ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Οχτώβρη 2024
Σελ. /32
«Δυτικές» διαβουλεύσεις πάνω στο «σχέδιο νίκης» που κλιμακώνει τη σύγκρουση

Ενώ το ευρωατλαντικό στρατόπεδο προειδοποιεί με «επέκταση του πολέμου προς την Ασία» αν Βορειοκορεάτες στρατιώτες πολεμήσουν για τη Ρωσία

Από τη χτεσινή συνάντηση του Ζελένσκι με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας

Press Service Of The President

Από τη χτεσινή συνάντηση του Ζελένσκι με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας
Το Κίεβο επισκέπτονται «Δυτικοί» αξιωματούχοι για διαβουλεύσεις πάνω σε σημεία του «σχεδίου νίκης», που οδηγεί σε παραπέρα κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ σε ένα τέτοιο φόντο εντείνονται οι «δυτικές» κατηγορίες για Βορειοκορεάτες στρατιώτες που ετοιμάζονται να πολεμήσουν στο ουκρανικό μέτωπο στο πλευρό της Ρωσίας.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν, έφτασε χτες στην ουκρανική πρωτεύουσα, όπου υπογράμμισε ξανά την υποστήριξη των ΗΠΑ, ανακοινώνοντας στρατιωτικό πακέτο 400 εκατ. δολαρίων, που περιλαμβάνει πρόσθετα πυρομαχικά, τεθωρακισμένα οχήματα και αντιαρματικά όπλα. Συναντήθηκε με τον Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, και τον ομόλογό του, Ρ. Ουμέροφ.

Οι δύο υπουργοί Αμυνας θα εξετάσουν το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, το πρώτο σημείο του «σχεδίου νίκης», ισχυρίστηκε το Κίεβο. Ο Ζελένσκι ζητά άμεσα πρόσκληση της Ουκρανίας για ένταξη, ακόμη και χωρίς χρονοδιάγραμμα.

Οι υπουργοί Αμυνας του G7 αρκέστηκαν να υποστηρίξουν τη «μη αναστρέψιμη πορεία της Ουκρανίας προς την πλήρη ευρωατλαντική ενσωμάτωση, περιλαμβανομένης της ένταξης στο ΝΑΤΟ». Παράλληλα, ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν «στρατιωτική βοήθεια βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» στην Ουκρανία για τη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, δήλωσε χτες ότι συζήτησε με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας στο Κίεβο τα θέματα της αντιαεροπορικής άμυνας και των πληγμάτων σε βάθος εντός της Ρωσίας. «Επιπλέον εστιάσαμε στις προσπάθειες για την αύξηση της παραγωγής επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), πυραύλων Κρουζ, βλημάτων πυροβολικού και συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας», έγραψε ο Ζελένσκι.

Νωρίτερα, ο Λ. Οστιν, μετά τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, την περασμένη βδομάδα, είχε δηλώσει ότι «η Ουκρανία θα πρέπει να χτυπήσει βαθιά στο ρωσικό έδαφος με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς που έχει», καθώς «το κόστος ενός κατευθυνόμενου πυραύλου υψηλής ακρίβειας σε ορισμένες περιπτώσεις είναι κοντά στο 1 εκατ. δολάρια, ανάλογα με τον τύπο. Οι Ουκρανοί μπορούν να κατασκευάσουν drones σε μεγάλες ποσότητες και με χαμηλό κόστος», είπε ο Οστιν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι δεν υπάρχει συναίνεση για την παροχή στην Ουκρανία όπλων μεγάλου βεληνεκούς και χτυπήματα στη ρωσική ενδοχώρα.

«Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει συναίνεση για όπλα μεγάλου βεληνεκούς», δήλωσε στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με τον καγκελάριο, Ολ. Σολτς, αλλά και με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, τον Βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ.

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έχουν δώσει στο Κίεβο οι ΗΠΑ (ATACMS) και η Βρετανία με τη Γαλλία («Storm Shadow» / SCALP-EG), ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχουν δοθεί από τη Γερμανία («Taurus»).

Την Κυριακή επισκέφτηκε το Κίεβο και ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν - Νοέλ Μπαρό, όπου είχε συνομιλίες με τον εκεί ομόλογό του, Αντριι Σιμπίχα, σχετικά με το «σχέδιο νίκης» και τη δεύτερη διάσκεψη «για την ειρήνη» που θέλει να οργανώσει η Ουκρανία.

«Μια νίκη της Ρωσίας θα επιβεβαίωνε τον νόμο του ισχυρότερου και θα βύθιζε την παγκόσμια τάξη στο χάος, γι' αυτό ακριβώς στις συζητήσεις μας (...) πρέπει να επιτρέψουμε την προώθηση του σχεδίου ειρήνης του Προέδρου Ζελένσκι», δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά του, ο Σιμπίχα δήλωσε ότι συζήτησε για «επιπρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να υλοποιηθεί το σχέδιο νίκης», υπογραμμίζοντας τη στήριξη της Γαλλίας στον «δρόμο προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Νέες κατηγορίες για Βορειοκορεάτες στρατιώτες

Παράλληλα φουντώνουν οι κατηγορίες της «Δύσης» για Βορειοκορεάτες στρατιώτες που ετοιμάζονται να πολεμήσουν στο πλευρό του ρωσικού στρατού κατά της Ουκρανίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή στη Σεούλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποστολή, σύμφωνα με τη Σεούλ, στρατευμάτων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία προκειμένου να αναπτυχθούν στην Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο «Yonhap».

Η Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας δήλωσε την περασμένη βδομάδα ότι η Βόρεια Κορέα απέστειλε 1.500 μέλη των Ειδικών της Δυνάμεων στη ρωσική Απω Ανατολή για να εκπαιδευτούν και να εγκλιματιστούν σε τοπικές στρατιωτικές βάσεις, τα οποία πιθανόν θα αποσταλούν να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρέσβης στη Σεούλ, Γκ. Ζινόβιεβ, συναντήθηκε με τον Α' αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, Κιμ Χονγκ-κιουν. Η συνεργασία της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα «δεν στρέφεται» εναντίον της Σεούλ, είπε ο Ρώσος πρέσβης.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δεν επιβεβαίωσε τις αναφορές ότι τα στρατεύματα της Βόρειας Κορέας πολεμούν για τη Ρωσία, αλλά εάν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε «θα σηματοδοτεί μια επικίνδυνη εξέλιξη στον ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας».

Θα ήταν «εξαγωγή του πολέμου προς την Ασία»

Η αποστολή στρατιωτών από τη Βόρεια Κορέα προς υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία θα ήταν «μια σημαντική κλιμάκωση», προειδοποίησε και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι είχε συνομιλίες με τον Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο, Γιουν Σουκ Γιολ, «για τη στενή συνεργασία ανάμεσα στο NATO και τη Σεούλ, τη βιομηχανική συνεργασία στον τομέα της Αμυνας και τη διασυνδεδεμένη ασφάλεια Ευρώπης - Ατλαντικού και Ινδικού - Ειρηνικού».

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας αναμένει μια «ισχυρή αντίδραση» από τους «εταίρους», καθώς «υπάρχουν άφθονα στοιχεία από δορυφόρους και βίντεο που αποδεικνύουν ότι η Βόρεια Κορέα δεν στέλνει μόνο εξοπλισμό στη Ρωσία, αλλά και στρατιώτες για να ετοιμαστούν για ανάπτυξη». Πληροφορίες από τη Νότια Κορέα ανέφεραν απόφαση της Βόρειας Κορέας να στείλει στην Ουκρανία έως και 12.000 στρατιώτες.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ εκτίμησε ότι τα νέα αυτά θα ήταν «εξαιρετικά σοβαρά», εφόσον επιβεβαιωθούν, διότι έτσι «η σύρραξη θα εισερχόταν σε μια νέα φάση, μια φάση προς περαιτέρω κλιμάκωση» και «εξαγωγή από τη Ρωσία του πολέμου προς την Ασία».

«Δεν μιλάμε για μισθοφόρους (...) μιλάμε για στρατιωτικές μονάδες της Βόρειας Κορέας που θα εμπλακούν», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ουκρανός ΥΠΕΞ - επιχειρώντας να διαχωρίσει τη συμμετοχή χιλιάδων μισθοφόρων στον πόλεμο, και στα δύο αντίπαλα στρατόπεδα. Εκανε λόγο για μια «τεράστια απειλή κλιμάκωσης» και έναν κίνδυνο ο πόλεμος «να ξεπεράσει τα τωρινά σύνορα».

Εκατέρωθεν σφυροκόπημα με drones

Στο πεδίο, η Μόσχα ανακοίνωσε την κατάληψη μιας ακόμη κοινότητας στο Ντονέτσκ, ενώ το Σαββατοκύριακο σφυροκόπησε με drones το Κίεβο, σε μια προσπάθεια να «εξαντλήσει» την ουκρανική αεράμυνα.

Την Κυριακή το βράδυ, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν κύματα drones εναντίον του Κιέβου, με την ουκρανική αεράμυνα να ισχυρίζεται πως κατέρριψε τα 59 από τα 116, ενώ έχασε τα ίχνη 45 drones που πιθανόν κατέπεσαν σε ουκρανικό έδαφος μετά την ενεργοποίηση μέτρων ηλεκτρονικού πολέμου.

Συντρίμμια κατέπεσαν σε τρεις συνοικίες του Κιέβου, προκαλώντας ζημιές σε οροφές και προσόψεις κτιρίων και κόβοντας καλώδια του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

Στο Χάρκοβο, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 12 άνθρωποι όταν η πόλη βομβαρδίστηκε την Κυριακή τη νύχτα.

Το Σάββατο είχαν προηγηθεί εκτεταμένες αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Κιέβου και της δυτικής περιφέρειας του Λβιβ, τραυματίζοντας τουλάχιστον 17 ανθρώπους.

Η Ρωσία κατέρριψε 110 ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου πάνω από τη Μόσχα και άλλες περιφέρειες, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας, ενώ άλλα 18 ουκρανικά drones καταρρίφθηκαν την Κυριακή.

Το ρωσικό κανάλι SHOT στο «Telegram» μετέδωσε ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιχείρησαν να πλήξουν την κρατική επιχείρηση «Ya. M. Sverdlov» στην πόλη Τζερζίνσκ της περιφέρειας Νίζνι Νόβγκοροντ, περίπου 400 χλμ. ανατολικά της Μόσχας. Το εργοστάσιο είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές εκρηκτικών που χρησιμοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις στον πόλεμο, στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από ΗΠΑ και ΕΕ.

Επίσης χτυπήθηκε με ουκρανικό drone η βιομηχανική ζώνη της πόλης Τζερζίνσκ.

Ανταλλαγή 95 αιχμαλώτων

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αντάλλαξε 95 Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου με τον ίδιο αριθμό Ρώσων αιχμαλώτων, έπειτα από διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

Η ανταλλαγή δεν είχε επιβεβαιωθεί μέχρι χτες από τις ουκρανικές αρχές.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας σε ανάρτησή του ανέφερε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες που επέστρεψαν, υποβλήθηκαν σε ιατρικούς ελέγχους στη Λευκορωσία.

Τα δύο στρατόπεδα έχουν ήδη ανταλλάξει εκατοντάδες αιχμαλώτους από τότε που άρχισε η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φλεβάρη του 2022, μετά από συμφωνίες η διαπραγμάτευση των οποίων έγινε μέσω των ΗΑΕ, της Σαουδικής Αραβίας ή της Τουρκίας.

Η τελευταία ανταλλαγή ήταν τον περασμένο μήνα, και αφορούσε 206 κρατούμενους από κάθε πλευρά.

Νωρίτερα χτες, οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι ανέκτησαν τις σορούς 501 Ουκρανών στρατιωτών και η Ρωσία ανακοίνωσε πως ανέκτησε ως αντάλλαγμα τις σορούς 89 στρατιωτών.

Ξεκινά σήμερα η Σύνοδος Κορυφής των BRICS

Διεθνή θέματα, όπως η κλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, περιλαμβάνονται στην ατζέντα των συμμετεχόντων στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS που θα πραγματοποιηθεί στη ρωσική πόλη Καζάν από σήμερα έως την Πέμπτη, ανακοίνωσε χτες το Κρεμλίνο.

«Η ατζέντα θα περιλαμβάνει επείγοντα διεθνή ζητήματα, ιδιαίτερα την κλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, καθώς και την αλληλεπίδραση μεταξύ των χωρών BRICS και του Παγκόσμιου Νότου για βιώσιμη ανάπτυξη», ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, «θα έχει διμερείς συναντήσεις με όλους σχεδόν τους ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής».

Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν δεκάδες ηγέτες, όπως της Κίνας, της Ινδίας, του Ιράν, της Τουρκίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και άλλων, γεγονός που σηματοδοτεί μια ισχυρή διπλωματική στήριξη στη ρωσική ηγεσία και στέλνει μηνύματα προς ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Στις εργασίες της συνόδου στο Καζάν αναμένεται επίσης να παραβρεθούν ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, και η Βραζιλιάνα πρόεδρος της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας, Ντίλμα Ρούσεφ.

Η Σύνοδος Κορυφής των BRICS «μπορεί να γίνει το σημαντικότερο διπλωματικό γεγονός που διοργανώθηκε ποτέ στη Ρωσία», σύμφωνα με το Κρεμλίνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ