Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
«Οχι» στην υπερδομή - φυλακή της Βάστριας

Να σταματήσει η κατασκευή της υπερδομής - φυλακής για τους ξεριζωμένους στη Βάστρια, όπως και οι πολιτικές κράτησης στα ελληνικά νησιά, καλούν την κυβέρνηση φορείς της Λέσβου (Εργατικό Κέντρο, Αγροτικοί Σύλλογοι, Εκπαιδευτικοί, Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών κ.λπ.) με κοινό ψήφισμα που υπογράφουν ενόψει της εκδίκασης σχετικής προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η υπερδομή αυτή, τονίζουν, κατασκευάζεται σε ένα ξέφωτο του πευκοδάσους της Λέσβου και αν λειτουργήσει, θα θέσει σε άμεσο και διαρκή κίνδυνο τις ζωές πολλών ανθρώπων και το μέλλον του νησιού. Οι φορείς που συνυπογράφουν το κείμενο καλούν επίσης τους δήμους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου να πάρουν ξεκάθαρη θέση για τη λειτουργία της δομής που κατασκευάζεται.

Μεταξύ άλλων επισημαίνουν ότι η τυπική χωρητικότητα της δομής θα είναι 5.000 άτομα, ενώ «αν και η κατασκευή και λειτουργία μιας τέτοιας υπερδομής μέσα στο δάσος έχει σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους, η κυβέρνηση έχει τροποποιήσει - με σκανδαλώδη τρόπο - την περιβαλλοντική νομοθεσία τρεις φορές μέχρι σήμερα, έτσι ώστε να μπορέσει να προχωρήσει την υλοποίηση του έργου».

Προσθέτουν δε ότι «στις υποστηρικτικές μελέτες της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), που κατατέθηκε το 2023, μετά την επιλογή της θέσης και την έναρξη των εργασιών αναγνωρίζεται ότι με την κατασκευή της δομής στη συγκεκριμένη θέση η επικινδυνότητα πυρκαγιάς αυξάνεται κατακόρυφα».

Σε μια τελευταία εξέλιξη, η υπόθεση δεν εκδικάστηκε, γιατί το ελληνικό Δημόσιο απέσυρε την επίμαχη μελέτη, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες έχει κατατεθεί άλλη, που αναμένεται να εκδικαστεί στις 24 Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ