Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Ετοιμοι να πάνε τη «συζήτηση» «σε ένα άλλο στάδιο»

Eurokinissi

Τα επόμενα βήματα στον «οδικό χάρτη» διευθετήσεων στα Ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό, όπως αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλη του 2023, περιέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, μιλώντας χτες στο κρατικό ραδιόφωνο, ενόψει και της συνάντησης που θα έχει στην Αθήνα στις 8/11 με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν.

«Βρισκόμαστε στο σημείο εκείνο, στο οποίο έχουμε λάβει την εντολή οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να διερευνήσουμε αν μπορεί να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο για να προχωρήσουμε τη συζήτηση σε ένα άλλο στάδιο, σε ένα στάδιο, το οποίο θα αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Είμαστε ακόμη στη συζήτηση, η οποία αφορά το ποιο θα είναι το εύρος της συζήτησης, με ποιες αρχές θα γίνει η συζήτηση αυτή. Αρα, στην πραγματικότητα, σε ένα προκριματικό στάδιο», είπε, την ώρα που μια σειρά από στοιχεία δείχνουν ότι οι διαδικασίες επιταχύνονται.

Αλλωστε, ο ίδιος, περιγράφοντας το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, είπε ότι «έχει εδραιωθεί ένα καθεστώς, το οποίο είναι σχετικώς καλής κατανόησης (...) Εχουμε την ευκαιρία, εάν υπάρξει σύμπτωση σε ό,τι αφορά τα θεμελιώδη, να προχωρήσουμε στο ζήτημα της οριοθέτησης», οπότε η συζήτηση θα γίνει στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών και του πολιτικού διαλόγου.

Στην πρεμούρα τους άλλωστε να προχωρήσουν σημείωσε ότι οι διερευνητικές δεν απέφεραν τίποτα και ότι «αυτή τη στιγμή εκείνο το οποίο απαιτείται είναι να υπάρξει μία ισχυρή πολιτική βούληση. Και στη συνέχεια, εφόσον υπάρχει αυτή η ισχυρή πολιτική βούληση, η οποία θα αποτυπωθεί σε μία κοινή θέση για το πώς προχωράμε, τότε να δούμε τα τεχνικά και τα νομικά ζητήματα της οριοθέτησης», περίπου επιβεβαιώνοντας την απόφαση της κυβέρνησης να πάει μέχρι τέλους τις ΝΑΤΟικής κοπής διευθετήσεις.

Την ίδια ώρα, παρέπεμψε ξανά, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, έως 12 ναυτικά μίλια, όπως ορίζει το Διεθνές Δίκαιο. Εδωσε πάντως μια ιδέα πού το πάνε, μιλώντας για «ζήτημα το οποίο είναι εξαιρετικά σύνθετο», καθώς «αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά σύνθετο και ρευστό, διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον», επιβεβαιώνοντας και προς τι η «βιασύνη» να «τρέξουν» οι διευθετήσεις για τη ΝΑΤΟική συνοχή στην περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, επέμεινε ότι «είμαστε σε θέση να μπορέσουμε να συζητήσουμε και για τα δύσκολα», ενώ «στο μέτρο που υπάρχει πάντοτε η υποκείμενη διαφορά της μη οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, υπάρχει ένας εν δυνάμει κίνδυνος, διαρκώς», όπως είπε, επιβεβαιώνοντας ότι στο σύστημά τους, στον κόσμο του κεφαλαίου και του ΝΑΤΟ, «σύμμαχοι» και «εταίροι» μπορούν να αλληλοσπαραχτούν από τη μια στιγμή στην άλλη για τα μερτικά της καπιταλιστικής λείας. «Ο κίνδυνος αυτός θα εξέλιπε ή εν πάση περιπτώσει θα μετριαζόταν ουσιωδώς, θα ελαχιστοποιείτο, εάν μπορούσαμε να κάνουμε την οριοθέτηση αυτή», ισχυρίστηκε, όταν η ίδια η Ιστορία έχει αποδείξει ότι κάθε πρόσκαιρος συμβιβασμός του κεφαλαίου εμπεριέχει τον σπόρο του επόμενου γύρου αντιπαραθέσεων.

Παραπέρα, δείχνοντας για μια ακόμα φορά ότι πάνε για λύση - πακέτο, στο ερώτημα αν η διαπραγμάτευση για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ θα αφορά και τις τρεις θαλάσσιες περιοχές, δηλαδή Βόρειο, Νότιο Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, απάντησε: «Ο σκοπός μακροπρόθεσμα είναι να υπάρξει οριοθέτηση παντού (...) όπου η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα», ενώ επανέλαβε ότι «η παραπομπή στη Χάγη είναι το τελικό στάδιο, το οποίο θα μπορούσε δυνητικώς να υπάρξει, εφόσον υπάρξει ένα συνυποσχετικό, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει οι δύο χώρες να καταλήξουν σε ό,τι αφορά το εύρος της διαφοράς, το οποίο άγεται ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου».

Σχολιάζοντας, εξάλλου, την τριμερή συνάντηση για το Κυπριακό, δήλωσε την «ικανοποίηση» της ελληνικής κυβέρνησης «για το γεγονός ότι επανεκκίνησαν οι άμεσες συζητήσεις για το Κυπριακό», τονίζοντας ότι «σε αυτό έχει συμβάλει καθοριστικά και η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων». Ενισχύει έτσι την αίσθηση ότι ψήνουν διευθέτηση - πακέτο.

Να καταγραφεί και το γεγονός ότι ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εργασίες των Υποεπιτροπών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (ΚΣ) του ΝΑΤΟ, που έλαβαν χώρα στην Αθήνα και στα Χανιά. Μιλώντας εκεί η πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας της Βουλής, Ντόρα Μπακογιάννη, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι «ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και γείτονες σε μια περιοχή γεμάτη προκλήσεις, πιστεύω ότι οι χώρες μας έχουν τόσο ηθική όσο και στρατηγική υποχρέωση να επιλύσουν τη μοναδική μας διαφορά, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, και να αφήσουν τις παλαιές διαφορές στο παρελθόν».

Κυπριακό: Αναμένονται και νέες συναντήσεις «και σε διευρυμένη μορφή»

Την πραγματοποίηση και νέων συναντήσεων για το Κυπριακό, με τη συμμετοχή και των «εγγυητριών δυνάμεων», ανήγγειλε χτες τα ξημερώματα ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά το άτυπο δείπνο στο οποίο παρακάθισε στη Νέα Υόρκη με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, μετά από πρωτοβουλία του γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Κύπριος ηγέτης ευχαρίστησε τον Γκουτέρες γι' «αυτή την πολύ σημαντική πρωτοβουλία εν μέσω δύο πολέμων - στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή», αλλά «και για όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του παρέμβασης για το πώς ο ίδιος πιστεύει ότι είναι εφικτή η επίλυση του Κυπριακού». Ανέφερε ότι «έγινε μια ανοιχτή συζήτηση, σε κάποια των σημείων εποικοδομητική», αλλά και ότι δεν άκουσε «κάτι καινούργιο από τον κ. Τατάρ», εκφράζοντας ωστόσο χαρά «για το γεγονός ότι ο γγ έχει αποφασίσει να συνεχιστούν αυτές οι άτυπες συναντήσεις, σε διευρυμένη μάλιστα μορφή, όπως έγινε και στο παρελθόν». Σημειωτέον, όπως είπε, «σε αρκετές προτάσεις που υποβάλαμε για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» συμφωνήθηκε να γίνει συνάντηση και στην Κύπρο με τον Τατάρ «για να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα σημεία διέλευσης», καταλήγοντας ότι «συνεχίζουμε μια προσπάθεια, που για πολύ καιρό δεν υπήρχε κινητικότητα στο Κυπριακό (...) Ξέρουμε πολύ καλά τι αποσκοπούμε, τι επιδιώκουμε». Διευκρίνισε πάντως πως οι συζητήσεις είναι ακόμη άτυπες, όπως και ότι «διευρυμένες συναντήσεις» σημαίνει «με τη συμμετοχή και των εγγυητριών δυνάμεων».

Από τη μεριά του, ο Τατάρ, αφού δήλωσε ότι «η αποστολή της (ειδικής εκπροσώπου του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό) κας Ολγκίν τελείωσε (...) Εργάστηκε για 6 μήνες και δήλωσε ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος», ανέφερε πως «όταν εμπλακεί η Βρετανία, η ισορροπία στο τραπέζι διαταράσσεται», αν και συνέχισε ότι «μια επόμενη συνάντηση ή σύσκεψη αξιολόγησης θα έχει διευρυμένη συμμετοχή», επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι «εμείς οπωσδήποτε δεν διαπραγματευόμαστε μια ομοσπονδία». Σημείωσε ταυτόχρονα ότι η «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» και ο τουρκοκυπριακός λαός «έχουν δικαιώματα και νομικά ερείσματα στον ενεργειακό πλούτο γύρω από την Κύπρο».

Από τη μεριά του, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι «παρά τις προσπάθειες (...) δεν βρέθηκε κοινό έδαφος μεταξύ των ηγετών στην πορεία προς το Κυπριακό» και «ο γενικός γραμματέας ενθάρρυνε τους ηγέτες να εξετάσουν πώς να γεφυρώσουν το χάσμα στις θέσεις τους και να οικοδομήσουν ξανά την εμπιστοσύνη για να επιτρέψουν την κίνηση που οδηγεί σε διευθέτηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ