2024 The Associated Press. All |
Σε αυτήν την τραγωδία - προδιαγεγραμμένο έγκλημα (όπως αντίστοιχα ζήσαμε στη χώρα μας) αποτυπώνεται ανάγλυφα η επιλεκτική ανικανότητα του αστικού κράτους όταν πρόκειται για μέτρα πρόληψης και προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού, το δόγμα του κόστους - οφέλους, που είναι και επίσημη πολιτική της ΕΕ. Με βάση αυτό, είναι προτιμότερο να πληρώνονται κάποια ψίχουλα στους πληγέντες από τις καταστροφές, που συνήθως είναι σε λαϊκές συνοικίες, παρά να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για ουσιαστικά έργα, υποδομές δηλαδή με βάση τα σημερινά δεδομένα, που προσχηματικά μόνο τα επικαλούνται ως «ακραία φαινόμενα» και «κλιματική κρίση». Αντί λοιπόν να παίρνονται μέτρα για τις υπαρκτές αλλαγές στο κλίμα, τα απαραίτητα έργα και υποδομές δεν είναι επιλέξιμα και όσα γίνονται βαλτώνουν για χρόνια, γιατί δεν ενδιαφέρουν τους μεγαλοκαπιταλιστές, αφού δεν έχουν μακροχρόνιο κέρδος, όπως αυτοκινητόδρομοι με διόδια και άλλα «ανταποδοτικά».
2024 The Associated Press. All |
Η Βαλένθια πνίγηκε το 1957 και χάθηκαν 81 ανθρώπινες ζωές, ενώ νέα πλημμύρα μικρότερης έκτασης σημειώθηκε το 2019. Παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων οι υποδομές ελάχιστα βελτιώθηκαν, ενώ η περιοχή άλλαξε με τους «γνωστούς» κανόνες της άναρχης καπιταλιστικής ανάπτυξης, με την πυκνή δόμηση, τις αυθαιρεσίες κ.λπ. Ετσι φτάσαμε στα σημερινά αποτελέσματα, για τα οποία διάφοροι αστοί πολιτικοί χύνουν κροκοδείλια δάκρυα.
Οι καταγγελίες των απλών ανθρώπων περιλαμβάνουν και το γεγονός ότι το ισπανικό «112» ...άργησε 8 ώρες, ότι εργαζόμενοι εν μέσω καταστροφής υποχρεώνονταν να πάνε για δουλειά, ή ότι η Μονάδα Εκτακτης Ανάγκης (UVE) της Βαλένθια καταργήθηκε από την περιφερειακή κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος, ενώ επί σοσιαλδημοκρατικής διοίκησης ήταν απλώς ένας ακόμα οργανισμός χωρίς προσωπικό και μέσα.
Αυτήν τη συνολική εγκληματική πολιτική στο κρίσιμο ζήτημα της πολιτικής προστασίας ανέδειξε σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Ισπανίας (PCTE), δείχνοντας τον ένοχο, την καπιταλιστική βαρβαρότητα και όσους την υπηρετούν.
Και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Καταστροφές όπως αυτή μπορούν να προβλεφθούν και να προληφθούν αρκετά νωρίτερα, με τα διαθέσιμα επιστημονικά και τεχνικά μέσα, όπως επίσης υπάρχουν άφθονοι υλικοί πόροι για τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τον σχεδιασμό υποδομών που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο τον πληθυσμό. Προϋπόθεση όμως γι' αυτό είναι να τεθούν όλα τα οικονομικά, τεχνολογικά και επιστημονικά μέσα στην υπηρεσία της πλειοψηφίας, μέσω μιας κεντρικά και επιστημονικά σχεδιασμένης οικονομίας, ικανής να κάνει ορθολογική χρήση των πόρων και να τους διαχειρίζεται με τρόπο που να είναι προς το συμφέρον της εργαζόμενης πλειοψηφίας».
Το PCTE επίσης κάλεσε τα μέλη του και όλο τον λαό της χώρας να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους πληγέντες, συμβάλλοντας στο έργο της αποκατάστασης.
Η οργή του κόσμου φουντώνει, καθώς αποδείχθηκε η γύμνια του κράτους τόσο πριν όσο και μετά την καταστροφή. Ετσι, τοπικοί μαζικοί φορείς και συνδικάτα στην Κοινότητα της Βαλένθια προχωρούν σε διαδήλωση στις 9 Νοέμβρη, από την πλατεία Δημαρχείου μέχρι την έδρα της περιφερειακής αρχής.
Ανεβαίνει επικίνδυνα η ένταση σε Μολδαβία και Γεωργία, με τις τρέχουσες εκλογικές διαδικασίες να ρίχνουν λάδι στη φωτιά του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού μεταξύ «Δύσης» και Ρωσίας για τη γεωπολιτική «πορεία» των δύο χωρών.
Στη Μολδαβία η «φιλοδυτική» Πρόεδρος, Μάγια Σάντου, πρώην σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, διεκδικεί επανεκλογή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή, με τη στήριξη ΕΕ - ΗΠΑ.
Η Μολδαβία ξεκίνησε τον Ιούνη «ενταξιακές διαπραγματεύσεις» με την ΕΕ. Στις 20 Οκτώβρη, μαζί με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, διεξήχθη και δημοψήφισμα για να περιληφθεί στο Σύνταγμα της χώρας ο στόχος ένταξης στην ΕΕ.
Υποστηριχτές της αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν την Πέμπτη διαμαρτυρία στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο αναμενόταν να εγκρίνει τα οριακά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα όπως «Δεν αναγνωρίζουμε το δημοψήφισμα» και απαιτούσαν την παραίτηση του αντιπροέδρου της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.
Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, η Μ. Τάουμπερ, αντιπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου μπλοκ «Pobeda» (Νίκη), άσκησε προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο, αμφισβητώντας τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Το δικαστήριο ωστόσο αναγνώρισε τελικά τα αποτελέσματα.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή, η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν 50,7%. Το 50,3% ψήφισε υπέρ της ΕΕ και το 49,7% κατά, αλλά στο εσωτερικό της Μολδαβίας το 54% ψήφισε κατά, με το οριακό «ναι» να διαμορφώνεται από τους ψηφοφόρους του εξωτερικού.
Η δε «φιλοδυτική» πλευρά κατήγγειλε την αντιπολίτευση για «ένα εκτεταμένο σχέδιο εξαγοράς ψήφων από τον φιλορώσο φυγά ολιγάρχη Ιλάν Σορ».
Η Σάντου αντιμετωπίζει στις προεδρικές εκλογές τον Αλεξάντρ Σογιάνογκλο, πρώην γενικό εισαγγελέα, που έχει τη στήριξη του θεωρούμενου «φιλορωσικού» Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο οποίος δηλώνει ότι ως Πρόεδρος «θα στηρίξει την ένταξη στην ΕΕ» και «θα αναπτύξει σχέσεις με τη Ρωσία προς το εθνικό συμφέρον».
Χάρη στις ψήφους της μεγάλης «φιλοδυτικής» διασποράς, στον πρώτο γύρο η Σάντου έλαβε το 42% των ψήφων έναντι 26% για τον Στογιάνογκλο. Ωστόσο, ενώ εκείνη και άλλοι «φιλοευρωπαίοι» πολιτικοί κέρδισαν περίπου 650.000 ψήφους, 850.000 ψήφοι πήγαν στον Στογιάνογκλο και υποψηφίους που είτε στηρίζουν τη Ρωσία είτε τονίζουν την «ανεξαρτησία της χώρας».
Σύμφωνα με αναλυτές, τα αποτελέσματα κατέδειξαν αντίθεση προς την Σάντου και το κυβερνών κόμμα PAS και οι πιθανότητες «φαίνεται να μην είναι με το μέρος της στον δεύτερο γύρο». Μάλιστα, εκτιμάται ότι αντί το δημοψήφισμα για την ΕΕ να αυξήσει τα ποσοστά της Σάντου, η δυσαρέσκεια για το PAS παρέσυρε πτωτικά το δημοψήφισμα.
Ο Στογιάνογκλο λέει ότι εάν νικήσει θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί νέες ρωσικές προμήθειες αερίου, ενώ επέκρινε ως ανάμειξη υπέρ της Σάντου το μεγάλο πακέτο βοήθειας της ΕΕ, καθώς και την επίσκεψη «Δυτικών» ηγετών στο Κισινάου πριν από τις εκλογές στις 20 Οκτώβρη. Χαρακτήρισε επίσης «τσίρκο» την κυβέρνηση της Μολδαβίας επειδή συντάχθηκε με τις «δυτικές» κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Μερική ανακαταμέτρηση των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν το περασμένο Σάββατο στη Γεωργία, επιβεβαίωσε τη νίκη του θεωρούμενου ως «φιλορωσικού» κυβερνώντος κόμματος, ενώ η «φιλοδυτική» αντιπολίτευση καταγγέλλει πως οι εκλογές «εκλάπησαν».
Η ανακαταμέτρηση, περίπου στο 12% των εκλογικών τμημάτων και στο 14% των ψηφοδελτίων, «δεν επέφερε σημαντική τροποποίηση των επίσημων αποτελεσμάτων που είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως», ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή. Σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Ονειρο συγκέντρωσε το 53,9% των ψήφων.
Από την αντιπολίτευση, ο Συνασπισμός για την Αλλαγή πήρε 11%, η Ενότητα - Εθνικό Κίνημα 10,16%, η Ισχυρή Γεωργία 8,8% και το Gakharia 7,76%. Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνούνται να αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα των εκλογών, όπως και η Πρόεδρος της Γεωργίας, Σ. Ζουραμπισβίλι.
Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή κατέγραψε 1.170 καταγγελίες τη μέρα των εκλογών, δήλωσε εκπρόσωπός της, σημειώνοντας ότι είναι μειωμένες σε σχέση με τις 2.014 καταγγελίες στις βουλευτικές εκλογές του 2020 και 1.840 στις δημοτικές εκλογές του 2021.