ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 27 Οχτώβρη 2024
Σελ. /40
Χιλιάδες απεργοί στους δρόμους για μισθούς - Υγεία - Παιδεία!

Νέοι κλάδοι παίρνουν τη σκυτάλη από τις απεργίες των εκπαιδευτικών, των ναυτεργατών, των μεταλλεργατών, των λιμενεργατών και των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Η εργατική τάξη που βράζει για τους μισθούς πείνας, τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν για το εισόδημα που εξαφανίζεται, η νεολαία που δεν αντέχει άλλο τα μεγάλα αδιέξοδα της ανασφάλειας και της εμπορευματοποίησης στην Παιδεία, η οξυμένη δυσαρέσκεια για τη βαθιά εμπλοκή στα πολεμικά μέτωπα που φορτώνει με νέους κινδύνους τη ζωή του λαού.

Τα παραπάνω είναι που τροφοδότησαν και τροφοδοτούν το μεγάλο απεργιακό ποτάμι των προηγούμενων ημερών, που θα δώσουν συνέχεια και κλιμάκωση τις επόμενες μέρες με τις μεγάλες κινητοποιήσεις εργαζομένων, μαθητών και φοιτητών.

Ενας απεργιακός αγώνας που αγκαλιάζει όλους τους κλάδους και κορυφώνεται στην πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη, πατώντας στη γενικευμένη δυσαρέσκεια, με χιλιάδες εργαζόμενους να ακουμπούν στα σωματεία τους, με το ΠΑΜΕ να δίνει τον «τόνο» για να εκφραστούν αγωνιστικά και διεκδικητικά, θέτοντας στο επίκεντρο την πάλη για τους μισθούς και τα δικαιώματα, για τις ΣΣΕ, για την Παιδεία και την Υγεία.

Ολα εκείνα δηλαδή που συμπυκνώνονται στο σύνθημα των κινητοποιήσεων: «Λεφτά για μισθούς, Υγεία, Παιδεία - Εξω η Ελλάδα απ' του πολέμου τα σφαγεία!».

Σ' αυτό το πλαίσιο, η βδομάδα που πέρασε βρήκε στους δρόμους χιλιάδες απεργούς από διαφορετικούς κλάδους, να διαδηλώνουν και να διεκδικούν. Να απαιτούν συγκεκριμένα μέτρα, κόντρα στην εργοδοσία και στην κυβέρνηση που ετοιμάζει για λογαριασμό της το νέο χτύπημα στους μισθούς με το νομοσχέδιο που φέρνει για την οριστική «ταφόπλακα» στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ο Πειραιάς βρέθηκε σε αγωνιστικό κλοιό με αλλεπάλληλες απεργίες των ναυτεργατών, των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και των λιμενεργατών.

Απεργοί ξενοδοχοϋπάλληλοι διαδηλώνουν στο υπουργείο Εργασίας
Απεργοί ξενοδοχοϋπάλληλοι διαδηλώνουν στο υπουργείο Εργασίας
Δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές δήλωσαν απεργοί, και παρά την προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα τους άφησαν την κυβέρνηση με τις δικαστικές αποφάσεις στο ...χέρι, ενώ διαδήλωσαν σε μια από τις μαζικότερες κινητοποιήσεις του κλάδου κατά τα τελευταία χρόνια.

Ξενοδοχοϋπάλληλοι και εργαζόμενοι στην Εστίαση κατέβηκαν επίσης σε απεργία, «νεκρώνοντας» μεγάλα ξενοδοχεία και αφήνοντας προϊσταμένους και διευθυντές να δουλεύουν στη ...λάντζα και να βγάζουν βάρδιες μεταξύ τους.

Στις κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών τη σκυτάλη είχαν παραδώσει οι υγειονομικοί, με την απεργιακή τους συγκέντρωση έξω από το υπουργείο «εμπορίου Υγείας», αλλά και οι διανομείς δημιούργησαν πανδαιμόνιο στο κέντρο της Αθήνας με τη μοτοπορεία τους.

Η συνέχεια έπεται με την κλαδική απεργία στις Κατασκευές και τη νέα 48ωρη απεργία των διανομέων στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Στους άξονες που διαμορφώνουν λοιπόν οι διεκδικήσεις των σωματείων «συναντιούνται» εργαζόμενοι και συνδικάτα από διαφορετικούς κλάδους, με το κάθε αγωνιστικό μετερίζι να βάζει το δικό του λιθαράκι στο μέτωπο της πανεργατικής απεργίας.

Στην κατεύθυνση αυτή, συνδικάτα και εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ετοιμάζονται να συναντηθούν στον δρόμο, ενώνοντας τη φωνή και τις διεκδικήσεις τους σε ένα μεγάλο ποτάμι διεκδίκησης.

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί στους δρόμους
Χιλιάδες εκπαιδευτικοί στους δρόμους
Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Επίσης, σε άλλες πόλεις μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί: Χαλκίδα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο Εύβοιας. Λαμία, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας. Λιβαδειά, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Αμφισσα, 10.30 π.μ., πλατεία Λαού.

Στον δρόμο ξανά οι διανομείς

Με 48ωρη απεργία στις 1 και 2 Νοέμβρη συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι διανομείς στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες «Wolt» και «efood». Με παρακαταθήκη τις στάσεις εργασίας που οργάνωσαν και την 24ωρη απεργία που πραγματοποίησαν μαζί με τους συναδέλφους τους από την «efood», οι διανομείς της «Wolt» οργανώνουν τη νέα τους κινητοποίηση και καλούν σε Γενική Συνέλευση την Τρίτη 29 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής (Γλάδστωνος 3, 7ος όροφος).

Πρωτοβουλίες από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Πρόγραμμα δράσης και αγωνιστικών πρωτοβουλιών έχει αποφασίσει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Την Κυριακή 3 Νοέμβρη στις 6 μ.μ. οργανώνει σύσκεψη σωματείων για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ την Τετάρτη 6 Νοέμβρη στις 11 π.μ. καλεί σε παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας για το ζήτημα του ωραρίου και του εργάσιμου χρόνου.

Στην Πάτρα, το Σάββατο 2 Νοέμβρη, συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο και θα ακολουθήσουν πορεία και γλέντι του Συνδικάτου Διανομέων - Ντελιβεράδων Αχαΐας στην Πλαζ.

Ετοιμάζονται για τη διπλή απεργιακή μάχη στις Κατασκευές

Στις 6 Νοέμβρη η πανοικοδομική απεργία για την υπογραφή ΣΣΕ και την Ασφάλιση

Περιοδείες σε γιαπιά στη Δυτική Ελλάδα
Περιοδείες σε γιαπιά στη Δυτική Ελλάδα
Τη μάχη για την προετοιμασία της κλαδικής απεργίας στις 6 Νοέμβρη και της πανεργατικής απεργίας στις 20 Νοέμβρη δίνουν τα Συνδικάτα και η Ομοσπονδία Οικοδόμων.

Με καθημερινές συνελεύσεις, συσκέψεις, περιοδείες, εξορμήσεις και άλλες πρωτοβουλίες μεταφέρουν σε εργοτάξια και άλλους χώρους δουλειάς σε όλη την Ελλάδα το απεργιακό κάλεσμα για κλιμάκωση του αγώνα με στόχο την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Απόφαση για 24ωρη απεργία στις 6 Νοέμβρη έχουν πάρει εκτός από την Ομοσπονδία Οικοδόμων το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ) και το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής. Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 11 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος. Συγκεντρώσεις οργανώνονται και σε άλλες πόλεις.

«Ως εδώ! Τώρα θα ακουστεί η δική μας φωνή. Το "τζάμπα" τελείωσε! Ο ιδρώτας μας, η δουλειά μας πρέπει να πληρωθούν. Με υπογραφή ΣΣΕ με μεγάλες αυξήσεις, που θα προστατεύουν και θα διασφαλίζουν τα κατώτατα μεροκάματα των οικοδόμων, το κατώτατο ένσημο για όλους», ξεκαθαρίζει η Ομοσπονδία. Διεκδικεί από την εργοδοσία και την κυβέρνηση: Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους οικοδόμους. Κατώτατο μεροκάματο εργάτη 54 ευρώ, βοηθού 57 ευρώ, τεχνίτη 60 ευρώ. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Υπογραφή κλαδικών Συμβάσεων στα συναφή επαγγέλματα. Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων για όλους τους οικοδόμους. Κάθε μέρα δουλειάς και ένσημο. Μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Προστασία από τις ανατιμήσεις, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο.

Από τη συγκέντρωση στο εργοτάξιο της ΕΘΝΟΚΑΤ στο Ελληνικό
Από τη συγκέντρωση στο εργοτάξιο της ΕΘΝΟΚΑΤ στο Ελληνικό
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας, την Πέμπτη έγινε συγκέντρωση εργαζομένων στο εργοτάξιο της ΕΘΝΟΚΑΤ στον Αγιο Κοσμά στο Ελληνικό. Στους εργαζόμενους μίλησαν συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες από την Ομοσπονδία Οικοδόμων και από το επιχειρησιακό Σωματείο στο εργοτάξιο στο Ελληνικό, και μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννης Τασιούλας, στάθηκε στη σημασία της οργάνωσης του αγώνα και της μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι την ίδια στιγμή που δεν ικανοποιούν το δίκαιο αίτημα του κλάδου για αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων σε όλους τους οικοδόμους, δίνουν χιλιάδες ευρώ για την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, για πολεμικούς εξοπλισμούς και δαπάνες.

  • Απεργιακές συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις: Πάτρα: 10.30 π.μ. ΕΦΚΑ (Γούναρη & Κορίνθου). Αγρίνιο: 10.30 π.μ. πεζόδρομος Χαριλάου Τρικούπη. Αργοστόλι: 10.30 π.μ. Εργατικό Κέντρο.
Συλλαλητήριο στη Νέα Ιωνία το Σάββατο 2 Νοέμβρη

Στη Νέα Ιωνία σωματεία και φορείς προχωρούν σε κινητοποίηση το Σάββατο 2 Νοέμβρη, στις 12 μ., στην πλατεία Σημηριώτη. «Το σύνθημα "Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας" είναι πιο επίκαιρο παρά ποτέ. Από τη μία η τεράστια χλιδή και τα απίστευτα υπερκέρδη των μεγάλων εταιρειών και από την άλλη η φτώχεια και η διαρκής αγωνία για να τα βγάλουμε πέρα, εμείς, η μεγάλη πλειοψηφία», αναφέρουν σωματεία και φορείς. Αποφάσεις συμμετοχής έχουν μέχρι στιγμής πάρει πάνω από δέκα σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων, σύλλογοι και φορείς, ενώ ο κατάλογος των φορέων που καλούν συνεχίζει να μεγαλώνει.

Στην ανακοίνωσή τους σωματεία και φορείς θέτουν επί τάπητος μια σειρά από προβλήματα που «καίνε» τον λαό της περιοχής, προτάσσοντας διεκδικήσεις για τη λύση τους.

Οσον αφορά τις συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία και την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα σχολικά κτίρια του δήμου, επαναφέρουν το αίτημά τους να απαλλοτριωθεί το οικόπεδο της ΕΡΙΟΤΕΚ και να αξιοποιηθεί για την κατασκευή σχολικών κτιρίων. Επίσης, διεκδικούν την ανέγερση νέου παιδικού σταθμού στην περιοχή της Καλογρέζας και της Αλσούπολης. Στο μέτωπο της Υγείας, παλεύουν για να καλυφθούν οι 200 κενές θέσεις στο Νοσοκομείο «Αγία Ολγα» και να στελεχωθεί με όλο το απαιτούμενο προσωπικό το Κέντρο Υγείας. Για να δοθεί «ανάσα» στον λαό από τη γενικευμένη ακρίβεια και το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής, ζητούν να μειωθούν δραστικά τα δημοτικά τέλη για όλους και να μην πληρώνουν καθόλου άνεργοι, ΑμεΑ και άλλες ευπαθείς κατηγορίες.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΣΤΙΣ 20 ΝΟΕΜΒΡΗ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ