ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2024
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Ανεβαίνουν οι ρυθμοί ενόψει της πανεργατικής απεργίας στις 20 Νοέμβρη

«Σκυτάλη» στους οικοδόμους και τους διανομείς τις επόμενες μέρες

Τις διεκδικήσεις και τα αιτήματά τους βάζουν στην ημερήσια διάταξη τα συνδικάτα με τις απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες πρωτοβουλίες που οργανώνουν σε κλάδους και χώρους δουλειάς, με την αλυσίδα της αγωνιστικής δράσης να μετρά καθημερινά και νέους κρίκους.

Οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι στη Ζώνη και οι λιμενεργάτες στον Πειραιά απεργούν αυτές τις μέρες για τις Συλλογικές Συμβάσεις και τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στην εστίαση κατέβηκαν επίσης σε απεργία, διεκδικώντας αυξήσεις μισθών και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές δήλωσαν απεργοί και διαδήλωσαν κόντρα στην προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα τους από την κυβέρνηση. Είχαν προηγηθεί την περασμένη βδομάδα οι υγειονομικοί, με την απεργιακή τους συγκέντρωση έξω από το υπουργείο «εμπορίας της Υγείας».

Ο κύκλος των απεργιών δεν έχει κλείσει, καθώς έπεται συνέχεια με την κλαδική απεργία στις Κατασκευές και τη 48ωρη απεργία, σε συνέχεια προηγούμενων κινητοποιήσεων, από τους διανομείς στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Κάθε ένα από τα απεργιακά μετερίζια σε κλάδους και χώρους δουλειάς για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, για την απόσπαση αυξήσεων στους μισθούς, για τη λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας, για την Υγεία και την Παιδεία, τροφοδοτεί το μέτωπο της πανεργατικής απεργίας στις 20 Νοέμβρη. «Λεφτά για μισθούς, Υγεία, Παιδεία - Εξω η Ελλάδα απ' του πολέμου τα σφαγεία!»: Με το σύνθημα αυτό τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ετοιμάζονται να συναντηθούν στον δρόμο, ενώνοντας τη φωνή και τις διεκδικήσεις τους σε ένα μεγάλο ποτάμι διεκδίκησης. Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια.

Κλαδική απεργία στις Κατασκευές

Από συζητήσεις σε εργοτάξια ενόψει της απεργίας
Από συζητήσεις σε εργοτάξια ενόψει της απεργίας
Τη μάχη για την προετοιμασία της κλαδικής απεργίας στις 6 Νοέμβρη και της πανεργατικής απεργίας στις 20 Νοέμβρη δίνουν τα Συνδικάτα και η Ομοσπονδία Οικοδόμων. Με καθημερινές συνελεύσεις, συσκέψεις, περιοδείες, εξορμήσεις και άλλες πρωτοβουλίες μεταφέρουν σε εργοτάξια και άλλους χώρους δουλειάς το απεργιακό κάλεσμα για κλιμάκωση του αγώνα με στόχο την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Απόφαση για 24ωρη απεργία στις 6 Νοέμβρη έχουν πάρει, εκτός από την Ομοσπονδία Οικοδόμων, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ) και το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής.

«Ως εδώ! Τώρα θα ακουστεί η δική μας φωνή. Το "τζάμπα" τελείωσε! Ο ιδρώτας μας, η δουλειά μας πρέπει να πληρωθούν. Με υπογραφή ΣΣΕ με μεγάλες αυξήσεις, που θα προστατεύουν και θα διασφαλίζουν τα κατώτερα μεροκάματα των οικοδόμων, το κατώτερο ένσημο για όλους», ξεκαθαρίζει η Ομοσπονδία. Διεκδικεί από την εργοδοσία και την κυβέρνηση: Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους οικοδόμους. Κατώτατο μεροκάματο εργάτη 54 ευρώ, βοηθού 57 ευρώ, τεχνίτη 60 ευρώ. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Υπογραφή κλαδικών Συμβάσεων στα συναφή επαγγέλματα. Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων για όλους τους οικοδόμους. Κάθε μέρα δουλειάς και ένσημο. Μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Προστασία από τις ανατιμήσεις, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο.

Την ενημέρωση των εργαζομένων στον κλάδο των κατασκευών για την επιτυχία των απεργιακών μαχών στις 6 και στις 20 Νοέμβρη, συνεχίζουν τα κλαδικά συνδικάτα σε όλη τη χώρα, με περιοδείες, εξορμήσεις και συσκέψεις στα γιαπιά.

Στην κατεύθυνση αυτή και η Ενωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αιτωλοακαρνανίας, μετά από την πρόσφατη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε, παρουσία του προέδρου της Ομοσπονδίας Γιάννη Τασιούλα, όρισε απεργιακή συγκέντρωση (10.30 π.μ.) στον πεζόδρομο Χαριλάου Τρικούπη στο Αγρίνιο.

Το συνδικάτο έχει ήδη πραγματοποιήσει περιοδείες σε συμβατικές οικοδομές και έργα στο Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή, όπως σε εργοτάξια στην Αλευράδα και τον Εύηνο, με το πρόγραμμα να συνεχίζεται και το επόμενο διάστημα, ώστε να φτάσει παντού το απεργιακό του κάλεσμα, τα αιτήματα που τίθενται για την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων στον κλάδο και γενικότερα.

Στον δρόμο ξανά οι διανομείς

Με 48ωρη απεργία την 1 και 2 Νοέμβρη συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι διανομείς στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες «Wolt» και «e-food». Με παρακαταθήκη τις στάσεις εργασίας που οργάνωσαν και την 24ωρη απεργία που πραγματοποίησαν μαζί με τους συναδέλφους τους από την «e-food», οι διανομείς της «Wolt» διεκδικούν: Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και απευθείας πρόσληψη από την εταιρεία όσων εργάζονται στους λεγόμενους «στολάρχες» που λειτουργούν ως εργολάβοι. Αύξηση των αμοιβών των freelancers και ελάχιστη αμοιβή ανά ώρα. Κάλυψη του εργατικού «ατυχήματος», μέτρα υγείας και ασφάλειας, δωρεάν χορήγηση των Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και επιστροφή της χρηματικής εγγύησης, την οποία έχει εισπράξει η εργοδοσία.

Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι στην «e-food» προετοιμάζουν την επιτυχία και της νέας απεργίας, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, βασική αμοιβή ανά ώρα και ασφαλιστική κάλυψη εργατικού «ατυχήματος» για τους freelancers.

Πρωτοβουλίες από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Πρόγραμμα δράσης και αγωνιστικών πρωτοβουλιών έχει αποφασίσει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Την Κυριακή 3 Νοέμβρη στις 6 μ.μ. οργανώνει σύσκεψη σωματείων για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ την Τετάρτη 6 Νοέμβρη στις 11 π.μ. καλεί σε παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας για το ζήτημα του ωραρίου και του εργάσιμου χρόνου.


«AVRAMAR»
Καθολική η συμμετοχή των εργαζομένων στις στάσεις εργασίας σε Πάτρα και Κόρινθο

Από τις συγκεντρώσεις στη ΒΙΠΕ Πατρών
Από τις συγκεντρώσεις στη ΒΙΠΕ Πατρών
Μια πρώτη αποφασιστική απάντηση στην εργοδοσία έδωσαν οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Avramar» στα εργοστάσια παραγωγής ιχθυοτροφών στη ΒΙΠΕ Πατρών και στο Ζευγολατιό Κορινθίας, με την καθολική συμμετοχή τους στις χθεσινές τετράωρες στάσεις εργασίας που πραγματοποίησαν έπειτα από απόφαση του επιχειρησιακού τους σωματείου.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν: Αύξηση των καθαρών μηνιαίων αποδοχών τους κατά 10% στο σύνολο όσων αμείβονται πέραν του κατώτατου μισθού και 16% για όσους λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό (χωρίς η τελευταία αύξηση να συμψηφιστεί με χορηγούμενα επιδόματα τριετιών προκειμένου να αντισταθμιστεί η απώλεια της επιδότησης της εργατικής εισφοράς). Καταβολή μηνιαίου επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας 80 ευρώ για όλους όσοι σχετίζονται με τις διεργασίες παραγωγής, όπως και για τους εργαζόμενους της καθαριότητας. Μηνιαία καταβολή επιδόματος εξόδων μετακίνησης 120 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους, ή μίσθωση μίνι μπας από την εταιρεία, και να παράσχει σε κάθε εργαζόμενο της παραγωγής τα κατάλληλα είδη ένδυσης.

Το σωματείο καλεί άμεσα σε διαπραγμάτευση τη διοίκηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων, υπογραμμίζοντας ότι στους εργαζόμενους έχει στηριχθεί συνολικά η κερδοφορία της εταιρείας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και το κλαδικό Συνδικάτο Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας, με τον πρόεδρό του, Γιώργο Σταθόπουλο, ενώ τις κινητοποιήσεις των εργατοϋπαλλήλων του ομίλου στην Κόρινθο στήριξε το κλαδικό Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Κορινθίας - Αργολίδας. Στηρίζει και η Ομοσπονδία του κλάδου, με τον γραμματέα της, Θανάση Κολιζέρα, να δίνει το «παρών» στο εργοστάσιο της Κορίνθου.

Οπως επισημάνθηκε, το σωματείο θα εξετάσει άμεσα τη στάση του το επόμενο διάστημα, προχωρώντας σε κλιμάκωση του αγώνα αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα που θέτει.

Την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στο εργοστάσιο της «Avramar» στη ΒΙΠΕ Πατρών στη στάση εργασίας χαιρέτισε το κλαδικό Συνδικάτο Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας.

«Σήμερα (σ.σ. χθες) δώσαμε μια πρώτη μάχη και δείξαμε στην εργοδοσία ότι όταν οι εργάτες θέλουν, μπορούν και αγωνίζονται για τα δίκαια αιτήματά τους. Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά, αξιοποιούμε τις συλλογικές διαδικασίες των σωματείων μας για να οργανώσουμε καλύτερα την κλιμάκωση του αγώνα μας. Συντονίζουμε τη δράση μας και με τα άλλα σωματεία του ομίλου και του κλάδου», αναφέρει.

Απαιτεί την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των εργαζομένων και καλεί σε κλιμάκωση της πάλης μπροστά στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη. «Ολοι στη μάχη - Δεν περισσεύει κανείς!», καταλήγει.


ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Συνεχίζουν τον αγώνα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στο «Astoria»

Από την απεργιακή συγκέντρωση της περασμένης Τετάρτης στο ξενοδοχείο
Από την απεργιακή συγκέντρωση της περασμένης Τετάρτης στο ξενοδοχείο
Ανυποχώρητα συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Capsis Αstoria» στο Ηράκλειο Κρήτης, μετά και τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία του κλάδου στις 23 Οκτώβρη.

Υπενθυμίζεται ότι η απεργιακή συγκέντρωση κατέληξε έξω από το ξενοδοχείο, ενώ κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης υπήρξε νέα συνάντηση της διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου με τη διεύθυνση του ξενοδοχείου.

Εκεί μεταφέρθηκαν για ακόμα μια φορά τα αιτήματα των εργαζομένων για να παρθούν πίσω οι εκδικητικές απολύσεις και να διασφαλιστεί το 100% των δικαιωμάτων τους κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης που κινδυνεύουν να βρεθούν στον αέρα.

Η διεύθυνση του ξενοδοχείου ήταν για ακόμα μία φορά ανένδοτη, συνεχίζοντας μάλιστα την προσπάθεια τρομοκράτησης και εκφοβισμού των εργαζομένων.

Και, απαντώντας στην απαράδεκτη αυτή στάση, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, με στάσεις εργασίας για τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία των εργαζομένων παραβρέθηκε στη συνεδρίαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, όπου κάτω από την πίεσή τους αποφασίστηκαν στάσεις εργασίας για σήμερα Παρασκευή (1 - 5 μ.μ.) και αύριο Σάββατο (1 - 5 μ.μ.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ