ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2024
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Στο κενό ο αυταρχισμός της κυβέρνησης, σε πανεκπαιδευτική μετατράπηκε η σημερινή απεργία!

Η κυβέρνηση έσυρε στα δικαστήρια και έβγαλε παράνομη την απεργία της ΔΟΕ! Με απεργιακό συντονισμό η απάντηση στην απόπειρα φίμωσης

Σε πανεκπαιδευτική μετατρέπεται και ...επίσημα πλέον η σημερινή απεργία που είχε προκηρύξει η ΔΟΕ και στήριζαν δεκάδες τοπικές ΕΛΜΕ. Μια απόφαση που ήρθε μετά την αθλιότητα της κυβέρνησης, η οποία έσυρε στα δικαστήρια την Διδασκαλική Ομοσπονδία, βγάζοντας την απεργία της παράνομη.

Ετσι, με την απεργιακή κινητοποίηση και τα συλλαλητήρια που αγκαλιάζουν απ' άκρη σ' άκρη όλη τη χώρα, οι εκπαιδευτικοί δυναμώνουν τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή, και αντιδρούν στην επιχείρηση να χτυπηθεί το δικαίωμα στην απεργία.

Σημειώνεται ότι χτες, παραμονή της απεργίας που είχε προκηρύξει η ΔΟΕ, το υπουργείο Παιδείας προσέφυγε στα δικαστήρια για να κριθεί παράνομη, κάτι που τελικά έγινε με τις γνωστές fast track διαδικασίες από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

«Η απεργία, μαζί με τις πάνω από 50 απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα στις 23 Οκτώβρη 2024, θα γίνει κανονικά», είχε δηλώσει από την πρώτη στιγμή το ΔΣ της ΔΟΕ, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή αθλιότητα της κυβέρνησης».

Και έτσι σήμερα εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προχωρούν σε 24ωρη απεργία, η οποία αποφασίστηκε από την ΑΔΕΔΥ, σε μια άμεση απάντηση - καταγγελία της ποινικοποίησης των αγώνων και του αυταρχισμού.

Οι εκπαιδευτικοί ακόμα πιο δυναμικά διεκδικούν αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης, ενάντια στους μισθούς εξαθλίωσης και στην ακρίβεια, να ζουν αξιοπρεπώς από τον μισθό τους, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να κατοχυρώνει κρίσιμα εργασιακά δικαιώματα, ίσα για μόνιμους και αναπληρωτές. Ζητούν να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι όροι με τους οποίους οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί προσπαθούν να μορφώσουν τα παιδιά, σε σύγχρονα ασφαλή κτίρια, με κάλυψη όλων των αναγκών, με μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, κόντρα στις συγχωνεύσεις.

Δυναμώνουν τον αγώνα ενάντια στην κατηγοριοποίηση με όχημα την «αξιολόγηση», ενάντια στα πειθαρχικά, στις διώξεις και στον εντεινόμενο αυταρχισμό που εκφράστηκε και με τη χτεσινή προσφυγή κατά της απεργίας. «Οι εκπαιδευτικοί, όπως είμαστε καθημερινά στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη μόρφωση των παιδιών (κάτι το οποίο επ' ουδενί δεν ισχύει για το υπουργείο "Παιδείας"), έτσι και τώρα θα υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στην απεργία, στην οργάνωση και διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας, στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή!», σημειώνει η ΔΟΕ.

Η απόπειρα φίμωσης των δασκάλων του λαού δεν θα περάσει!

«Δεν θα περάσει το ρεσιτάλ αυταρχισμού και τρομοκρατίας της κυβέρνησης απέναντι στους εκπαιδευτικούς που ζητούν τα αυτονόητα: Αυξήσεις στους μισθούς για να σταματήσει το αίσχος των πρωτοδιόριστων αναπληρωτών των 776 ευρώ. Για να σταματήσει το αίσχος των συναδέλφων να κοιμούνται στα αμάξια. Για να υπάρχει ασφαλές σχολείο και να μην πέφτουν τα ταβάνια στα κεφάλια των παιδιών μας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, το οποίο αναφορικά με την προσφυγή κατά της απεργίας σημειώνει:

«Αντί η κυβέρνηση να δώσει λύση σε αυτά τα κρίσιμα προβλήματα, επιλέγει να σέρνει στα πειθαρχικά τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς που αρνούνται την απαράδεκτη και αντιεπιστημονική "αξιολόγηση" παλεύοντας για να υπάρχει ολόπλευρη μόρφωση και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των μαθητών.

Αντί η κυβέρνηση να αυξήσει την κρατική χρηματοδότηση για την Παιδεία, χρηματοδοτεί όλο και περισσότερο την εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους και την εμπλοκή της στην ανθρωποσφαγή του Παλαιστινιακού λαού.

Δεν θα περάσει η νέα αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης. Καλούμε όλα τα συνδικάτα της χώρας να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους σε όποιον αγωνίζεται (...) Στηρίζουμε όλους τους κλάδους που βγαίνουν στην απεργία, τους εκπαιδευτικούς, τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και τους εργαζόμενους στον επισιτισμό, τους ναυτεργάτες, τους λιμενεργάτες, τους μεταλλεργάτες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, τους διανομείς, τους οικοδόμους. Δυναμώνουμε τον απεργιακό ξεσηκωμό για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, για Συλλογικές Συμβάσεις, για αυξήσεις στους μισθούς. Για αποκλειστικά δημόσια Υγεία και Παιδεία και όχι για του πολέμου τα σφαγεία».

Τη στήριξή τους στη σημερινή απεργία των εκπαιδευτικών εκφράζουν μια σειρά από συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλη τη χώρα καταγγέλλοντας την απαγόρευση και ποινικοποίηση της πάλης. Μεταξύ άλλων το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής που επίσης απεργεί σήμερα, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας κ.ά.

Απεργιακά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα

Σε όλη τη χώρα, σε μεγάλες πόλεις και νησιά, διοργανώνονται σήμερα πανεκπαιδευτικά απεργιακά συλλαλητήρια:

Αθήνα, 12 μ. Προπύλαια

Θεσσαλονίκη, 11.30 π.μ. Αγαλμα Βενιζέλου

Πάτρα, 11 π.μ. Εργατικό Κέντρο

Αγρίνιο, 11 π.μ. κεντρική πλατεία

Αγιος Νικόλαος, 11 π.μ. κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 11.30 π.μ. Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Αρτα, 12 μ. πλατεία Κιλκίς

Βέροια, 11 π.μ. πλατεία Δημαρχείου

Βόλος, 11 π.μ. Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας

Γιάννενα, 12 μ. Περιφέρεια Ηπείρου

Γρεβενά, 11 π.μ. κεντρική πλατεία

Δράμα, 11.30 π.μ. νομαρχία

Εδεσσα, 12 μ. Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας

Ζάκυνθος, 11.30 π.μ. κτίριο της ΠΕ (παλιά νομαρχία)

Ηγουμενίτσα, 11.30 π.μ. πλατεία Δημαρχείου

Ηράκλειο, 11 π.μ. πλατεία Ελευθερίας

Ικαρία, 12 μ. πλατεία Ευδήλου

Ιεράπετρα, 11 π.μ. κεντρική πλατεία

Καβάλα, 11 π.μ. νομαρχία

Καλαμάτα, 11.30 π.μ. παλιό δημαρχείο (Αριστομένους)

Κάλυμνος, 11 π.μ. επαρχείο

Καρδίτσα, 12 μ. κεντρική πλατεία

Καστοριά, 12 μ. κτίριο της ΠΕ (πρώην νομαρχία)

Κατερίνη, 11 π.μ. κεντρική πλατεία

Κέρκυρα, 12 μ. Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Κεφαλονιά, 11 π.μ. «Σπίτι του Δασκάλου»

Κιάτο, 11.30 π.μ. κεντρική πλατεία

Κιλκίς, 10.30 π.μ. Εργατικό Κέντρο

Κομοτηνή, 12 μ. κεντρική πλατεία

Κως, 12 μ. επαρχείο

Λάρισα, 11.30 π.μ. πλατεία Ταχυδρομείου

Λήμνος, 12 μ. πλατεία ΟΤΕ (Μύρινα)

Μύκονος, 12 μ. δημαρχείο

Μυτιλήνη, 12 μ. Περιφερειακή Διεύθυνση

Νάξος, 11.30 π.μ. πλατεία Πρωτοδικείου

Ναύπλιο, 12 μ. Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Ξάνθη, 12 μ. κεντρική πλατεία

Πέλλα, 12 μ. ΔΙΠΕ

Πρέβεζα, 11 π.μ. «Θεοφάνειο»

Πύργος, 12 μ. πλατεία Δικαστηρίων

Ρέθυμνο, 12 μ. δημαρχείο

Ρόδος, 11.30 π.μ. Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Σάμος, 12 μ. πλατεία Πυθαγόρα

Σαντορίνη, 12 μ. πλατεία Φηρών

Σητεία, 11 π.μ. κεντρική πλατεία

Σπάρτη, 10 π.μ. Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Σύρος, 11.30 π.μ. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Νότιου Αιγαίου

Τρίκαλα, 11 π.μ. κεντρική πλατεία

Φλώρινα, 12 μ. πλατεία Μόδη

Χανιά, 11.30 π.μ. πλατεία Δημοτικής Αγοράς

Χίος, 11 π.μ. «Οίκος του Διδασκάλου»

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους εκπαιδευτικούς και την απεργία τους

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών να κηρύξει παράνομη την απεργία της ΔΟΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ, που έχει κυριολεκτικά στήσει "φάμπρικα" διώξεων και απαγόρευσης απεργιών, αφού μετά από αγωγή του υπ. Παιδείας κρίθηκε παράνομη η προκηρυγμένη για τις 23 Οκτώβρη απεργία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

Οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί ζητούν τα αυτονόητα, προσλήψεις προσωπικού, αυξήσεις στους άθλιους μισθούς και εναντιώνονται, μαζί με τους γονείς και τους μαθητές, στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων και τμημάτων, την υποχρηματοδότηση και την πολιτική της παραπέρα εμπορευματοποίησης της Παιδείας.

Το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς που, με τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών τους οργάνων, θα δώσουν αύριο αποφασιστικό "παρών" για την επιτυχία της απεργίας και απάντηση στον αυταρχισμό της κυβέρνησης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ