ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2024
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για να μην πούμε το «νερό νεράκι» η διέξοδος βρίσκεται στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ

Εκδήλωση με τίτλο: «Νερό - κοινωνικό αγαθό για τις ανάγκες του λαού ή εμπόρευμα για τις ανάγκες των λίγων; Η πρόταση του ΚΚΕ» την Κυριακή 20 Οκτώβρη

Eurokinissi

Η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 20 Οκτώβρη, στις 11.30 π.μ., στο Επιμελητήριο Ξάνθης, με θέμα «Νερό - κοινωνικό αγαθό για τις ανάγκες του λαού ή εμπόρευμα για τις ανάγκες των λίγων; Η πρόταση του ΚΚΕ».

Θα μιλήσουν:

- Διονύσης Κλάδης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ

- Αντώνης Ραλλάτος, υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ

- Βασίλης Μπέλλος, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από εκπροσώπους φορέων, συλλόγων και σωματείων.

Σε ανακοίνωσή της με αφορμή τη συγκεκριμένη εκδήλωση η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Εβρος, Αρδας, Ερυθροπόταμμος, μικρότεροι ποταμοί, δεκάδες πηγές, η Σαμοθράκη με πλούσιο υδάτινο στοιχείο αποτελούν για τον νομό μας ένα μοναδικό φυσικό αγαθό που θα μπορούσε να καλύπτει τις ανάγκες σε ποιοτικό νερό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, για τις καλλιέργειες, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας φιλικής προς το περιβάλλον και φτηνής για τον λαό.

Κι όμως η εικόνα είναι διαφορετική. Εντείνεται η λειψυδρία, υποβαθμίζεται η ποιότητα του νερού, συχνές οι βλάβες και οι διακοπές, αμιαντοσωλήνες υδροδότησης (!), απειλούνται καλλιέργειες, περισσότερες περιοχές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα πλημμυρών. Οι ελλείψεις προσωπικού στις ΔΕΥΑ οδηγούν σε εντατικοποίηση, χειρότερες συνθήκες εργασίας - αμοιβών και στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών. Η πρόσβαση στο νερό και την Ενέργεια γίνονται ολοένα και πιο ακριβές για τον λαό».

«Τι φταίει για αυτή τη μεγάλη αντίφαση;», είναι το ερώτημα που θέτει η Οργάνωση του Κόμματος και τονίζει πως «ενώ υπάρχουν όλες οι δυνατότητες (επιστημονικό και εργατικό δυναμικό, σύγχρονες τεχνολογίες κ.λπ.) για να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο έργων και παρεμβάσεων που θα εξασφαλίζει φτηνό και ποιοτικό νερό για ύδρευση, άρδευση και παραγωγή φιλικής προς το περιβάλλον ηλεκτρικής ενέργειας, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες πλημμυρών και καταστροφών», το εμπόδιο βρίσκεται στο ότι το νερό στο σύστημα αυτό είναι ένα ακόμα εμπόρευμα με τις κυβερνήσεις και την ΕΕ συνεχώς να ενισχύουν το πλαίσιο της εμπορευματοποίησής του.

«Για την ΕΕ και τις κυβερνήσεις διαχρονικά, οι λαϊκές ανάγκες θεωρούνται "κόστος". Ετσι, εξασφαλίζονται οι φοροαπαλλαγές, οι επιδοτήσεις και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, την ίδια ώρα που τα έσοδα του κράτους προέρχονται κατά 95% από τη βαριά φοροληστεία του λαού. Ετσι εξασφαλίζονται τα τεράστια ποσά για αποστολή στρατευμάτων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων εμπλέκοντας τον λαό μας σε μεγάλους κινδύνους», σημειώνει η Οργάνωση του Κόμματος και τονίζει πως «κόντρα στη μαυρίλα των καμένων, των πλημμυρισμένων και της λειψυδρίας υπάρχει ο δρόμος που αλλάζει τον σκοπό της παραγωγής από την ικανοποίηση του κέρδους στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών. Με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, εργατικό έλεγχο, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας για την ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών, για την ύδρευση, την άρδευση, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την αντιπλημμυρική προστασία, την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημόσια υγεία. Μόνο στο έδαφος της σοσιαλιστικής οικονομίας όπου η γη, οι υδάτινοι πόροι, τα δάση, τα εργοστάσια επεξεργασίας νερού, τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία, μόνο τότε μπορεί το νερό να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα και όχι εμπόρευμα.

Ο λαός έχει επιλογή:

Να δυναμώσει τον αγώνα του ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων της, που θέλει το νερό εμπόρευμα. Να ανοίξει δρόμο προοπτικής, για νερό - κοινωνικό αγαθό για τις ανάγκες της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας, και όχι εμπόρευμα στα χέρια των ομίλων! Σε αυτήν την κατεύθυνση καλούμε τον λαό της περιοχής να συμπορευτούμε και να δυναμώσουν οι αγώνες και η διεκδίκηση για:

-- άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής, των αναγκαίων τεχνικών και αντιπλημμυρικών έργων χωρίς ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης

-- φτηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για τον λαό με άμεση μείωση των τιμολογίων για εργαζόμενους, ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους, βιοπαλαιστές αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, ενάντια στις νέες αυξήσεις που φέρνει η κυβέρνηση

-- πλήρη σταθερή εργασία για το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών

-- κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου της κοινοτικής Οδηγίας για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας

-- αποκλειστικά κρατική διαχείριση των υδατικών πόρων που θα αφορά την έρευνα, την προστασία και τη διασφάλιση υδατικής επάρκειας.

Για να μην πούμε το "νερό νεράκι", η διέξοδος βρίσκεται στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και στη μαζική δράση και κινητοποίηση του λαού».

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΣΟΥΡΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΣΟΥΡΗΣ
ΦΩΤΟ

Ο σύντροφος Mαριόλης Σωτήρης προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, στη μνήμη του οπαδού του ΚΚΕ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΣΟΥΡΗ, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Νέα διακοπή στη δίκη «Σπαρτιατών» - Κασιδιάρη

Νέα διακοπή για τις 31 Οκτώβρη πήρε η εκδίκαση της υπόθεσης των 11 βουλευτών του εθνικιστικού μορφώματος των «Σπαρτιατών», του χρυσαυγίτη ναζιστή εγκληματία Ηλ. Κασιδιάρη και ενός δικηγόρου, που δικάζονται για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος, αφού οι «Σπαρτιάτες» ήταν το προκάλυμμα του κόμματος του Κασιδιάρη, που του είχε απαγορευτεί η κάθοδος στις εκλογές.

Θυμίζουμε ότι η προκαταρκτική εξέταση άρχισε με αφορμή τις δημόσιες καταγγελίες του προέδρου των «Σπαρτιατών» Β. Στίγκα, ο οποίος κατήγγειλε έκνομες ενέργειες στο κόμμα του, κάνοντας λόγο για «Greek Mafia» και «Δον Κορλεόνε», φωτογραφίζοντας, ουσιαστικά τον Κασιδιάρη. Βέβαια ο ίδιος είχε ευχαριστήσει και δημόσια τον ναζιστή εγκληματία και στη συνέχεια εμφανίστηκε ...οργισμένος γιατί εκείνος ήταν ο πραγματικός αρχηγός.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο χρυσαυγίτης Κασιδιάρης, καταδικασμένος σε κάθειρξη 13 ετών για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, ζητάει την αποφυλάκισή του με όρους, με νέα αίτησή του στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας. Υποστηρίζει ότι έχει εκτίσει το σύνολο της ποινής του, ωστόσο η εισαγγελική πρόταση εισηγείται την απόρριψη της αίτησης, αφού εκκρεμεί το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Επίσης, στο Εκλογοδικείο εκκρεμεί η υπόθεση της έκπτωσης των «Σπαρτιατών» από το Κοινοβούλιο, η οποία είχε αναβληθεί ώσπου να εκδοθεί η ποινική απόφαση για τους διωκόμενους βουλευτές.

Φάρσα για βόμβες στο κέντρο της Αθήνας

Φάρσα αποδείχθηκε το απειλητικό email που εστάλη χτες το πρωί σε υπηρεσία του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και προειδοποιούσε για την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών σε κεντρικά σημεία της Αθήνας.

Ειδικότερα, το email, που ήταν γραμμένο στα Αγγλικά, ανέφερε πως θα εκραγούν βόμβες στο νοσοκομείο ΚΑΤ, στο Εφετείο Αθηνών στην οδό Λουκάρεως και στο Μετρό Συντάγματος.

Κατά τους έλεγχους που πραγματοποίησαν στα παραπάνω σημεία κλιμάκια του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών της ΕΛ.ΑΣ. δεν βρέθηκε κάτι ύποπτο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ