Georgian Prime Minister Press |
Νικητής των εκλογών αναδείχθηκε το κυβερνών - θεωρούμενο «φιλορωσικό» - κόμμα Γεωργιανό Ονειρο, με 54% των ψήφων. Το συνολικό ποσοστό τεσσάρων συνασπισμών της αντιπολίτευσης, που πέρασαν το εκλογικό όριο, καταγράφηκε σε σχεδόν 38%. Η συμμετοχή ανήλθε σε 59% (έναντι 56% το 2020).
Η αποστολή παρακολούθησης του ΟΑΣΕ - στον οποίο έχει αναστείλει τη συμμετοχή της η Ρωσία - δήλωσε ότι η ψηφοφορία «αμαυρώθηκε από άνισους όρους ανταγωνισμού, πίεση και ένταση, αλλά στους ψηφοφόρους προσφέρθηκε μια ευρεία επιλογή» υποψηφίων.
Η Εκλογική Επιτροπή της Γεωργίας αποφάσισε χτες ανακαταμέτρηση των ψήφων για το 14% των εκλογικών τμημάτων, δηλαδή σε 5 εκλογικά τμήματα κάθε εκλογικής περιφέρειας.
Η «φιλοδυτική» αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα, υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τη δική της καταμέτρηση τα «φιλοευρωπαϊκά» κόμματα έχουν ξεπεράσει το 50% και κατηγορεί το κυβερνών κόμμα ότι «έκλεψε» τις βουλευτικές εκλογές.
Αντίστοιχα, η «φιλοδυτική» Πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, ανακοίνωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα, που, όπως είπε στο «Ρόιτερς», είναι προϊόν μίας «ειδικής ρωσικής επιχείρησης». Εκτίμησε δε ότι το «φιλορωσικό» κυβερνών κόμμα συγκέντρωσε περί το 40% των ψήφων, επικαλούμενη δύο exit polls.
Η Ζουραμπισβίλι κατήγγειλε ότι πιθανότατα υπήρξε υποστήριξη από τη ρωσική Υπηρεσία Ασφαλείας FSB, ενώ «η προπαγάνδα που χρησιμοποιήθηκε πριν από τις εκλογές (...) είναι απευθείας αντιγραφή των ρωσικών κλιπ και βίντεο που χρησιμοποιήθηκαν την εποχή των εκλογών του Πούτιν».
Το Κρεμλίνο αρνήθηκε «οποιαδήποτε ρωσική ανάμειξη στις εκλογές» και ισχυρίστηκε ότι «η Δύση, και όχι η Μόσχα, προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση».
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν προχτές βράδυ μπροστά από το Κοινοβούλιο στην Τιφλίδα, διαμαρτυρόμενοι για το αποτέλεσμα των εκλογών, μετά την έκκληση που απηύθυνε η Πρόεδρος στους Γεωργιανούς «που θέλουν να διατηρήσουν το ευρωπαϊκό τους μέλλον» να βγουν στους δρόμους.
Ο «φιλοδυτικός», πρώην Πρόεδρος της Γεωργίας Μ. Σαακασβίλι, που είναι φυλακισμένος και επικρίνει δριμύτατα την κυβέρνηση, κάλεσε σε «μαζικές διαδηλώσεις».
Ο πρωθυπουργός, Ιρακλί Κομπαχίτζε, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιδιώκει να διαταράξει τη «συνταγματική τάξη», ενώ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «παραμένει προσηλωμένη στην ένταξη στην ΕΕ».
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Β. Ορμπαν, η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, επισκέφτηκε τη Γεωργία από τη Δευτέρα το βράδυ, για να εκφράσει την υποστήριξή του στη γεωργιανή κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας τις εκλογές «ελεύθερες και δημοκρατικές» και δίνοντας συγχαρητήρια στον Κομπαχίτζε.
Απευθυνόμενος στον γεωργιανό λαό τον συνεχάρη που ψήφισε «υπέρ της ειρήνης» και που «δεν επιτρέψατε η χώρα σας να γίνει μια δεύτερη Ουκρανία», αναπαράγοντας τη βασική προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος. Σημείωσε δε ότι «αν είχαν κερδίσει οι φιλελεύθεροι», οι Βρυξέλλες «θα έλεγαν ότι ήταν δημοκρατικές» οι εκλογές.
Ο Ορμπαν τόνισε ότι «ο γεωργιανός λαός έχει κάνει μια επιλογή υπέρ της Ευρώπης» και εξέφρασε βεβαιότητα ότι μια μέρα «η Γεωργία θα γίνει δεκτή στην ΕΕ», τονίζοντας πως η Γεωργία «μπορεί να υπολογίζει σε στρατηγική βοήθεια» από τη Βουδαπέστη.
Οι ΥΠΕΞ 13 χωρών της ΕΕ (Γερμανίας, Γαλλίας, Πολωνίας, Ολλανδίας, Τσεχίας, Δανίας, Εσθονίας, Φινλανδίας, Ιρλανδίας, Λιθουανίας, Λουξεμβούργου, Πορτογαλίας, Σουηδίας) καταδίκασαν χτες την «παραβίαση των διεθνών κανόνων» στις βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία, τις οποίες έκριναν «ασύμβατες με τα πρότυπα» που αναμένεται να τηρεί μια υποψήφια προς ένταξη χώρα. Παράλληλα, επέκριναν «την πρόωρη επίσκεψη» του Ορμπαν.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κάλεσε την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και τις άλλες αρμόδιες αρχές της Γεωργίας «να εκπληρώσουν το καθήκον τους για ταχεία, διαφανή και ανεξάρτητη διερεύνηση και εκδίκαση των εκλογικών παρατυπιών και των καταγγελιών».
Από την Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν να υπάρξουν συνέπειες εάν η κυβέρνηση της Γεωργίας δεν αλλάξει κατεύθυνση.