ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Οχτώβρη 2024
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Μαθητές και φοιτητές στις 4 Νοέμβρη στους δρόμους

Αγωνιστικό ραντεβού στις 4 Νοέμβρη δίνουν μαθητές και φοιτητές, βάζοντας μπροστά τις ανάγκες τους, την κάλυψη όλων των αναγκών σχολείων και σχολών. Στην Αθήνα, διοργανώνεται συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

«Φτάνει με τις άδικες αποβολές και την τρομοκρατία» δηλώνουν οι μαθητές και διεκδικώντας κάλυψη όλων των κενών, ανάκληση των συγχωνεύσεων τμημάτων, να γίνουν επιδιορθώσεις και έλεγχοι στα σχολικά κτίρια και να υπάρχουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί σε όλα τα σχολεία. Στις 4 Νοέμβρη βγαίνουν στους δρόμους «επειδή δεν συμβιβαζόμαστε με την τραγική κατάσταση στα σχολεία μας και την άδεια τσέπη των γονιών μας» - «δεν θέλουμε η χώρα μας να συμμετάσχει στους πολέμους, να βοηθά στη σφαγή του λαού της Παλαιστίνης». «Επειδή αποδείχτηκε πως μόνο με τον αγώνα μας μπορούμε να κερδίσουμε τα δικαιώματά μας», όπως τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, που διαμηνύει: «Εμείς βάλαμε στην τσέπη το κινητό μας... εσείς όμως κάνετε χάλια το σχολείο μας - 4 Νοέμβρη το υπουργείο Παιδείας παίρνει αποβολή από τους μαθητές».

Μαζί τους την ίδια μέρα οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι οποίοι προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται για την κάλυψη των αναγκών των σχολών με όλο το απαραίτητο προσωπικό, γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, άμεσα μέτρα στήριξης απέναντι στο τεράστιο κόστος σπουδών - καμία διαγραφή φοιτητών, ενώ διατρανώνουν για μια ακόμα φορά την αντίθεσή τους στον πόλεμο, στην εμπλοκή της χώρας, σε κάθε συνεργασία των πανεπιστημίων τους με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.

Αντί να τιμωρούν τους μαθητές, να τους ακούσουν

«Το υπουργείο Παιδείας να ακούσει τα δίκαια και αναγκαία αιτήματα των μαθητών, αντί να τους τιμωρεί επειδή αγωνίζονται για ένα καλύτερο σχολείο!», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ που αναφέρεται στην προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών που αγωνίζονται. «Θα πάρουν ξανά αποφασιστική απάντηση στις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις που οργανώνουν στις 4 Νοεμβρίου», τονίζει.

Αναλυτικά το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει:

«Από το πρώτο σχολικό κουδούνι, με τις εκατοντάδες μαθητικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, έχει γίνει απολύτως σαφές στην κυβέρνηση το αυτονόητο: Οι μαθητές θέλουν και αξίζουν καλά σχολεία και καθηγητές, όχι συγχωνεύσεις και αποβολές!

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας βρίσκονται σε πανικό και αξιοποιούν απέναντι στους μαθητές και τους αγώνες τους τη συκοφαντία, την καταστολή και τον αυταρχισμό. Με απειλές για αποβολές, με απουσίες στο webex, που αξιοποιείται χωρίς κανέναν σεβασμό στις δημοκρατικές, συλλογικές αποφάσεις των σχολείων, ακόμα και με αστυνομία στα σχολεία και συλλήψεις μαθητών.

Δεν επιβραβεύεται, αντιθέτως τιμωρείται και συκοφαντείται η προσπάθεια των μαθητών να δράσουν συλλογικά και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στη μόρφωση, να εναντιωθούν στη φρίκη των πολέμων και την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς, να ενωθούν με τον λαό, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς τους σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα για καλύτερη ζωή.

Θεωρείται "εγκληματίας" όποιος αγωνίζεται για να έχει το σχολείο καθηγητές στην ώρα του, φυσιολογικό αριθμό μαθητών στην τάξη, σύγχρονα κτίρια, υποδομές, εκδρομές και δραστηριότητες, τη στιγμή που οι αξίες της συλλογικότητας, του αγώνα, της αλληλεγγύης είναι τα πραγματικά αντισώματα και για τα φαινόμενα νεανικής βίας που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα.

Στην πραγματικότητα το υπουργείο Παιδείας είναι που εγκληματεί! Με τη διαχρονική πολιτική που θεωρεί τη μόρφωση ως κόστος και κάνει κάθε μέρα χειρότερη την κατάσταση στα σχολεία. "Εγκλημα" είναι μέσα Οκτώβρη να μην έχουν τα σχολεία όλους τους καθηγητές στη θέση τους. "Εγκλημα" είναι να βρίσκονται οι μαθητές σε κτίρια - ερείπια χωρίς καμία ασφάλεια. Να είναι 30 μαθητές στην τάξη λες και βρισκόμαστε δεκαετίες πριν. "Εγκλημα" είναι να κόβονται οι εκδρομές αντί να ενισχύεται η δημιουργία, ο αθλητισμός, η επαφή με τις τέχνες, η ψυχαγωγία. "Εγκλημα" είναι να εξαρτάται το δικαίωμα στις σπουδές, τη μόρφωση, το μέλλον από την οικονομική δυνατότητα της οικογένειας.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας καλά θα κάνουν να ακούσουν και να κάνουν πράξη τα δίκαια και αναγκαία αιτήματα των μαθητών. Αν πιστεύουν πως θα ξεμπερδέψουν εύκολα με τους μαθητές που αγωνίζονται είναι βαθιά γελασμένοι. Θα πάρουν ξανά αποφασιστική απάντηση στις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις που οργανώνουν στις 4 Νοεμβρίου», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«Να μην πραγματοποιηθεί καμία διαγραφή φοιτητών!»

«Είναι προκλητικό, τη στιγμή που γιγαντώνεται η έλλειψη κρατικής στήριξης για όσους σπουδάζουν, η κυβέρνηση να προσπαθεί να διαγράψει φοιτητές που παλεύουν για τις σπουδές τους», τονίζει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, καθώς δημοσιεύματα κάνουν λόγο για επικείμενες διαγραφές φοιτητών που έχουν συμπληρώσει το «όριο σπουδών», σε υλοποίηση του καταδικασμένου σχετικού νόμου.

«Καμία διαγραφή φοιτητών! Οι διοικήσεις να μην εφαρμόσουν τον κατάπτυστο νόμο! Αμεσα μέτρα στήριξης από την ακρίβεια και το κόστος σπουδών και ζωής - Να καταργηθεί ο κατάπτυστος νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη», αντιτάσσει το ΜΑΣ και σημειώνει αναλυτικά:

«Τις τελευταίες μέρες διάφορα δημοσιεύματα πληροφορούν ότι πρόκειται να ξεκινήσουν διαδικασίες για να προχωρήσουν οι διαγραφές φοιτητών, σύμφωνα με τις διατάξεις του κατάπτυστου νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η διαγραφή φοιτητών που έχουν συμπληρώσει το όριο σπουδών τον επόμενο Σεπτέμβριο (2025) για τα 4ετή Τμήματα και τον Σεπτέμβρη του 2026 για τα 5ετή τμήματα. Αυτό αφορά δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, που εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία, αλλά και όλους τους υπόλοιπους ήδη φοιτούντες και νεοεισαχθέντες που θα το βρουν μπροστά τους».

«Τη στιγμή που η επιχειρηματική δράση των πανεπιστημίων απορροφά τα κονδύλια σε βάρος των αναγκών των ιδρυμάτων, που η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 60% τα τελευταία 15 χρόνια, που προχωρά η εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας, που η τραγική έλλειψη φοιτητικών εστιών και η αύξηση των τιμών της αγοράς ακινήτων έχουν εκτοξεύσει το κόστος σπουδών, διαμορφώνεται για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους ένα δεδομένο... Για να σπουδάσεις πρέπει να χρεωθείς και να βάλεις πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αυτό έχει οδηγήσει χιλιάδες φοιτητές σε όλη τη χώρα (έρευνες μιλούν ακόμα και για 47%!) να αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές του, πολλές φορές και πάνω από μία δουλειά.

Αυτή είναι η πολιτική τους! Πρώτα βάζει εμπόδια στην προσπάθεια ολοκλήρωσης των σπουδών και μετά θέλει να διαγράφει από τις σχολές όποιον "σκόνταψε" στα εμπόδια που οι ίδιοι έβαλαν. Οι συνάδελφοι αυτοί δεν είναι "λιμνάζοντες" ή "αιώνιοι", όπως προσβλητικά χαρακτηρίζονται. Είναι υποκριτικό να αντιμετωπίζονται ως "βάρος" από την κυβέρνηση και το υπουργείο τη στιγμή που δεν στηρίζονται καθόλου, με ούτε ένα ευρώ από το κράτος. Πρόκειται για φοιτητές σαν όλους μας, που βρέθηκαν σε αυτήν την κατάσταση υπό το βάρος των δυσκολιών στις σπουδές και στη ζωή.

Ο καθορισμός ανώτατης διάρκειας φοίτησης δεν έχει καμία σχέση με την ουσιαστική αντιμετώπιση των αιτιών που οδηγούν σε καθυστέρηση ολοκλήρωσης των σπουδών. Αν αυτή ήταν η έγνοια τους, τότε θα υλοποιούσαν όσα διεκδικούν οι φοιτητικοί σύλλογοι ώστε οι σπουδές να μη γίνονται ασήκωτο βάρος. Η εφαρμογή του μέτρου αποσκοπεί στο να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο η δεξαμενή νέων που θα στραφούν στην επανακατάρτιση και θα αποτελέσουν φτηνό και ευέλικτο δυναμικό για τις επιχειρήσεις. Σε αυτά θέλουν να πάρουν άριστα στις αξιολογήσεις τους.

Οπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και τώρα οι φοιτητικοί σύλλογοι με την οργανωμένη πάλη μας θα βάλουμε εμπόδια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης», τονίζει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ.

«Υπάρχουν σήμερα επαναστάτες;»

«Η νέα γενιά έχει ιδανικά, κόντρα σε αυτά που το σύστημα γεννά! Υπάρχουν σήμερα επαναστάτες;», είναι ο γενικός τίτλος της συζήτησης με κεντρική ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που διοργανώνουν οι Μαθητικές Οργανώσεις της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Ερωτήματα όπως «Τι είναι επανάσταση; Υπάρχουν πολλών ειδών επαναστάσεις; Είναι επίκαιρος ο σοσιαλισμός; Πώς μιλάμε για επανάσταση ενώ ο κόσμος δεν ξεκουνιέται εύκολα;» και άλλα πολλά θα απαντηθούν στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα «Αναγνωστάκης» στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
«Τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μπροστά»

Στηρίζει την απεργία των εκπαιδευτικών και διοργανώνει συλλαλητήριο αύριο στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία

Με σύνθημα «Τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μπροστά», η δημοτική αρχή Τυρνάβου στηρίζει την απεργία των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αύριο 23 Οκτώβρη και διοργανώνει συλλαλητήριο την ίδια μέρα στην κεντρική πλατεία Τυρνάβου, στις 7 μ.μ.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε σε σύσκεψη που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής και στην οποία συμμετείχαν σύλλογοι γονέων, διδασκόντων και 15μελή των σχολείων του δήμου.

Η δημοτική αρχή καλεί και τους άλλους μαζικούς φορείς του δήμου να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «αυτή η μάχη είναι μάχη για το μέλλον των παιδιών μας, για την αξιοπρέπεια των σχολείων μας, για το δικαίωμα όλων σε ποιοτική και ασφαλή εκπαίδευση. Είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη σήμερα να αγωνιστούμε για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε χρήματα και πόρους, να μετρήσουμε βήματα βελτίωσης των συνθηκών και καλυτέρευσης της εικόνας των σχολείων».

Στις διεκδικήσεις του συλλαλητηρίου περιλαμβάνονται:

- Αμεση επαναλειτουργία και ενίσχυση των σχολικών επιτροπών με επαρκή χρηματοδότηση.

- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και ενίσχυση με προσωπικό στους δήμους.

- Διαγραφή των χρεών σε παρόχους Ενέργειας, επικοινωνιών και ύδρευσης, ειδικό τιμολόγιο για κοινωνικές δομές των δήμων.

- Κατάργηση του ΦΠΑ και των φόρων στα σχολικά είδη και υπηρεσίες.

- Να παρθούν μέτρα αραίωσης των σχολικών τάξεων, με μαζικές προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών

- Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία.

- Διεύρυνση της Ενισχυτικής Διδασκαλίας και της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ