρους που το μεγάλο κεφάλαιο απαιτεί για να υπερασπιστεί την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αιφνιδιασμός! (2019-11-26 00:00:00.0)
Απάντηση στη «FAZ» με «καρφιά» στη Γερμανία (2018-09-12 00:00:00.0)
Διάλογος καρμανιόλα (2012-08-25 00:00:00.0)
Μέτρα «θωράκισης» της αντιλαϊκής πολιτικής (2009-03-15 00:00:00.0)
Ενάντια στο κεφάλαιο και τους βαστάζους του (2009-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ