Επιχειρώντας να στραγγαλίσει τον Παλαιστινιακό λαό, το κράτος - δολοφόνος απαγόρευσε τη δράση της υπηρεσίας αρωγής, UNRWA
Σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι πάνω από 109 άμαχοι (σύμφωνα με στοιχεία του Al Jazeera) που σκοτώθηκαν κατά το χτεσινό βομβαρδισμό 5όροφου κτιρίου στη Μπέιτ Λαχίγια της Βόρειας Λωρίδας της Γάζας που φιλοξενούσε μερικές εκατοντάδες εκτοπισμένους αμάχους. Κατά τον ίδιο βομβαρδισμό, τραυματίστηκαν πολλές δεκάδες άμαχοι, ανάμεσά τους βρέφη και παιδιά, και αγνοούνται τουλάχιστον 40 άτομα...
Η βαρβαρότητα του Ισραήλ εκφράστηκε επίσης το περασμένο Σάββατο με το μακελειό που προκάλεσε στο κατειλημμένο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, στην ίδια πόλη την Μπέιτ Λαχίγια. Με την αποχώρηση του στρατού φάνηκε το μέγεθός του. Διαλυμένες κρίσιμες υποδομές, γεννήτριες, με αποτέλεσμα τουλάχιστον δύο παιδιά να πεθάνουν από έλλειψη οξυγόνου στην ΜΕΘ, συλλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, τρία κατεστραμμένα ασθενοφόρα, πυρπολημένα γειτονικά σπίτια.
Η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και η πλειοψηφία βουλευτών της Κνέσετ, προχωράνε το σχέδιο εξόντωσης και εκτοπισμού των Παλαιστινίων. Ενέκριναν τη Δευτέρα, νομοσχέδια που αφορούν την απαγόρευση στο ισραηλινό και κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος των δράσεων και υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης που παρέχει επί δεκαετίες στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, UNRWA.
Μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως θα χρησιμοποιήσει «άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ και διεθνείς οργανισμούς για να διασφαλίσει ότι η βοήθεια θα φτάνει στη Γάζα».
Ωστόσο, η διά νόμου απαγόρευση των ιατρικών, εκπαιδευτικών υπηρεσιών και επισιτιστικής βοήθειας της UNWRA στα παλαιστινιακά εδάφη εάν και όταν εφαρμοστεί θα συνιστά, πέραν των άλλων, και ατράνταχτη περίπτωση πρακτικής εφαρμογής του ορισμού που δίνει η Διεθνής Σύμβαση Γενοκτονίας του ΟΗΕ περί «μερικής ή ολικής καταστροφής πληθυσμών» λόγω εθνικής ή άλλης ταυτότητας.
Η εξέλιξη έρχεται επίσης να προστεθεί στις απροκάλυπτες απειλές και επιθέσεις του Ισραήλ κατά της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ στον Λίβανο (αποστολή UNIFIL) και στην πρόσφατη απόφαση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών να χαρακτηρίσει «ανεπιθύμητο» τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επειδή δεν καταδίκασε «απερίφραστα» τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις της 1ης Οκτώβρη στο Ισραήλ.
Η έγκριση των νομοσχεδίων προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων με πρώτες εκείνες του ΓΓ του ΟΗΕ που επανέλαβε πως δεν υπάρχει εναλλακτική στην υπηρεσία της UNRWA. Προέβλεψε πως η εφαρμογή του ισραηλινού νόμου θα επιφέρει «καταστροφικές συνέπειες για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, κάτι που είναι απαράδεκτο».
Ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha), τόνισε επίσης πως η UNRWA «είναι απολύτως αναγκαία και δεν υπάρχει εναλλακτική αυτή τη στιγμή».
Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τόνισε πως η UNRWA είναι αναντικατάστατη και πως ήδη το ένα τρίτο των υγειονομικών που βοηθούν στον εμβολιασμό των παιδιών της Γάζας κατά της πολιομυελίτιδας είναι μεταξύ των περίπου 1.000 υπαλλήλων της.
Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα παλαιστινιακά εδάφη, εκτίμησε πως τα ισραηλινά νομοθετήματα έχουν στόχο «την εξάλειψη των Παλαιστινίων» από τη γη τους μέσω «γενοκτονίας».
Στο φόντο των εξελίξεων αυτών, η κυβέρνηση του Σάιμον Χάρις στην Ιρλανδία κάλεσε χτες όλες την ΕΕ να επανεξετάσει τις σχέσεις με το Ισραήλ έπειτα από την απαγόρευση της UNRWA, με πρώτες τις εμπορικές σχέσεις. Χαρακτήρισε την απόφαση της Κνέσετ «ξεδιάντροπη» καθώς θα προκαλέσει το θάνατο ακόμη περισσότερων Παλαιστινίων αμάχων.
Στη Ραμάλα, ο Πρόεδρος του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου, Ράουχι Ρατούχ, ζήτησε την αποπομπή του Ισραήλ από τον ΟΗΕ εάν δεν αποτραπεί η απαγόρευση της UNRWA στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Στο μεταξύ, οι ισραηλινές δυνάμεις στη Βόρεια Γάζα υφίστανται σχεδόν καθημερινά πλήγματα. Χτες, ένας αξιωματικός και άλλοι τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια βομβιστικής έκρηξης στη Τζαμπάλια της Βόρειας Γάζας. Οι ηλικίες των θυμάτων ήταν 20, 21 και 22 ετών. Κατά την ίδια έκρηξη τραυματίστηκε σοβαρά άλλος ένας αξιωματικός.
Από τον Οκτώβριο του 2023, έχουν τραυματιστεί πάνω από 12.000 Ισραηλινοί στρατιώτες και πάνω από 363 έχουν σκοτωθεί στη Γάζα.
Στο κάδρο κλιμάκωσης των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, χτες το απόγευμα, Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στην εφημερίδα Times of Israel ότι τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί νέος γύρος συνομιλιών για την απελευθέρωση των ομήρων, με τις διαπραγματεύσεις να διεξάγονται αυτή τη φορά στην Αίγυπτο. Επικεφαλής της ισραηλινής αντιπροσωπείας πιθανότατα θα είναι και πάλι ο αρχηγός της Μοσάντ, ο Νταβίντ Μπαρνέα. Στις αρχές Νοέμβρη αναμένεται να επανέλθει στο Ισραήλ ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Ειμος Χόκσταϊν, συνεχίζοντας τις διαβουλεύσεις με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στον Λίβανο.
Τη Δευτέρα το Axios.com ανέφερε πως ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς πρότεινε συμφωνία που προβλέπει κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για 28 ημέρες, την απελευθέρωση τουλάχιστον οκτώ ομήρων -γυναικών ή ανδρών άνω των 50- που κρατά η Χαμάς και παράλληλα δεκάδων Παλαιστινίων που βρίσκονται στις φυλακές του Ισραήλ.Ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών φέρεται να έριξε την ιδέα την Κυριακή κατά τη συνάντησή του με αντιπροσώπους του Ισραήλ και του Κατάρ, στην Ντόχα. Από την πλευρά της η Χάμας εξαρτά την απελευθέρωση των ομήρων με την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από την Γάζα.
Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ μιλώντας χτες βράδυ σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αποδοκίμασε την απόφαση της Κνέσετ κατά της UNRWA υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι αντίθετες με τις προσπάθειες του Ισραήλ να εξωθήσει στη λιμοκτονία τους Παλαιστίνιους πολίτες. Η ίδια κάλεσε το Ισραήλ να αντιμετωπίσει άμεσα την «καταστροφική ανθρωπιστική κρίση» στη Λωρίδα της Γάζας και να σταματήσει την τιμωρία των Παλαιστινίων.
Ο Αλγερινός πρέσβης Αμάρ Μπεντζαμά κατά τη δική του παρέμβαση εκτίμησε πως «καταρρέει» το διεθνές σύστημα που κτίστηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς είναι «ανίκανο να σταθεί απέναντι» στην ισραηλινή βία που συνεχίζεται σε καθεστώς ανομίας και πλήρους ατιμωρησίας. Ο ίδιος χαρακτήρισε την κατάσταση στη Γάζα «καταστροφική», εκτιμώντας πως ο πόλεμος που κάνει το Ισραήλ εντάσσεται σε πολιτική βίαιου εκτοπισμού των Παλαιστινίων.