ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Οχτώβρη 2024
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να επανέλθουν και να καταβληθούν 13ος - 14ος μισθός και σύνταξη

Κατέθεσε τροπολογία για την ανακούφιση των εργαζομένων στο Δημόσιο και των συνταξιούχων

Τροπολογία - προσθήκη για την επαναφορά και καταβολή του 13ου και του 14ου μισθού και σύνταξης στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους (Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα) κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών «Επιτάχυνση προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, τροποποιήσεις στον Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ΝΠΔΔ και στον Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων, ρυθμίσεις για το σύστημα αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων και λοιπές διατάξεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης».

Στην Αιτιολογική Εκθεση αναφέρονται τα εξής:

«Με τα μνημόνια καταργήθηκαν για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους το επίδομα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας.

Το ΚΚΕ, για την ανακούφιση των εργαζομένων και συνταξιούχων, επανακαταθέτει την παρακάτω τροπολογία για την επαναφορά του επιδόματος Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, δηλαδή του 13ου και 14ου μισθού για τους εργαζόμενους και της 13ης και 14ης σύνταξης για τους συνταξιούχους.

Τροπολογία - προσθήκη

Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών "Επιτάχυνση προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, τροποποιήσεις στον Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ΝΠΔΔ και στον Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων, ρυθμίσεις για το σύστημα αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων και λοιπές διατάξεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης"

Προστίθεται άρθρο ως ακολούθως:

Αρθρο

Επαναχορηγείται σε όλους τους εργαζόμενους του Δημοσίου και σε όλους τους συνταξιούχους όλων των φορέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης το επίδομα εορτών Χριστουγέννων, ανερχόμενο στο ποσό των καταβαλλόμενων αποδοχών για τους εργαζόμενους και της μηνιαίας σύνταξης για τους συνταξιούχους. Επίσης στους πιο πάνω εργαζόμενους και συνταξιούχους επαναχορηγείται το επίδομα εορτών Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας, ανερχόμενα το κάθε ένα στο μισό των καταβαλλόμενων αποδοχών και στο μισό της μηνιαίας σύνταξης.

Από την ψήφιση του παρόντος καταργείται κάθε αντίθετη διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης.

Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2024».

ΕΥΒΟΙΑ
Το έγκλημα της έξωσης οικογένειας με ΑμεΑ δεν θα περάσει

Αποφασιστικό μήνυμα ότι η έξωση σε οικογένεια χαμηλοσυνταξιούχου με βαριά ανάπηρο παιδί δεν θα περάσει, έστειλαν συνδικάτα της Εύβοιας με νέα δυναμική παρέμβαση στη συνοικία της Νεάπολης Χαλκίδας το πρωί του Σαββάτου, καλώντας παράλληλα σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση που οργανώνουν σήμερα Τρίτη, στις 11 π.μ., στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και στη 1 μ.μ., στην εταιρεία «Cepal hellas», στην Αθήνα.

Εκπρόσωποι των συνδικάτων, μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας με επικεφαλής τον πρόεδρο, Αντώνη Κούκουρα, άνθρωποι κάθε ηλικίας από τη γειτονιά κάλεσαν σε ξεσηκωμό και οργάνωση του αγώνα για να μην πεταχτεί στον δρόμο η οικογένεια του Γιάννη στη Νεάπολη Χαλκίδας αλλά και καμία λαϊκή οικογένεια.

«Το έγκλημα αυτό δεν θα περάσει!», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας. Επισημαίνει ότι «ο αγοραστής του σπιτιού είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω, επομένως είναι αποκλειστική ευθύνη της "CEPAL HELLAS" να ακυρώσει τον πλειστηριασμό» και καλεί «κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμο να αναλάβουν τις ευθύνες τους και την πολιτική πρωτοβουλία να λύσουν το πρόβλημα εδώ και τώρα!».

Για τη σημερινή κινητοποίηση στην Αθήνα, λεωφορεία θα αναχωρήσουν στις 9 π.μ., από το πάρκο Βούρκου της Χαλκίδας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Σημαντική πρωτοβουλία διεκδίκησης για επαναφορά των ΣΣΕ

Τριάντα Ομοσπονδίες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, όπως και Εργατικά Κέντρα πήραν την προηγούμενη βδομάδα μια σημαντική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη της πάλης των σωματείων, για τη διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς, για το ξήλωμα του αντεργατικού πλαισίου που ακυρώνει τις ΣΣΕ.

Στο πλαίσιο αυτό επεξεργάστηκαν πρόταση νόμου για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, και την καταθέτουν σε όλα τα σωματεία της χώρας για να τη στηρίξουν. Παράλληλα απευθύνονται σε όλα τα σωματεία και όλους τους εργαζόμενους, σε κάθε κλάδο, για να συζητήσουν και να οργανώσουν ένα μεγάλο αγωνιστικό μέτωπο πάλης.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνουν στο κάλεσμά τους, «η απάντηση σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι ο αγώνας με επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες. Δεν θα μας σώσει καμία κυβέρνηση, κανένας από όλους αυτούς που χτύπησαν κατακτήσεις και δικαιώματα, που είναι συνένοχοι στο έγκλημα απέναντι στη ζωή μας».

Σε αυτήν τη βάση, καλούν όλα τα σωματεία να συζητήσουν το εξής πλαίσιο πάλης:

  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που υπονομεύουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας.
  • 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Οχι στην 6ήμερη εργασία, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης, στην απλήρωτη εργασία και τις απλήρωτες υπερωρίες, στη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας.
  • Αυξήσεις στους μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό. Επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ, κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ.
  • Αύξηση 20% στους δημοσίους υπαλλήλους. Επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο, χορήγηση όλων των μισθολογικών κλιμακίων, κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού στη μισθολογική εξέλιξη ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσης.
  • Επαναφορά κατακτήσεων όπως οι τριετίες, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου 2012 - 2023, η μετενέργεια και η συρροή, η αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης, η κυριακάτικη αργία, η πληρωμή υπερωριών.
  • Ουσιαστική προστασία των εργαζόμενων γυναικών και της μητρότητας μέσα από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Να γίνει υποχρεωτικά καθολική η εφαρμογή του επιδόματος γάμου στο 10%.
  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους και χωρίς προϋποθέσεις, στο 80% του μισθού.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις. Επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης. Ενσωμάτωση της «προσωπικής διαφοράς» και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Καμία σύνταξη κάτω από 80% του μισθού.
  • Μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.
  • Προστασία των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.
Κινητοποίηση σήμερα για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα

Στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα Τρίτη στις 12 μ. στο υπουργείο Οικονομικών (Νίκης 5-7) πραγματοποιούν οι Σύλλογοι Εργαζομένων ΕΛΓΟ «Δήμητρα», ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ και ΕΜΣΤ, απαιτώντας την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την οποία μπλοκάρει το υπουργείο.

Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις του νόμου για τη σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έχουν προχωρήσει «σε συλλογικές συμφωνίες με τις διοικήσεις των φορέων στους οποίους εργάζονται» και αυτές έχουν εγκριθεί «από τις οικονομικές υπηρεσίες των εποπτευόντων υπουργείων», όμως «με τυπικές και ανυπόστατες προφάσεις απορρίφθηκαν από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Με αυτά τα απαράδεκτα δεδομένα ως αφορμή, ενώνουμε τη φωνή μας απέναντι στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

Ακόμα, οι τέσσερις σύλλογοι καταγγέλλουν τη μισθολογική καθήλωση σε εποχές που η ακρίβεια καλπάζει, ζητάνε αυξήσεις στους μισθούς οι οποίες να καλύπτουν τον πληθωρισμό, γνήσιες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων κ.ο.κ.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Νέο εργατικό «ατύχημα» με ακρωτηριασμό εργαζόμενου σε εκκοκκιστήριο

Ανήκει στην ίδια εταιρεία, όπου πριν μια βδομάδα σκοτώθηκε η νεαρή εργάτρια στη Λάρισα

Από την παρέμβαση στην επιχείρηση για το νέο «ατύχημα»
Από την παρέμβαση στην επιχείρηση για το νέο «ατύχημα»
Το μακελειό δίχως τέλος στους χώρους δουλειάς συνεχίζεται. Αυτήν τη φορά είχαμε την Παρασκευή τον σοβαρό τραυματισμό εργαζόμενου, που έχασε το χέρι του σε εκκοκκιστήριο της Καρδίτσας. Μάλιστα πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά «ατύχημα» μέσα σε 15 μέρες, στα εκκοκκιστήρια της ίδιας εταιρείας. Υπενθυμίζεται πως είχε προηγηθεί το θανατηφόρο δυστύχημα πριν μια βδομάδα σε εκκοκκιστήριο της Λάρισας, όπου εργαζόμενη μητέρα 2 ανήλικων παιδιών δέχτηκε χτύπημα σε πρέσα του εργοστασίου τη στιγμή που εκτελούσε εργασίες καθαριότητας μέσα στο συγκεκριμένο μηχάνημα από θυρίδα η οποία δεν είχε μηχανισμό ασφαλείας. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ο εργαζόμενος βρέθηκε στην ίδια μοίρα με αποτέλεσμα να χάσει το χέρι του.

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων σε σχέση Ιδιωτικού Δικαίου Ν. Καρδίτσας με ανακοίνωση του, αφού εκφράζει τη συμπαράστασή του στον άτυχο εργαζόμενο και στην οικογένειά του, καταγγέλλει πως «το γεγονός ότι η πρέσα βάμβακος μπορεί να λειτουργεί με ανοιχτή θυρίδα θέτει καθημερινά τη ζωή των εργαζομένων της επιχείρησης σε κίνδυνο. Δεν είναι η κακιά η ώρα, όπως θέλουν να μας πείσουν πολλοί καλοθελητές!

Τα εξαντλητικά ωράρια, τα υποστελεχωμένα πόστα, οι κακοσυντηρημένες εγκαταστάσεις, είναι βασικές αιτίες για τα ατυχήματα εν ώρα εργασίας και όχι "η κακιά η ώρα", πίσω από την οποία κρύβονται οι ευθύνες. Δεν είναι το "ανθρώπινο λάθος", όταν σήμερα υπάρχουν όλα τα μέσα και οι μέθοδοι για να ζούμε και να δουλεύουμε με ασφάλεια. Κι όταν μπροστά στο κυνήγι του κέρδους η ασφάλεια της ζωής του εργαζόμενου γίνεται κόστος!

Η έλλειψη μέτρων προστασίας, η εντατικοποίηση της εργασίας στο κόκκινο ("απελευθερωμένη" από τους δεκάδες αντεργατικούς νόμους με τα 13ωρα, εξαήμερα κ.α.) είναι φαινόμενα - "συνώνυμα" με τους περισσότερους στους χώρους δουλειάς και οδηγούν σε τραγικές καταστάσεις με θύματα τους εργαζόμενους που κυνηγούν το μεροκάματο της επιβίωσης.

Την ίδια στιγμή που όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, λύνοντας τα χέρια της εργοδοσίας, κρατούν υποστελεχωμένους και υποβαθμισμένους τους όποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς όπως την Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, που στην περιοχή μας καλύπτονται από μια υπηρεσία για τους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας για όλους τους χώρους δουλειάς στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα!».

Το Σωματείο πραγματοποίησε παρέμβαση έξω από το εκκοκκιστήριο το απόγευμα της Κυριακής, απαιτώντας από την Επιθεώρηση Ασφαλείας και Υγείας και από την Επιθεώρηση Εργασίας να πραγματοποιήσει όλους τους απαραίτητους ελέγχους σε όλα τα εκκοκκιστήρια της περιοχής. Ταυτόχρονα, κάλεσε τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ