ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2024
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να σταματήσουν η καταστολή προσφύγων και μεταναστών και οι πυροβολισμοί από λιμενικούς

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφορικά με τις κυβερνητικές ευθύνες για την καταστολή μεταναστών και προσφύγων στο Αιγαίο κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Νίκος Παπαναστάσης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Λεωνίδας Στολτίδης, Μανώλης Συντυχάκης.

Η Επίκαιρη Ερώτηση κατατέθηκε με αφορμή τον θάνατο μετανάστη από τα πυρά του Λιμενικού Σώματος ανοιχτά της Σύμης, στα τέλη Αυγούστου φέτος, για τον οποίο το ΚΚΕ απαιτεί «να διερευνηθεί πλήρως και να αποδοθούν οι ευθύνες».

Στην Ερώτηση που κατατέθηκε επισημαίνονται τα εξής: «Ο θάνατος μετανάστη από τα πυρά του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ - ΕΛΑΚΤ) ανοιχτά της Σύμης πρέπει να διερευνηθεί πλήρως και να αποδοθούν οι ευθύνες. Η προσπάθεια να παρουσιαστεί σαν "μια παράπλευρη απώλεια ενός επιχειρησιακού επεισοδίου στον πόλεμο κατά των διακινητών" πρέπει να αποκρουστεί, όταν μάλιστα στο σκάφος επέβαιναν ανήλικα παιδιά! Το "επεισόδιο" αυτό δεν είναι ένα μεμονωμένο συμβάν, αλλά το αποτέλεσμα της άγριας και βάρβαρης πολιτικής ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων σε βάρος των ξεριζωμένων μεταναστών και προσφύγων, που μάλιστα εντείνεται με το νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Ασυλο. Πάνω στο έδαφος αυτής της πολιτικής δρουν τα εγκληματικά κυκλώματα των διακινητών.

Είναι αυτονόητη η ευθύνη της κυβέρνησης, του υπουργείου Ναυτιλίας και του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος. Η προσπάθεια των άοπλων ναυαγών, ξεριζωμένων να προσεγγίσουν τα ελληνικά ύδατα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν εισβολή και επίθεση στην κυριαρχία της χώρας. Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να δίνεται διαταγή για πυροβολισμούς προς τα - αντικειμενικώς - επισφαλή πλωτά μέσα που χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες, πολύ περισσότερο στοχεύοντας τους ίδιους.

Οι ίδιοι οι λιμενικοί οφείλουν να προστατεύουν τον εαυτό τους απέχοντας από τους βάρβαρους κι εγκληματικούς κανόνες εμπλοκής που επιβάλλει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση. Κανένας άνθρωπος καλής θέλησης, και οι λιμενικοί, δεν νοείται σε καμιά περίπτωση να στοχεύει, να πυροβολεί, ακόμη και να προβαίνει σε επικίνδυνους ελιγμούς απέναντι σε γυναίκες, ανήλικα, πρόσφυγες και κατατρεγμένους μετανάστες.

Μόνη απάντηση είναι η πάλη ενάντια στη βαρβαρότητα των πολέμων και του ξεριζωμού, η πάλη για την προστασία όλων των ανθρώπων, των μεταναστών και προσφύγων, σε σύγκρουση με την πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, τι μέτρα θα πάρει άμεσα, ώστε να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά πυροβολισμοί και άλλες επικίνδυνες ενέργειες απέναντι σε άοπλους μετανάστες και πρόσφυγες, που βάζουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα».

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ ΧΑΝΙΩΝ
ΟΧΙ στους πυλώνες υψηλής τάσης

Διαμαρτυρία στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης

Από τη διαμαρτυρία των κατοίκων
Από τη διαμαρτυρία των κατοίκων
Για άλλη μια φορά δεκάδες κάτοικοι και φορείς του Αποκόρωνα Χανίων, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης τη Δευτέρα, διατράνωσαν την κατηγορηματική αντίθεση του λαού της περιοχής στο σχεδιαζόμενο έργο του ΑΔΜΗΕ για την εναέρια ηλεκτρική διασύνδεση Χανιά - Δαμάστας, μήκους 101,3 χλμ. Το έργο προβλέπει τοποθέτηση πυλώνων ύψους 33 μ. ο καθένας στον ημιορεινό Αποκόρωνα και στο Ρέθυμνο, με κατάληξη τη Δαμάστα Ηρακλείου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Φορέων Αποκόρωνα ξεκαθάρισαν ότι ο λαός της περιοχής είναι αντίθετος στην υλοποίηση του έργου, έχοντας αναδείξει όλο το προηγούμενο διάστημα το καταστροφικό αποτέλεσμα για το περιβάλλον και τους κατοίκους. Τόνισαν ότι δεν θα παραδώσουν τον τόπο τους στους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας, αντίθετα απαιτούν να προστατευτούν το περιβάλλον, η υγεία των κατοίκων, ο ίδιος ο τόπος όπου ζουν και η γη που καλλιεργούν από γενιά σε γενιά. Και κάλεσαν την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να απορρίψει την Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων του έργου και να συνταχθεί με τον λαό.

Στο πλευρό των κατοίκων στάθηκε για άλλη μια φορά το ΚΚΕ, με τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του Κόμματος και βουλευτή Ηρακλείου, και τον Αλέκο Μαρινάκη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κρήτης και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης, οι οποίοι έδωσαν το «παρών». Ο βουλευτής του ΚΚΕ και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με τις τοποθετήσεις τους ξεσκέπασαν τον πρόεδρο και την πλειοψηφία της επιτροπής, την προσπάθειά τους με πονηριές και τεχνάσματα να αποσπάσουν τη συγκατάθεση των κατοίκων. Επέμειναν στην πάγια, ξεκάθαρη πρόταση - θέση που είχε διατυπώσει και στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής ο Αλ. Μαρινάκης: «Απόρριψη της μελέτης στο σύνολό της και απαίτηση να σχεδιαστεί η υλοποίηση του έργου με υπογειοποίηση ή πόντιση του καλωδίου, ως τις μόνες λύσεις που εξυπηρετούν την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και ασφάλειας των κατοίκων, την προστασία της αγροτικής γης. Δεν παζαρεύουμε καμία άλλη λύση σε αυτό το ζήτημα! Σήμερα υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και οι τεχνικές δυνατότητες να πραγματοποιηθούν και τα πιο δύσκολα έργα. Οι μάσκες έπεσαν!».

Πρόσθεσε δε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ότι «η πρόταση της περιφερειακής αρχής, δηλαδή της κυβέρνησης και του ΑΔΜΗΕ, η οποία πλειοψήφησε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος με τις ψήφους των συμβούλων των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, δεν έχει καμία σχέση με τα δίκαια αιτήματα και τις διεκδικήσεις του λαού. Η πλειοψηφία των συμβούλων της περιφερειακής αρχής επικύρωσε το σχεδιαζόμενο έργο του ΑΔΜΗΕ, χωρίς να ενδιαφέρεται για τα λαϊκά στρώματα, την καταστροφή του φυσικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος περιβάλλοντος, της αγροτικής παραγωγής, την υγεία των κατοίκων και τόσα άλλα».

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Μετά την πανώλη εμφάνιση και ευλογιάς στην ορεινή Κορινθία!

Μέτρα στήριξης τώρα απαιτεί η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις με τραγικές συνέπειες για τους κτηνοτρόφους φαίνεται ότι παίρνει η εξάπλωση ζωωνόσων σε κοπάδια αιγοπροβάτων στην ορεινή Κορινθία. Μετά τα απανωτά κρούσματα πανώλης που έχουν οδηγήσει στη θανάτωση χιλιάδων ζώων μέχρι σήμερα, εμφανίστηκε κρούσμα ευλογιάς σε κτηνοτροφική μονάδα στη Στυμφαλία, όπως αναφέρει με Ερώτησή της προς την περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η εξάπλωση της πανώλης σε Φενεό και Στυμφαλία και η εμφάνιση της ευλογιάς στην ίδια περιοχή (πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα που καταγράφεται, μετά την περιοχή του Εβρου), αποκαλύπτει την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης εξάπλωσης των ζωωνόσων, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες κτηνιατρικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου εδώ και πολλά χρόνια έχουν αποψιλωθεί από επιστημονικό, τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό, οι ελλείψεις σε κτηνιάτρους και αντίστοιχες ειδικότητες είναι μεγάλες, με αποτέλεσμα οι κτηνίατροι και το υπόλοιπο προσωπικό, τόσο στο πεδίο όσο και στα εργαστήρια να δίνουν τη μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες, εξαντλημένοι από την τραγική υποστελέχωση και την έλλειψη μέσων και διοικητικής υποστήριξης», αναφέρουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκος Κουτουμάνος και Γιάννης Κελλάρης, επισημαίνοντας πως η κατάσταση οδηγεί και σε ελλείψεις για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των κρουσμάτων, την ιχνηλάτηση στα υπόλοιπα κοπάδια.

Τονίζουν πως οι κτηνοτρόφοι στην ορεινή Κορινθία είναι σε απόγνωση, τόσο όσοι αναγκάστηκαν να θανατώσουν όλα τους τα ζώα (δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη), όσο και όσοι έχουν υποστεί απώλεια εισοδήματος λόγω της αναγκαστικής καραντίνας. Την ίδια ώρα όσοι υποχρεώνονται σε σταυλισμό των ζώων τους για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχουν καμιά κρατική στήριξη (προμήθεια ζωοτροφών κ.ά.), επωμιζόμενοι δυσβάστακτο κόστος.

«Κυβέρνηση και Περιφέρεια έχουν μεγάλες ευθύνες, όχι μόνο γιατί κάθε μέρα που περνά αποκαλύπτεται η γύμνια του κράτους για την προστασία από επικίνδυνες ζωονόσους, αλλά και γιατί υλοποιούν και εφαρμόζουν την πολιτική που ευθύνεται για αυτήν την κατάσταση. Την Κοινή Αγροτική Πολιτική που συναποφασίζεται από τις κυβερνήσεις σε επίπεδο ΕΕ και η οποία έχει κάνει την Ελλάδα "ξέφραγο" αμπέλι με τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και κτηνοτροφικού κεφαλαίου, ευνοώντας τις συνθήκες διασποράς μολυσματικών ασθενειών».

Μεταξύ άλλων, απαιτούν πλήρη αποκατάσταση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου των πληγέντων από πανώλη και ευλογιά, πλήρεις αποζημιώσεις και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, οικονομική στήριξη για αγορά ζωοτροφών, μέτρα ατομικής προστασίας για τους κτηνοτρόφους, κατεπείγουσες διαδικασίες πρόσληψης έκτακτου προσωπικού επιστημονικού και βοηθητικού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με βάρος στην ΠΕ Κορινθίας, προγραμματισμένες προσλήψεις, να δοθεί όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός, χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας στους κτηνιάτρους και το λοιπό βοηθητικό προσωπικό, να εντατικοποιηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι στις μετακινήσεις των ζώων από ξένες χώρες στα σύνορα και όχι μόνο στον τελικό προορισμό, άμεσα μέτρα στήριξης των εργαζομένων συναφών επιχειρήσεων (γαλακτοβιομηχανίες, σφαγεία κ.ά.) που πλήττονται.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Απαιτεί μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των κατασκηνώσεων

Το θέμα της διενέργειας ελέγχων για την ασφάλεια της παραμονής των παιδιών κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των κατασκηνώσεων που βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έφερε στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφέρειας η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Αφορμή αποτέλεσε ο πνιγμός ενός 8χρονου κοριτσιού, την Τρίτη 13 Αυγούστου, σε πισίνα κατασκήνωσης, ιδιοκτησίας της εταιρείας Κατασκηνωτική Εκπαιδευτική ΑΕ στην ΠΕ Χαλκιδικής, που συντάραξε το πανελλήνιο, αλλά ταυτόχρονα ανέδειξε και σοβαρά προβλήματα στην ασφαλή λειτουργία της για τους κατασκηνωτές.

Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση είχε πολύ πρόσφατα αδειοδοτηθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (5-6-2024) και αμέσως μετά το τραγικό συμβάν ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της κατασκήνωσης για την κατασκηνωτική περίοδο 2024, ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Γ. Χαβατζάς, κάλεσε τη διοίκηση να απαντήσει:

Tι μέτρα λαμβάνει, ώστε να πραγματοποιούνται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι από τις προβλεπόμενες επιτροπές ή και από μεικτά κλιμάκια, που να καλύπτουν όλες τις πτυχές ασφάλειας της παραμονής των παιδιών (εξοπλισμός, κτίρια, τεχνικές προδιαγραφές, υγειονομικές συνθήκες, απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό κ.λπ.) κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των κατασκηνώσεων που βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Εάν οι έλεγχοι που εκτελούνται από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δύνανται να προλαμβάνουν έγκαιρα πιθανές αμέλειες ή/και παραβάσεις των παιδικών κατασκηνώσεων που σχετίζονται με την ασφάλεια των παιδιών, προς αποφυγή αντίστοιχων τραγικών γεγονότων.

Με δεδομένη τη διαπιστωμένη τραγική υποστελέχωση των αρμόδιων ελεγκτικών Υπηρεσιών της ΠΕ Χαλκιδικής καθώς και την υπέρμετρη αλλά εποχιακή πληθυσμιακή αύξησή της, είναι εφικτό να καλύπτονται οι απαραίτητοι έλεγχοι σε όλους τους τομείς και εάν έχουν γίνει ενέργειες ή εάν θα γίνουν για τη σύμφωνη με τον νόμο κάλυψη αυτών των επιτακτικών αναγκών που μόνο μόνιμο προσωπικό νομιμοποιείται να διεκπεραιώνει.

Ερωτήματα που ουσιαστικά δεν απαντήθηκαν, αφού η αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής περιέγραψε απλά πώς γίνονται οι έλεγχοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ