ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
Ψηλά στην ατζέντα Μεταναστευτικό, ανταγωνισμοί, μπίζνες

Eurokinissi

Στην 1η Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου συμμετείχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, στις Βρυξέλλες, χύνοντας ξανά κροκοδείλια δάκρυα για τη σφαγή που διαπράττει το Ισραήλ σε Παλαιστίνη και Λίβανο, με την πλάτη ζεσταμένη από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα διερεύνησε μέσα στα ερείπια και την τραγωδία ευκαιρίες για μπίζνες στην περιοχή.

Είπε συγκεκριμένα ότι η Σύνοδος «διεξάγεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία», σπεύδοντας αμέσως μετά να προσθέσει ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης και προφανώς έχει κάθε επιθυμία να εμβαθύνει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των χωρών του Κόλπου».

Αναπαράγοντας εξάλλου όλα τα χιλιοειπωμένα άλλοθι που οπλίζουν το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, ζήτησε «άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, έτσι ώστε να μη συνεχίζεται άλλο αυτή η αδιανόητη ανθρωπιστική καταστροφή και να εντείνουμε τις πιέσεις μας, έτσι ώστε ο νότιος Λίβανος να μην μετατραπεί και αυτός σε μία Γάζα, στα πλαίσια του νόμιμου δικαιώματος που το Ισραήλ έχει να μπορεί να αμυνθεί το ίδιο απέναντι σε ιρανικές επιθέσεις».

Δεν παρέλειψε βέβαια να βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων το «ψητό» του κεφαλαίου, «τη συνεργασία μας στο πεδίο της οικονομίας», επιμένοντας ότι μεταξύ ΕΕ και Συμβουλίου του Κόλπου «υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί στον τομέα της Ενέργειας», υπογραμμίζοντας επίσης ότι «η Μέση Ανατολή αποτελεί καίριας σημασίας παράγοντα όσον αφορά τον διάδρομο IMEC για τη σύνδεση της ΕΕ με την Ινδία».

Επιστροφές, κέντρα κράτησης σε τρίτες χώρες και συμφωνίες με χώρες της Αφρικής στο μενού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με αντικείμενα συζήτησης την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, την ανταγωνιστικότητα, τη μετανάστευση και τις εξωτερικές υποθέσεις.

Σε διασύνδεση με τα χτεσινά, σκοπεύουν να συζητήσουν σχετικά «με τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ιδίως την κρίσιμη κλιμάκωση της βίας στην περιοχή», όπου «η ΕΕ καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ».

Εξάλλου, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ψηλά στην ατζέντα είναι και το Μεταναστευτικό, καθώς λόγω της σφαγής στη Μέση Ανατολή αυξάνονται ξανά οι ροές κατατρεγμένων, ενώ μια σειρά από κυβερνήσεις στην ΕΕ, με πρώτες κάποιες σοσιαλδημοκρατικής κοπής, όπως αυτές της Γερμανίας και της Ισπανίας, πρωτοστατούν στα νέα απάνθρωπα μέτρα που κλείνουν τη «στρόφιγγα» της μετανάστευσης.

Μια «γεύση» έδωσε η επιστολή της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, προς τους 27 ηγέτες, όπου αναφέρονται η ανάγκη να βρεθεί «πλαίσιο» για πιο εντατικές επιστροφές και απελάσεις, η ανάπτυξη Κέντρων Επιστροφής εκτός ΕΕ - ιδίως ενόψει μιας νέας νομοθετικής πρότασης επιστροφών - στο πρότυπο των κέντρων κράτησης της Ιταλίας στην Αλβανία, ενώ η ΕΕ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί δυνάμεις καταστολής σε χώρες της Βόρειας και της Δυτικής Αφρικής, που χρησιμοποιούν απάνθρωπα μέτρα κατά μεταναστών και προσφύγων, συνεργάζονται δε και με κυκλώματα διακινητών.

Στην τελική μορφή του κειμένου που έχει στα χέρια του το «Euronews», οι ηγέτες αφιερώνουν 8 παραγράφους στο θέμα Μετανάστευση και Ασυλο, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων «την αποφασιστικότητα της ΕΕ να διασφαλίσει τον αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης με όλα τα διαθέσιμα μέσα». Τονίζει ότι «πρέπει να ενισχυθεί η πολιτική επιστροφών».

«Επιπλέον, θα πρέπει να εξεταστούν νέοι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», σημειώνεται, σε μια έμμεση αναφορά στα προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης.

Ακόμη σημειώνεται πως «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά επίσης ενισχυμένη συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και διαμετακόμισης, μέσω ολοκληρωμένων αμοιβαία επωφελών εταιρικών σχέσεων, για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου», προστίθεται, με την υποκρισία να ξεχειλίζει μιας και η ΕΕ συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που ξεριζώνουν τους λαούς.

Ενώ, σύμφωνα με το κείμενο που επικαλείται το «Euronews», το προσχέδιο έχει εμμέσως πλην σαφώς αναφορά και στις πρόσφατες ενέργειες της Γερμανίας που πρωτοστατεί στα σκληρά μέτρα, σημειώνοντας ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τη σημασία της εύρυθμης λειτουργίας της Ζώνης Σένγκεν, σύμφωνα με τον αναθεωρημένο Κώδικα Συνόρων Σένγκεν».

Να σημειωθεί ότι στις Βρυξέλλες υπάρχει «αμηχανία» για το αν τελικά θα υπάρξει αναφορά στο ζήτημα της μετανάστευσης στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι «27» έχουν χωριστεί σε τρεις ομάδες: Η πρώτη δεν θέλει καθόλου συμπεράσματα για το θέμα, η δεύτερη θέλει αναλυτικά συμπεράσματα και η τρίτη επιμένει να γίνει αναλυτική συζήτηση με κάποια συμπεράσματα που θα παραπέμπουν στην επόμενη συνάντηση των ηγετών, τον Δεκέμβρη.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα της Συνόδου, στην ενότητα για το Ουκρανικό οι ηγέτες της ΕΕ θα εστιάσουν στις εξελίξεις στην πρώτη γραμμή, ενώ «θα επανεξετάσουν την πρόοδο στην παροχή συστημάτων αεράμυνας, πυρομαχικών και πυραύλων, καθώς και τα μέτρα συνδρομής στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη και τη διμερή συνδρομή από τα κράτη - μέλη της ΕΕ». Θα συζητήσουν επίσης σχετικά με την «πρόοδο» όσον αφορά τη χρήση των «έκτακτων εσόδων» από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας προς όφελος της Ουκρανίας. Ενόψει του χειμώνα θα συζητήσουν ακόμα τρόπους ενίσχυσης του ενεργειακού τομέα της Ουκρανίας και των κρίσιμων υποδομών της, που έχουν αποτελέσει στόχο βομβαρδισμών από τη Ρωσία.

Τέλος, στην κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας, θεματική μπαίνει και η «ανταγωνιστικότητα» της ΕΕ, ενώ στο φόντο των μνημονίων διαρκείας που φορτώνουν στους λαούς - αναγκαία συνθήκη για να θωρακίζεται η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου - αναμένεται να εγκρίνουν τις ειδικές ανά χώρα «συστάσεις», ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο του 2024.

Πέντε πνιγμένοι από την πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων

Δύο ναυάγια σε Κω και Γαύδο σε ένα 24ωρο

Πέντε νεκροί, από τους οποίους δύο μικρά παιδιά, είναι το τραγικό αποτέλεσμα ναυαγίων πλοιαρίων με πρόσφυγες και μετανάστες, την Τρίτη το βράδυ και χτες το πρωί σε Κω και Γαύδο.

Το Αιγαίο και η Μεσόγειος γίνονται άλλη μια φορά ο υγρός τάφος για τους ξεριζωμένους των ιμπεριαλιστικών πολέμων, προηγούμενων και τωρινών, όπου η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά, των επεμβάσεων και της άγριας καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Αυτοί οι κατατρεγμένοι έρχονται αντιμέτωποι με την απάνθρωπη μεταναστευτική πολιτική ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών - μελών, η οποία, με φόντο και τη νέα ύφεση, «κλείνει τη στρόφιγγα» της μετανάστευσης και οδηγεί σε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα.

Στην Κω δύο γυναίκες και δύο αγοράκια ηλικίας μεταξύ 2 και 4 ετών πνίγηκαν στη θάλασσα ενώ άλλοι 27 στάθηκαν πιο τυχεροί. Από αυτούς οι 15 είναι άνδρες, 4 γυναίκες και 8 ανήλικοι. Τους μετανάστες εντόπισε περιπολικό του Λιμενικού και οδηγήθηκαν στις γνωστές δομές - φυλακές της ΕΕ. Οι έρευνες συνεχίζονταν στην περιοχή για τυχόν εντοπισμό και άλλων μεταναστών που ίσως επέβαιναν στη βάρκα αφού δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι ακριβώς ήταν.

Στα ανοιχτά της Γαύδου σε τραγωδία εξελίχθηκε ακόμα μια προσπάθεια δεκάδων προσφύγων και μεταναστών να περάσουν με πλοιάριο από τα παράλια της βόρειας Αφρικής στα νότια παράλια της Κρήτης, με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένα άτομο να εντοπιστεί νεκρό. Κατά τη διάρκεια των ερευνών διασώθηκαν 97 άτομα, εκ των οποίων 12 ανήλικοι και μία έγκυος γυναίκα. Οσον αφορά τους διασωθέντες του ναυαγίου, η επίσημη ενημέρωση κάνει λόγο για 46 άνδρες από το Πακιστάν, 4 ανήλικους, έναν άνδρα από τη Σομαλία, 31 άνδρες, 2 γυναίκες και 8 ανήλικους από το Σουδάν και 5 άνδρες από το Μπανγκλαντές.

Για το ναυάγιο τηλεφωνική παρέμβαση έκανε ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής και βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, στον υπολιμενάρχη Ηρακλείου, ζητώντας «να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαμονής, να υπάρξουν ιατρική παρακολούθηση και μέτρα φροντίδας ιδιαίτερα για την έγκυο και τα παιδιά, καθώς και να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες ασύλου για τις χώρες πραγματικού προορισμού τους».

Σε ανακοίνωσή της για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Κω η Τομεακή Επιτροπή Βόρειας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ σημειώνει ότι «αναδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο την ισχύουσα βάρβαρη πολιτική Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυβερνήσεων, που έχει κάνει το Αιγαίο θάλασσα νεκρών και τα νησιά μας φυλακές προσφύγων και μεταναστών».

Καλεί «τον λαό της Κω και όλων των νησιών μας να μη δεχτεί ως "κανονικότητα" στην καθημερινότητά του τα πνιγμένα παιδιά, τους χιλιάδες νεκρούς και ξεριζωμένους και να υψώσει φωνή αντίθεσης ενάντια στις επεμβάσεις, να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους λαούς που δολοφονούνται για το ξαναμοίρασα των αγορών. Να απαιτήσει να σταματήσει τώρα κάθε εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να σταματήσει ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και τη χώρα. Να κλείσουν τα κέντρα - φυλακές και οι άνθρωποι αυτοί να παίρνουν ταξιδιωτικά έγγραφα για τη χώρα τελικού προορισμού τους από επιτροπές ασύλου στην Τουρκία, όπου θα εξετάζονται επιτόπου τα αιτήματα. Τέλος, με ευθύνη του ΟΗΕ να μεταφέρονται στην ΕΕ στις χώρες προορισμού τους».

Δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κω

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το νέο ναυάγιο πραγματοποίησε χτες στην Κω το Εργατικό Κέντρο Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, στη σκάλα του Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι. Στην παρέμβασή της η πρόεδρος του ΕΚ, Ιωάννα Λάμπρου, καταδίκασε το συνεχές έγκλημα λέγοντας ότι «είμαστε εδώ για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας. Εχουμε ευθύνη να αγωνιστούμε παρά τις δύσκολες συνθήκες που ζούμε». Στη συνέχεια διαδηλωτές έριξαν γαρίφαλα στη θάλασσα στη μνήμη των νεκρών ξεριζωμένων. Οπως επισημαίνει το ΕΚ, «αυτοί που δολοφονούν ολόκληρους λαούς για να αυξήσουν τα κέρδη τους, για να ελέγξουν την Ενέργεια και τους δρόμους μεταφοράς της. Αυτοί που δολοφονούν ολόκληρους λαούς χτες στο Ιράκ, Γιουγκοσλαβία και όπου Γης, αρκεί να γεμίζουν τα σεντούκια τους με των λαών το αίμα. Που σφαγιάζουν παιδιά σε σχολεία, Παλαιστίνη, Λίβανο, Συρία. Ολοι αυτοί που προσκυνούν και διαμορφώνουν πολιτική με ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, έχουν ευθύνη για τους πνιγμένους, σκοτωμένους, βασανισμένους όπου Γης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ