ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ολα έτοιμα για το 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 31 Οκτώβρη έως την Κυριακή 10 Νοέμβρη, σε φυσικούς χώρους και online.

Στο 65ο Φεστιβάλ θα προβληθούν 252 μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες στις αίθουσες «Ολύμπιον» και «Παύλος Ζάννας», στις αίθουσες του Λιμανιού «Φρίντα Λιάππα», «Τώνια Μαρκετάκη», «Τζον Κασσαβέτης» και «Σταύρος Τορνές», καθώς και στον κινηματογράφο «Μακεδονικόν». Παράλληλα, παρακολουθούμε 67 ταινίες και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr. Θα προβληθούν 22 μεγάλου μήκους και 24 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες, εκ των οποίων 18 ταινίες σε πρώτη προβολή.

Το Φεστιβάλ υποδέχεται τη Γαλλίδα βραβευμένη με Οσκαρ Ζιλιέτ Μπινός και τον Βρετανό υποψήφιο για Οσκαρ Ρέιφ Φάινς, στους οποίους θα απονεμηθεί τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος. Επίσης, διοργανώνει αφιέρωμα και απονέμει τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο στον Πάνο Χ. Κούτρα. Το Φεστιβάλ θα ανοίξει την Πέμπτη 31 Οκτώβρη με την ταινία «Maria» του Χιλιανού δημιουργού Πάμπλο Λαραΐν, με πρωταγωνίστρια την Αντζελίνα Τζολί. Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει την Κυριακή 10 Νοέμβρη με την προβολή της ταινίας «The End» του Τζόσουα Οπενχάιμερ. Ο δύο φορές υποψήφιος για Οσκαρ Ντοκιμαντέρ σκηνοθέτης θα παρευρεθεί στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ για να παρουσιάσει την ταινία του.

Παράξενα και μυστηριώδη κινηματογραφικά πλάσματα, τέρατα που κατοικούν δίπλα μας και μέσα μας πρωταγωνιστούν στο μεγάλο αφιέρωμα του 65ου Φεστιβάλ με τίτλο «Εμείς, το τέρας». Το αφιέρωμα επιμελείται ως guest curator ο Κάρλο Σατριάν, πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής των κινηματογραφικών Φεστιβάλ του Βερολίνου και του Λοκάρνο. Το μεγάλο αφιέρωμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει: 22 ταινίες του παγκόσμιου σινεμά, την έκθεση με τίτλο «We, the Monster» με έργα των Μαλβίνας Παναγιωτίδη και Δαυίδ Σαμπεθάι και μια ειδική δίγλωσση έκδοση με κείμενα και αναλύσεις από θεωρητικούς του σινεμά, κοινωνιολόγους και δημοσιογράφους.

Παράλληλα, θα υπάρχουν αφιερώματα στον Δανό καλλιτέχνη Γέσπερ Γιουστ, στην Γαλλίδα καλλιτέχνιδα Νίκι ντε Σεν Φαλ και θα προβληθούν 11 ταινίες από 16 χώρες στο αφιέρωμα Un-Family-ar. Στο πλαίσιο του Meet the Future θα δώσουν masterclasses: Ο συνθέτης Ζμπίγκνιεφ Πράισνερ, στενός συνεργάτης του Κριστόφ Κισλόφσκι, η μοντέζ μουσικής Σουζάνα Πέριτς, με κορυφαίες συνεργασίες σε ταινίες των Μάρτιν Σκορσέζε, Γκρέτα Γκέργουιγκ, Πίτερ Τζάκσον, και οι καταξιωμένοι δημιουργοί Νίκος Κυπουργός, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Τάσος Μπουλμέτης, Κώστας Χριστίδης (Kostas Christides) και Coti K.

Ενώ το Φεστιβάλ, όπως μας είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Ορέστης Ανδρεαδάκης, δεν συνεργάζεται με κρατικούς φορείς, οργανισμούς και ινστιτούτα χωρών που βρίσκονται σε επιθετικούς πολέμους, υπάρχουν στους «Ανοιχτούς Ορίζοντες» η ισραηλινή συμπαραγωγή με την Ιταλία «Come Closer» του Tom Nesher, γυρισμένη αυτήν τη χρονιά, και αποστολή του Ισραήλ στα Οσκαρ. Από την άλλη, παρατηρήσαμε τουλάχιστον 4 συμπαραγωγές με την Παλαιστίνη, οι 3 από αυτές στα διαγωνιστικά τμήματα, κάποιες ουκρανικές αλλά πουθενά ρωσική συμπαραγωγή στις ταινίες του Φεστιβάλ.

Για δεύτερη χρονιά...

Ξεκίνησε αυτήν τη βδομάδα, για δεύτερη χρονιά, η παράσταση «Το σπίτι με τα δώρα» των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κουφάλη, που παρουσιάζεται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.00 στο Θέατρο «104» (Ευμολπιδών 41, Γκάζι).

Τρεις δραματικές ιστορίες, τριών λαϊκών γυναικών που συνθλίβονται ψυχικά κάτω από το βάρος διαφορετικών αλλά το ίδιο απάνθρωπων οικογενειακών σχέσεων, στο έδαφος μιας σκοτεινής κοινωνικής πραγματικότητας.

Σημειώνει ο Λευτέρης Παπακώστας, σκηνοθέτης της παράστασης: «Ενα έργο ρεαλιστικό, που αγγίζει τα όρια της ποίησης. Προσπαθώντας να βρούμε αυτήν τη συνδετική τομή ρεαλισμού και ποίησης, δοκιμάζουμε να ανιχνεύσουμε υποκριτικούς κώδικες που συνδέουν αυτά τα δύο πεδία. Το λιτό και "σκληρό" σκηνικό, επηρεασμένο από τη μεσαιωνική βιαιότητα, σε συνδυασμό με τη χρήση ζωντανής μουσικής, δημιουργούν ένα δυστοπικό οικογενειακό περιβάλλον».

Παίζουν: Μικαέλα Δανά, Μαρία Καρακίτσου, Κατερίνα Παρισσινού.

Μουσικός επί σκηνής (τσέλο): Κλεοπάτρα Δαρδάλη.

Πρωτότυπη μουσική: Ανθή Γουρουντή.

Κοστούμια - σκηνικά αντικείμενα: Σπύρος Γκέκας.

***

«Η μικρή λέξη αγάπη», που ξεχώρισε την περσινή χρονιά, επιστρέφει στο Θέατρο «Από Κοινού» (Ευπατριδών 4, Γκάζι) κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00.

Η Μάντια, το κορίτσι από το Τυφλό Νερό, έμαθε τι θα πει βία από πρώτο χέρι, μέσα στην οικογένεια, από το χέρι του πατέρα. Εφτασε η ώρα που το έσκασε από τον βασανιστή της για μια καλύτερη ζωή, αλλά την περίμενε νέος κύκλος βίας. Πίσω από έναν έρωτα, καλά κρυμμένος ένας νέος βασανιστής, ένας νέος κύκλος βίας, πιο επώδυνος. Πόσο κοστίζει να είσαι γυναίκα; Πόσο κοστίζει η ζωή; Μεταξύ ζωής και θανάτου ένα κορίτσι ακροβατεί και μας λέει την ιστορία του γι' αυτήν τη μικρή λέξη: Αγάπη...

Συντελεστές: Διασκευή - σκηνοθεσία Νάντια Δαλκυριάδου. Μουσική Οδυσσέας Γκάλλιος. Σκηνικά - κοστούμια Ελλη Εμπεδοκλή. Κίνηση Μαρίνα Μαυρογένη. Φωτισμοί Γιώργος Ζιώγαλας.

Ερμηνεία: Αγγελική Ξένου, Βασιλική Κούλη.

Τιμές εισιτηρίων: Παρασκευή γενική είσοδος 10 ευρώ, Σάββατο κανονικό 12 ευρώ, μειωμένο 8 ευρώ (φοιτητών, ανέργων, ΑμεΑ, 65+, ομαδικές κρατήσεις άνω των 20 ατόμων).

Κρατήσεις θέσεων: 2114057249

Ηλεκτρονική προπώληση: more.com

***

Για δεύτερη χρονιά ανεβαίνει το βραβευμένο με Νόμπελ έργο «Οι αρουραίοι», του Γερμανού Γκέρχαρτ Χάουπτμαν, σε μετάφραση Αλέξανδρου Κοέν. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιάννης Παπαδογιάννης, στο Θέατρο «Αργώ» (Ελευσινίων 13 - 15, Μεταξουργείο) από αύριο και κάθε Παρασκευή στις 21.00.

Το έργο έχει ξαναπαιχτεί μόνο άλλη μία φορά στην Ελλάδα. Πρόκειται για έντονο κοινωνικό δράμα, το οποίο αντικατοπτρίζει τα σαθρά θεμέλια της κοινωνίας του Βερολίνου στην πραγματικότητα του σήμερα, καθιστώντας το έργο απόλυτα επίκαιρο.

Αυτά τα μικρά τριχωτά θηλαστικά λειτουργούν καθαρά εγωκεντρικά, έχοντας ως αποκλειστικό τους μέλημα την επιβίωσή τους. Ετσι και οι ήρωες του έργου, ως ανθρωπόμορφοι αρουραίοι, βιώνουν την απώλεια, την ανάγκη της μητρότητας, τον έρωτα, τον θάνατο και τη σκληρότητα των επιθυμιών τους, ενώ επιδιώκουν την επιβίωσή τους με κάθε τρόπο και μέσο.

Παίζουν: Αθηνά Ασημάκη, Γεώργιος - Ερμήνοος Καπετανάκος, Μαρίνα Κονδάκη, Αλέξης Κουτσοχέρας, Φένια Μαϊδώνη, Μελανία Μπαλτσίδου, Γιάννης Παπαδογιάννης, Νίκος Φραγκιουδάκης.

Προπώληση: more.com

Πολιτιστική εκδήλωση για την Απελευθέρωση της Αθήνας

Μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την Απελευθέρωση της Αθήνας διοργανώνει σήμερα Πέμπτη στις 8 μ.μ. ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανω Αμπελοκήπων, στο Πάρκο ΚΑΠΑΨ (Αμπελόκηποι).

Περιλαμβάνει μουσικό και αφηγηματικό αφιέρωμα που έχει επιμεληθεί ο μαέστρος Τεό Λαζάρου, με το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη» και τη συμμετοχή μελών των θεατρικών ομάδων του Συλλόγου, «ΠάντεςPanic» και «Απλετοι Κήποι», υπό την επίβλεψη της Αφροδίτης Παρζακώνη.

Θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου, επισκέψιμη από τις 7 μ.μ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ