Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πέντε πνιγμένοι από την πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων

Δύο ναυάγια σε Κω και Γαύδο σε ένα 24ωρο

Πέντε νεκροί, από τους οποίους δύο μικρά παιδιά, είναι το τραγικό αποτέλεσμα ναυαγίων πλοιαρίων με πρόσφυγες και μετανάστες, την Τρίτη το βράδυ και χτες το πρωί σε Κω και Γαύδο.

Το Αιγαίο και η Μεσόγειος γίνονται άλλη μια φορά ο υγρός τάφος για τους ξεριζωμένους των ιμπεριαλιστικών πολέμων, προηγούμενων και τωρινών, όπου η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά, των επεμβάσεων και της άγριας καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Αυτοί οι κατατρεγμένοι έρχονται αντιμέτωποι με την απάνθρωπη μεταναστευτική πολιτική ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών - μελών, η οποία, με φόντο και τη νέα ύφεση, «κλείνει τη στρόφιγγα» της μετανάστευσης και οδηγεί σε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα.

Στην Κω δύο γυναίκες και δύο αγοράκια ηλικίας μεταξύ 2 και 4 ετών πνίγηκαν στη θάλασσα ενώ άλλοι 27 στάθηκαν πιο τυχεροί. Από αυτούς οι 15 είναι άνδρες, 4 γυναίκες και 8 ανήλικοι. Τους μετανάστες εντόπισε περιπολικό του Λιμενικού και οδηγήθηκαν στις γνωστές δομές - φυλακές της ΕΕ. Οι έρευνες συνεχίζονταν στην περιοχή για τυχόν εντοπισμό και άλλων μεταναστών που ίσως επέβαιναν στη βάρκα αφού δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι ακριβώς ήταν.

Στα ανοιχτά της Γαύδου σε τραγωδία εξελίχθηκε ακόμα μια προσπάθεια δεκάδων προσφύγων και μεταναστών να περάσουν με πλοιάριο από τα παράλια της βόρειας Αφρικής στα νότια παράλια της Κρήτης, με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένα άτομο να εντοπιστεί νεκρό. Κατά τη διάρκεια των ερευνών διασώθηκαν 97 άτομα, εκ των οποίων 12 ανήλικοι και μία έγκυος γυναίκα. Οσον αφορά τους διασωθέντες του ναυαγίου, η επίσημη ενημέρωση κάνει λόγο για 46 άνδρες από το Πακιστάν, 4 ανήλικους, έναν άνδρα από τη Σομαλία, 31 άνδρες, 2 γυναίκες και 8 ανήλικους από το Σουδάν και 5 άνδρες από το Μπανγκλαντές.

Για το ναυάγιο τηλεφωνική παρέμβαση έκανε ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής και βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, στον υπολιμενάρχη Ηρακλείου, ζητώντας «να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαμονής, να υπάρξουν ιατρική παρακολούθηση και μέτρα φροντίδας ιδιαίτερα για την έγκυο και τα παιδιά, καθώς και να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες ασύλου για τις χώρες πραγματικού προορισμού τους».

Σε ανακοίνωσή της για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Κω η Τομεακή Επιτροπή Βόρειας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ σημειώνει ότι «αναδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο την ισχύουσα βάρβαρη πολιτική Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυβερνήσεων, που έχει κάνει το Αιγαίο θάλασσα νεκρών και τα νησιά μας φυλακές προσφύγων και μεταναστών».

Καλεί «τον λαό της Κω και όλων των νησιών μας να μη δεχτεί ως "κανονικότητα" στην καθημερινότητά του τα πνιγμένα παιδιά, τους χιλιάδες νεκρούς και ξεριζωμένους και να υψώσει φωνή αντίθεσης ενάντια στις επεμβάσεις, να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους λαούς που δολοφονούνται για το ξαναμοίρασα των αγορών. Να απαιτήσει να σταματήσει τώρα κάθε εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να σταματήσει ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και τη χώρα. Να κλείσουν τα κέντρα - φυλακές και οι άνθρωποι αυτοί να παίρνουν ταξιδιωτικά έγγραφα για τη χώρα τελικού προορισμού τους από επιτροπές ασύλου στην Τουρκία, όπου θα εξετάζονται επιτόπου τα αιτήματα. Τέλος, με ευθύνη του ΟΗΕ να μεταφέρονται στην ΕΕ στις χώρες προορισμού τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες καραβιές ξεριζωμένων (2024-10-08 00:00:00.0)
Νέα καραβιά από πρόσφυγες και μετανάστες (2024-08-08 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο των παρεμβάσεών της το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό (2023-06-16 00:00:00.0)
Νέο περιστατικό πυροβολισμών στα σύνορα με νεκρή μετανάστρια (2022-04-19 00:00:00.0)
Εγκαίνια νέων φυλακών εγκλωβισμού (2021-11-30 00:00:00.0)
7 μετανάστες νεκροί σε τροχαίο δουλεμπορικού στην Εγνατία (2021-11-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ