Πάνω από 2.000 χιλιάδες νεκροί στον Λίβανο σε έναν μήνα από τις ισραηλινές επιθέσεις
2024 The Associated Press. All |
«Με ή χωρίς συμφωνία (σ.σ. κατάπαυσης του πυρός), τα κλειδιά για την αποκατάσταση της ασφάλειας (του Ισραήλ) είναι πριν απ' όλα να απομακρυνθεί η Χεζμπολάχ πέραν του ποταμού Λιτάνι, να υπάρξει αντίδραση σε κάθε απόπειρα να επανεξοπλιστεί και η σθεναρή ανταπόδοση κάθε επιχείρησής (της) εναντίον μας», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μπροστά σε στρατιωτικούς.
Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι το Σαββατοκύριακο σκότωσε πολλούς μαχητές της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, όπου εξαπολύει χερσαίες επιθέσεις από τις 30 Σεπτέμβρη. Στον ανατολικό Λίβανο, βομβαρδίστηκαν ξανά χωριά της κοιλάδας Μπεκάα, έπειτα από εντολή του ισραηλινού στρατού στους κατοίκους της αρχαίας πόλης Μπααλμπέκ και περιχώρων της να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τμήματά της, ενώ ισραηλινή χερσαία επιχείρηση κατάληψης του χωριού Kheim στο νότιο Λίβανο μετά από πολυήμερη πολιορκία απέτυχε.
Την ίδια ώρα, ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν ότι δύναμη 25 Ισραηλινών κομάντος απήγαγε στην παραλιακή πόλη Μπαντρούν του βόρειου Λιβάνου - σε απόσταση 140 χλμ. από τα ισραηλινά σύνορα - τον Ιμάντ Αμχάζ, σημαντικό στέλεχος της Χεζμπολάχ. Κατά άλλες πληροφορίες στο μεταξύ υπήρξε και εμπλοκή του γερμανικού τμήματος του ΟΗΕ.
Σε χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου αναφέρεται πως από τον Οκτώβρη του 2023 οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν προκαλέσει πάνω από 3.002 νεκρούς και 13.492 τραυματίες. Από τους νεκρούς τουλάχιστον 1.940 καταγράφηκαν από τις 23/9/24.
Η Χεζμπολάχ, από την άλλη, ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να εκτοξεύει «ομοβροντία πυραύλων» εναντίον στρατιωτικής βάσης στη Χάιφα και να επιτίθεται με drones σε άλλη βάση που βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τη Χάιφα.
Παράλληλα το Ισραήλ συνεχίζει το δολοφονικό του έργο και στη Συρία. Χτες καταγράφηκε νέος ισραηλινός βομβαρδισμός στη συνοικία Σαγιέντα Ζεϊνάμπ, κοντά στη Δαμασκό, όπου βρίσκεται ένα σημαντικό σιιτικό ιερό.
Το Σαββατοκύριακο ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε ακόμη μια αεροπορική επιδρομή στο μεθοριακό φυλάκιο Τζούσια μεταξύ Λιβάνου και Συρίας, για δεύτερη φορά σε μια βδομάδα. Το φυλάκιο βρίσκεται κοντά στην πόλη Αλ Κουσάιρ, που θεωρείται σημαντική ζώνη επιρροής της Χεζμπολάχ, η οποία παρενέβη στον πόλεμο στη Συρία για να υποστηρίξει τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Ασαντ.
«Μια νέα ισραηλινή επιδρομή έπληξε το σημείο διέλευσης Τζούσια, μέσω του οποίου πολλοί Λιβανέζοι και Σύροι περνούν από τον Λίβανο στη Συρία», δήλωσε ο ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, τονίζοντας πως κατά τον βομβαρδισμό αυτό χτυπήθηκαν επίσης και δομές αρωγής και πως πλέον «η διαφυγή έχει γίνει δύσκολη και επικίνδυνη (όπως και η μέριμνα γι' αυτούς που φεύγουν) καθώς ο πόλεμος συνεχίζει να εξαπλώνεται».
Η κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ από τις 23 Σεπτέμβρη ώθησε περισσότερους από 500.000 ανθρώπους, κυρίως Σύρους, να εγκαταλείψουν τον Λίβανο για να βρουν καταφύγιο στη Συρία, σύμφωνα με τις αρχές του Λιβάνου.
Στο μεταξύ, σε μια παράλληλη εξέλιξη, την Κυριακή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, δήλωσε ότι η συριακή κυβέρνηση δεν είναι ακόμη έτοιμη για μια συμφωνία τερματισμού της σύγκρουσης με δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης αλλά ούτε και για εξομάλυνση των σχέσεων με την Αγκυρα. Ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση Ασαντ να παράσχει ένα «ασφαλές και σταθερό περιβάλλον» για τον λαό της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης. «Θέλουμε ο Ασαντ να καταλήξει σε συμφωνία με τους αντιπολιτευόμενους», είπε ο Φιντάν.