ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2024
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» - ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Πλευρά του αντιλαϊκού σχεδιασμού της ΕΕ η σύσταση «Ενεργειακών Κοινοτήτων»

Η σύσταση «Ενεργειακών Κοινοτήτων» αποτελεί πλευρά της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ για την «απελευθέρωση» και ιδιωτικοποίηση της αγοράς Ενέργειας και την εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους, με την ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό μείγμα, επεσήμανε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, όπου πραγματοποιήθηκε ενημέρωση σχετικά με την πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εφαρμογή του Προγράμματος «ΑΠΟΛΛΩΝ».

Σημειώνοντας πως «η κυβερνητική προπαγάνδα υποστηρίζει ότι συνδυάζεται "η Κοινωνική Πολιτική με την ενεργειακή μετάβαση", στην ουσία όμως οι ενεργειακές κοινότητες που δημιουργούνται αναλαμβάνουν την ιδιοκατανάλωση της Ενέργειας από ΑΠΕ. Επί της ουσίας δηλαδή πρόκειται για έτοιμους πελάτες για τους επιχειρηματίες των ΑΠΕ, και όταν μιλάμε για δήμους και Περιφέρειες για μεγάλους καταναλωτές, δηλαδή με όρους αγοράς για "καλούς πελάτες"», πρόσθεσε: «Η όποια μείωση στο κόστος Ενέργειας των δήμων και της Περιφέρειας (που πάντα θα βρίσκεται κάτω από τη "δαμόκλειο σπάθη" της αύξησης των τιμών της Ενέργειας), δεν θα περάσει σε ελάφρυνση των εργατικών - λαϊκών οικογενειών με μείωση δημοτικών τελών, με βελτίωση των υπηρεσιών. Θα κλείσουν τρύπες της μεγάλης υποχρηματοδότησης των ΟΤΑ, της εκτίναξης του κόστους από την προώθηση στρατηγικής τη ΕΕ στη διαχείριση απορριμμάτων κ.ά. Δηλαδή ό,τι εξοικονομηθεί πάλι θα πάει στις τσέπες των επιχειρηματικών ομίλων».

Συμπλήρωσε, σχετικά και με τη λειτουργία των 1.700 «Ενεργειακών Κοινοτήτων» στη χώρα, ότι πουθενά δεν εξασφαλίστηκε φθηνό ρεύμα για κανέναν, αντίθετα «πληρώνουν όλοι οι λαϊκοί καταναλωτές μέσω του χαρατσιού για τις ΑΠΕ στους λογαριασμούς», εξηγώντας: «Η επικαλούμενη ελάφρυνση, συνήθως λένε κατά 50% του ενεργειακού κόστους, αποτελεί ποσοστό επί του εκάστοτε ύψους των λογαριασμών ρεύματος, δεν σταματούν τις υπέρογκες αυξήσεις. Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ θα απολαμβάνουν σκανδαλώδεις παροχές (επιδοτήσεις, μακροχρόνιες φορολογικές ελαφρύνσεις, εγγυημένες από το κράτος τιμές πώλησης του ρεύματος, δάνεια και προνομιακή ένταξη στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του αναπτυξιακού νόμου και προγραμμάτων ΕΣΠΑ κ.ά.)».

Ξεκαθάρισε ότι «Περιφέρεια, κυβέρνηση και υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παίζουν την κολοκυθιά στη πλάτη του λαού για το ποιος σχεδιασμός θα προχωρήσει», εφόσον: «Οι όποιες διαφωνίες πέραν των άλλων επιδιώξεων που μπορεί να υπάρχουν, κρύβουν κάτω από το χαλί την πραγματική αιτία που εκτοξεύει στα ύψη τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, και δεν είναι άλλη από την πολιτική στήριξης της κερδοφορίας των λίγων. Αυτή η πολιτική επιλογή ευθύνεται για τη μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας σε πανάκριβο εμπόρευμα. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για αυτόν τον σκοπό είναι συγκεκριμένα: Η απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, η μετατροπή της σε χρηματιστηριακό προϊόν, η επιβολή Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, η "πράσινη" μετάβαση, η αντικατάσταση του φτηνού ρωσικού αερίου με το πανάκριβο υγροποιημένο αέριο (LNG) των ΗΠΑ. Αυτές οι επιλογές είναι που οδηγούν στο να απαξιώνονται εγχώριες φθηνές πηγές Ενέργειας, όπως ο λιγνίτης, και ταυτόχρονα να εμπλέκεται η χώρα μας στους διεθνείς γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς μέσω της προσπάθειας για μετατροπή της σε ενεργειακό κόμβο. Ολες αυτές οι επιλογές φέρουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ. Η περιφερειακή αρχή έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί στηρίζει αυτήν ακριβώς την πολιτική με τις επιλογές της».

Τονίζοντας πως «παραγωγή και διανομή της Ενέργειας δεν μπορεί να είναι στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων, ούτε της Τοπικής Διοίκησης, ούτε άλλων φορέων και ιδιωτών, γιατί όπως αποδείχθηκε αυτό την μετατρέπει σε πανάκριβο εμπόρευμα, που το στερούνται όλο και περισσότεροι, με ενεργειακή φτώχεια, με καταστροφή του περιβάλλοντος, σε ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων», καλεί τον λαό, μεταξύ άλλων, να διεκδικήσει δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης, κατάργηση του ΕΦΚ και ΦΠΑ, της ρήτρας αναπροσαρμογής και των χρεώσεων για ΑΠΕ, καθώς και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, έκτακτη κρατική οικονομική ενίσχυση που να καλύπτει την οικονομική επιβάρυνση δήμων, ΔΕΥΑ, όλων των λοιπών οργανισμών, να ενταχθούν οι δήμοι και οι ΔΕΥΑ στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ, απαγόρευση των διακοπών ρεύματος σε οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν, επανασυνδέσεις με μόνη προϋπόθεση τη συμφωνία σε διακανονισμό των οφειλών με ευνοϊκούς όρους, να εκφραστεί αντίθεση στην πολιτική «απελευθέρωσης» και ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης και της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης», που υπηρετούν τις ανάγκες επιχειρηματικών συμφερόντων.

ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
«Οχι» στην υπερδομή - φυλακή της Βάστριας

Να σταματήσει η κατασκευή της υπερδομής - φυλακής για τους ξεριζωμένους στη Βάστρια, όπως και οι πολιτικές κράτησης στα ελληνικά νησιά, καλούν την κυβέρνηση φορείς της Λέσβου (Εργατικό Κέντρο, Αγροτικοί Σύλλογοι, Εκπαιδευτικοί, Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών κ.λπ.) με κοινό ψήφισμα που υπογράφουν ενόψει της εκδίκασης σχετικής προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η υπερδομή αυτή, τονίζουν, κατασκευάζεται σε ένα ξέφωτο του πευκοδάσους της Λέσβου και αν λειτουργήσει, θα θέσει σε άμεσο και διαρκή κίνδυνο τις ζωές πολλών ανθρώπων και το μέλλον του νησιού. Οι φορείς που συνυπογράφουν το κείμενο καλούν επίσης τους δήμους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου να πάρουν ξεκάθαρη θέση για τη λειτουργία της δομής που κατασκευάζεται.

Μεταξύ άλλων επισημαίνουν ότι η τυπική χωρητικότητα της δομής θα είναι 5.000 άτομα, ενώ «αν και η κατασκευή και λειτουργία μιας τέτοιας υπερδομής μέσα στο δάσος έχει σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους, η κυβέρνηση έχει τροποποιήσει - με σκανδαλώδη τρόπο - την περιβαλλοντική νομοθεσία τρεις φορές μέχρι σήμερα, έτσι ώστε να μπορέσει να προχωρήσει την υλοποίηση του έργου».

Προσθέτουν δε ότι «στις υποστηρικτικές μελέτες της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), που κατατέθηκε το 2023, μετά την επιλογή της θέσης και την έναρξη των εργασιών αναγνωρίζεται ότι με την κατασκευή της δομής στη συγκεκριμένη θέση η επικινδυνότητα πυρκαγιάς αυξάνεται κατακόρυφα».

Σε μια τελευταία εξέλιξη, η υπόθεση δεν εκδικάστηκε, γιατί το ελληνικό Δημόσιο απέσυρε την επίμαχη μελέτη, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες έχει κατατεθεί άλλη, που αναμένεται να εκδικαστεί στις 24 Οκτώβρη.

Βανδαλισμός των γραφείων του ΚΚΕ στη Νεάπολη

Τον βανδαλισμό των γραφείων του ΚΚΕ στη Νεάπολη από θρασύδειλα φασιστοειδή, που βρώμισαν πάλι την πρόσοψή τους με αγκυλωτούς σταυρούς και εμετικά συνθήματα, καταγγέλλει η ΚΟΒ Νεάπολης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Η επίθεση αυτή σημειώθηκε λίγες μέρες πριν από την εκδήλωση προς τιμήν του Τάσου Μαγκλαρίδη, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μέλους του ΚΚΕ, που έπεσε νεκρός την 28ηΟκτώβρη 1980, από αστυνομικούς - όργανα της τότε κυβέρνησης της ΝΔ, που ματοκύλισαν την παρέλαση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Η επίθεση στα γραφεία του ΚΚΕ έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων ενεργειών στην περιοχή της Νεάπολης σε βάρος του ΚΚΕ και άλλων λαϊκών οργανώσεων και φορέων.

Εξάλλου, τα φασιστοειδή στο πέρασμά τους βρώμισαν και τους τοίχους του 2ου Γυμνασίου Νεάπολης.

Σε ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Νεάπολης σημειώνει: «Είναι απόλυτα λογικό να ενοχλούνται από την πρωτοπόρα δράση των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ οι ιδεολογικοί και φυσικοί απόγονοι των χιτλερικών, που λεηλάτησαν τη χώρα μας και όλη την Ευρώπη και άφησαν εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς Ελληνες πατριώτες.

Εξοργίζονται από την πολιτική πρόταση του Κόμματος τα τσιράκια των αφεντικών και οι διάφοροι μηχανισμοί του συστήματος των πολέμων και της εκμετάλλευσης, γιατί ακριβώς στοχεύει στην καρδιά του συστήματος (...) Θα πρέπει βέβαια τα φασιστοειδή να γνωρίζουν ότι "σε ΚΚΕ και ΚΝΕ δεν πιάνουν απειλές", ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω. Στην Ιστορία του πέρασε πολύ δυσκολότερες καταστάσεις. Ισα ίσα θα εντείνει τη δράση του, ώστε πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι να πυκνώσουν τις γραμμές του εργατικού - λαϊκού κινήματος».

Καλεί τον λαό της Νεάπολης να καταδικάσει αυτές τις προκλήσεις και να δυναμώσει τη δράση του για να απομονωθούν οι νοσταλγοί των ναζί. Να συμμετάσχει μαζικά στην εκδήλωση προς τιμήν του Τάσου Μαγκλαρίδη, την Κυριακή 20 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στο δημαρχείο Νεάπολης.

Η ΟΓΕ για τις απαράδεκτες δηλώσεις του Απ. Γκλέτσου

Τις πρόσφατες απαράδεκτες δηλώσεις του Απ. Γκλέτσου καταγγέλλει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «με μπόλικες δόσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας» κατηγόρησε τους εργαζόμενους μετανάστες για βίαιες συμπεριφορές, τις οποίες μάλιστα απέδωσε στο πλεόνασμα ...τεστοστερόνης τους. Εφτασε στο σημείο να προτείνει ως «λύση» στο πρόβλημα που ο ίδιος διέγνωσε «το εμπόριο μεταναστριών γυναικών στους οίκους ανοχής για να τους "εξυπηρετούν"».

«Δεν ανεχόμαστε αυτόν τον απαράδεκτο εξωραϊσμό της πορνείας, της πιο ακραίας μορφής εκμετάλλευσης και βίας κατά των γυναικών! Εμείς οι γυναίκες του μόχθου καταδικάζουμε αυτούς και τα κόμματά τους, που κλίνουν σε όλες τις πτώσεις τον "ατομικό δικαιωματισμό" και τελικά προωθούν την εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος και της σεξουαλικότητας, μαζί με αναχρονιστικές αντιλήψεις και στερεότυπα για τις γυναίκες», τονίζει η Ομοσπονδία και καταλήγει: «Οταν υπηρετείς το σύστημα της εκμετάλλευσης, κάτω από τον ψευτοπροοδευτικό μανδύα χωράει από το "Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια" μέχρι και η νομιμοποίηση της πορνείας».

Ανδρας έπεσε από πεζογέφυρα στον ΗΣΑΠ

Ενα άτομο έπεσε χτες το απόγευμα από πεζογέφυρα στις γραμμές του ΗΣΑΠ, μεταξύ των σταθμών Μαρούσι και ΚΑΤ. Τα δρομολόγια της Γραμμής 1 του Μετρό (ΗΣΑΠ) είχαν τροποποιηθεί και διεξάγονταν στο τμήμα Πειραιάς - Ειρήνη. Οπως διαπιστώθηκε, επρόκειτο για άνδρα που είχε χάσει τη ζωή του και πραγματοποιήθηκε επιχείρηση ανάσυρσης της σορού.

Σε δίκη ο ιερέας Αντ. Παπανικολάου

Για τις 26/3/2025 ορίστηκε η δίκη, για το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση, του ιερέα Αντώνιου Παπανικολάου, ιδρυτή και επικεφαλής της προβεβλημένης ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου», με βραβεία από το κράτος και τηλεμαραθωνιους, ο οποίος ελέγχεται και για οικονομικά αδικήματα. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, αντιμετωπίζει τα κακουργήματα μετά τις καταγγελίες από έναν 19χρονο σήμερα, πρώην φιλοξενούμενο σε σπίτι της «Κιβωτού» στην επαρχία, και ένα 15χρονο σήμερα αγόρι.

Ο εισαγγελέας που ζήτησε την παραπομπή του αναφέρει ότι ο Παπανικολάου, με το προφίλ του ως ιερέα και έχοντας την πλήρη εποπτεία των δομών της «Κιβωτού του Κόσμου», προχώρησε σε γενετήσιες πράξεις κατά των δύο παιδιών «εκμεταλλευόμενος την εμπιστοσύνη τους». Οι αξιόποινες πράξεις προσδιορίζονται χρονικά ότι έγιναν από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, καθώς οι ανήλικοι συχνά μεταφέρονταν από τη μία δομή στην άλλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ