ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2024
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΝΑΤΟ - ΗΠΑ «επιβεβαιώνουν» την παρουσία Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία

Και συντονίζονται με «εταίρους» στον Ινδο-Ειρηνικό για τον «πόλεμο που διεθνοποιείται»

Την παρουσία χιλιάδων Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία «επιβεβαίωσαν» ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για «σοβαρή κλιμάκωση» και για «επικίνδυνη επέκταση του πολέμου», την ώρα που και τα δύο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα τροφοδοτούν συνεχώς την πολεμική κλιμάκωση.

Η Ουάσιγκτον προειδοποιεί μεταξύ άλλων ότι δεν θα βάλει νέους περιορισμούς στην Ουκρανία ως προς τη χρήση αμερικανικών όπλων ενάντια στις δυνάμεις της Βόρειας Κορέας, εάν αυτές λάβουν θέση στο πεδίο απέναντι στα ουκρανικά στρατεύματα.

Από την πλευρά της, η Μόσχα ξεκαθαρίζει ότι θα δώσει έναν συνδυασμό απαντήσεων στη «Δύση», αν χτυπηθεί ρωσικό έδαφος με «δυτικούς» πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Προχτές αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Νότιας Κορέας ενημέρωσε το ΝΑΤΟ για την ανάπτυξη Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία, καθώς και «πρεσβευτές από τους εταίρους του ΝΑΤΟ στον Ινδο-Ειρηνικό - Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα», που «προσκλήθηκαν να παραβρεθούν» στο Συμβούλιο, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι ουκρανικές και οι νοτιοκορεατικές μυστικές υπηρεσίες λένε ότι περίπου 10.000 στρατιώτες της Β. Κορέας βρίσκονται ήδη στη Ρωσία και εκπαιδεύονται σε 5 στρατιωτικές βάσεις.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Μ. Ρούτε, «επιβεβαίωσε» την αποστολή βορειοκορεατικών στρατευμάτων στη Ρωσία, τονίζοντας ότι πρόκειται για «σημαντική κλιμάκωση» στη «συνεχιζόμενη εμπλοκή της Βόρειας Κορέας» στον πόλεμο και «επικίνδυνη επέκταση του πολέμου».

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι βορειοκορεατικά στρατεύματα έχουν σταλεί στη Ρωσία και ότι βορειοκορεατικές στρατιωτικές μονάδες έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή του Κουρσκ», δήλωσε ο Ρούτε - στη ρωσική περιφέρεια δηλαδή όπου από το καλοκαίρι έχουν εισβάλει ουκρανικές δυνάμεις, επιχειρώντας, χωρίς αποτέλεσμα, να δημιουργήσουν έναν αντιπερισπασμό για την ανακοπή της ρωσικής προέλασης στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ρούτε απαρίθμησε τις «απειλές» που προκύπτουν για τον ευρωατλαντικό άξονα: «Η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας αποτελεί απειλή για την ασφάλεια του Ινδο-Ειρηνικού και του Βορειοατλαντικού. Υπονομεύει την ειρήνη στην Κορεατική Χερσόνησο και τροφοδοτεί τον ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Η Πιονγιάνγκ έχει ήδη προμηθεύσει τη Ρωσία με εκατομμύρια φυσίγγια και βαλλιστικούς πυραύλους (...) Σε αντάλλαγμα, ο Πούτιν παρέχει στη Βόρεια Κορέα στρατιωτική τεχνολογία και άλλη υποστήριξη για να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις».

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζ. Σάλιβαν, συναντήθηκε την Παρασκευή με τους ομολόγους του της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας. Οι τρεις τους εξέφρασαν «σοβαρή ανησυχία» για την ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων στη Ρωσία και πιθανόν εναντίον της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ενα μέρος αυτών των στρατιωτών έχει ήδη μετακινηθεί πιο κοντά στην Ουκρανία, και μας ανησυχεί όλο και περισσότερο ότι η Ρωσία σκοπεύει να τους χρησιμοποιήσει σε μάχη ή για υποστήριξη στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ», δήλωσε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ - γιολ, κατά την οποία συζητήθηκε η πρόοδος στην «εταιρική σχέση Ασφάλειας και Αμυνας» που ανακοινώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Ν. Κορέας τον Μάη του 2023.

Η έναρξη αυτής της συνεργασίας είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, τόνισε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας - Βόρειας Κορέας «θα μπορούσε να ενθαρρύνει την Πιονγιάνγκ να αυξήσει περαιτέρω τις εντάσεις στην Κορεατική Χερσόνησο».

Κίεβο και Σεούλ συντονίζονται

Συνομιλίες με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του είχε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, σχετικά με «την ανάμειξη του βορειοκορεατικού στρατού στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» και «καταλήξαμε στο ίδιο συμπέρασμα: Ο πόλεμος αυτός διεθνοποιείται».

«Συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειρογνωμοσύνης, να ενισχύσουμε τις επαφές σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα στο υψηλότερο, προκειμένου να αναπτύξουμε στρατηγική δράση και αντίμετρα για να αντιμετωπίσουμε την κλιμάκωση αυτή και να δεσμεύσουμε τους αμοιβαίους εταίρους μας σε μια συνεργασία», ανέφερε ο Ζελένσκι.

Οι Πρόεδροι των δύο χωρών συμφώνησαν επίσης να έχουν στρατηγικές διαβουλεύσεις για να ανταποκριθούν από κοινού στην «παράνομη» στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας - Β. Κορέας.

Ουκρανία και Ν. Κορέα «θα ανταλλάξουν σύντομα αντιπροσωπείες για να συντονίσουν τις δράσεις».

Η ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία

Παράλληλα, η ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας, Τσόε Σον Χούι, έφτασε χτες στη Ρωσία για επίσημη επίσκεψη. Μετά την άφιξή της στο Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική Απω Ανατολή, αναμένεται να μεταβεί στη Μόσχα σήμερα.

Την περασμένη βδομάδα, οι Ρώσοι βουλευτές ψήφισαν ομόφωνα την επικύρωση της «Συνθήκης για την παγκόσμια στρατηγική σύμπραξη» με τη Β. Κορέα.

Η Συνθήκη είχε υπογραφεί τον Ιούνη στη διάρκεια επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου στην Πιονγιάνγκ και μεταξύ άλλων προβλέπει «στρατιωτική βοήθεια» στην περίπτωση ένοπλης επίθεσης τρίτης χώρας.

Ερωτηθείς για τη Συνθήκη και τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί, ο Πούτιν απάντησε ότι αυτό είναι «υπόθεση» της Μόσχας, χωρίς να διαψεύσει την παρουσία Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος Πρόεδρος προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα απαντήσει με «ένα φάσμα αντιμέτρων», αν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει «δυτικά» όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας «εξετάζει πώς θα απαντήσει σε ενδεχόμενα πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς μέσα στη ρωσική επικράτεια, θα δώσει ένα φάσμα απαντήσεων», δήλωσε ο Πούτιν.

Τον Σεπτέμβρη ο Πούτιν είχε προειδοποιήσει ότι κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι «οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία» και «αυτό θα αλλάξει την ίδια τη φύση της σύγκρουσης».

Ασκηση προσομοίωσης «μαζικού πυρηνικού πλήγματος» ως απάντηση σε ένα πρώτο πλήγμα από εχθρό, πραγματοποίησε χτες η Ρωσία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, Α. Μπελούσοφ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος παρακολούθησε τα νέα γυμνάσια με πυρηνικά στρατηγικά όπλα, τονίζοντας ότι ανώτατοι αξιωματούχοι επανεξετάζουν τον έλεγχο των εκτοξεύσεων πυρηνικών βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων Κρουζ και ότι η Ρωσία «χρειάζεται να έχει τις πυρηνικές της δυνάμεις έτοιμες για χρήση».

ΓΕΩΡΓΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Αντιδράσεις από ΗΠΑ - ΕΕ και «φιλοδυτική» αντιπολίτευση για το αποτέλεσμα

Ο Γεωργιανός πρωθυπουργός Ιρ. Κομπαχίτζε με τον Ούγγρο ομόλογό του Β. Ορμπαν

Georgian Prime Minister Press

Ο Γεωργιανός πρωθυπουργός Ιρ. Κομπαχίτζε με τον Ούγγρο ομόλογό του Β. Ορμπαν
Διαδηλώσεις της «φιλοδυτικής» αντιπολίτευσης και αντιδράσεις από ΗΠΑ και ΕΕ για τη «νομιμότητα» του εκλογικού αποτελέσματος ακολούθησαν τις βουλευτικές εκλογές του Σαββάτου στη Γεωργία, καθώς η χώρα του νότιου Καυκάσου βρίσκεται στο «σταυροδρόμι» του σφοδρού γεωπολιτικού ανταγωνισμού μεταξύ του ευρωατλαντικού μπλοκ και της Ρωσίας.

Νικητής των εκλογών αναδείχθηκε το κυβερνών - θεωρούμενο «φιλορωσικό» - κόμμα Γεωργιανό Ονειρο, με 54% των ψήφων. Το συνολικό ποσοστό τεσσάρων συνασπισμών της αντιπολίτευσης, που πέρασαν το εκλογικό όριο, καταγράφηκε σε σχεδόν 38%. Η συμμετοχή ανήλθε σε 59% (έναντι 56% το 2020).

Η αποστολή παρακολούθησης του ΟΑΣΕ - στον οποίο έχει αναστείλει τη συμμετοχή της η Ρωσία - δήλωσε ότι η ψηφοφορία «αμαυρώθηκε από άνισους όρους ανταγωνισμού, πίεση και ένταση, αλλά στους ψηφοφόρους προσφέρθηκε μια ευρεία επιλογή» υποψηφίων.

Η Εκλογική Επιτροπή της Γεωργίας αποφάσισε χτες ανακαταμέτρηση των ψήφων για το 14% των εκλογικών τμημάτων, δηλαδή σε 5 εκλογικά τμήματα κάθε εκλογικής περιφέρειας.

Η «φιλοδυτική» αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα, υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τη δική της καταμέτρηση τα «φιλοευρωπαϊκά» κόμματα έχουν ξεπεράσει το 50% και κατηγορεί το κυβερνών κόμμα ότι «έκλεψε» τις βουλευτικές εκλογές.

Αντίστοιχα, η «φιλοδυτική» Πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, ανακοίνωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα, που, όπως είπε στο «Ρόιτερς», είναι προϊόν μίας «ειδικής ρωσικής επιχείρησης». Εκτίμησε δε ότι το «φιλορωσικό» κυβερνών κόμμα συγκέντρωσε περί το 40% των ψήφων, επικαλούμενη δύο exit polls.

Η Ζουραμπισβίλι κατήγγειλε ότι πιθανότατα υπήρξε υποστήριξη από τη ρωσική Υπηρεσία Ασφαλείας FSB, ενώ «η προπαγάνδα που χρησιμοποιήθηκε πριν από τις εκλογές (...) είναι απευθείας αντιγραφή των ρωσικών κλιπ και βίντεο που χρησιμοποιήθηκαν την εποχή των εκλογών του Πούτιν».

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε «οποιαδήποτε ρωσική ανάμειξη στις εκλογές» και ισχυρίστηκε ότι «η Δύση, και όχι η Μόσχα, προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση».

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν προχτές βράδυ μπροστά από το Κοινοβούλιο στην Τιφλίδα, διαμαρτυρόμενοι για το αποτέλεσμα των εκλογών, μετά την έκκληση που απηύθυνε η Πρόεδρος στους Γεωργιανούς «που θέλουν να διατηρήσουν το ευρωπαϊκό τους μέλλον» να βγουν στους δρόμους.

Ο «φιλοδυτικός», πρώην Πρόεδρος της Γεωργίας Μ. Σαακασβίλι, που είναι φυλακισμένος και επικρίνει δριμύτατα την κυβέρνηση, κάλεσε σε «μαζικές διαδηλώσεις».

Ο πρωθυπουργός, Ιρακλί Κομπαχίτζε, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιδιώκει να διαταράξει τη «συνταγματική τάξη», ενώ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «παραμένει προσηλωμένη στην ένταξη στην ΕΕ».

Στην Τιφλίδα για «συγχαρητήρια» ο Ορμπαν

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Β. Ορμπαν, η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, επισκέφτηκε τη Γεωργία από τη Δευτέρα το βράδυ, για να εκφράσει την υποστήριξή του στη γεωργιανή κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας τις εκλογές «ελεύθερες και δημοκρατικές» και δίνοντας συγχαρητήρια στον Κομπαχίτζε.

Απευθυνόμενος στον γεωργιανό λαό τον συνεχάρη που ψήφισε «υπέρ της ειρήνης» και που «δεν επιτρέψατε η χώρα σας να γίνει μια δεύτερη Ουκρανία», αναπαράγοντας τη βασική προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος. Σημείωσε δε ότι «αν είχαν κερδίσει οι φιλελεύθεροι», οι Βρυξέλλες «θα έλεγαν ότι ήταν δημοκρατικές» οι εκλογές.

Ο Ορμπαν τόνισε ότι «ο γεωργιανός λαός έχει κάνει μια επιλογή υπέρ της Ευρώπης» και εξέφρασε βεβαιότητα ότι μια μέρα «η Γεωργία θα γίνει δεκτή στην ΕΕ», τονίζοντας πως η Γεωργία «μπορεί να υπολογίζει σε στρατηγική βοήθεια» από τη Βουδαπέστη.

Οι ΥΠΕΞ 13 χωρών της ΕΕ (Γερμανίας, Γαλλίας, Πολωνίας, Ολλανδίας, Τσεχίας, Δανίας, Εσθονίας, Φινλανδίας, Ιρλανδίας, Λιθουανίας, Λουξεμβούργου, Πορτογαλίας, Σουηδίας) καταδίκασαν χτες την «παραβίαση των διεθνών κανόνων» στις βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία, τις οποίες έκριναν «ασύμβατες με τα πρότυπα» που αναμένεται να τηρεί μια υποψήφια προς ένταξη χώρα. Παράλληλα, επέκριναν «την πρόωρη επίσκεψη» του Ορμπαν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κάλεσε την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και τις άλλες αρμόδιες αρχές της Γεωργίας «να εκπληρώσουν το καθήκον τους για ταχεία, διαφανή και ανεξάρτητη διερεύνηση και εκδίκαση των εκλογικών παρατυπιών και των καταγγελιών».

Από την Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν να υπάρξουν συνέπειες εάν η κυβέρνηση της Γεωργίας δεν αλλάξει κατεύθυνση.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στον β' γύρο

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (LSDP) αναδεικνύεται ισχυρότερη πολιτική δύναμη στη Λιθουανία μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, εξασφαλίζοντας 52 από τις 141 έδρες.

Το κυβερνών «κεντροδεξιό» κόμμα Ενωση της Πατρίδας (TS-LKD), της απερχόμενης πρωθυπουργού, Ινγκρίντα Σιμονίτε, έρχεται δεύτερο με 28 έδρες. Η συμμετοχή ανήλθε στο 41%.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, με επικεφαλής την Βίλιγια Μπλινκεβιτσούτε, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με δύο μικρότερα κόμματα, την Ενωση Δημοκρατών για τη Λιθουανία (DSVL) με 14 έδρες, και την Ενωση Λιθουανών Αγροτών και Πρασίνων (LVΖS) με 8 έδρες.

Το νεοσύστατο κόμμα Nemuno Ausra (NA), με επικεφαλής τον Ρ. Γιεμαϊτάιτις, ο οποίος πέρσι παραιτήθηκε από βουλευτής λόγω επικρίσεων για «αντισημιτικά σχόλια», εξασφάλισε 20 έδρες.

Στον πρώτο γύρο το LSDP είχε πάρει 20% των ψήφων, το TS-LKD έλαβε 18% και το NA 15%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ