ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2024
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣ ΟΑΣΘ
Συγκέντρωση - διαμαρτυρία για την αστική συγκοινωνία

Ανακοίνωση - κάλεσμα με αφορμή το τελευταίο ατύχημα με λεωφορείο από βλάβη στα φρένα, με 5 τραυματίες

Σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΟΑΣΘ σήμερα Παρασκευή στις 11 π.μ. καλεί η ΔΑΣ ΟΑΣΘ φορείς, σωματεία και συλλόγους της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την επικίνδυνη κατάσταση στην αστική συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης, όπως επιβεβαιώθηκε με την προχθεσινή σύγκρουση των δύο λεωφορείων που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 5 επιβατών, και παράλληλα να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας της ζωής τους.

Η διοίκηση του ΟΑΣΘ σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, μετά τις αποκαλύψεις για ιστορικό βλαβών στο ένα από τα εν λόγω οχήματα, προσπάθησε να πετάξει από πάνω της κάθε ευθύνη και μάλιστα να βγάλει λάδι και την εταιρεία μίσθωσης των οχημάτων.

Ο ΟΑΣΘ επικαλείται ότι «κάθε φορά που υπήρξε δελτίο βλάβης του λεωφορείου, το οποίο απέκτησε ο ΟΑΣΘ μέσω leasing, έγινε επιδιόρθωση από τους τεχνικούς του αναδόχου, που είναι υπεύθυνος για τη συντήρησή του». Και ότι αμέσως μετά το ατύχημα «το λεωφορείο μετακινήθηκε οδικώς σε ΚΤΕΟ», όπου «διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει βλάβη στο σύστημα πέδησης».

Σε δική της ανακοίνωση η ΔΑΣ ΟΑΣΘ επισημαίνει ότι και με αυτό το περιστατικό «επιχειρείται υποβάθμιση των σοβαρών ζητημάτων ασφάλειας που θίγουμε οι εργαζόμενοι εδώ και καιρό, συνολικά στη συγκοινωνία, με συσκότιση των αιτιών τους».

Μιλά για προδιαγεγραμμένο «ατύχημα» και αναδεικνύει ότι η σύγκρουση των δύο λεωφορείων έγινε επειδή δεν έπιασαν τα φρένα στο υπ' αριθμόν 2210 λεωφορείο: «Τα δελτία βλαβών και αυτά που αναφέρουν οι οδηγοί είναι ξεκάθαρα και δεν χωρούν ερμηνείες. Το πρόβλημα της απώλειας πέδησης συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις και δεν είναι μόνιμο, δηλαδή το λεωφορείο δεν εκτελούσε τα δρομολόγια χωρίς καθόλου φρένα».

Η ΔΑΣ ΟΑΣΘ καταγγέλλει ότι δεν πάει άλλο με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αστική συγκοινωνία της πόλης αλλά και γενικότερα. Θυμίζει ότι η έλευση μεταχειρισμένων αστικών λεωφορείων σε περιοχές των ΟΑΣΘ - ΟΑΣΑ έγινε υποτίθεται για να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης οχημάτων, στην πραγματικότητα όμως για να ανοίξει τον δρόμο στις εταιρείες leasing και στα ΚΤΕΛ, που ανέλαβαν συγκοινωνιακό έργο, γιατί μέχρι τότε προβλεπόταν υποχρεωτικά η αντικατάσταση παλαιότερων και η ένταξη επιπλέον αστικών λεωφορείων στην κυκλοφορία να γίνονται μόνο με καινούργια λεωφορεία.

Η ΔΑΣ ΟΑΣΘ καλεί τον λαό με τους αγωνιστικούς φορείς του να διεκδικήσει άμεσα:

«Να επισκευαστούν όσα λεωφορεία επισκευάζονται και να αποσυρθούν όλα τα ακατάλληλα και επικίνδυνα λεωφορεία.

Να αντικατασταθούν όλα τα μεταχειρισμένα λεωφορεία με νέα και σύγχρονα οχήματα.

Να προσληφθούν μόνιμοι οδηγοί και τεχνίτες στον ΟΑΣΘ, σε αριθμό που θα καλύπτει τις ανάγκες της πόλης, χωρίς εργολάβους.

Μονιμοποίηση των συμβασιούχων - οκτάμηνων οδηγών».

ΚΟΒ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επανέρχεται στο προσκήνιο η πιθανότητα βιομηχανικού ατυχήματος

Από τη φωτιά στο Πέραμα
Από τη φωτιά στο Πέραμα
Την έντονη ανησυχία της για την προχτεσινή πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Ικόνιο του Περάματος, μια περιοχή μέσα στον οικιστικό ιστό, σε ιδιόκτητο οικόπεδο με συγκεντρωμένα εύφλεκτα υλικά, σε ήδη επικίνδυνη περιοχή, κοντά στις δεξαμενές πετρελαιοειδών, εκφράζει η ΚΟΒ Περάματος του ΚΚΕ. Σημειώνεται ότι υπήρξαν εκρήξεις μέσα στην κατοικημένη περιοχή, γειτονικά σπίτια υπέστησαν ζημιές και υπήρξε τραυματισμός πυροσβέστη.

Αναλυτικότερα σε ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Περάματος επισημαίνει: «Δεν είναι η πρώτη φορά που επανέρχεται στο προσκήνιο η πιθανότητα εκτεταμένου βιομηχανικού ατυχήματος στον χώρο λειτουργίας των ενεργών καζανιών και παραμένει ίδια η συνεχιζόμενη έλλειψη μέτρων πρόληψης και προστασίας.

Την ίδια ώρα που τα ναυτεργατικά και λιμενεργατικά σωματεία απεργούν διεκδικώντας μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς τους, λίγο πιο πάνω είναι ενδεικτική η εγκληματική ανυπαρξία μέτρων, αποδεικνύοντας ξανά πως στον βωμό του κέρδους του μεγάλου κεφαλαίου θα θυσιάζεται κάθε φορά η ασφάλεια του λαού και στην εργασία και στην κατοικία του.

Σωματεία, μαζικοί φορείς, Σύλλογοι Γονέων και μαθητές της πόλης έχουν κινητοποιηθεί πολλές φορές ανά τα χρόνια απαιτώντας την άμεση μετεγκατάσταση των καζανιών, που λειτουργούν δίπλα σε σπίτια και σχολεία. Σε αυτόν τον αγώνα το ΚΚΕ δεν έχει σταματήσει να επιμένει με παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, στη Βουλή, μέχρι και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Απέναντι στην προκλητική σιωπή των αρμόδιων φορέων δυναμώνουμε τον αγώνα και απαιτούμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ:

Να παρθούν άμεσα μέτρα, στην πράξη και όχι στα χαρτιά, για την περίπτωση Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης (ΒΑΜΕ). Να υπάρξει ενημέρωση των κατοίκων για σχέδιο έκτακτης κατάστασης, σχέδιο που αφορά Πυροσβεστική και Αστυνομία, διαθεσιμότητα υποδομών σε συγκεκριμένο νοσοκομείο, εναλλακτικό δρόμο διαφυγής κ.λπ.

Με ευθύνη της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και του δήμου τα παραπάνω διαχρονικά απουσιάζουν και η προστασία της εργατικής - λαϊκής οικογένειας σε μια επιβαρυμένη περιοχή εξακολουθεί να αφήνεται στην τύχη, στην "ατομική ευθύνη", στην λογική "πάμε κι όπου βγει".

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε: Να φύγουν τα καζάνια του θανάτου από το Πέραμα. Αμεση μετεγκατάσταση όλων των δεξαμενών πετρελαιοειδών (ενεργών και ανενεργών) εκτός οικιστικού ιστού, με όλα τα απαραίτητα μέτρα για το περιβάλλον. Ο χώρος των δεξαμενών να αποδοθεί στον λαό του Περάματος, με απαλλοτρίωση, χωρίς αποζημιώσεις. Να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου και ανάσας, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα, με ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού».

ΑΥΛΩΝΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ληστεία σε ΑΤΜ

Εκρηξη σημειώθηκε χτες στις 4 τα ξημερώματα έξω από το δημαρχείο Αυλώνα. Στόχος ήταν τα δύο ΑΤΜ που βρίσκονται στον προθάλαμο του κτιρίου, από τα οποία μετά τη διάλυσή τους αφαιρέθηκαν τα κιβώτια με τα χρήματα.

Από την έκρηξη σημειώθηκαν μεγάλες υλικές ζημιές και σε παρακείμενα κτίρια, ενώ σε κοντινή απόσταση, πλησίον γυμναστηρίου, έχει βρεθεί καμένο ΙΧ αυτοκίνητο, που εικάζεται ότι σχετίζεται με τη ληστεία.

Φωτιές σε Κω και Κίμωλο

Πυρκαγιά ξέσπασε χτες στην Κω στον οικισμό Κέφαλος, σε αγροτοδασική έκταση με χαμηλή βλάστηση, η οποία χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών αντιμετωπίστηκε χωρίς να πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις και να απειλήσει τον οικισμό ή παρακείμενη ξενοδοχειακή μονάδα.

Επίσης, φωτιά εξακολουθούσε να καίει χτες το πρωί στην Κίμωλο, που έκαιγε σε βραχώδη έκταση με χαμηλή βλάστηση από αργά το βράδυ της Τετάρτης, σε δύσβατο σημείο του νησιού, σε προστατευόμενη περιοχή Natura με την ένταση του ανέμου να φτάνει τα 7 μποφόρ. Αξίζει να σημειωθεί πως στο νησί δεν υπάρχει πυροσβεστικό κλιμάκιο και οι πρώτοι 8 πυροσβέστες μετέβησαν αργά προχτές το βράδυ στην Κίμωλο από τη Μήλο με ιδιωτικό σκάφος. Αργότερα με ελικόπτερο μεταφέρθηκαν οι υπόλοιποι. Η χορτολιβαδική έκταση βρίσκεται στις περιοχές Μερσίνια και Πεταλίδα.

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Νέα κατάθεση για την εγκληματική δράση

Με την κατάθεση του τέταρτου «προστατευόμενου μάρτυρα» συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Και αυτός ο μάρτυρας κατέθετε παρουσία εισαγγελέα από ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ΓΑΔΑ, μέσω ηχητικού συστήματος τηλεδιάσκεψης και με τη φωνή αλλοιωμένη.

Ο μάρτυρας κατέθεσε, όπως και πρωτόδικα, ότι ο Στάθης Μπούκουρας ήταν ο «βελιγκέκας» της Χρυσής Αυγής στην περιοχή της Κορινθίας. Ηταν ο πρώτος σε κάθε έκνομη δράση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, όπως όταν πετούσαν τους Πακιστανούς στη θάλασσα στο λιμάνι της Κορίνθου και έβγαζε σενάρια από το μυαλό του, όπως κατέθεσε, για να πωρώνει τους ομοϊδεάτες του... «Δημιουργούσε ψεύτικες ίντριγκες όπως π.χ. κάποιοι Πακιστανοί πείραξαν κοπέλες και τρέχαμε ή μιλούσε εναντίον αλλοδαπών, μια τακτική για να μας εξαγριώνει...», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιπρόσθετα είπε ότι «η ομάδα ΔΙΑΣ της Αστυνομίας γελούσαν όταν κυνηγούσαν τους Πακιστανούς και ότι υπήρχε εύνοια για τον Μπούκουρα που οδηγούσε χωρίς δίπλωμα και τους έλεγε το όνομά του και τον άφηναν, επίσης τους έβριζε και δεν αντιδρούσαν...». Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε τη στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση που δέχονταν οι χρυσαυγίτες της περιοχής. «Η εκπαίδευση είχε γίνει στην ορεινή Κορινθία, στη λίμνη Δόξα. Ο Μπούκουρας εκπαίδευε σε πολεμικές τέχνες». Μάλιστα ανέφερε ότι στο γραφείο του Μπούκουρα υπήρχαν όπλα όπως σιδηρογροθιές, στιλέτα, ρόπαλα. Ο Μπούκουρας είχε πιστόλι, όπως είπε ο μάρτυρας, χωρίς άδεια. Κατέθεσε για την ομοιομορφία στο ντύσιμο και ότι πήγαιναν συντεταγμένα.

Ανέφερε επίσης ότι η Χρυσή Αυγή στην αρχή μιλούσε για εθνικισμό, είχε μια τάση προς τον Παπαδόπουλο και μετά μιλούσε για τον ναζισμό, είχε βιβλία, έντυπα για τον Χίτλερ.

ΠΛΑΤΑΝΟΥΛΙΑ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Φρικτό θάνατο από σκυλιά στην αυλή της βρήκε 70χρονη

Ενα τραγικό γεγονός σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο χωριό Πλατανούλια Τυρνάβου, όπου μια 70χρονη κατασπαράχτηκε από τα σκυλιά (10 βελγικοί ποιμενικοί) της οικογένειας στην αυλή του σπιτιού που διέμενε, όταν πήγε να τα ταΐσει. Δεν είναι ξεκάθαρο πώς συνέβη αυτό το φρικτό συμβάν που έχει συγκλονίσει τους κατοίκους, οι οποίοι όταν άκουσαν τις κραυγές της άτυχης γυναίκας έτρεξαν, αλλά δεν μπορούσαν να την βοηθήσουν.

Τα σκυλιά ανήκουν στον 46χρονο γιο της, που εκείνη τη ώρα έλειπε από το σπίτι, ο οποίος στη συνέχεια συνελήφθη για ανθρωποκτονία από αμέλεια και αφέθηκε ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα. Ο ίδιος βρίσκεται σε σοκ για ό,τι συνέβη, χωρίς να δώσει κάποια εξήγηση.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Ερευνα για χρήματα της Καθολικής Εκκλησίας που κατέληγαν σε νυχτερινά μαγαζιά

Στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων πέντε επιχειρηματιών, που εμπλέκονται σε υπεξαίρεση ποσών και στην «επένδυσή» τους σε νυχτερινά κέντρα στην Πελοπόννησο, προχώρησε η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος. Η έρευνα έδειξε ότι χρηματικά ποσά, ύψους περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ, που εξαφανίστηκαν από λογαριασμούς της Καθολικής Εκκλησίας κατέληγαν σε εκείνους ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων. Κατηγορούνται και δύο ιερείς που φαίνεται να υπεξαιρούσαν τα ποσά και στη συνέχεια τα «επένδυαν» στα νυχτερινά κέντρα. Αναμένεται να ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα για το κακούργημα της υπεξαίρεσης για τους δύο ιερείς και για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος για τους πέντε - προς το παρόν - ιδιώτες - επιχειρηματίες.

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
Τραυματισμός 14χρονης από πτώση σοβά

Σοβαρό τραυματισμό υπέστη χτες το μεσημέρι μια 14χρονη, όταν έπεσε στο κεφάλι της σοβάς από μπαλκόνι 2ου ορόφου κτιρίου, ενώ περίμενε σε στάση λεωφορείου στους Αγίους Αναργύρους.

Το περιστατικό συνέβη στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου 8, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, το κορίτσι περίμενε το λεωφορείο μαζί με τη μητέρα του. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετέφερε τη 14χρονη στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, φέρεται να έχει υποστεί εγκεφαλική κάκωση και αιμορραγία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ