Public Domain |
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την προσεχή ανάπτυξη επιπρόσθετων δυνάμεων στην περιοχή, με ορίζοντα «τους επόμενους μήνες», για την «υπεράσπιση του Ισραήλ».
«Αν το Ιράν, εταίροι του ή οργανώσεις προσκείμενες σε αυτό εκμεταλλευτούν αυτήν τη στιγμή για να στοχοποιήσουν το (στρατιωτικό) προσωπικό ή συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή», η Ουάσιγκτον «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστεί τους ανθρώπους μας», είπε την Παρασκευή το βράδυ ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν, με τις ΗΠΑ να «ζεσταίνουν» σταθερά τις πλάτες του Ισραήλ, που δολοφονεί σε 5 χώρες της περιοχής, παίζοντας με τη φωτιά μιας γενικευμένης σύγκρουσης.
Στα επιπλέον αμερικανικά στρατιωτικά συστήματα που θα αναπτυχθούν συμπεριλαμβάνονται συστήματα αντιμετώπισης βαλλιστικών πυραύλων και άλλα μαχητικά αεροσκάφη, πέρα από τα βομβαρδιστικά Β-52.
Πρόσφατο ρεπορτάζ της αμερικανικής ιστοσελίδας ειδήσεων axios.com ανέφερε ότι η προεδρία Μπάιντεν προειδοποίησε τις τελευταίες μέρες το Ιράν - με απευθείας μήνυμα - να μην εξαπολύσει νέα επίθεση στο Ισραήλ, επειδή τάχα ...δεν θα μπορέσει να συγκρατήσει τους Ισραηλινούς. Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία, ενώ και η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ δεν απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις.
Είχαν προηγηθεί την Παρασκευή οι δηλώσεις της Καρίν Ζαν-Πιερ, εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου, πως η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν «πολύ σαφής ότι το Ιράν δεν θα έπρεπε να απαντήσει» και πως «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το Ισραήλ» αν η Τεχεράνη το πράξει. Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, στρατηγός Πατ Ράιντερ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ μεταφέρουν μεταξύ άλλων αρκετά βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας B-52 της Πολεμικής τους Αεροπορίας στη Μέση Ανατολή.
Η εξέλιξη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Ιράν.
«Πιστεύουμε ότι η παρουσία της Αμερικής στην περιοχή είναι αποσταθεροποιητική... Δεν θα αποτρέψει την αποφασιστικότητα του Ιράν να υπερασπιστεί τον εαυτό του», σχολίασε χτες ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ισμαήλ Μπαεΐ, με αφορμή την έλευση επιπρόσθετων αμερικανικών βομβαρδιστικών το περασμένο Σάββατο. Ο ίδιος επανέλαβε πως η απάντηση του Ιράν στις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στις 26 Οκτωβρίου θα είναι «άμεση και αποφασιστική», επαναλαμβάνοντας την ίδια ώρα ότι η Τεχεράνη υποστήριξε «όλες τις πρωτοβουλίες και προσπάθειες» για εκεχειρία σε Γάζα και Λίβανο. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου διευκρίνισε ότι η επίσημη θέση για το πυρηνικό δόγμα παραμένει αμετάβλητη και αντίθετη στην απόκτηση πυρηνικών όπλων, από την άλλη όμως διεμήνυσε πως η χώρα θα εξοπλιστεί «με οτιδήποτε είναι απαραίτητο για να υπερασπιστεί τον εαυτό της».
Μερικές ώρες νωρίτερα ο Ιρανός Πρόεδρος, Μασούντ Πεζεσκιάν, σχολίασε ότι η χώρα του διαθέτει «πυραύλους», εξαιτίας των οποίων το Ισραήλ «δεν θα τολμούσε να μας επιτεθεί». Σε άλλο σημείο πρόσθεσε: «Αν το Ισραήλ δεχτεί μια εκεχειρία και σταματήσει να σφαγιάζει τους καταπιεσμένους και αθώους πληθυσμούς της περιοχής, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την ένταση και τη φύση της απάντησής μας».
Χτες, πάντως, ο Ιρανός ανώτατος ηγέτης, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε πως ΗΠΑ και Ισραήλ θα πάρουν «αναμφίβολα μια συντριπτική αντίδραση» για ό,τι κάνουν κατά της χώρας του. Ο Χαμενεΐ απευθυνόταν σε σπουδαστές με αφορμή την επέτειο, την Κυριακή 3 Νοέμβρη, της κατάληψης της αμερικάνικης πρεσβείας στην Τεχεράνη το 1979 από ισλαμιστές σπουδαστές, λίγο μετά την εκδήλωση της ισλαμικής επανάστασης που ανέτρεψε τον φιλοαμερικανό Ιρανό σάχη.
Για τον άμεσο κίνδυνο λιμού στη Λωρίδα της Γάζας προειδοποίησε χτες το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) εξαιτίας της συνεχιζόμενης πολιορκίας της περιοχής από το Ισραήλ, όπου εδώ και έναν μήνα, ειδικά στο βόρειο τμήμα, έχει σταματήσει κάθε είδους ουσιαστική ανθρωπιστική βοήθεια.
Το Ισραήλ, με την αμέριστη ευρωατλαντική στήριξη, μετατρέπει έτσι τον λιμό σε επιπρόσθετο όπλο, πέρα από το καθημερινό λουτρό αίματος που προκαλεί σε βόρεια και νότια Γάζα βομβαρδίζοντας ανηλεώς καταυλισμούς εκτοπισμένων αμάχων, νοσοκομεία και σχολεία.
Η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Κάθριν Ράσελ, δήλωσε την Κυριακή ότι πάνω από 50 παιδιά στην Τζαμπάλια της βόρειας Γάζας σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις μέσα σε ένα 48ωρο. Παράλληλα, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κατήγγειλαν πως ισραηλινό drone βομβάρδισε στην ίδια περιοχή την κλινική Sheikh Radwan όπου γινόταν εμβολιασμός παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας, τραυματίζοντας 6 άτομα, εκ των οποίων τα 4 παιδιά.
Επιπλέον, χτες, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε για ακόμη μια φορά το Νοσοκομείο Kamal Adwan της πόλης Μπέιτ Λαχία, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών ατόμων που παρέμεναν μέσα στο κτιριακό συγκρότημα. Στο στόχαστρο μπήκε ο θάλαμος νεογνών, στον 3 όροφο. Λίγες ώρες μετά ανακοινώθηκε πως στη βόρεια Γάζα πλέον δεν λειτουργεί κανένα νοσοκομείο.
Μέσα στο τελευταίο 24ωρο, κατά την 390ή μέρα πολέμου, το υπουργείο Υγείας στη Γάζα κατέγραψε τουλάχιστον 33 νεκρούς Παλαιστίνιους και πάνω από 156 τραυματίες. Ο νέος απολογισμός από τον Οκτώβρη του 2023 αναφέρει τουλάχιστον 43.374 νεκρούς και πάνω από 102.261 τραυματίες.
Παράλληλα, από την Κυριακή ως χτες το μεσημέρι ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον θάνατο ακόμη τριών νεαρών στρατιωτών. Υπολογίζεται ότι από τον Οκτώβρη του 2023 ως χτες έχουν σκοτωθεί στη Γάζα πάνω από 366 Ισραηλινοί στρατιώτες.
Στοιχεία (πριν από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα) που δημοσίευσε πρόσφατα η ισραηλινή εφημερίδα «Yediot Ahronot», ανέφεραν πως το 33% των Ισραηλινών νεαρών ή 1 στους 3 υπόχρεους σε στράτευση δεν έφτασε στη στρατολογική βάση τα τελευταία χρόνια και πως το 15% εγκατέλειψε τη θητεία και δεν μπήκε καθόλου στον εφεδρικό σχηματισμό με διάφορες αιτιολογίες, όπως είναι ιατρικοί ή και ψυχολογικοί λόγοι. Στοιχεία από τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού του στρατού καταγράφουν ότι «υπάρχουν 18.000 έφεδροι στρατιώτες μάχης και 20.000 στελέχη υποστήριξης μάχης που είναι εγγεγραμμένοι ως μέρος του μεγέθους της εφεδρικής δύναμης για τις μονάδες του ισραηλινού στρατού, οι οποίοι δεν παρουσιάζονται όταν καλούνται».
Το ίδιο διάστημα το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει κάθε δυνατότητα οργανωμένης ανθρωπιστικής αρωγής προς τους Παλαιστίνιους αμάχους σε Γάζα και Δυτική Οχθη, ανακοίνωσε χτες και επίσημα στον ΟΗΕ ότι αποσύρεται από τη συμφωνία του 1967 με την οποία αναγνώριζε την οργάνωση αρωγής των Παλαιστινίων προσφύγων, UNRWA.
«Επειτα από εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς, το υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε τον ΟΗΕ για την ακύρωση της συμφωνίας μεταξύ του κράτους του Ισραήλ και της UNRWA», ανέφερε η ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι «πολλοί εργαζόμενοι της οργάνωσης είναι μέλη της Χαμάς» και ότι αυτή αποτελεί «μέρος του προβλήματος στη Λωρίδα της Γάζας και όχι μέρος της λύσης».
Σε μια περαιτέρω προσπάθεια να δικαιολογηθεί αυτή η απόφαση, ο Ισραέλ Κατς είπε ότι σήμερα «μόνο το 13% της βοήθειας προέρχεται από την UNRWA» και ότι το μεγαλύτερο μέρος παραδίδεται «από άλλες οργανώσεις». Ισχυρίστηκε επίσης πως το Ισραήλ «είναι δεσμευμένο στο Διεθνές Δίκαιο».
Μεταξύ άλλων η εξέλιξη προκαλεί ανησυχία στους εργαζόμενους της UNRWA στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, ότι δεν θα μπορούν να μετακινούνται από το ένα μέρος στο άλλο και δεν θα έχουν πρόσβαση στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο εκπρόσωπος της UNRWA, Τζόναθαν Φάουλερ, σχολίασε: «Αν εφαρμοστεί αυτός ο νόμος, κινδυνεύει να προκαλέσει την κατάρρευση των διεθνών ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, επιχειρήσεις των οποίων η UNRWA αποτελεί τη ραχοκοκαλιά».
Παράλληλα, προχτές, ο Οσάμα Χαμντάν, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο «Al Aqsa TV» ότι ο διάλογος που διεξάγεται μεταξύ των παλαιστινιακών παρατάξεων στο Κάιρο είναι «θετικός», αποφεύγοντας ωστόσο να βγάλει συμπεράσματα. Πρόσθεσε επίσης ότι η Χαμάς δεν έλαβε καμία νέα γραπτή πρόταση σχετικά με μια πιθανή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Το ίδιο διάστημα στη Δυτική Οχθη οι κατασχέσεις γης και οι εισβολές του στρατού παραμένουν στην ημερήσια διάταξη των κατοχικών δυνάμεων, μαζί με τις βάρβαρες επιθέσεις Εβραίων εποίκων που ενθαρρύνονται από τις δηλώσεις των ακροδεξιών υπουργών της κυβέρνησης Νετανιάχου.
Αργά το βράδυ της Κυριακής και τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες της Δευτέρας, εκατοντάδες οπλισμένοι Εβραίοι έποικοι εισέβαλαν αρχικά στην πόλη αλ Μπιρίχ και έπειτα στη μεγαλύτερη πόλη Ραμάλα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης και προκάλεσαν νύχτα κόλασης τρομοκρατώντας και βάζοντας φωτιά σε σπίτια και ΙΧ αυτοκίνητα Παλαιστινίων. Παράλληλα άνοιξαν πυρ κατά διερχόμενων οχημάτων με παλαιστινιακές πινακίδες κυκλοφορίας τραυματίζοντας μία Παλαιστίνια οδηγό, σε μια προφανή προσπάθεια να χυθεί αίμα...
Νωρίτερα, την Κυριακή, εκατοντάδες Εβραίοι έποικοι εισέβαλαν σε μεγάλες εκτάσεις παλαιστινιακής ιδιοκτησίας νοτιοανατολικά της Βηθλεέμ και άρχισαν να οργώνουν στο πλαίσιο προσπαθειών για διεύρυνση παρακείμενων εποικισμών.
Σε συνοικία της πόλης Ναμπλούς δόθηκαν χτες δύο ειδοποιήσεις στους Παλαιστίνιους ιδιοκτήτες ανεγειρόμενων κατοικιών για επικείμενη κατεδάφιση με τη δικαιολογία πως δεν είχαν οικοδομική άδεια.
Χτες, σε χωριό της βόρειας Κοιλάδας του Ιορδάνη, Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν σε δημοτικό σχολείο και ανάγκασαν τους δασκάλους και τους μαθητές να το εγκαταλείψουν και στη συνέχεια φωτογράφισαν αίθουσες και άλλους χώρους προκαλώντας την ανησυχία πως σκοπεύουν να το κατεδαφίσουν.
Επίσης, ως το βράδυ της Κυριακής, οι κατοχικές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιους διαφόρων περιοχών της Δυτικής Οχθης, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Ναμπλούς, Χεβρώνα, Ραμάλα και Καλκίγια.
Πάνω από 2.000 χιλιάδες νεκροί στον Λίβανο σε έναν μήνα από τις ισραηλινές επιθέσεις
2024 The Associated Press. All |
«Με ή χωρίς συμφωνία (σ.σ. κατάπαυσης του πυρός), τα κλειδιά για την αποκατάσταση της ασφάλειας (του Ισραήλ) είναι πριν απ' όλα να απομακρυνθεί η Χεζμπολάχ πέραν του ποταμού Λιτάνι, να υπάρξει αντίδραση σε κάθε απόπειρα να επανεξοπλιστεί και η σθεναρή ανταπόδοση κάθε επιχείρησής (της) εναντίον μας», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μπροστά σε στρατιωτικούς.
Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι το Σαββατοκύριακο σκότωσε πολλούς μαχητές της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, όπου εξαπολύει χερσαίες επιθέσεις από τις 30 Σεπτέμβρη. Στον ανατολικό Λίβανο, βομβαρδίστηκαν ξανά χωριά της κοιλάδας Μπεκάα, έπειτα από εντολή του ισραηλινού στρατού στους κατοίκους της αρχαίας πόλης Μπααλμπέκ και περιχώρων της να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τμήματά της, ενώ ισραηλινή χερσαία επιχείρηση κατάληψης του χωριού Kheim στο νότιο Λίβανο μετά από πολυήμερη πολιορκία απέτυχε.
Την ίδια ώρα, ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν ότι δύναμη 25 Ισραηλινών κομάντος απήγαγε στην παραλιακή πόλη Μπαντρούν του βόρειου Λιβάνου - σε απόσταση 140 χλμ. από τα ισραηλινά σύνορα - τον Ιμάντ Αμχάζ, σημαντικό στέλεχος της Χεζμπολάχ. Κατά άλλες πληροφορίες στο μεταξύ υπήρξε και εμπλοκή του γερμανικού τμήματος του ΟΗΕ.
Σε χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου αναφέρεται πως από τον Οκτώβρη του 2023 οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν προκαλέσει πάνω από 3.002 νεκρούς και 13.492 τραυματίες. Από τους νεκρούς τουλάχιστον 1.940 καταγράφηκαν από τις 23/9/24.
Η Χεζμπολάχ, από την άλλη, ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να εκτοξεύει «ομοβροντία πυραύλων» εναντίον στρατιωτικής βάσης στη Χάιφα και να επιτίθεται με drones σε άλλη βάση που βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τη Χάιφα.
Παράλληλα το Ισραήλ συνεχίζει το δολοφονικό του έργο και στη Συρία. Χτες καταγράφηκε νέος ισραηλινός βομβαρδισμός στη συνοικία Σαγιέντα Ζεϊνάμπ, κοντά στη Δαμασκό, όπου βρίσκεται ένα σημαντικό σιιτικό ιερό.
Το Σαββατοκύριακο ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε ακόμη μια αεροπορική επιδρομή στο μεθοριακό φυλάκιο Τζούσια μεταξύ Λιβάνου και Συρίας, για δεύτερη φορά σε μια βδομάδα. Το φυλάκιο βρίσκεται κοντά στην πόλη Αλ Κουσάιρ, που θεωρείται σημαντική ζώνη επιρροής της Χεζμπολάχ, η οποία παρενέβη στον πόλεμο στη Συρία για να υποστηρίξει τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Ασαντ.
«Μια νέα ισραηλινή επιδρομή έπληξε το σημείο διέλευσης Τζούσια, μέσω του οποίου πολλοί Λιβανέζοι και Σύροι περνούν από τον Λίβανο στη Συρία», δήλωσε ο ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, τονίζοντας πως κατά τον βομβαρδισμό αυτό χτυπήθηκαν επίσης και δομές αρωγής και πως πλέον «η διαφυγή έχει γίνει δύσκολη και επικίνδυνη (όπως και η μέριμνα γι' αυτούς που φεύγουν) καθώς ο πόλεμος συνεχίζει να εξαπλώνεται».
Η κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ από τις 23 Σεπτέμβρη ώθησε περισσότερους από 500.000 ανθρώπους, κυρίως Σύρους, να εγκαταλείψουν τον Λίβανο για να βρουν καταφύγιο στη Συρία, σύμφωνα με τις αρχές του Λιβάνου.
Στο μεταξύ, σε μια παράλληλη εξέλιξη, την Κυριακή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, δήλωσε ότι η συριακή κυβέρνηση δεν είναι ακόμη έτοιμη για μια συμφωνία τερματισμού της σύγκρουσης με δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης αλλά ούτε και για εξομάλυνση των σχέσεων με την Αγκυρα. Ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση Ασαντ να παράσχει ένα «ασφαλές και σταθερό περιβάλλον» για τον λαό της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης. «Θέλουμε ο Ασαντ να καταλήξει σε συμφωνία με τους αντιπολιτευόμενους», είπε ο Φιντάν.