ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2024
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα, διαδήλωσαν μαζί με τον λαό οι υγειονομικοί

Από το πρωί χθες σε απεργιακό κλοιό το υπουργείο Υγείας

Δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αυξήσεις στους μισθούς, μονιμοποίηση συμβασιούχων!

Τα δίκαια αυτά αιτήματα των υγειονομικών και όλου του λαού διατρανώθηκαν και χθες έξω από το υπουργείο «εμπορίου Υγείας», σε ένα ακόμα αγωνιστικό αντάμωμα με σωματεία και εργαζόμενους από μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς.

Εκεί που από τα χαράματα η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων δημόσιων νοσοκομείων προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του υπουργείου, το οποίο «στόλισαν» με το γιγαντοπανό της Ομοσπονδίας.

Επεσήμαναν ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία δεν αφήνει κανένα περιθώριο για εύρεση λύσεων στα οξυμένα προβλήματα που αφορούν την υγεία των ασθενών, την επιστημονική και επαγγελματική αξιοπρέπεια των γιατρών.

Οπως εξηγεί η ΟΕΝΓΕ, «οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι υγειονομικοί είναι 15 χρόνια με παγωμένους μισθούς, ελαστικές σχέσεις εργασίας και απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς, ατελείωτες εφημερίες που όλο και χειροτερεύουν. Οι ασθενείς 15 χρόνια με ράντζα, με ατελείωτες λίστες αναμονής, ασταμάτητες πληρωμές.

Ως εδώ με την αντιλαϊκή πολιτική, τα ψέματα και τον κυνισμό της κυβέρνησης!».

Απαντώντας δε στον υπουργό «εμπορίου Υγείας» και στις χυδαιότητές του για «συμμορία», «μίζερους» και «ανθρωπάκια» όταν αναφέρεται στους νοσοκομειακούς γιατρούς, η Ομοσπονδία απαντά ότι «μάλλον κοιτάει στον καθρέφτη του, αφού:

  • Η ΟΕΝΓΕ δεν έκλεισε 8 νοσοκομεία όπως αυτός, αλλά τα κρατήσαμε ανοιχτά μαζί με όλους τους συναδέλφους, με τη δουλειά και την αυτοθυσία μας.
  • Η ΟΕΝΓΕ δεν ξεπουπούλιασε τις τσέπες των ασθενών όπως αυτός και η πολιτική του, που έχει κάνει πάμπλουτο τον ιδιωτικό τομέα, αλλά παλεύει για δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για όλους.
  • Η ΟΕΝΓΕ δεν θεσμοθέτησε τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, όπως η κυβέρνηση της ΝΔ, για να πληρώνουν κι άλλο οι ασθενείς, αλλά παλεύει για προσλήψεις ώστε να μπορούν να ανοίξουν όλες οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες
  • Η ΟΕΝΓΕ δεν θεωρεί ότι θα χρεοκοπήσουμε αν αυξηθούν οι μισθοί ή γίνουν προσλήψεις για να μη δουλεύουμε εξαντλητικά ωράρια εργασίας, όπως όλες οι κυβερνήσεις, αλλά παλεύει για διπλασιασμό των μισθών, την ώρα που ο καθένας μας έχει 10 εφημερίες τον μήνα στην πλάτη του.
  • Η χώρα δεν χρεοκοπεί από τον "κίνδυνο" της δημόσιας δωρεάν Υγείας, αλλά από τον κίνδυνο της πολεμικής εμπλοκής».
Οχι στα «νοσοκομεία ΑΕ»

«Δώστε λεφτά για την Υγεία, κάτω τα χέρια απ τα νοσοκομεία», «Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, κάντε τώρα μαζικές προσλήψεις» ήταν τα συνθήματα που έδωσαν το στίγμα του αγώνα τους. Αργότερα στην απεργιακή συγκέντρωση έφτασε και η πορεία των σωματείων εργαζομένων από νοσοκομεία που είχε ξεκινήσει από την πλατεία Μαβίλη.

Στην απεργιακή συγκέντρωση παρευρέθηκαν επίσης τα Σωματεία Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ, Φοιτητικοί Σύλλογοι από σχολές Υγείας, αντιπροσωπείες της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, η Ομάδα Πρωτοβουλίας Ασθενών με Μεσογειακή Αναιμία, ο Σύλλογος Τροφικών Διαταραχών «Επιστρέφω», η ΣΕΑΑΝ, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ κ.ά.

Τη στήριξη του ΚΚΕ στον δίκαιο αγώνα εξέφρασαν με την παρουσία τους ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

Εκ μέρους της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ η Δήμητρα Σταματέλου αναφέρθηκε στη συμβολική κατάληψη του υπουργείου Υγείας από τα ξημερώματα, καθώς και στο μεγάλο ποσοστό συμμετοχής των νοσοκομειακών γιατρών στην απεργία, τονίζοντας ότι σε μια σειρά κλινικές νοσοκομείων όλης της χώρας η συμμετοχή είναι καθολική. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον «Ευαγγελισμό», το ποσοστό συμμετοχής των νοσοκομειακών γιατρών έφτασε στο 75%. Και διαμήνυσε η συνδικαλίστρια ότι ο αγώνας για δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί «μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας».

Ο Θωμάς Δημουλάς, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί, διαμήνυσε με τη σειρά του ότι ο νόμος για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης θα μείνει στα χαρτιά, τονίζοντας ότι η Ψυχική Υγεία και η Απεξάρτηση δεν είναι εμπόρευμα, ενώ κάλεσε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 24 Οκτώβρη στις 6 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας.

Αγωνιστικούς χαιρετισμούς από τα εργατικά σωματεία μετέφερε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων ν. Αττικής, επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα που υπάρχουν στα νοσοκομεία τα αντιμετωπίζουν καθημερινά όλοι οι εργαζόμενοι, πολύ περισσότερο δε όταν αφορούν εργατικά «ατυχήματα» και επαγγελματικές ασθένειες. Πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν να αλλάξει αυτή η κατάσταση στην Υγεία και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη.

Μιλώντας στους απεργούς ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, τόνισε ότι ο υπουργός Υγείας «ενώ έχει κλείσει επί θητείας του 8 νοσοκομεία, έρχεται προκλητικά κάθε τρεις και λίγο και προσβάλλει το υγειονομικό προσωπικό της χώρας, αν δεν το καπηλεύεται. Γιατί συνεχίζει να καπηλεύεται το έργο μας, αυτό που με θυσία, με αγώνες έχουμε κατακτήσει για να σώζουμε τις ζωές χιλιάδων ασθενών, και να βγαίνει να μοστράρεται σε κάθε στασίδι και σε κάθε κανάλι».

«Γιατί την ίδια ώρα που το ΕΣΥ στενάζει, έχει προβλήματα, οι μισθοί μας είναι λεηλατημένοι, ο κύριος αυτός αρνείται να δώσει απαντήσεις, γιατί λέει το ταβάνι των δημοσιονομικών της χώρας δεν αντέχει», επεσήμανε ο Γ. Σιδέρης.

«ΠΟΛΛΑ ΒΑΡΥΣ» ΚΑΙ... ΤΙΠΟΤΑΣ
«Τσιμουδιά» από τον υπουργό για τα δίκαια αιτήματα

Οι διαδηλωτές μεταφέρουν στον πολλά ...βαρύ υπουργό τα δίκαια αιτήματά τους
Οι διαδηλωτές μεταφέρουν στον πολλά ...βαρύ υπουργό τα δίκαια αιτήματά τους
Το υπουργείο κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης επισκέφτηκε και ο «πολλά βαρύς» και τίποτας υπουργός εμπορίου της Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης. Εκεί λοιπόν για ακόμα μια φορά αλύχτησε παίζοντας σε επαναλαμβανόμενη λούπα το ότι οι συνδικαλιστές εκπρόσωποι χιλιάδων γιατρών είναι μια «μειοψηφία που δεν εκφράζει κανέναν», ενώ την ίδια στιγμή ρωτούσε συνεχώς «πόσα λεφτά θέλετε».

Ενώ, λοιπόν, συνεχώς οι συνδικαλιστές τού απαντούσαν «όσα έχει αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας», ο ίδιος έκανε ότι δεν καταλαβαίνει και προφανώς δεν απαντούσε τίποτα. Βέβαια και να απαντούσε, αυτό που θα έλεγε θα ήταν «δεν το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές αντοχές της χώρας» και ότι «υπάρχουν οροφές δαπανών». Αυτά που λένε δηλαδή όλα τα κόμματα του συστήματος όταν αφορά ανάγκες του λαού.

Οι απεργοί υγειονομικοί ανανέωσαν το ραντεβού τους στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 24 Οκτώβρη στις 6 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας από τον Ενιαίο Σύλλογο Εργαζομένων ΨΝΑ και στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Είμαστε στο πλευρό των απεργών υγειονομικών

Σε δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για την πανυγειονομική απεργία σημείωσε:

«Είμαστε στο πλευρό των υγειονομικών των δημόσιων νοσοκομείων που σήμερα απεργούν. Απέναντι στην πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης και του υπουργού - μάνατζερ της ιδιωτικής Υγείας βρίσκονται τα δίκαια αιτήματά τους, τα οποία είναι και αιτήματα των ασθενών.

Αυτό που επείγει σήμερα είναι η άμεση υλοποίησή τους! Επείγει να ενισχυθούν οι δημόσιες δομές Υγείας με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, να αυξηθούν οι μισθοί και να εξασφαλιστούν ανθρώπινα ωράρια εργασίας. Επείγει να ενισχυθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, να υπάρχει αποκλειστικά δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε θέλει ούτε μπορεί να δώσει λύσεις γι' αυτό κάθε της μέτρο φορτώνει νέα οικονομικά βάρη στους ασθενείς, μετατρέπει όλο και περισσότερο τα δημόσια νοσοκομεία σε επιχειρήσεις ΑΕ, ενισχύει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας. Η απάντηση σ' αυτούς που μετράνε την ανθρώπινη ζωή με ισολογισμούς, κέρδη και ζημιές, την ώρα που ο λαός μας μετράει καθημερινά ανθρώπινες ζωές, είναι αγώνας και σύγκρουση για την ανατροπή τους!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ